DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

vaxel
Posty: 60
Rejestracja: 3 kwietnia 2010, o 10:42

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: vaxel » 26 lipca 2011, o 14:40

Przeczytaj i zastosuj: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=5&t=2258
inaczej nikt poważnie nie będzie z Tobą rozmawiał.
Kompletny bezsens.Skoro lapie trzy multipleksy z dalszych odleglosci to co wam da wiedza na temat mojego sprzetu.Moze bedzie latwiej jak panowie z suchej gory dowiedza sie od innych jak to robia ze z duzo dalszych odleglosci nie ma problemu z odbiorem.Jeszcze raz zapytam co stoi na przeszkodzie zeby mux2 nadawac z taka sama moca jak mux3 ktory lapie bez problemu z SG.

kluczowa1
Posty: 8
Rejestracja: 26 lipca 2009, o 08:28
Odbiornik: led samsung le32b350
Instalacja antenowa: siatka wzm mc 9102
Nadajnik - obiekt nadawczy: tarnów-krosno

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: kluczowa1 » 26 lipca 2011, o 19:25

mieszkam w kołaczycach po północnej stronie,sucha góra mux3 brak,mux2 pojawia się od czasu do czasu,antenę mam skiertowaną na tarnów ale mux3 szatkuje sygnał 50-60% poziom błędów 4-8,antena siatka wzm mc-9102,jakim cudem odbieracie z tak dużych odległości,chyba że z anteną mam coś nie tak

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: kemi73 » 26 lipca 2011, o 21:07

To może opiszesz nam co to za instalacje antenową posiadasz:).

wacu84

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: wacu84 » 26 lipca 2011, o 21:38

Witam ponownie.
Kilka dni temu pisałem o problemie z odbiorem kanału 61 z Suchej Góry na antenie Evolve Shark. Co się okazało ta antena to jeden wielki sh&t. Kupiłem w dość znanym rzeszowskim sklepie RTV antenę kierunkową ATZ-19 oraz wzmacniacz LNA-177. Za wszystko zapłaciłem ~50zł. Mieszkam po zachodniej stronie Rzeszowa [Przybyszówka]. Antena skierowana na Suchą górę oczywiście, po drodze ok. 400m w lini prostej mam wzniesienie trochę wyższe od mojego domu. Dla kanału 45 siła sygnału=95% jakość=100% a dla kanału 61 siła sygnału=90% oraz jakość=100%. Testuję zestaw od tygodnia i nie pojawił się ani jeden kwadracik pikselozy nawet w trakcie mocniejszych deszczów. Jestem BAAAAAARDZO zadowolony z poleconego mi zestawu. Antenę mam umiejscowioną na balkonie tak więc nie jest zbyt wysoko.

Jeśli ktoś ma problem z odbiorem DVB-T w tych okolicach to polecam ten zestaw lub dokładne sprawdzenie swojej instalacji antenowej [nawet jak się dostanie woda/wilgoć do kabla lub wzmacniacza może to spowodować spadek siły sygnału].

Gravis
Posty: 190
Rejestracja: 19 listopada 2010, o 14:17

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Gravis » 26 lipca 2011, o 23:51

Możesz zamieścić twój profil terenu z dvbmap.eu - to może być dobra wskazówka dla mnie.

wacu84

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: wacu84 » 27 lipca 2011, o 00:54

Mój profil terenu na Suchą Górę
Obrazek
Troszkę większe http://www.wzweb.pl/images/dist1.png

vaxel
Posty: 60
Rejestracja: 3 kwietnia 2010, o 10:42

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: vaxel » 27 lipca 2011, o 10:29

No to teraz juz wszystko jasne czemu nie mam mux2 zSG a mux3 zacza przycinac :evil:
Rzeszów Sucha Góra k.61 794 MHz 10 kW k.42 642 MHz 18 kW
A mister Bulka twierdzil ze nie zmniejszali mocy,a wystarczylo tylko napisac ze zmniejszacie moc i tyle a nie narazac ludzi na niepotrzebne wydatki"mialem mux2 a teraz nie mam,moze antena mi wysiadla a moze kabel?"

