DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: maniek357 » 11 grudnia 2016, o 14:03

Do końca grudnia w Krynicach montaż anten pod MUX-8. DAB+ już prawdopodobnie leci z rezerwowych anten. Możliwe, że zmniejszyli również moc DVB-T.

Identyfikacja sieci jest poprawna.

BTW nie próbowałeś łapać z Łomży ? Masz tam wszystkie muxy, łącznie z MUX-8.

krajes
Posty: 34
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 10:22
Odbiornik: Samsung TV LED
Instalacja antenowa: Telmor Digit Max HD 25dB+
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: krajes » 11 grudnia 2016, o 17:08

Fajnie byłoby gdyby ktoś z emitela potwierdził, ze tak właśnie jest bo sam sie nad tym zastanawiałem czy to nie montaż mux8 jest problemem. Jeśli tak jest to do kiedy tak będzie.

Co do Łomży to próbowałem ale lepsze parametry odbioru sygnału uzyskiwałem z Krynic. Pewnie najlepszym byłby odbiór na dwie anteny z sumatorem. To instalacja moich dziadków - starsi ludzie i to ich jedyna rozrywka.

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kamilx » 11 grudnia 2016, o 17:30

U mnie - 70 km na południe od RTCN Krynice MUX1 i MUX2 tak jak zwykle (100%/100%). Zazwyczaj, gdy jest obniżana moc (np. podczas konserwacji) to jakość MUX2 najbardziej spada u mnie.

Według Infolinii Emitela (stan na środę) prace prowadzone nie powinny zakłócać pracy innych emisji.

krajes
Posty: 34
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 10:22
Odbiornik: Samsung TV LED
Instalacja antenowa: Telmor Digit Max HD 25dB+
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: krajes » 12 grudnia 2016, o 16:48

Wygląda na to, że mam jakiś problem z instalacją. Co może być przyczyną braku odbioru MUXów 1 i 2? Są one na dość wysokich kanałach 46-49 a działający MUX-3 na niskim chyba 21. Kabel do anteny jest żelowany, złącza F kompresyjne, więc wykluczam raczej zalanie kabla. Zasilacz przedwzmacniacza niedomaga? Separator? Zakłócenia od LTE? Kiedyś miałem podobny problem z tymi wysokimi częstotliwościami tylko nie pamiętam co było przyczyną i jak to naprawiłem ... :-/

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: maniek357 » 12 grudnia 2016, o 23:08

Sieci komórkowe mocno rozwijają LTE800, całkiem możliwe, źe stąd masz zakłócenia.

krajes
Posty: 34
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 10:22
Odbiornik: Samsung TV LED
Instalacja antenowa: Telmor Digit Max HD 25dB+
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: krajes » 13 grudnia 2016, o 10:59

Wiadomo w jakiej polaryzacji będzie nadawany MUX-8 na VHF w Krynicach?

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: maniek357 » 13 grudnia 2016, o 13:46

Na szczęście w poziomej (tak jak reszta MUX-ów).

panaho
Posty: 180
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: panaho » 13 grudnia 2016, o 23:55

krajes pisze:Wygląda na to, że mam jakiś problem z instalacją. Co może być przyczyną braku odbioru MUXów 1 i 2? Są one na dość wysokich kanałach 46-49 a działający MUX-3 na niskim chyba 21. Kabel do anteny jest żelowany, złącza F kompresyjne, więc wykluczam raczej zalanie kabla. Zasilacz przedwzmacniacza niedomaga? Separator? Zakłócenia od LTE? Kiedyś miałem podobny problem z tymi wysokimi częstotliwościami tylko nie pamiętam co było przyczyną i jak to naprawiłem ... :-/
U mnie te wyższe częstotliwości zakłóca kiedy TV i SAT zsumowane są do jednego kabla. Niestety z braku czasu jeszcze nie doszedłem, który z elementów powoduje problem. Nie wspomniałeś co prawda nic o tym czy masz SAT ale u mnie właśnie to powodowało niemalże zanik kanałów na wyższych częstotliwościach.

krajes
Posty: 34
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 10:22
Odbiornik: Samsung TV LED
Instalacja antenowa: Telmor Digit Max HD 25dB+
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: krajes » 14 grudnia 2016, o 09:31

Mam tam też SAT obok, prosiłem żeby odłączyli dekoder SAT od prądu (myślałem, że tak jak piszesz siał jakieś zakłócenia) ale nic to nie dało. Sygnały idą w dwóch przewodach, dobrze ekranowanych ale wszytskiego trzeba spróbować.

Dziś może uda się sprawdzić jeszcze zasilacz, separator i filtr LTE.

P.S. Czy planowana moc w kW MUX-8 z Krynic jest znana?

