DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Bogdan G.
Posty: 75
Rejestracja: 24 kwietnia 2010, o 18:22

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Bogdan G. » 15 lipca 2010, o 19:49

Ravaek pisze:Czyżby po tym czasie wyłączyli testy dvb-t w SG ?, przecież prowadzono rozmowy o kontynuacji testów
Prezes UKE obiecywała nam po wakacjach wysyp multipleksów więc pewnie SG ruszy w MPEG-4.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kafar » 15 lipca 2010, o 21:30

Teraz rozmowy trwają prawie miesiąc, więc do 30 września troche do dogadania im zostało, a potem kolejne przedłużenia, albo nowe rozmowy i tak w koło Macieju. Obym się mylił...

Awatar użytkownika
Ravaek
Posty: 50
Rejestracja: 5 lipca 2010, o 20:16
Odbiornik: Karta telewizyjna DVB-T
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w oknie na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Ravaek » 16 lipca 2010, o 08:26

Przez długi czas nie mogłem złapać sygnału DVB-T, (prawdopodobnie winą był kabel :x ) ale wczoraj w nocy złapałem - poziom syg. 70%, jakość 100% i tak utrzymuje się nawet w dzień.
Na liście programy wyświetliły się pod nazwami: TV1, TV2(+reg), TVReg czyli:

TVP1 - 720x576 (świetna rozdzielczość i jakość)
TVP2 - 720x576 (świetna rozdzielczość a jakość trochę przypomina analog ale i tak jest lepiej)
TVP INFO - 352x576 (słabiutka rozdzielczość ale jakość świetna)

No i przede wszystkim ta cyfrowa jakość dźwięku. 8-)
a wszystko ze zwykłej anteny siatkowej która jest ustawiona do okna na strychu. ;)

Poniżej screen z funkcji PIP w programie DVB Dream.
Obrazek

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kafar » 16 lipca 2010, o 20:36

Ładne parametry sygnału - można się spytać o dokładniejszą lokalizację - czy SG jest zasłonięta wizualnie: drzewami, wzgórzem, zabudowaniami?
Jaki model tunera na układach Philipsa zastosowano?

Awatar użytkownika
Ravaek
Posty: 50
Rejestracja: 5 lipca 2010, o 20:16
Odbiornik: Karta telewizyjna DVB-T
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w oknie na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Ravaek » 16 lipca 2010, o 21:05

Poruszałem jeszcze anteną więc poziom sygnału wzrósł aż do 85%. :P

Jeśli chodzi o położenie to mieszkam 27 km w linii prostej od nadajnika, a jeśli o drzewa to jest przede mną dość solidny las na wzgórzu ale za bardzo nie przeszkadza.
Poniżej ułożenie terenu (od nadajnika do mojego domu) wygenerowane na podstawie strony http://www.dvbtmap.eu
Obrazek

Karta to model CREATIX CTX917_V.1, na zdjęciu numerki podzespołu Philipsa:
(zdjęcie z sieci)
Obrazek

Ikey
Posty: 134
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 13:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Jemiołów

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Ikey » 18 lipca 2010, o 09:27

Ravaek pisze: Poniżej ułożenie terenu (od nadajnika do mojego domu) wygenerowane na podstawie strony http://www.dvbtmap.eu
Podpowiedz mi, co trzeba zainstalować, żeby ta strona działała dobrze. Na najnowszym firefoxie niestety otwiera się tylko podkład mapy, brak lokalizacji nadajników, bocznego paska, o przekroju trasy nie wspominając.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Tom345 » 18 lipca 2010, o 11:29

Nic nie trzeba instalować, strona powinna działać bez żadnych kombinacji. Spróbuj pod inną przeglądarką (może masz włączone filtry blokujące np. skrypty JS?).

Ikey
Posty: 134
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 13:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Jemiołów

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Ikey » 18 lipca 2010, o 13:32

Pod IE nie wyświetla nawet mapy. Firefox wyświetla mapę ale okienko "Regiony" jest puste i nie można zaznaczyć pozycji na mapie. Zainstalowałem najnowszą jave, wyłączyłem na chwilę antywirusa i nic. Na innym komputerze w tej samej sieci wewnętrznej wszystko działa OK.
Sorry za OT. To problem informatyczny, dlatego nie będę zaśmiecał forum i poszukam pomocy na odpowiednich grupach. Dzięki.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kafar » 18 lipca 2010, o 14:31

Ravaek pisze:Poruszałem jeszcze anteną więc poziom sygnału wzrósł aż do 85%. :P
Jeśli chodzi o położenie to mieszkam 27 km w linii prostej od nadajnika, a jeśli o drzewa to jest przede mną dość solidny las na wzgórzu ale za bardzo nie przeszkadza.
Poniżej ułożenie terenu (od nadajnika do mojego domu) wygenerowane na podstawie strony
Karta to model CREATIX CTX917_V.1, na zdjęciu numerki podzespołu Philipsa:
Zadziwiające: tuner Medionopodobny, antena siatkowa, większa odległość i parametry lepsze niż u nas na kierunkowej z delikatnym przedwzmacniaczem i tunerze Combo, gdzie cały sygnałzasłania klasztor.
http://img30.imageshack.us/i/p1010273j.jpg/
Niezbadane są ścieżki DVB-T.