yerry
Posty: 381
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Thomson DTI2011
Instalacja antenowa: Telmor Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: yerry » 27 lipca 2011, o 11:14

vaxel pisze:No to teraz juz wszystko jasne czemu nie mam mux2 zSG a mux3 zacza przycinac :evil:
Rzeszów Sucha Góra k.61 794 MHz 10 kW k.42 642 MHz 18 kW
A mister Bulka twierdzil ze nie zmniejszali mocy,a wystarczylo tylko napisac ze zmniejszacie moc i tyle a nie narazac ludzi na niepotrzebne wydatki"mialem mux2 a teraz nie mam,moze antena mi wysiadla a moze kabel?"
Chłopie aleś się obudził, od samego początku tak jest, żadnej ameryki nie odkryłeś. A wystarczyło poczytać wątek! Nic nie było zmniejszane, a jakbyś zadał sobie odrobinę trudu, poczytał (a wszystko jest tu na forum) to nie biadoliłbyś bez sensu.

vaxel
Posty: 60
Rejestracja: 3 kwietnia 2010, o 10:42

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: vaxel » 27 lipca 2011, o 13:10

Chłopie aleś się obudził, od samego początku tak jest, żadnej ameryki nie odkryłeś. A wystarczyło poczytać wątek! Nic nie było zmniejszane, a jakbyś zadał sobie odrobinę trudu, poczytał (a wszystko jest tu na forum) to nie biadoliłbyś bez sensu.
Na pewno od wlaczenia mux2 nie bylo 10kw tylko 18 wiec ty nie pisz glupot,nawet na tej mapce jest 18kw a pan Bulka zawsze twierdzil ze nie zmniejszali mocy a to ciekawe ze teraz jest 10kw

Kod: Zaznacz cały

http://www.dvbtmap.eu/mapglobal.html;jsessionid=3FB29FFBCFCC085F5550105E3374227F
Ot tak sobie sygnal sam nie znikl u kilkunastu moich znajomych

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Jarosław Bałuka » 27 lipca 2011, o 13:39

vaxel pisze:
Chłopie aleś się obudził, od samego początku tak jest, żadnej ameryki nie odkryłeś. A wystarczyło poczytać wątek! Nic nie było zmniejszane, a jakbyś zadał sobie odrobinę trudu, poczytał (a wszystko jest tu na forum) to nie biadoliłbyś bez sensu.
Na pewno od wlaczenia mux2 nie bylo 10kw tylko 18 wiec ty nie pisz glupot,nawet na tej mapce jest 18kw a pan Bulka zawsze twierdzil ze nie zmniejszali mocy a to ciekawe ze teraz jest 10kw

Kod: Zaznacz cały

http://www.dvbtmap.eu/mapglobal.html;jsessionid=3FB29FFBCFCC085F5550105E3374227F
Ot tak sobie sygnal sam nie znikl u kilkunastu moich znajomych
Kolego, faktycznie poczytaj trochę, a potem dopiero decyduj czy chcesz upierać się przy swoim.
Informacje o emisjach DVB-T jakie prowadzi Emitel są publikowane na naszej głównej stronie oraz tu na forum, a w przypadku MUX2 TU. Ponadto, dla tych którzy tego nie doczytają, w każdym dziale jest również INFORMACJA na czerwono.

