DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Dig Dug
Posty: 163
Rejestracja: 23 września 2009, o 15:16

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Dig Dug » 27 grudnia 2010, o 14:05

Kicek - TriDigit jest od 21 kanału, a TVP-1 jest na 12. TVP-1 z SG jest na polaryzacji V więc pasuje osobna pod VHF lub szerokopasmowa. Ja miałem zakładać 2 osobne, ale okazało się, że siatka nie dość, że łapie DVB-t z siła 100%/100% to jeszcze daje bardzo ładny tvp 1 i 2 więc jak mi wyłączą MPEG-2 to jedną anteną załatwiam wszystko.

exper123

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: exper123 » 27 grudnia 2010, o 18:13

Kafar pisze:
exper123 pisze:Witam wszystkich. Mieszkam w okolicach Tarnowa woj. małopolskie w odległości ok. 55 km w linii prostej od nadajnika w Suchej Górze. Sygnał odbieram poprzez antenę telewizyjną UHF 19-elementową Dipol 19/21-69 umieszczoną na dachu oraz zewnętrzną kartę telewizyjną USB Medion MD95700. Poziom sygnału na kanale 61 to 100% a jakość sygnału waha się pomiędzy 92 a 98% przynajmniej tak pokazuje program DVB Dream. Jak na taką odległość od nadajnika można powiedzieć, że sygnał idealny. Nie wiem tylko jakiego programu użyć do odbioru DVB-T. DVB Dream po zainstalowaniu kodeków FFDShow, CoreAVC i po ich wybraniu w programie odtwarza dźwięk poprawnie tylko obraz trochę zacina. Splash Lite nie wymagał instalowania kodeków ale obraz również odtwarza się niezbyt płynnie. VLC media player z obrazem ma również problem. Próbowałem kilku innych programów których nazw już nie pamiętam bo nie działały i się ich pozbyłem. Znalazłem program BlazeDTV 6.5 który działa poprawnie (czasem tylko obraz zatrzyma się na ułamek sekundy ale nie jest to uciążliwe) problemem jest to, że kosztuje 29.95$ więc mogę korzystać z niego jeszcze tylko przez 14 dni lub za niego zapłacić. BlazeDTV 6.5 to dowód na to, że karta telewizyjna i mój komputer radzą sobie z MPEG4. Po długim wstępie i opisaniu mojej sytuacji mam pytanie czy ktoś odbiera 2 MAX bez problemów przy użyciu tej samej karty co i ja lub podobnej? Jeśli tak to przy użyciu jakiego programu i z jakimi kodekami? Dodam tylko, że kanały TVP odbieram na każdym z wymienionych programów komputerowych poprawnie.

Napisz jaki masz sprzęt pod maską. W komputerach różnie to bywa z programami i kodekami. Na MPEG-2, czyli kanał 42 to nwet Pentium 3 mi nie klatkuje, a na MUX2 to ledwie Centrino 1,6GHz ze Splash Lite się zbiera. Proponuję jeszcze zainstalować na 30 dni PowerDVD i wybrać jego kodeki, jak i ProgDVB Pro z kodekami Elecard H.264 na okres próbny. Jak Elecard nie da rady, to zmienić kodeki na Cyberlink PowerDVD. Core AVC jest dobry ale dla kart GeForce minimum z rodziny 7000.


AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5000+ 2.61 GHz, 2GB DDR2, płyta GA-M61PME-S2 GeForce 6100. Myślę, że nawet taki sprzęt powinien dać rade chociaż się zastanawiam czy nie dokupić lepszej karty graficznej - bo tutaj jednak może być rzeczywiście problem.
Jednak dzisiaj zauważyłem, że przy dość dobrej pogodzie jak na tę porę roku (tzn. bez opadów było...) DVB Dream pokazał jakość sygnału 100/100 i obraz się już nie zacinał. I pojawia się kolejne pytanie czy kilka % słabszy sygnał bo np 92 a nie 100% może sprawić, że będę miał problem z zacinającym się obrazem. Może ten DVB Dream zakłamuje rzeczywistą jakość sygnału i jestem na pograniczu zasięgu DVB-T? Popróbuje jeszcze z innymi kodekami od Cyberlink PowerDVD i Elecard H.264 może coś pomoże.

