DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Krosnoludek » 3 grudnia 2014, o 22:16

Według mnie Pan z UKE wypowiadał się jako Urzędnik, nie mówił wydaje mi się, czy coś w tym stylu tylko stanowczo, że dobrze On wie o problemie, tak jak i Emitel.
Nie znam nikogo w UKE, tak samo jak i w Emitelu, więc mi nikt nic prywatnie nie powiedział.

Zaczyna mnie to już pomału męczyć, od września o tym samym pisze, a rezultatów ciągle brak, teraz znowu wyszedł jakiś spór pomiędzy UKE a Emitelem.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2354
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: JaroslawMroczkowski » 3 grudnia 2014, o 23:39

Nie ma żadnego sporu. Po prostu wyjaśniamy sytuację.

michal135
Posty: 135
Rejestracja: 4 lutego 2012, o 16:01

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: michal135 » 4 grudnia 2014, o 00:26

Włączcie tę zastępczą antenę w stronę Krosna i będzie wilk syty i owca cała. W sumie ona wisi nieużywana.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Jarosław Bałuka » 4 grudnia 2014, o 09:07

Nie ma takiej możliwości. Włączenie jakiejkolwiek dodatkowej anteny mogłoby uniemożliwić jakikolwiek odbiór na sporym terenie.

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: twmichal » 4 grudnia 2014, o 21:46

To nie jest tak prosto, że dołoży się albo odejmie jakąś antenę, albo pochyli. To już lepiej uruchomić emisje małej mocy z obiektu, z którego nadawał kiedyś analogowy Polsat.
Zmiana na jednej ścianie może wpłynąć negatywnie na charakterystykę całego systemu. To nie jest tak, że można sobie pochylić anteny "patrzące" na Krosno i mieć gwarancję że w innych kierunkach dalej będzie tak samo.

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Przecin » 5 grudnia 2014, o 18:49

Maszt, z którego nadawał kiedyś analogowy Polsat już nie istnieje.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Krosnoludek » 5 grudnia 2014, o 21:52

twmichal pisze:To nie jest tak prosto, że dołoży się albo odejmie jakąś antenę, albo pochyli. To już lepiej uruchomić emisje małej mocy z obiektu, z którego nadawał kiedyś analogowy Polsat.
Zmiana na jednej ścianie może wpłynąć negatywnie na charakterystykę całego systemu. To nie jest tak, że można sobie pochylić anteny "patrzące" na Krosno i mieć gwarancję że w innych kierunkach dalej będzie tak samo.
Pan @Mroczkowski mnie również uświadomił, że niemożna sobie wyjść na maszt i dokonać pochylenia anten, tylko że ten proces jest dużo bardziej skomplikowany i również kosztowny. UKE być może mówiąc o pochyleniu chciało mi to uprościć, abym zrozumiał o co się rozchodzi.
A wracając do odbioru u mnie, to gdzieś od połowy czy też końca października nie zauważam występowania przycięć, czy też puzli na ekranie, być może wpływ na to ma pogoda, okres zimowy, ale jeśli nic Emitel nie zmieniał, to obawiam się, że na wiosnę przycięcia powrócą.
Sygnał nadal jest niestabilny lubi pływać np.
zdjęcia zrobione w połowie września:
Obrazek Obrazek

raz są wszystkie kreski a innym razem już nie, na starym systemie wszystko było stabilnie, bez spadków sygnału wyświetlało 6 kresek.

