DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

lukasz90

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: lukasz90 » 11 stycznia 2011, o 18:44

Witam

Może mi ktoś podpowie, co jeszcze mogę zrobić, bo już nie mam pomysłów na ustawienie ntc u siebie.
Ktoś wcześniej pisał, że z Łańcuta odbiera w dobrej jakości, ja mieszkam na linii Łańcut - Sucha Góra w odległości 34 km od nadajnika, wcześniej na forum ktoś potwierdził, że profil terenu mam dobry, mimo to nie mogę nic znaleźć...
Sprzęt to TV Sony KDL-40E5510 (wg specyfikacji posiada tuner MPEG-4, chyba, że nie taki jak powinien być :shock: ) Próbowałem już ATX-91 ze wzmacniaczem LNA-177, nic (nawet z analogiem kiepsko) Próbowałem coś takiego http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A0710.htm z symetryzatorem do 69 kanału (i tu na analogu ładnie tvp1 śmigało, tvp2 kiepsko ale też było). Najciekawsze jest to, że tvp1 i 2 w analogu działało, nawet nieźle jak przewód antenowy przytknąłem to obudowy LNA-177 albo chwyciłem w palce... Nie wiem, czy tv mi nie obsługuje DVB-T, czy może sygnał jest za mocny. Mam jeszcze starą, poniszczoną antenę siatkową, ale na niej nie wiem czy cokolwiek da się złapać.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły chętnie poczytam :)

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Tom345 » 11 stycznia 2011, o 18:50

lukasz90 pisze:Próbowałem coś takiego http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A0710.htm z symetryzatorem do 69 kanału (i tu na analogu ładnie tvp1 śmigało, tvp2 kiepsko ale też było). Najciekawsze jest to, że tvp1 i 2 w analogu działało, nawet nieźle jak przewód antenowy przytknąłem to obudowy LNA-177 albo chwyciłem w palce... Nie wiem, czy tv mi nie obsługuje DVB-T, czy może sygnał jest za mocny. Mam jeszcze starą, poniszczoną antenę siatkową, ale na niej nie wiem czy cokolwiek da się złapać.
Niepotrzebnie probowałeś anteny na pasmo VHF III. Paczka z MUX2 nadaje na wiele wyższym kanale, bo aż 61. Ta antena nie jest przeznaczona na to pasmo i może mieć bardzo kiepskie parametry na kanale 61.

Jaki posiadasz kabel? Kiedy kupiony, czy jest ekranowany?
Siatki może być warto spróbować, posiada wzmacniacz?

lukasz90

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: lukasz90 » 11 stycznia 2011, o 19:08

Tą antenę spróbowałem, bo i tak leży nie używana, nic nie traciłem :)
No kabel jest ekranowany, ale dość stary, jeśli bym wiedział, że to coś da to zainwestowałbym w nowy, jeśli chodzi o siatkę to nie ma nawet symetryzatora, chyba żeby spróbować na LNA-177, mam jakiś wzmacniacz AWS-118, ale też stary, więc nie wiem czy sprawny, potrzebny jest mi do tego jakiś zasilacz antenowy?

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Tom345 » 11 stycznia 2011, o 19:12

Oczywiście, aby używać wzmacniacza, koniecznie musi być on podłączony do zasilacza sieciowego.

Dobrze by było, aby kabel był porządnej jakości, z odpowiednio zarobionymi końcówkami. Dzięki temu straty sygnału będą mniejsze.

Gdy podłączałeś LNA-177 do ATX-a, używałeś zasilacza sieciowego?

lukasz90

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: lukasz90 » 11 stycznia 2011, o 19:17

Tom345 pisze:Oczywiście, aby używać wzmacniacza, koniecznie musi być on podłączony do zasilacza sieciowego.

Dobrze by było, aby kabel był porządnej jakości, z odpowiednio zarobionymi końcówkami. Dzięki temu straty sygnału będą mniejsze.

Gdy podłączałeś LNA-177 do ATX-a, używałeś zasilacza sieciowego?

