DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

zapa62
Posty: 27
Rejestracja: 31 marca 2009, o 13:57

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: zapa62 » 24 kwietnia 2010, o 18:13

Witaj kolego. Wydaje mi się, że powinieneś mieć odbiór na antenie yagi i to lepszy niż na "siatce". Antena yagi jest to anteną silnie kierunkową i w zależności jak jest długa (ile ma elementów) jej kierunkowość jest mniejsza lub większa. Zatem przy takiej antenie musisz ją dokładnie ukierunkować. Poza tym sprawdz jaki masz symetryzator! Czy jest on przeznaczony na kanały wysokie czy taki jak w siatce? Ten pierwszy (w technologi paskowej) jest zdecydowanie polecany! Wzmacniacz raczej nie będzie potrzebny. Dobra antena i dobry symetryzator w Twojej okolicy wystarczą. Nie znam Twojego TV ale jeśli masz wybieranie ręczne to ustaw ba 42 kanale i delikatnie i wolno kieruj antenę w stronę SG. Na pewno po dokładnym nakierowaniu pojawi Ci się sygnal!!! No i ostatnia sprawa - jakość kabla. Jeśli używasz kabla po starej siatce to zainwestuj w nowy!

Ja z SG nie mam problemów. Mieszkam czasem w odległości 11km w linii prostej od nadajnika po drugiej stronie doliny Krosna. Widzę i w dzień i w nocy piękny maszt. Odbieram na... gwoździu w gniazdku antenowym.

Bogdan G.
Posty: 75
Rejestracja: 24 kwietnia 2010, o 18:22

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Bogdan G. » 24 kwietnia 2010, o 18:46

Witam . Mieszkam w Pińczowie (swiętokrzyskie) a więc daleko . Dziś rano odbierałem 3 kanały na tunerze do komputera i antenie siatkowej z dobrą jakością a teraz nie mam nic . Być może jest coś z nadajnikiem bo nie sądzę by warunki propagacji się aż tak zmieniły.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Tom345 » 24 kwietnia 2010, o 20:01

Zdziwisz się, bo wieczorem powinieneś odzyskać kanały ;)

Musisz lepiej ustawić antenę, dobrać odpowiedni symetryzator.

Bogdan G.
Posty: 75
Rejestracja: 24 kwietnia 2010, o 18:22

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Bogdan G. » 25 kwietnia 2010, o 11:04

Niestety tak dobrze nie jest . Wygląda na to że wczoraj do południa były wyjątkowo korzystne warunki propagacji . Wieczorem złapałem jedynie śladowy sygnał a dziś rano było niewiele lepiej (jedynie chwilowo był obraz) . Dobrze chociaż że przetestowałem tuner . Co ciekawe odbieram z tej lokalizacji TVP2 w analogu w b. dobrej jakości ale nadajnik jest dużo większej mocy . Może po uruchomieniu pełnego multipleksu w MPEG-4 zwiększą moc nadajnika , warto też zainwestować w lepszą antenę .

vaxel
Posty: 60
Rejestracja: 3 kwietnia 2010, o 10:42

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: vaxel » 27 kwietnia 2010, o 09:43

Zmniejszyli moc i tyle :evil: Wczesniej odbierałem bez problemu teraz nie mam sygnału.

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: igorlan » 27 kwietnia 2010, o 11:23

vaxel pisze:Zmniejszyli moc i tyle :evil: Wczesniej odbierałem bez problemu teraz nie mam sygnału.
Koncesja przewisuje 25kW a obecnie chyba jest około 19. Tak wynika przynajmniej z serwisu RadioPolska. Nai ile jest to prawdziwe tego nie wiemy na pewno.
Wg RadioPolska
---------------------
2010.03.24: 42 - DVB-T (Rzeszów) (Krosno *Sucha Góra*): zmiana ERP z 18.200 na 19.000 kW
---------------------
Parametry RTCN Sucha Góra wg. EMITEL
http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.asp ... t=DODR_S4C

zapa62
Posty: 27
Rejestracja: 31 marca 2009, o 13:57

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: zapa62 » 28 kwietnia 2010, o 14:43

Skoro już macie w reku umowę z TVP to może wreszcie Sucha Góra zacznie nadawać w "4" i wszystkie 7 programów. No chyba, że testujecie nadajnik MPEG2 na czas międzyawaryjny no to zwracam honor.

andyg

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: andyg » 28 kwietnia 2010, o 17:40

Podkarpacie w III muxie (II etap) ma mieć tylko 20% zasięgu do czasu zwolnienia częstotliwości przez analog (tak wynika z harmonogramu po podpisaniu umowy na mux3). Stąd pytanie - gdzie będzie nadajnik - na Suchej Górze, Baranówce czy jeszcze gdzie indziej i jakiej mocy?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: qwerty » 28 kwietnia 2010, o 18:01

andyg pisze:Podkarpacie w III muxie (II etap) ma mieć tylko 20% zasięgu do czasu zwolnienia częstotliwości przez analog (tak wynika z harmonogramu po podpisaniu umowy na mux3).
Według Załącznika nr 4 do SIWZ pierwsze 3 etapy mają po 80%. Co do miejsc - pewnie sam emitel nie wie gdzie umieścić. Przecież uruchomić mają za rok, a dziś dopiero podpisali umowę.

karol91

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: karol91 » 28 kwietnia 2010, o 18:11

Chyba nieunikniony jest SFN z Górą Jawor? Tak jak w przypadku I muxa. Inaczej EmiTel nie zapewni dostatecznego pokrycia w Bieszczadach.

andyg

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: andyg » 28 kwietnia 2010, o 18:27

@qwerty, chyba ślepy nie jestem, zasięg dla min. 20% populacji zamieszkującej województwo, zobacz na mapkę w SK.

karol91

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: karol91 » 28 kwietnia 2010, o 18:40

Dziwne, że nie planuje się zamiany MPEG-2 z Suchej Góry na tymczasowy III mux TVP, skoro to podobno "na zlecenie TVP" odbywają się te testy...