_chris_

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: _chris_ » 27 grudnia 2010, o 20:40

exper123 pisze:Jednak dzisiaj zauważyłem, że przy dość dobrej pogodzie jak na tę porę roku (tzn. bez opadów było...) DVB Dream pokazał jakość sygnału 100/100 i obraz się już nie zacinał. I pojawia się kolejne pytanie czy kilka % słabszy sygnał bo np 92 a nie 100% może sprawić, że będę miał problem z zacinającym się obrazem. Może ten DVB Dream zakłamuje rzeczywistą jakość sygnału i jestem na pograniczu zasięgu DVB-T?
Może tak być. Te % wskazania odbiorników bywają bardziej niż orientacyjne, czasami w ogóle nie wiadomo, co taki na dobrą sprawę pokazuje. Więc możesz być na granicy odbioru.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: kemi73 » 28 grudnia 2010, o 07:14

Przetestuj sobie jeszcze na ALTDVB. Tam będziesz mógł po-testować sobie na różnych rodzajach kodeków.

Awatar użytkownika
Ravaek
Posty: 50
Rejestracja: 5 lipca 2010, o 20:16
Odbiornik: Karta telewizyjna DVB-T
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w oknie na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Ravaek » 28 grudnia 2010, o 11:40

Jeżeli chodzi o programy komputerowe do DVB-T to moge coś poradzić bo sam się tym dużo bawiłem.

DVB Dream - mało stabilny, problemy z EPG ale po dobrym skonfigurowaniu działa b. dobrze no i oczywiście jest darmowy. Trzeba jedynie zainstalować K-Lite Codec Pack oraz CoreAVC. ( Można dodatkowo ściągnąć główny sterownik BDA od ScanMan.)

ALTDVB - nie polecam za bardzo skomplikowany i nie wykrywa wszystkich kodeków

Według mnie najlepszy jest:
DVBViewer nejlepiej wersja PRO - program jest płatny ale naprawdę warto zainwestować. Pełna obsługa EPG, Teletextu, i wiele dodatkowych opcji. Pozatym świetnie współpracuje z pilotem do komputera.

Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w sprawie konfiguracji karty DVB-T na komputerze lub programu do obsługi to proszę pisac na PRIV

bogdan48
Posty: 50
Rejestracja: 28 grudnia 2010, o 17:47
Odbiornik: Wiwa-50 ,Dekoder Opticum x-7
Instalacja antenowa: antena siatkowa zawieszona przy domku na dzialce,Antena panelowa na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Such Gora

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: bogdan48 » 28 grudnia 2010, o 18:48

Mieszkam w Rzeszowie odbieram DVB-t na kanale 42 TV 1 ,Tv 2,Tv3 info sygnal 72%Mam tylko antene na balkonie dipol od siatkowej,balkon od poludniowej strony nic nie zaslania na wprost przekaznika Baranowka 4.Tak mam ustawione na tej jednej antenie ze odbiera mi rowniez kanaly analogowe w miare dobrze wszystkie.Probowalem zlapac mux-2 inic nie moge zlapac caly czas mi lapie kanal 42 ite tylko trzy programy.Mam tv-sony zDvb-t naziemna mpg-4 Mam tez tuner G.Interstar-870 z naziemna ale mpg-2.Tak na dekoderze jak i na TV lapie mi tylko kanal 42.Nie wiem dlaczego nie moge zlapac kanalu 61 na TV.Ja mysle skoro mi odbiera na 42kanale to powinno lapac na 61k ,slabiej ale powinno .Jutro bede probowal przestawic antene,moze cos pomoze ale jest troche za zimno.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: kemi73 » 28 grudnia 2010, o 18:53

A sprawdzałeś czy wzmacniacz nie wycina kanałów powyżej 60 ?.

_chris_

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: _chris_ » 28 grudnia 2010, o 19:54

bogdan48 pisze:Ja myślę skoro mi odbiera na 42kanale to powinno łapać na 61k ,słabiej ale powinno.
powinno, nie znaczy musi. Dużo wyższy kanał, mniejsza moc nadajnika, słabsza czułość odbiornika, większa podatność na zakłócenia, taka sobie antena... więc nie musi.

Poza tym, na k38 masz tylko siedemdziesiąt kilka procent na wskaźniku zasięgu, co oznacza, (niezależnie ot tego, co właściwie ten wskaźnik pokazuje), że jest się nie daleko od granicy odbioru (zwykle około 50%). Wygląda, że za słabą antenę masz...

bogdan48
Posty: 50
Rejestracja: 28 grudnia 2010, o 17:47
Odbiornik: Wiwa-50 ,Dekoder Opticum x-7
Instalacja antenowa: antena siatkowa zawieszona przy domku na dzialce,Antena panelowa na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Such Gora

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: bogdan48 » 29 grudnia 2010, o 14:32