No nie... Dobra, więc czeka mnie jeszcze inwestycja w przewód i zasilacz, mam nadzieję, że to coś da.
Odezwę się, jak coś wykombinuje

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Tom345 » 11 stycznia 2011, o 19:52

W takim razie nie powinien dziwić brak odbioru/słaby odbiór ze wzmacniaczem ;)

Na samym początku kup jedynie zasilacz, może się okazać, że wymiana kabla nie będzie potrzebna.

lpf1972
Posty: 215
Rejestracja: 3 listopada 2010, o 12:38
Odbiornik: LE40B650, Ariva T50
Instalacja antenowa: ASR860P25 (pod dachem ceramicznym)+ antena SAT, rozdzielnia HDTV Center plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno / Kisielice

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: lpf1972 » 11 stycznia 2011, o 22:33

Ale ten zasilacz... to z separatorem zasilania. Przypominam, tak na wszelki wypadek :D

marcin6660
Posty: 548
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: marcin6660 » 12 stycznia 2011, o 07:01

Panowie jeśli stosuje się wzmacniacz przy antenie to zasilacz (oczywiście z separatorem) jest obowiązkowy bo jak go nie ma to wzmacniacz dodatkowo tłumi sygnał. Jeśli nie ma zasilacza to tylko symetryzator.

DraCoola81

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: DraCoola81 » 12 stycznia 2011, o 07:57

slawek pisze:tak mux 1 lub jesli sie go uda zastąpić chwilowo mux 3 bedzie na kanale 42 i jeśli będzie podobna moc jak była to nie bedziesz miał większych problemów z odbiorym.

a jak w tej chwili odbiera CI TVP 1 NA KANALE 12. a atx troszke moze pomoze ale wymiry on ma :P konkretne.
TVP1 najlepszej jakości łapie mi na kanale 12 nie ma nic, białe mleko.
TVP2 na 29

czyżby jakieś odbicie?

jpiter

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: jpiter » 12 stycznia 2011, o 08:10

A kiedy ma być zwiększona moc nadajnika powyżej 10 kW??? i kiedy ma osiągnąć swoją maksymalną moc?

DraCoola81

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: DraCoola81 » 12 stycznia 2011, o 08:22

jpiter pisze:A kiedy ma być zwiększona moc nadajnika powyżej 10 kW??? i kiedy ma osiągnąć swoją maksymalną moc?
Podobno w 2013 jak Czechy i Słowacja wyłączą nadajniki analogowe, bo Sucha Góra ich zakłóca. I dopiero wtedy będą mogli przejść na 50kW

Awatar użytkownika
majki35
Posty: 24
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 12:14

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: majki35 » 12 stycznia 2011, o 10:11

Mam dobre wieści dla tych co oczekują na nadawanie przez ten przekaźnik programów TVP1 TVP2 oraz TVP Regionalny http://satkurier.pl/news/62270/ntc-wisl ... peg-4.html
myślę że niedługo będziemy czekać na te dobre wiadomości co piszą w SATKureier ;) :)

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: kemi73 » 12 stycznia 2011, o 10:22

Majki35 ale Sat-kurier ściągnął tą informacje z tego forum :). Jak popatrzysz pare dni wstecz zobaczysz informację o wydaniu zgody przez UKE na emisję z SG na kanale 42 do 30 czerwca. Teraz tylko chcemy informacji kiedy zaczną nadawać :).