PS. Byłbym wdzięczny jakbyś doczytał również pisownię mojego nazwiska ;)

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 237
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Przecin » 27 lipca 2011, o 13:42

vaxel pisze:Na pewno od wlaczenia mux2 nie bylo 10kw tylko 18 wiec ty nie pisz glupot,nawet na tej mapce jest 18kw
Ale mieszasz. Z mocą 18kW to jest, ale na mux3 nadawanym tymczasowo na częstotliwości mux1.
Mux2 jest od samego początku nadawany z mocą 10kW. Jeśli nie wierzysz i uważasz, że zmieniono moc mux2 to zajrzyj na stronę 30 tego wątku i zobaczysz że już wtedy było wiadome, że będzie 10kW.
vaxel pisze:a pan Bulka zawsze twierdzil
A to jest jakiś Twój wszystkowiedzący sąsiad z którym pijesz piwko :?: :lol:

Awatar użytkownika
zombek20
Posty: 30
Rejestracja: 21 grudnia 2010, o 18:02

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: zombek20 » 29 lipca 2011, o 20:18

Witam, od pewnego czasu mam pewien problem. Cały mux-2 działa bardzo słabo, a w zasadzie nie działa w ogóle.(Siła 15%, Jakość 72%) Dziś wyszedłem na dach, by sprawdzić czy antena (zwykła kierunkowa za 45zł) się nie przestawiła, ale wszystko było OK. Kupiłem wzmacniacz Terra ( http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_masz ... R82001.htm ). Teraz mam sygnał 35%, ale jakość dalej ta sama czyli 72%. Moje pytanie brzmi: co może być nie tak, skoro nie było obniżenia mocy z nadajników? Czy to może wina kabla ?

radii86
Posty: 20
Rejestracja: 21 lipca 2011, o 10:27

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: radii86 » 29 lipca 2011, o 23:08

Witam, mam spory problem z odbiorem. Mieszkam w linii prostej jakieś 10 km od nadajnika z suchej góry-widzę go całego. Odbieram kanały tvp1,tvp2,tvp historia, kultura,info. Te bezproblemowo. Natomiast całej reszty czyli tvn polsat itd nie mam-cały czas pisze brak sygnału. Antenę mam zwykłą siatkową na dachu skierowaną na suchą górę.I nic z tego. Pożyczyłem od kolegi antenę pokojową cyfrową i też odbiera te 5 kanałów a reszty nie.

W czym leży problem? Dawałem tą siatkową w różne miejsca-nie tylko na dachu ale też na balkony i nic-cały czas 5 kanałów a reszta brak sygnału. A w miejscowości 10km dalej odbierają ze zwykłego druta w oknie. Pomożcie.

Tuner wikami777.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Tomasz Berezowski » 29 lipca 2011, o 23:50

radii86 pisze:Witam, mam spory problem z odbiorem. Mieszkam w linii prostej jakieś 10 km od nadajnika z suchej góry-widzę go całego. Odbieram kanały tvp1,tvp2,tvp historia, kultura,info. Te bezproblemowo. Natomiast całej reszty czyli tvn polsat itd nie mam-cały czas pisze brak sygnału. Antenę mam zwykłą siatkową na dachu skierowaną na suchą górę.I nic z tego. Pożyczyłem od kolegi antenę pokojową cyfrową i też odbiera te 5 kanałów a reszty nie.

W czym leży problem? Dawałem tą siatkową w różne miejsca-nie tylko na dachu ale też na balkony i nic-cały czas 5 kanałów a reszta brak sygnału. A w miejscowości 10km dalej odbierają ze zwykłego druta w oknie. Pomożcie.

Tuner wikami777.
Podaj współrzędne albo miejscowość.

Awatar użytkownika
zombek20
Posty: 30
Rejestracja: 21 grudnia 2010, o 18:02

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: zombek20 » 29 lipca 2011, o 23:58

zombek20 pisze:Witam, od pewnego czasu mam pewien problem. Cały mux-2 działa bardzo słabo, a w zasadzie nie działa w ogóle.(Siła 15%, Jakość 72%) Dziś wyszedłem na dach, by sprawdzić czy antena (zwykła kierunkowa za 45zł) się nie przestawiła, ale wszystko było OK. Kupiłem wzmacniacz Terra ( http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_masz ... R82001.htm ). Teraz mam sygnał 35%, ale jakość dalej ta sama czyli 72%. Moje pytanie brzmi: co może być nie tak, skoro nie było obniżenia mocy z nadajników? Czy to może wina kabla ?
Mój tuner to: RWT DTV-401T widzę, że mam podobny problem do tego kolegi wyżej z tym, że ja juz 3 tygodnie nie mogę odebrać sygnału.