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: maniek357 » 14 grudnia 2016, o 11:19

Tak, moc 24 kW ERP.

elektronik23
Posty: 8
Rejestracja: 26 maja 2015, o 15:45

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: elektronik23 » 15 grudnia 2016, o 11:59

@krajes U mnie też kilkanascie dni temu wystąpił spadek jakości mux 1 i 2. Wstawiłem symetryzator zamiast wzmacniacza i wszystkie trzy muxy 90%/100%. Antena "siatka" 30km od Krynic.

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kamilx » 15 grudnia 2016, o 17:24

Z tabeli 2. etapu MUX8 -> http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... wdrazania/ wyleciał RTCN Białystok / Krynice. Mam nadzieję, że jednak w ostatnim tygodniu grudnia zostanie uruchomione.

sp4feu
Posty: 20
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TCL L40E5503FS
Instalacja antenowa: OPTICUM AX-1000+ kanały 21-60; zysk 18dB; ,10 metrów nad ziemią.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: sp4feu » 16 grudnia 2016, o 09:07

Jak zwykle Krynice/Białystok na szarym końcu .Za pewnie pogoda nie pozwala na montaż anten na maszcie i poczekamy do wiosny. :evil: :evil: :evil:

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: giaur500 » 16 grudnia 2016, o 16:26

Od dziś mam tylko śladowy sygnał z krynic.... nie wiem czy to kwestia mojej instalacji antenowej, czy coś jest robione na maszcie w związku z uruchomieniem mux8? Ktoś potwierdzi, że poziom sygnału się nie zmienił?

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kamilx » 16 grudnia 2016, o 17:09

U mnie bez zmian MUX1 i MUX2. O MUX3 nic nie mogę powiedzieć, gdyż odbieram Białystok/Krynice wraz z SFN TON Czyże.
Jak zwykle Krynice/Białystok na szarym końcu .Za pewnie pogoda nie pozwala na montaż anten na maszcie i poczekamy do wiosny. :evil: :evil: :evil:
Co do zniknięcia z harmonogramu RTCN Białystok / Krynice - uruchomienie MUX8 jest planowane w ostatnim tygodniu grudnia, ale nie ma jeszcze pewności czy na pewno prace na maszcie zostaną zakończone do końca roku.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: giaur500 » 16 grudnia 2016, o 17:17

Hmm, przez chwilę wróciło do normy, teraz znów słaby sygnał, ale nie aż tak.. zawsze ledwo się łapałem na odbiór, ale działało, teraz lipa...

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: qwerty » 19 grudnia 2016, o 17:18

Spokojnie, uruchomią wiosną - przecież mieszkamy w Polsce C.

krajes
Posty: 34
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 10:22
Odbiornik: Samsung TV LED
Instalacja antenowa: Telmor Digit Max HD 25dB+
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: krajes » 21 grudnia 2016, o 15:10

Emitel powinien ogarnąć problem takich miejscowości jak moja, które leżą na granicy zasięgów dwóch nadajników (Białystok/Łomża).

ERP rzędu 4 czy 5kW z Łomży jest za małe żeby zaspokoić potrzeby całego rejonu. Dobrze byłoby gdyby MUX 1,2,3 z Łomży były nadawane z mocą przynajmniej 10kW.

PS. Mój problem z brakiem MUX1,2 rozwiązałem. Problemem okazał się wadliwy zasilacz przedwzmacniacza. MUX3 śmigał pewnie ze względy na większą moc i dość niski kanał nadawania.
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2016, o 17:48 przez krajes, łącznie zmieniany 1 raz.

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kamilx » 21 grudnia 2016, o 17:06

qwerty pisze:Spokojnie, uruchomią wiosną - przecież mieszkamy w Polsce C.
Według najświeższych informacji z Infolinii MUX8 wystartuje po Świętach, ale przed końcem roku. Start może się opóźnić, w zależności od przebiegu prac.

Awatar użytkownika
Kuba.G
Posty: 147
Rejestracja: 24 października 2016, o 21:05
Odbiornik: Panasonic TX-P42GT20E
Instalacja antenowa: UHF antena GSM ATK 20
Antena VHF 3 elementowa
Wzmacniacz MA082L Terra
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok "Krynice"

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kuba.G » 21 grudnia 2016, o 19:33

sp4feu pisze:Jak zwykle Krynice/Białystok na szarym końcu .Za pewnie pogoda nie pozwala na montaż anten na maszcie i poczekamy do wiosny. :evil: :evil: :evil:
Z resztą nie ma się co dziwić, w telewizyjnej prognozie pogody województwa podlaskiego,na mapce widnieje miasto Suwałki, chociaż stolicą Podlasia jest Białystok. To skąd emitel ma wiedzieć o takim mieście jak Białystok. :lol:

http://www.tvp.info/28048647/wideo/21122016-1510/

Odpowiedz