Witam panow: W czorej pisalem ze nie moge odbierac Mux-2 .Doszedlem dlaczego .Otorz za slaba jest antena ,sprawdzalem wszyskie polaczenia anteny i okazuje sie ze musze zmienic antene.Tak jak pisalem na kanale 42 odbiera sygnal jest czsami 68 lub 72% ale na kanale 61 jest slaby,jesli trzymam dipol reka to sygnal jest 50 i czasem wiecej,znaczy ze za slaby sygnal z anteny.Teraz juz jasne 19KW a 10KW z nadajnika jest roznica.Poszukam anteny wtedy powinno byc OK.Ta antena jest bez wzmaczniacza w zasadzie Dipol od siatkowej.Nie chcialbym jakiejs duzej bo to na balkonie a juz mam talez.Dziwi mnie jedno tylko dlaczego puszczaja w MPG-2 i MPG-4 przeciez mieli wylaczyc MPG-2.

Kamil

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kamil » 29 grudnia 2010, o 20:07

Witam serdecznie.

Czy ktoś może potwierdzić odbiór drugiego multipleksu dziś (29.12.2010) w godzinach 16:00-20:00?

Tuner (Ariva T50) zakupiłem dziś. Bezproblemowo odbiera TVP1/2/Info z kanału 42, natomiast na 61 jest zupełna cisza. Niby niczym ten problem nie różni się od wcześniejszych, ale:
- mieszkam 3 km od Suchej Góry!
- kanał 42 ma siłę sygnału 55% i jakość odbioru 98% (teren wokół jest mocno zróżnicowany, dom jest w małej dolince, ale też nie wykluczam zbyt dużego tłumienia na kablu i rozdzielaczu)
- odłączenie anteny zewnętrznej (podejrzewam nieprzystosowanie do kanałów >60) i zastosowanie zwykłego dipola wystawionego przez okno z 2 piętra w stronę nadajnika nic nie daje

Zanim zacznę polowanie na nową antenę wolę się upewnić czy w ogóle powinienem cokolwiek odebrać w wyżej podanych godzinach :D

_chris_

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: _chris_ » 29 grudnia 2010, o 20:55

Kamil pisze:- kanał 42 ma siłę sygnału 55% i jakość odbioru 98% (teren wokół jest mocno zróżnicowany, dom jest w małej dolince, ale też nie wykluczam zbyt dużego tłumienia na kablu i rozdzielaczu)
- odłączenie anteny zewnętrznej (podejrzewam nieprzystosowanie do kanałów >60) i zastosowanie zwykłego dipola wystawionego przez okno z 2 piętra w stronę nadajnika nic nie daje
w ogólności dla Fergusonów 50% siły sygnału (pomimo wysokich wskazań jakości) to oznacza mniej więcej koniec odbioru. Jeśli więc na k42 jesteś blisko granicy odbioru, to znaczy, że na k61 jesteś już 'pod kreską', i to być może znacznie...

Na początek podłączaj antenę bezpośrednio do odbiornika. Wygląda, że masz u siebie w ogóle kiepskie sygnały z powodu ukształtowania terenu - potrzebujesz naprawdę silnej anteny. Szukaj tego k61 nie tylko na kierunku Skrzycznego - może złapiesz szybciej coś z odbicia.

A na jakiej antenie próbujesz odbierać i jak długi jest kabel antenowy. A, i jaką średnicę ma w przybliżeniu ten kabel - bliżej 5mm czy 7mm?

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Przecin » 29 grudnia 2010, o 21:14

_chris_ pisze:Poza tym, na k38 masz tylko siedemdziesiąt kilka procent na wskaźniku zasięgu,
_chris_ pisze:Szukaj tego k61 nie tylko na kierunku Skrzycznego - może złapiesz szybciej coś z odbicia.
Ale się czepiłeś tego Skrzycznego, a to temat o Suchej Górze :!: ;)

_chris_

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: _chris_ » 29 grudnia 2010, o 21:43

Przecin pisze:Ale się czepiłeś tego Skrzycznego, a to temat o Suchej Górze :!: ;)
Poprzednio pisałem w wątku o Skrzycznem i wyszła mi taka śmieszna "krosmodulacja" hi, hi... :D Ale co do meritum, to podtrzymuje... :D

witek11

BRAK SYGNAŁU

Post autor: witek11 » 29 grudnia 2010, o 22:33

BARDZO DUŻO SIE MÓWIŁO O URUCHOMIENIU MUX2 MIĘDZY INNYMI W RZESZOWIE OD 23.12.2010, MIESZKAM W RZESZOWIE I ODBIERAM SYGNAŁ CYFROWY I MAM TYLKO PROGRAMY TVP1,TVP2,TVPINFO A RESZTY BRAK.
BARDZO CHCIAŁBYM SIE DOWIEDEZIEC CZY TO TYLKO PROPAGANDA CZY JEST TO JAKAŚ AWARIA MUX2