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kafar » 4 maja 2010, o 08:35

Karol91 czy nagranie fragmentu programu TVP2 w momencie przejścia na okienko regionalne będzie zadowalające? Uda się zauważyć przejście pomiędzy formatami obrazu, tak jak to ma miejsce na analogowym otwartym polsacie na transmisjach siatkówki gdy reklamy puszczają - wyraźne zmiany formatu wyświetlania.
Może w tym tygodniu uda mi się zrobić pomiar transmisji z Bardejova, tylko trzeba do Jedlicza podjechać.

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Przecin » 4 maja 2010, o 10:56

andyg pisze:Podkarpacie w III muxie (II etap) ma mieć tylko 20% zasięgu do czasu zwolnienia częstotliwości przez analog (tak wynika z harmonogramu po podpisaniu umowy na mux3). Stąd pytanie - gdzie będzie nadajnik - na Suchej Górze, Baranówce czy jeszcze gdzie indziej i jakiej mocy?
Na początku nadajnik będzie na Baranówce na kanale 35. Co do polaryzacji to jeszcze nie wiadomo do końca. Jeśli będzie H to moc nadajnika będzie minimalna, jeśli będzie V to moc może być odrobinę większa lecz i tak nie duża. Jaka będzię dokładnie moc to określi dopiero UKE.
karol91 pisze:Dziwne, że nie planuje się zamiany MPEG-2 z Suchej Góry na tymczasowy III mux TVP, skoro to podobno "na zlecenie TVP" odbywają się te testy...
Nie planuje się zmiany z Suchej Góry na mux III ponieważ kanał 42 na którym nadaje jest przewidziany na mux I. Jedyna zmiana jaka może nastąpić to na pełnowartościowy mux I w MPEG4, albo wyłączenie nadajnika.
Kafar pisze:Może w tym tygodniu uda mi się zrobić pomiar transmisji z Bardejova, tylko trzeba do Jedlicza podjechać.
A co dokładnie chcesz tam mierzyć :?:

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kafar » 4 maja 2010, o 20:34

Przecin pisze: A co dokładnie chcesz tam mierzyć :?:
Zachowanie się sygnału na symetryzatorze i różnych wzmacniaczach, odbiór sygnału na zabytkowym P3-M 1GHz z AverMedia Hybrid Cardbus i to samo na ThinkPadzie T40 oraz tunerze Globo Opticum. I Wizualnie porównać Słowackie DVB-T do naszego.

Remi55

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Remi55 » 5 maja 2010, o 16:43

Witam ja już sledze ten temat tutaj sporo czasu i całość przeczytałem i jak widać dalej się nic nie zmieniło na MPG4 :roll: :lol:

Niestety mieszkam w sumie blisko nadajnika "Sucha Góra" ale zasięgu u mnie DVB-T brak jest :shock:

Testowałem to na antenie Yagi, jakaś taka stara ze strychu długość ok 150cm z wbudować wzmacniaczem :roll:

Podłączyłem ja do USB na "MSI Digi VOX mini II" i za pomocą "PogDVB 6" szukałem czy coś znajdzie ale niestety ciemno. :( Testowałem mojego odbiornika na USB za granica gdzie jest DVB-T i odbiór na kawałku kabla jest superowy ;)

Antena działa bo jak podłącze ja do TV i szukam na analogowo to mam zasięg z Suchej Gory oraz z Strzyzowa :!: próbowałem rożne miejsca anteny z ostatniego piretra gdzie mam widok nadajnik w Suchej Gorze, niestety zasięgu nie ma. Raz mi tylko złapało w ProgDVB ok 10% ale to za mało żeby odbiór mieć :?

Ma ktoś jakieś pomysły :roll: :)

Bogdan G.
Posty: 75
Rejestracja: 24 kwietnia 2010, o 18:22

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Bogdan G. » 5 maja 2010, o 18:02

Jeżeli mieszkasz blisko nadajnika to prawdopodobnie masz za silny sygnał (wzmacniacz antenowy jest przesterowany i generuje zniekształcenia ). Spróbuj odbioru na kilkuelementowej antenie Yagi z symetryzatorem ( ja używałem 5-cio elementowej antenki do odbioru analogowej TVP-2 z odległości 50 km. ) lub nawet pojedyńczego dipola . I mam prośbę : postaraj się pisać po polsku bo to co piszesz trudno przeczytać .

Remi55

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Remi55 » 7 maja 2010, o 10:45

Ok to będę próbował to na krótszej antenie yagi z symetryzatorem ;)

Ja nie polak wiec przepraszam za mój Polski :?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Jarosław Bałuka » 31 maja 2010, o 18:22

Informacja o wyłączeniu testowej emisji w MPEG-2

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: qwerty » 31 maja 2010, o 18:51

Jarosław Bałuka pisze:Informacja o wyłączeniu testowej emisji w MPEG-2
Wypadałoby zmienić także wiadomości w tym wątku:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=3&t=750

Odpowiedz