Wysłałem dziś również e-meila do UKE Rzeszów, o co to się rozchodzi z tym pochylaniem anten, bo nikt nic nie wie o tym, zobaczymy co odpiszą.
Ostatnio zmieniony 8 grudnia 2014, o 10:47 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2329
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: K63 » 6 grudnia 2014, o 19:51

Dzisiaj montując pasywną siatkę i kierując ją w kierunku Maślanej Góry k. Gorlic (azymut 212 st. / odl. 6,5 km), udało mi się także odebrać z odbicia stabilny sygnał wszystkich trzech mux-ów z Suchej Góry (azymut 82 st. / odl. 51,2 km). Na każdym z nich telewizor zinterpretował siłę na 100% i jakość na 100%. Na mierniku nie wyglądało to już tak różowo (w porównaniu do Maślanej), ale odbiornikowi widocznie takie parametry wystarczyły aby pokazać max.
Dodam że nie był to odbiór "plecami" siatki - jak się czasami zdarza - gdyż za anteną jest ściana.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Krosnoludek » 7 grudnia 2014, o 16:40

Udało mi się dodzwonić do Pana Sienki, opowiedziałem Panu Kierownikowi całą historię co się dzieje, dostałem obietnice że przyjrzy się tej sprawie, na razie czekają na jakieś dokumenty od UKE jakieś pokontrolne czy coś takiego.
W piątek dostałem telefon od Pana Sienki, że po niedzieli zaglądną do mnie pracownicy Emitela i sprawdzą sygnał.
Wszystko fajnie, tylko że od parunastu dni jak na razie nie występują te okresowe pływania jakości sygnału, które były od samego początku jak włączono nowe anteny, a siła sygnału gdzieś o 4% się poprawiła.
Jeśli Emitel nic nie zmieniał, to przyczyną tego musi być okres zimowy i fale radiowe być może inaczej się rozchodzą. Chciałbym, aby przyjechali do mnie jak będzie występować to falowanie oraz przycinki i stopklatki na ekranie. Przyjadą, w przyszłym tygodniu, sygnał może być akurat dobry, i powiedzą że ja coś wymyślam. Nie wiem, czy jutro nie zadzwonić i przełożyć na kiedy indziej, jak się zaczną z powrotem skoki sygnału.

Tak było:
12 Listopad 2014, 21:12
Obrazek

12 Listopad 2014, 21:15
Obrazek

12 Listopad 2014, 17:33
Obrazek

12 Listopad 2014, 17:34
Obrazek

13 listopad 2014, 09:59
Obrazek

15 listopada 2014, 11:46
Obrazek

Szukałem, ale nie mam zrobionego zdjęcia, jak na tunerze Wiwa, we wrześniu i październiku jakość spada poniżej 50%.

W telewizorze LG:
29 października 2014, 11:59
Obrazek

29 października 2014, 12:01
Obrazek

Jaworzyn
Posty: 1
Rejestracja: 7 grudnia 2014, o 18:22

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Jaworzyn » 7 grudnia 2014, o 18:28

Hahaha toś się doigrał kombinatorze ,naważyłeś piwa to je teraz wypijesz :!: Dobrze ci tak za sianie fermentu na forum i podjudzanie tego wątku,czytam te twoje wyimaginowane wpisy od września i w końcu tej farsie będzie koniec :lol: ,ale teraz to wpadłeś jak śliwka w kompot :lol: gdyż w oddalonych o 4 km Jedliczach odbiór wszystkich MUX perfetto 100%.
Jeszcze będziesz płacił za dodatkowe robienie pomiarów przez UKE I EmiTela :D
Pozdro dla normalnych.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2329
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: K63 » 7 grudnia 2014, o 19:16

