DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

lukaszlz
Posty: 39
Rejestracja: 30 grudnia 2010, o 19:09
Odbiornik: TV Samsung
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa,symetryzator.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rzeszów,Leżajsk.

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: lukaszlz » 31 grudnia 2010, o 15:24

[quote="kemi73"]Może jeszcze informacja o lokalizacji gdzie odbierasz MUX2 ?.[/q
Odbiór z SUCHEJ GÓRY.
Mieszkam 15km od Rzeszowa(miejscowość Dąbrowa) kierunek na Ropczyce siła sygnału mux2,poziom błedów 261,tvp1,tvp2,tvp info,siła sygnału 94,poziom błędów 0 z.tv samsung 40C6000,antena siatka,płytka turbo,antena stoi na parapecie.

vaxel
Posty: 60
Rejestracja: 3 kwietnia 2010, o 10:42

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: vaxel » 31 grudnia 2010, o 17:01

leszek770 pisze:moje ukształtowanie terenu Obrazek http://zapodaj.net/fa063ed26f4b.bmp.html
czy pomoże antena http://www.sklep.vipsat.pl/index.php?ma ... cts_id=127 ze wzmacniaczem 25dB
odległość 93km przy ładnej i mroźnej pogodzie tylko z rana sygnał miałem 38% jakość 80% na siatkówce niezbyt dokładnie ustawionej na nadajnik
Ta antena na pewno jest 10x lepsza od zwyklej siatkowej ale na twoim miejscu najpierw sprawdzil bym ten wzmacz http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_ante ... _B4009.htm bez problemu zamontujesz go do swojej siatki.

lukaszlz
Posty: 39
Rejestracja: 30 grudnia 2010, o 19:09
Odbiornik: TV Samsung
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa,symetryzator.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rzeszów,Leżajsk.

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: lukaszlz » 1 stycznia 2011, o 10:07

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.NIESTETY TVP1,TVP2,TVP INFO już wyłączone ale mux 2 nadaje.Pozdrawiam odbiorców.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kafar » 1 stycznia 2011, o 10:18

Kanał 42 milczy, koniec długoletnich testów w MPEG-2, do odbioru TVP został analog lub TnK, albo totalne ich olanie, jak oni olali Południe Polski.

pipo7777
Posty: 8
Rejestracja: 5 czerwca 2010, o 17:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno *Sucha Góra*

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: pipo7777 » 1 stycznia 2011, o 11:20

Chciałem coś napisać ,ale same niecenzuralne słowa cisną mi się na usta.Totalna olewka Podkarpacia!!!!.Wolna częstotliwość i jej nie używać ŻAL.PL Do Zobaczenia za 3 lata

karolwin

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: karolwin » 1 stycznia 2011, o 11:41

czy są już konkretne daty uruchomienia nowych kanałów dodatkowych?

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Przecin » 1 stycznia 2011, o 12:46

To jest prezent noworoczny TVP dla widzów Podkarpacia i okolic :!:
Teraz, gdy ruszył MUX2 i można było odbierać wszystkie programy analogowe w Polsce poprzez DVB-T, to wyłącza się programy telewizji publicznej. Nie ważne, że były one nadawane w MPEG2 bo można było utrzymać to do czasu oficjalnego startu MUX1 i wtedy przełączyć na MPEG4. Skoro standard im nie pasuje to mogli sobie zamówić w Emitelu nadawanie tych trzech kanałów w MPEG4 dalej w sposób testowy tak jak nadaje np.: TVN Warszawa. Ale nie bo dla TVP jest najważniejszy abonament, ale żeby zwykły człowiek miał lepszą jakość odbioru to ich nie interesuje (chyba, że zapłaci im jeszcze dodatkowo). Proponuje zalać TVP e-mailami o przywrócenie tych trzech kanałów w sposób testowy nawet w MPEG4 bo kanał pozostaje wolny a ludzie chcą to odbierać :!: :!: :!:

sw6
Posty: 25
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 15:11
Odbiornik: adb2850st-samsung led
Instalacja antenowa: combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rzeszów / Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: sw6 » 1 stycznia 2011, o 13:25

brak paczki tvp na kanale 42
kablówka jasielska stream korzystała z tego przekazu teraz brak jedynki i dwóki i tvp info

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Tom345 » 1 stycznia 2011, o 13:34

Od dawna było mówione, że transmisja będzie utrzymana do 31 grudnia 2010 roku.

Nadal jesteście zaskoczeni? Oficjalne informacje były niewystarczające? Kto jeszcze będzie płakał w tym temacie i zrzucał winę na EmiTel?

sw6
Posty: 25
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 15:11
Odbiornik: adb2850st-samsung led
Instalacja antenowa: combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rzeszów / Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: sw6 » 1 stycznia 2011, o 15:30

[quote="Tom345"]Od dawna było mówione, że transmisja będzie utrzymana do 31 grudnia 2010 roku.