Awatar użytkownika
juter
Posty: 198
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 21:11
Odbiornik: Panasonic TX-L42U3E
Instalacja antenowa: Antena z avatara (symetryzator+druty), zawieszona na 4m, teren - 120m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: BRAK SYGNAŁU

Post autor: juter » 29 grudnia 2010, o 23:47

witek11 pisze:BARDZO DUŻO SIE MÓWIŁO O URUCHOMIENIU MUX2 MIĘDZY INNYMI W RZESZOWIE OD 23.12.2010, MIESZKAM W RZESZOWIE I ODBIERAM SYGNAŁ CYFROWY I MAM TYLKO PROGRAMY TVP1,TVP2,TVPINFO A RESZTY BRAK.
BARDZO CHCIAŁBYM SIE DOWIEDEZIEC CZY TO TYLKO PROPAGANDA CZY JEST TO JAKAŚ AWARIA MUX2
A może kolega poda dokładniejszą lokalizację, jaką używa antenę, czy są jakieś przeszkody między kolegi anteną a nadajnikiem. Mam nadzieję, że przeskanowałeś odpowiedni kanał (konkretnie 61). Może tak być, że masz antenę lub wzmacniacz pracujące w paśmie tylko do kanału 60.

Kamil

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kamil » 30 grudnia 2010, o 00:52

_chris_ pisze:w ogólności dla Fergusonów 50% siły sygnału (pomimo wysokich wskazań jakości) to oznacza mniej więcej koniec odbioru. Jeśli więc na k42 jesteś blisko granicy odbioru, to znaczy, że na k61 jesteś już 'pod kreską', i to być może znacznie...
O, to jest cenna informacja. Zatem bezapelacyjnie instalacja jest do przeglądu.
Wygląda, że masz u siebie w ogóle kiepskie sygnały z powodu ukształtowania terenu - potrzebujesz naprawdę silnej anteny. Szukaj tego k61 nie tylko na kierunku Skrzycznego - może złapiesz szybciej coś z odbicia.
Niestety taki teren. Jest ładnie, ale falom elektromagnetycznym to za Chiny nie sprzyja. 3km od nadajnika to mi powinno na spinaczu biurowym odbierać ;]
A na jakiej antenie próbujesz odbierać i jak długi jest kabel antenowy. A, i jaką średnicę ma w przybliżeniu ten kabel - bliżej 5mm czy 7mm?
To jest na razie zagadka. Tuner zakupiłem do domu do istniejącej od lat instalacji, którą dopiero rozpracowuję. Rzadko tu bywam (na co dzień studiuję w Warszawie) i przy okazji przerwy świątecznej walczę z tematem. Mam bardzo duże przeczucie, że antena jest przystosowana tylko do odbioru kanałów <60. Nie mam jednak odwagi chodzić po oblodzonym dachu żeby to sprawdzić :roll: Długość kabli - spora, myślę że z 12-13 metrów jest co najmniej.

Na razie chcę w ogóle wiedzieć, czy coś jest w powietrzu, żeby się nie okazało że na darmo się frustruję :D

_chris_

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: _chris_ » 30 grudnia 2010, o 10:33

Kamil pisze:Niestety taki teren. Jest ładnie, ale falom elektromagnetycznym to za Chiny nie sprzyja. 3km od nadajnika to mi powinno na spinaczu biurowym odbierać ;]
I to jest właśnie przykład, jak można być ofiarą szerzonego przez laików poglądu, że blisko nadajnika (a już szczególnie w dużym mieście) można odbierać DVB-T na przysłowiowym 'spinaczu' albo KDWPO (lub zbliżonych rozwiązaniach :D).

A to jest w ogólności NIEPRAWDA. Antena musi być przystosowana do warunków odbioru w danym miejscu, a nie do odległości od nadajnika, co oznacza, że 4km od nadajnika może wystarczyć cokolwiek, a czasami - niestety - potrzebna jest bardzo dobra i zaawansowana instalacja antenowa. Tak to już jest w życiu...
Kamil pisze:Mam bardzo duże przeczucie, że antena jest przystosowana tylko do odbioru kanałów <60. Nie mam jednak odwagi chodzić po oblodzonym dachu żeby to sprawdzić :roll: Długość kabli - spora, myślę że z 12-13 metrów jest co najmniej.
I nie wolno nie łazić po oblodzonym dachu bez dobrej asekuracji. A 15m kabla - to jeszcze nie tak dużo, choć tłumienie dla kabli o średnicy:
  • ok 7mm to będzie gdzieś 2.5 - 3dB
  • ok 5mm to będzie gdzieś 4 - 4.5dB

piotr_krz
Posty: 27
Rejestracja: 30 grudnia 2010, o 10:15
Odbiornik: Tuner DVB-T do Turbodecodera telewizji n
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, Rzeszów - Baranówka