Krosnoludek pisze: po niedzieli zaglądną do mnie pracownicy Emitela i sprawdzą sygnał.
Wskazania niektórych tunerów (np. Wiwa) lub telewizorów nie odzwierciedlają czy parametry sygnału mieszczą się dokładnie w przyjętych normach. Niejednokrotnie przekonałem się że sygnał zmierzony miernikiem wykazywał parametry poniżej normy, a dla odbiorników był on wystarczający do stabilnego odbioru. Inni tez to stwierdzili :
_chris_ pisze:
Radek - GONET pisze:Pomiar na mojej prywatnej instalacji godz. 12:30 - siła 43dBV, Noise Margin -4dB, MER 18dB, PreBER 2x10-2, PosBER 5x10-3. Pomimo tego tuner Wiwa nadal radzi sobie z tym sygnałem i obraz jest bez zakłóceń.
Bo Wiwy i im podobne to takie T-34 z czasów II WŚ. T-34 to była prosta konstrukcja, tania produkcja, ale mógł działać prawie wszędzie i prawie zawsze, a do tego nie potrzebował wykwalifikowanej obsługi... Z dekoderami jest podobnie - proste, tanie i mają działać zawsze, z każdym sygnałem... To są zalety sprzętów niskobudżetowych - są upraszczane do granic możliwości i robione tak, aby działać w jak najszerszych granicach sygnałów odbiorczych, nawet kosztem innych parametrów.
Bywa czasami tak że sygnał spełniający minimalne wymogi dla stabilnego odbioru interpretowany jest przez sprzęt odbiorczy jako maksymalny. W takich wypadkach podniesienie parametrów np. poprzez dokładniejsze ustawienie anteny, w żaden sposób nie może być więc odzwierciedlone na paskach sygnału.
Może być tak że pomimo iż tuner wskazuje Ci parametry zbliżone do maksymalnych, profesjonalny miernik może zinterpretować je bardziej rygorystycznie. Jeżeli tak mało wymagający tuner jak Wiwa nie radzi sobie z odbiorem, to albo coś nie tak z sygnałem w Twojej lokalizacji, albo coś nie tak z Twoja instalacją.
Pytanie czy w miejscu Twojego zamieszkania Emitel dokona pomiarów wyłącznie przy pomocy samochodu pomiarowego, czy też dodatkowo wykona pomiar na Twojej instalacji.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Krosnoludek » 7 grudnia 2014, o 22:26

K63 pisze:Pytanie czy w miejscu Twojego zamieszkania Emitel dokona pomiarów wyłącznie przy pomocy samochodu pomiarowego, czy też dodatkowo wykona pomiar na Twojej instalacji.
Z tego co zrozumiałem to zarówno przy pomocy samochodu, jak i w domu na mojej instalacji.

Ale chciałbym aby dokonali tych pomiarów w okresie jak występują te pływania sygnału, żeby mogli zdiagnozować ich przyczynę, a nie jak jest stabilnie.

Moja instalacja gdzieś od 3 lat działała perfekcyjnie bez żadnych kłopotów, sygnał ze wszystkich trzech muxów zawsze był 100% siał, 100% jakość bez żadnego pływania!, wszystko zaczęło się samym końcem sierpnia.

Co do Wiwy, to zacięcia czy też stopklatki, oraz pływanie sygnału, występowały poza wymienioną już Wiwą, także na telewizorze LG i tunerze Globo N2

Teraz zadam takie może głupie pytanie, ale niech tam , czy nowe anteny nie muszą się jakoś dotrzeć czy też wygrzać?
We wrześniu i październiku sygnał bardzo skacze, występuję przycięcie i stopklatki obrazu
Listopad, nie zauważam już przycięć obrazu, pływanie jest już mniejsze, nie schodzi poniżej 50%
Teraz nie zauważam skoków, tylko nie wiem od kiedy, od paru dni ?

Jeśli nie to, a Emitel nic przy nadajniku nie robił, to musi na to wpływ mieć pogoda, inaczej fale magnetyczne się rozchodzą, a na wiosnę problem powróci.

@Jaworzyn - o co ja się mam bać, chcę tylko, aby na podstawie pomiarów postawili trafną diagnozę, tak jak u lekarza.
Nie przypomina Wam kogoś ten nowy użytkownik ?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Krosnoludek » 8 grudnia 2014, o 12:25

Byli przed chwilą Panowie z Emitela z miernikiem i anteną na tyczce, i stwierdzili, że sygnał jest bardzo dobry (w domu u mnie nie mierzyli), tylko tyle że u mnie również w tym czasie w telewizorze również był bardzo dobry, zdjęcia zrobione gdzieś po 4 minutach od ich pomiarów:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kurcze wiedziałem że tak będzie, że przyjadą jak sygnał będzie dobry, a nie wtedy gdy są problemy.
Jak by sygnał był taki jak teraz zawsze, to bym się cieszył jak nie wiem co.