Awatar użytkownika
Ravaek
Posty: 50
Rejestracja: 5 lipca 2010, o 20:16
Odbiornik: Karta telewizyjna DVB-T
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w oknie na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Ravaek » 19 lipca 2010, o 10:56

Odnośnie strony to ja korzystam z przeglądarki Google Chrome, wchodząc na stronę dvbtmap.eu wybieramy DISTANCE AND TERRAIN PROFILE, wybieramy nadajnik DVB-T, wyznaczamy trasę i klikamy na zielonym znaczniku naszego położenia i klikamy "Terrain profile" by wyświetliło się ułożenie terenu.
-----------------------------------------
Kafar pisze: Zadziwiające: tuner Medionopodobny, antena siatkowa, większa odległość i parametry lepsze niż u nas na kierunkowej z delikatnym przedwzmacniaczem i tunerze Combo, gdzie cały sygnałzasłania klasztor.
Kafar, antenę kierunkową należy ustawić idealnie na nadajnik ponieważ ona nie "łapie" wszystkiego tak jak siatkowa. Ja mieszkam całkiem w innym miejscu niż Ty i jeśli mieszkasz w okolicy klasztoru to ułożenie terenu CI sprzyja ale właśnie budynki mogą mocno blokować sygnał. U mnie na wsi nie ma tego problemu.
Za tuner zapłaciłem 30zł więc zgadzam się że "Medionopodobny" :lol: .

Zaś jeśli chodzi o zasięg u mnie to możliwe jest przekłamanie spowodowane sterownikami BDA, ponieważ na starszej wersji wskazywało zasięg 10% , ale kanały odbierały tak samo jak teraz po zainstalowaniu nowszej wersji sterowników gdzie obecnie wykazuje zasięg zmiennie między 75 a 85%. :geek:

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kafar » 19 lipca 2010, o 19:13

Ravaek pisze: Kafar, antenę kierunkową należy ustawić idealnie na nadajnik ponieważ ona nie "łapie" wszystkiego tak jak siatkowa. Ja mieszkam całkiem w innym miejscu niż Ty i jeśli mieszkasz w okolicy klasztoru to ułożenie terenu CI sprzyja ale właśnie budynki mogą mocno blokować sygnał. U mnie na wsi nie ma tego problemu.
No właśnie tak jak na zdjęciu z dachu widać, antena jest skierowana wprost na SG, ale co zrobić, gdy jesteśmy na zboczu Górki, przed nami wyższy teren z Klasztorem w kierunku nadajnika. Najlepszy efekt mam gdy antena skierowana jest w przesmyk tam gdzie stalowa dzwonnica, teraz jej już nie ma.fala odbita to straszne ryzyko, bo jesieni gdy liście opadną z drzew trzeba lecieć i znowu antene przestawiać, na wiosnę od nowa to samo. Może gdy pójdzie z docelową mocą coś się zmieni, no i zawsze pozostanie alternatywa z Góry Św. Marcina koło Tarnowa, ale mieszkan na Podkarpaciu i TV Rzeszów wolę a nie Kraków. Gdy się troche ochłodzi zrobie experymenty z mocniejszymi przedwzmacniaczami. Póki co to na komputerowym mam sygnał 33% siła, 100% jakość, a na Combo do TV jest 65% siła 55% jakość.

dawe-19

Trzeba to uporządkować

Post autor: dawe-19 » 20 lipca 2010, o 12:27

Zacznijmy od początku.

Po tych wszystkich zamieszaniach, kiedy mogę spodziewać się, że będę oglądał DVB-T w Gorlicach?? może być z Suchej Góry. Kiedy jest na to szansa? Nie chodzi mi o testy w mpeg2 tylko już normalne nadawanie tych wszystkich kanałów co mają być za darmo i w mpeg4.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: kemi73 » 20 lipca 2010, o 13:59