Re: BRAK SYGNAŁU

Post autor: piotr_krz » 30 grudnia 2010, o 10:42

witek11 pisze:BARDZO DUŻO SIE MÓWIŁO O URUCHOMIENIU MUX2 MIĘDZY INNYMI W RZESZOWIE OD 23.12.2010, MIESZKAM W RZESZOWIE I ODBIERAM SYGNAŁ CYFROWY I MAM TYLKO PROGRAMY TVP1,TVP2,TVPINFO A RESZTY BRAK.
BARDZO CHCIAŁBYM SIE DOWIEDEZIEC CZY TO TYLKO PROPAGANDA CZY JEST TO JAKAŚ AWARIA MUX2
MUX2 działa, natomiast w Rzeszowie jest problem z odbiorem pomimo tego, że Rzeszów na mapce EMITELA jest teoretycznie w zasięgu MUX2. Wszystko zależy od instalacji antenowej.
Osobiście posiadam kierunkową YAGĘ 19 el + symetryzator (k.21-69), mieszkam na osiedlu Paderewskiego. Antena zainstalowana na balkonie na 4 piętrze. Kierunku Suchej Góry nie przysłania mi żaden większy budynek, a mimo tego odbiór MUX2 nie jest możliwy. Jakość sygnału z k. 42 -100%, jakość z k.61 - 0%. Kanały z MUX2 tuner mi znalazł niestety obraz jest "zamrożony" lub komunikat "brak sygnału".
Próbowałem ze wzmacniaczem w puszce antenowej, jednak miałem do dyspozycji tylko tani wzmacniacz od anteny szerokopasmowej, który tylko spowodował "wycięcie" jakości na k. 42 do 0%.
Drodzy forumowicze może macie jakieś sugestie.
Zastanawiałem się nad opcją wzmacniacza LNA-177 zamiast symetryzatora. http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_ante ... _B4009.htm lub wymianą anteny na Dipol 44/21-69 Tri-Digit z symetryzatorem http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A2670.htm

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

_chris_

Re: BRAK SYGNAŁU

Post autor: _chris_ » 30 grudnia 2010, o 10:56

piotr_krz pisze:Jakość sygnału z k. 42 -100%, jakość z k.61 - 0%. Kanały z MUX2 tuner mi znalazł niestety obraz jest "zamrożony" lub komunikat "brak sygnału".
Przy 0% jakości tuner pomimo to pokazał Ci programy z mux-2 (Polsat, TVN,etc...) czy miałeś na myśli programy TVP z k42? Jaki tuner używasz?
piotr_krz pisze:Próbowałem ze wzmacniaczem w puszce antenowej, jednak miałem do dyspozycji tylko tani wzmacniacz od anteny szerokopasmowej, który tylko spowodował "wycięcie" jakości na k. 42 do 0%.
może być, że wzmacniacz jest zwyczajnie uszkodzony lub ma tak duże wzmocnienie, że przesterowuje. A, i pytanie za 100pkt. - zasilacz podłączyłeś?

Ale, tak czy inaczej - trzeba coś zrobić z instalacją antenową.

piotr_krz
Posty: 27
Rejestracja: 30 grudnia 2010, o 10:15
Odbiornik: Tuner DVB-T do Turbodecodera telewizji n
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, Rzeszów - Baranówka

Re: BRAK SYGNAŁU

Post autor: piotr_krz » 30 grudnia 2010, o 11:41

_chris_ pisze:Przy 0% jakości tuner pomimo to pokazał Ci programy z mux-2 (Polsat, TVN,etc...) czy miałeś na myśli programy TVP z k42? Jaki tuner używasz?
może być, że wzmacniacz jest zwyczajnie uszkodzony lub ma tak duże wzmocnienie, że przesterowuje. A, i pytanie za 100pkt. - zasilacz podłączyłeś?

Ale, tak czy inaczej - trzeba coś zrobić z instalacją antenową.
1. Tuner pomimo jakości 0% (czasami na sekundę pokazuje się ok. 20%) złapał kanały z MUX2 - posiadam tuner DVB-T od "n" współpracujący z Turbo Recorderem.
2. Wzmacniacz oczywiście był z zasilaniem, spowodował jedynie wzrost siły z 20 na 55%, natomiast jaakość spadła do 0 na obu kanałach.

Odpowiedz