Nadal jesteście zaskoczeni? Oficjalne informacje były niewystarczające?

ano jesteśmy bo nie mamy dostępu do regionalnej tvp info nawet analogowo ot

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Przecin » 1 stycznia 2011, o 15:44

sw6 pisze:kablówka jasielska stream korzystała z tego przekazu teraz brak jedynki i dwóki i tvp info
W Krośnie w kablówce Vectry również brak TVP Info/Rzeszów. Jest tylko napis "No or bad signal."
Tom345 pisze:Nadal jesteście zaskoczeni? Oficjalne informacje były niewystarczające?
Jak już to oficjalny komunikat tu mówił o wyłączeniu 22 grudnia. Już kilka razy pozwolenie było przedłużane więc każdy liczył, że może teraz też tak się jednak stanie.
Tom345 pisze:Kto jeszcze będzie płakał w tym temacie i zrzucał winę na EmiTel?
Czy ktoś tu pisze, że to wina Emitela, bo ja nie widzę. Jak już to tylko TVP bo to ona była właścicielem tego przekazu.
Ostatnio zmieniony 1 stycznia 2011, o 17:45 przez Przecin, łącznie zmieniany 1 raz.

roodik

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: roodik » 1 stycznia 2011, o 16:50

roodik pisze:Antena Yagi, poniżej zdjęcie:
http://www.kochambieszczady.pl/tmp/pc240487a.jpg
Symetyzator badmor tu 21-60:
http://www.kochambieszczady.pl/tmp/pc240488a.jpg

Co mi poradzicie? Co wybrać, co zmienić? Koszt zostawmy sobie na później ;)

Sam sobie odpowiem, czy tylko symetyzator będzie do kupienia? Bo mój stary ma zakres tylko do 60 kanału...
No i okazało się że zwrotnica wycinała sygnał, do tego antena nie byla przystosowana do odbioru kanałów pow. 60.
Zmiana pomogła i to bardzo. Obraz z dvbt jest idealny, siła sygnału 9/10!

Kicek
Posty: 9
Rejestracja: 24 grudnia 2010, o 21:22

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Kicek » 1 stycznia 2011, o 18:16

KAnał 42 wylaczony, a sila sygnalu kanalu 61 spadla.Piekne noworoczne prezenty! Jeszcze zastanawia mnie to, ze nigdzie nie ma zadnej kampanii informacyjnej na temat cyfryzacji. Wszyscy tylko te platformy cyfrowe, a malo kto wie, ze kanaly cyfrowe mozna odbierac nie placac za nie...

_chris_

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: _chris_ » 1 stycznia 2011, o 18:20

Kicek pisze:... a malo kto wie, ze kanaly cyfrowe mozna odbierac nie placac za nie...
za nie też się płaci, tyle, że nie bezpośrednio, a kupując reklamowane w tych programach produkty: proszki do prania, kosmetyki, samochody... Nie ma nic za darmo... a reklamy w TV bywają PIEKIELNIE DROGIE...

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: kemi73 » 1 stycznia 2011, o 18:34

Panowie z Emitela możecie wyjaśnić dlaczego sygnał na kanale 61 jest słabszy po wyłączeniu kanału 42 ?. Proszę o faktyczne podanie mocy nadajnika dla kanału 61. Sprawę przesyłam z tym zapytaniem do UKE.

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 375
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Martinez1989 » 1 stycznia 2011, o 21:14

kemi73 pisze:Panowie z Emitela możecie wyjaśnić dlaczego sygnał na kanale 61 jest słabszy po wyłączeniu kanału 42 ?. Proszę o faktyczne podanie mocy nadajnika dla kanału 61. Sprawę przesyłam z tym zapytaniem do UKE.
Dokładnie, do wczoraj mogłem odbierać, a teraz nic...

teleMAN
Posty: 46
Rejestracja: 26 grudnia 2010, o 20:29
Odbiornik: Funai-Toschiba-Samsung- Skymaster
Instalacja antenowa: Ant19/21-69SA IV-V
ant4/5-12SA I-III
antFM-1RUZ PMBzwrot2xUHF/VHF/FM
ant sat
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra/ Bardejov

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: teleMAN » 1 stycznia 2011, o 21:25

Kolego Kemi73 z tym zapytaniem to Pisz na TVP ,bo ona powinna być zainteresowana tym by jej
programy docierały do najszerszej liczby obywateli.Podejrzewam iż Telewizja Publiczna ma to
daleko ,oni dbają o to by konkurencyjne platformy cyfrowe robiły kasę na sprzedaży. TVP
będzie płakało iż abonament nie płacą obywatele i kasy brak dla tej całej partyjnej familii.

witek11

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: witek11 » 1 stycznia 2011, o 21:27

A w Rzeszowie noworoczna cisza z programami cyfrowymi, BRAVO EMITEL

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: kroczek12 » 1 stycznia 2011, o 21:55

No pięknie, u mnie również spadła moc sygnału MUX2 (od czasu wyłączenia k42) do poziomu, że odbiór jest niemożliwy. Wczoraj odbiór 11 kanałów, dzisiaj 0. A emisji mpeg2 nie dało się przełączyć na mpeg4 i dalej ją "testować" do czasu uruchomienia MUX1 podobnie jak robi to się z TVN Warszawa w z PKiN????

bilbord
Posty: 7
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 21:45

DVB-T SG

Post autor: bilbord » 1 stycznia 2011, o 22:04

Witam
MUXS-2 nadaje bez problemu od 23 12 2010 odbieram go w odległośći 30 km od Krosna(w lini prostej) moja instalacja wygląda następująco;
ANTENA REFLEKTOROWA TELMOR ASR 860 wzm.28 db.
SYGNAŁ ROŻDZIELONY ROZGAŁĘZNIKIEM NA 4 TV
DŁUGOŚĆ KABLA ANTENOWEGO OK.20 M (częśćiowe stłumienie sygnału przez rozgałężnik)
ŚIŁA SYGNAŁU OK.60 % :shock:
TELEWIZOR PHILIPS
odbiór sygnał bardzo dobry,jakość bardzo dobra bez żadnych przerw
MIEJSCOWOŚĆ JAĆMIERZ

PS
TVP 1 , TVP 2 ,TVP-INFO OD 01 01 2011 NIE ODBIERAM(WYŁĄCZENIE SYGNAŁU ZGODNIE Z ZAPOWIEDZIĄ)
:(

Odpowiedz