@Kafar z czym masz dokładnie problem, ja odbieram sygnał z SG 6 km od Gorlic i to z anteną kierunkową skierowaną na Tarnów :), nie miałem tez problemów z odbiorem na antenie siatkowej. Nie pamiętam dokładnie jaki jest sygnał ale skoro mi nie rwie odbioru to na pewno powyżej 40% i to bez względu na warunki atmosferyczne.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kafar » 20 lipca 2010, o 23:07

kemi73 pisze:@Kafar z czym masz dokładnie problem, ja odbieram sygnał z SG 6 km od Gorlic i to z anteną kierunkową skierowaną na Tarnów :), nie miałem tez problemów z odbiorem na antenie siatkowej. Nie pamiętam dokładnie jaki jest sygnał ale skoro mi nie rwie odbioru to na pewno powyżej 40% i to bez względu na warunki atmosferyczne.
Z 30 metrowym wzgórzem.
http://yfrog.com/0up1010273jj
200 metrów dalej po drugiej stronie zbocza u sąsiada wszystko pięknie działa na symetryzatorze z poziomami minimum 90%, a ja się męcze z wzmacniaczami, żeby nie szarpało.
http://yfrog.com/jc72877719j
To, że dalej odbiera to nie problem- dystans w przypadku Gorlica jest zbawienny - wyżej położone miasto i w ukształtowaniu terenu znikają i nie przeszkadzają takie pagórki jak obok mnie. Antena kierunkowa w tył i bok także zbiera, a cyfrówkę szczególnie. Robiłem swoją anteną pomiary w Rzeszowie i działało lepiej jak tutaj, także odległość to pikuś.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: kemi73 » 22 lipca 2010, o 11:19

Na jakich wzmacniaczach testowałeś ? Próbowałeś może na wzmacniaczach ekranowanych LNA np "WZMACNIACZ ANTENOWY LNA-177", przy takiej odległości nawet z odbić powinno iść u Ciebie. Może zamiast siatki lepiej było by wykorzystać antenę kierunkową.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kafar » 22 lipca 2010, o 22:09

Na bank jakiś LNA - pamiętam ekranowaną obudowę przedwzmacniacza ale to raczej był 101 albo 169. W przyszłym tygodniu jak 33-stopniowe upały zelżeją i tak mnie czeka wycieczka na dach w celu czyszczenia komina na następny sezon grzewczy, więc przy okazji się zobaczy do puszki. Antena jest kierunkowa ATX-55 co ładnie widać na zdjęciu:
http://yfrog.com/0up1010273jj
na samym szczycie rurki, siatka jest na Tarnów dla Polsatu w analogu - oddzielny przewód, do innego odbiornika. Sygnał zawsze mierze tunerem Opticum, bezpośrednio do anteny wpiętym, bo Avermedia komputerowy jest dalece nieprecyzyjny - sterowniki BDA.

Awatar użytkownika
Ravaek
Posty: 50
Rejestracja: 5 lipca 2010, o 20:16
Odbiornik: Karta telewizyjna DVB-T
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w oknie na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Ravaek » 23 lipca 2010, o 15:51

Kafar pisze: na samym szczycie rurki, siatka jest na Tarnów dla Polsatu w analogu
A jeśli można wiedzieć w jakiej jakości masz Polsat z Tarnowa, i czy łapie Ci z analogu Polsat z Krosna ?

U mnie siatką Polsat odbiera z Krosna z budynku ZUS, obraz trochę śnieży ale da się oglądać.
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokal ... hp?pid=245

PS: Firma RS TV nadająca Polsat w Krośnie to mała konkurencja dla Emitel-a i ubogiej oferty kanałów z SG, w końcu słoneczko to zawsze coś innego niż tylko TVP. :ugeek:

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kafar » 23 lipca 2010, o 23:50

Z analogowym Polsatem jest tak: Tarnów na siatce trochę ziarnisty, w zalezności czy to TV czy Avermedia, ale jak na analog daje mu 4+, lepiej odbiera w pochmurne i deszczowe dni niż w pogodne. Jak zmienie antene na kierunkową z prostym GPS-em - kryształ, nie ważne czy Aver czy TV. Do tego znacznie lepiej odbiera TVP1 z Kielc, niż z SG. TVN-u z Tarnowa niestety brak. Jasli chodzi o Polsat z Krosna, to z tej kierunkowej i siatki jest, ale bardzo duże śnieżenie, a ostatnio jakieś przebicia i nakładanie z TVP1 ma. Osiedle Górka Klasztorna w Jaśle jest dziwne: zachodznia strona - zalecany odbiór z Tarnowa, SG gorzej, strona wschdnia SG widoczna jak na dłoni, Tarnów gorzej. W przyszłym tygodniu postaram się jakieś fragmenty nagrań zamieścić.

Awatar użytkownika
wojteks
Posty: 33
Rejestracja: 27 lipca 2010, o 14:50
Odbiornik: Ariva T650i
Instalacja antenowa: Pasywna pokojowa, 6km od RTCN
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: wojteks » 27 lipca 2010, o 14:55

Czy w tej chwili idzie przekaz DVB-T z Suchej Góry? 27.07.2010

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Przecin » 27 lipca 2010, o 18:23

Działa. Sprawdzane ok. 18:00. :)

Odpowiedz