dziki1971
Posty: 25
Rejestracja: 26 kwietnia 2011, o 07:41
Odbiornik: Technisat Lumatron LV5TDeluxe Mediatech 4160, Asus U3100mini
Instalacja antenowa: Siatka, Telkom Telmor Digit, ATX
Nadajnik - obiekt nadawczy: SG Krosno

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: dziki1971 » 30 lipca 2011, o 08:02

Witam potwierdzam pogorszenie sygnału z Mux-2,dekoder Technisat lokalizacja około 35km od SG Miejscowosc Hyzne pzdr

radii86
Posty: 20
Rejestracja: 21 lipca 2011, o 10:27

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: radii86 » 30 lipca 2011, o 09:15

Miejscowość Korczyna-rynek.

Czy rzeczywiście mux2 nadaje na słabym sygnale?

lukaszlz
Posty: 39
Rejestracja: 30 grudnia 2010, o 19:09
Odbiornik: TV Samsung
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa,symetryzator.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rzeszów,Leżajsk.

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: lukaszlz » 30 lipca 2011, o 10:01

Wczoraj przeszukałem kanał 61 i nic,wyraźnie coś nie działa.Reszta odbiera czyli MUX 3.

zajaczek2006
Posty: 12
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 16:07
Odbiornik: Tv Samsung UE40C5000
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+SWA7 5m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce Święty Krzyż

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: zajaczek2006 » 30 lipca 2011, o 10:45

tez sie przychyle do tego ze cos jest nie tak z odbiorem gdyz odbieram mux2 i mux3 z suchej góry od poczatku uruchomienia i wczesniej mialem sile 86% jakosc 98 i jak do tej pory bylo ok a teraz sila 72% jakosc 80% i czasem szatkuje zmiany zauwazylem od uruchomienia nadajników w Tarnowie Kielcach i Przechybie wiec raczej jest cos nie tak!

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z Suchej Góry

Post autor: Bartt » 30 lipca 2011, o 12:15

Też zauważyłem pogorszenie sygnału tyle że w samym Rzeszowie (kablówka - kanały cyfrowe "wpuszczone w kabel"). MUX3 k42 jakość 90-100 a MUX2 k61 jakość skacze od ok. 35 do 80 (wczesniej jakość była podobna do MUX3). Co ciekawe mimo to obraz się nie zacina, także instalacja antenowa musi być dobra (pewnie stoi na jakimś wysokim bloku :) ). Są to obserwacje przeprowadzone wczoraj około południa. Oczywiście u mnie w domu brak MUX2 k61 :(

Co zaś się tyczy wpływu nadajników to raczej obstawiałbym te pracujące na tym samym kanale czyli 61:

794,00 61 MUX-2 RTON Zakopane *G.Gubałówka* 20,000 MPEG-4
794,00 61 MUX-2 RTCN Przemyśl *Tatarska Góra* 20,000 MPEG-4
794,00 61 MUX-2 RTCN Krosno *Sucha Góra* 10,000 MPEG-4
794,00 61 MUX-2 RTON Rabka *G. Luboń Wielki* 1,000 MPEG-4
794,00 61 MUX-2 RTON Szczawnica *G.Prehyba* 5,000 MPEG-4

Nie wiem czy wszystkie pracują w SFN, ale jeśli tak to jego rozległość jest chyba rekordowa :shock:

PS
W dalszym ciągu nie rozumiem czemu Sucha Góra nie nadaje na docelowym k32 skoro na tym samym kanale ma startować Solina/Góra Jawor i to właśnie te nadajniki powinny pracować w SFN na tym korzystnym dla obszarów górskich kanale.

Będę to pytanie zadawał z uporem póki nie uzyskam odpowiedzi :lol:

Odpowiedz