Awatar użytkownika
Pakos
Posty: 48
Rejestracja: 29 grudnia 2009, o 20:31
Odbiornik: LG i VU+solo USBRTL2838
Instalacja antenowa: Broadband
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Pakos » 8 grudnia 2014, o 12:40

Sygnał cały czas jest bardzo dobry nawet na laptopie z zainstalowanym tunerem usb i malutką antenką na magnes przyczepiona do karnisza odbiór mam bezproblemowy

Awatar użytkownika
Rzeszowiak
Posty: 216
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 19:28
Odbiornik: SAMSUNG
Instalacja antenowa: Antena UHF/VHF T-urbo-T COMBO Telmor.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Rzeszowiak » 17 marca 2015, o 18:57

Od trzech dni zakłócenia przycinki pod wieczór tylko na Muxie 2 czyżby tropo?

Longhorn2009
Posty: 29
Rejestracja: 28 grudnia 2012, o 23:11
Odbiornik: Tuner USB Omega T900
Instalacja antenowa: Antena siatka + vhf 8elem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Longhorn2009 » 17 marca 2015, o 18:58

Może to sprawka wyżu znad Rosji (jakże by inaczej), choć u mnie w Sędziszowie Młp. nie widać żadnych problemów.

Awatar użytkownika
Iveck
Posty: 30
Rejestracja: 22 listopada 2012, o 12:34
Instalacja antenowa: UHF Dipol 19/21-60, VHF Magura ATZ-5/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, RTON Góra Św. Marcina

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Iveck » 17 marca 2015, o 20:52

U mnie też wszystko w porządku. Siła/Jakość - 98/100. Ale wierzę że może występować problem. Akurat dzisiaj pod wieczór mieliśmy do czynienia z niewielką burzą magnetyczną (jak ktoś miał szczęście - mógł nawet zaobserwować zorzę polarną), jak wiadomo w czasie tego typu zjawisk mogą występować różne anomalie w przekazie elektronicznym.

viva0
Posty: 67
Rejestracja: 25 września 2011, o 22:17
Odbiornik: NBO lub TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha góra

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: viva0 » 23 marca 2015, o 16:42

Dziwnie wczoraj rano też było brak muxa2 mux3 był.Czyżby testy do radia cyfrowego?

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2354
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: JaroslawMroczkowski » 6 czerwca 2015, o 05:33

W dniu 6 czerwca, w związku z rozpoczęciem prac modernizacyjnych przy szczytowym systemie antenowym w obiekcie RTCN Rzeszów/Sucha Góra, wszystkie trzy emisje DVB-T: MUX-1 k. 52 (722 MHz), MUX-2 k. 32 (562 MHz) oraz MUX-3 k. 29 (538 MHz) realizowane z ww. obiektu, zostaną tymczasowo przełączone na rezerwowy system antenowy.

Prowadzenie prac zaplanowane jest do 27 czerwca.

W związku z niższym zawieszeniem rezerwowego systemu antenowego mogą występować nieznaczne, okresowe utrudnienia w odbiorze emisji naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T z tego obiektu.

Awatar użytkownika
Rzeszowiak
Posty: 216
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 19:28
Odbiornik: SAMSUNG
Instalacja antenowa: Antena UHF/VHF T-urbo-T COMBO Telmor.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Rzeszowiak » 6 czerwca 2015, o 10:27

Brak sygnału na wszystkich Muxach w mojej lokalizacji południowa część Rzeszowa.

Odpowiedz