Awatar użytkownika
majki35
Posty: 24
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 12:14

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: majki35 » 12 stycznia 2011, o 10:28

kemi73 sory lecz troszkę jeszcze mało przeglądałem to forum lecz znalazłem zamieściłem wiec podejrzewam że być może jest więcej takich osób jak ja troszkę jeszcze nie oczytanych na tym forum może komuś to posłuży więc dzięki za podpowiedz nie wiedziałem że to tu już było

zajaczek2006
Posty: 12
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 16:07
Odbiornik: Tv Samsung UE40C5000
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+SWA7 5m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce Święty Krzyż

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: zajaczek2006 » 12 stycznia 2011, o 10:54

Witam wszystko pieknie ze maja pozwolenie na nadawanie z SG tylko jak to wszystko bedzie szlo w takim tepie jak idzie a pisza ze moze to potrwac do 3 miesiecy to moga nie zdazyc bo pozwolenie wygasnie na nadawanie testowe!a jak narazie to zwalaja jeden na drugiego co do podjecia decyzji a pewnie programy tvp rusza dopiero z czasem uruchomienia mux3! a w naszym kraju to wszystko mozliwe !!! A tak na marginesie abonament RTV chca pobierac ale zeby zapewnic odbior chociaz podstawowych kanalow tvp to juz nie ma kto!!! Ja odkad pamietam a jestem juz na tym swiecie 30lat zawsze byly problemy z naziemna telewizja w mojej miejscowosci a teraz jak jestem w zasiegu dvb-t z SG to nadal nie mam kanalow tvp to jakas porazka testowac przez 4 lata a jak juz wystartowali z regularnym przekazem to wylaczyli!!! :evil:

Awatar użytkownika
zombek20
Posty: 30
Rejestracja: 21 grudnia 2010, o 18:02

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: zombek20 » 12 stycznia 2011, o 11:31

godzina 11:40 Sucha Góra brak mux2
może włączają mux1 ?hehe

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: kemi73 » 12 stycznia 2011, o 11:37

Raczej nie planowali dziś przerw, przynajmniej brak informacji na stronie Emitela. Czy ktoś jeszcze potwierdza brak MUX2 z SG, może szykują się do startu MUX3.

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: mathome » 12 stycznia 2011, o 11:47

zombek20 pisze:godzina 11:40 Sucha Góra brak mux2
może włączają mux1 ?hehe


U mnie na MUX-ie 2 o godz. 11.45 było wszystko ok.

Awatar użytkownika
zombek20
Posty: 30
Rejestracja: 21 grudnia 2010, o 18:02

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: zombek20 » 12 stycznia 2011, o 11:49

mathome pisze:
zombek20 pisze:godzina 11:40 Sucha Góra brak mux2
może włączają mux1 ?hehe


U mnie na MUX-ie 2 o godz. 11.45 było wszystko ok.
rzeczywiście juz działa, przerwa trwała około pół godziny

teddy58

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: teddy58 » 12 stycznia 2011, o 13:18

Witam!
Od dłuższego czasu czytam to forum, intensywniej, gdy zniknął mux na 42 kanale z Suchej Góry. Mieszkam w Rzeszowie, blisko centrum - na Warzywnej. Wcześniej, bez problemu łapałem mux tv publicznej na zwykłej szerokopasmowej antenie ze wzmacniaczem (kupionej jeszcze na placu Balcerowicza) - czyli na sprzęcie z baaardzo dolnej półki. Po wyłączeniu w sylwestrową noc nadawania byłem pozbawiony kanałów cyfrowych, mux 2 (komercyjny) na ustawieniu anteny, które miałem, nawet się nie pojawiał. Dzisiaj, z racji kilku wolnych godzin postanowiłem poeksperymentować z ustawieniami anteny. Z tym, że uznałem, że nie ma sensu próbować złapać kierunek SG tylko szukać jakiegoś odbicia. Skierowałem antenę na pobliski budynek Sanepidu (czyli - dla mnie - w kierunku przeciwnym niż SG) i ku zaskoczeniu, mój tv lcd samsung 40c550 złapał na kanale 62 osiem kanałów cyfrowych). Wprawdzie po ich zapamiętaniu miałem nadal "black" na ekranie ale lekka korekta ustawienia anteny spowodowała, że pojawiły się programy. Co świadczy, że z tym sygnałem w Rzeszowie nie jest tak najgorzej a reklamowana w ulotkach o DVB-T możliwość odbicia sygnału działa...

Odpowiedz