DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Awatar użytkownika
MarioPL
Posty: 201
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:18
Miejscowość: Luboń
Odbiornik: LE32C450 + GX-MB540TL = DVB-T/DVB-2T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań "Śrem", AE Poznań

Re: Problem z MUX 8

Post autor: MarioPL »

Czary...
Coś w tym jest ;)
Miedzy mną, a teściami jest ok. 12 metrów różnicy po kablu antenowym. O tyle mają dalej od rozdzielacza. Przewody tej samej firmy. Po modernizacji mojego zes. anten, poziom sygnału u mnie, to 70-80 , jakość 100%. U teściów (mają 2 letniego Samsunga, mój ma już prawie 6 lat) telewizor nic nie wyłapywał. Strojenie auto i manual. Bez efektu. Zaczęły się kombinacje na dachu, później w domu z tv, złączkam, wtyczkami... Nadal "bez odbioru". W końcu zabrałem telewizor i podłączyłem u mnie. Cud, załapało! Co prawda poziom syg. 10/100 , ale jakość 100% i obraz bez zastrzeżeń. Nie zastanawiając się, tv pod pachę i biegiem do teściowej ;). Podłączyłem antenę i... drugi cud. Tv nadal pokazuje Cztery nowe kanały plus "łowiczanka", poziom nadal 10/100 i 100% jakość. Aż strach ruszać :)
Mam nadzieję, że tak pozostanie.
Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2017, o 16:17 przez MarioPL, łącznie zmieniany 1 raz.

dvbtowiec
Posty: 1460
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Problem z MUX 8

Post autor: dvbtowiec »

Coś macie źle wykonaną instalację najprawdopodobniej. To jest raczej niemożliwe żeby raz działało, innym razem nie, w krótkich odstępach czasowych, a już mało prawdopodobne aby na dobrej jakości kabla 12mb odgrywało tak znaczącą różnicę, żeby telewizor nie odbierał tak dobrego jakościowo sygnału (o ile wskazania wyświetlane w Twoim odbiorniku bliżej anteny są prawidłowe).

Awatar użytkownika
MarioPL
Posty: 201
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:18
Miejscowość: Luboń
Odbiornik: LE32C450 + GX-MB540TL = DVB-T/DVB-2T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań "Śrem", AE Poznań

Re: Problem z MUX 8

Post autor: MarioPL »

Też uważam, że te 12m kabla nie stanowi problemu. Tym bardziej, że tv teściów po załapaniu sygnału na moim, krótszym kablu, działa u nich teraz bez problemu :)
Myślę, że to raczej cos z ich Samsungiem.
Najważniejsze, ze gra i buczy ;)

tago11
Posty: 14
Rejestracja: 19 stycznia 2017, o 11:13

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: tago11 »

A dziś znacząco wzrosła siła sygnału. Czyżby już docelowa moc ?

Kamilx
Posty: 894
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kamilx »

Tak. U mnie już moc sygnału nie lata od 94% do 100% - jest stałe 100%.

Zrobiłem test i obniżyłem zasilanie anteny z 12V do 6V i takie są wyniki:
MUX1 moc 64%, jakość 60%
MUX2 moc 0%, jakość 0%
MUX3 (+TON Czyże) moc 0%, jakość 0%
MUX8 moc 100%, jakość 100% - obecnie najsilniejszy sygnał ze wszystkich MUX-ów.

poxipol
Posty: 1948
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: poxipol »

Obniżanie napięcia zasilania jest kiepskim pomysłem.
Do tego celu służą regulowane tłumiki z przejściem DC.
Najlepszym zastosowaniem są filtry korekcyjne,gdzie można wyrównywać poziomy sygnału na konkretnych kanałach,lub eliminację zakłóceń z niechcianych częstotliwości.

Pager
Posty: 40
Rejestracja: 16 kwietnia 2011, o 10:20
Odbiornik: Sony Bravia KDL-46EX500
Instalacja antenowa: UHF-Tridigit,VHF- Televes V BIII +wzm.Telkom-Telmor WW12/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Giżycko/Miłki

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Pager »

tago11 pisze:A dziś znacząco wzrosła siła sygnału. Czyżby już docelowa moc ?
To raczej chwilowa propagacja,u mnie jakość i siła sygnału bez zmian.
edit.Faktycznie w wykazie widnieje już 24kW ,czyli leci docelowo ;)

Awatar użytkownika
Kuba.G
Posty: 147
Rejestracja: 24 października 2016, o 21:05
Odbiornik: Panasonic TX-P42GT20E
Instalacja antenowa: UHF antena GSM ATK 20
Antena VHF 3 elementowa
Wzmacniacz MA082L Terra
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok "Krynice"

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kuba.G »

@poxipol
Na elektrodzie znalazlem taki wpis z 2004 roku o tlumiku pułapce na konkretny kanal wykonanym z kabla :D
Wprawdzie stary temat, ale podam tu rozwiązanie praktycznie bez kosztów.
Kiedyś to było tajemnicą w pewnych kręgach.
Należy podłączyć równolegle w linię sygnałową odcinek kabla o długości wyliczonej wg wzoru:
5840 / f (MHz)
rozwarty na końcu
f = częstotliwość kanału jaki ma być stłumiony
wynik wychodzi w cm.
Jest to pułapka dla danej częstotliwości.
Kabelek możemy podłączyć bezpośrednio pod zaciski dipola (symetryk), lub w innym miejscu na kablu koncentrycznym wtedy koncentryk np przy pomocy trójnika "F".
Lepiej najpierw podłączyć dłuższy niż wyliczony i przycinać po odrobinie obserwując zmiany. Charakterystyka naturalnie nie jest idealna ale do TV wystarcza w wielu przypadkach. Dodatkowo jeszcze przy siatkach ze wzmacniaczem podłączając go na zaciski anteny możemy zlikwidować przesterowanie wzmacniacza jakimś za mocnym sygnałem.
Polecam naprawdę to działa.
źródło
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic128971.html

raziel78
Posty: 2
Rejestracja: 4 lipca 2017, o 10:57
Miejscowość: Krynki
Odbiornik: samsung UE32F5300
Instalacja antenowa: TV DVB-T AX (nie znam dokładnego modelu), Przedwzmacniacz antenowy LNA-177 DIPOL
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: raziel78 »

Witam. Jestem laikiem w temacie więc proszę o wyrozumiałość ;) Mieszkam w Białymstoku ale teraz mam urlop i będę przez 2 tygodnie u siostry w Krynkach, u której co roku jest ten sam problem. Mianowicie ma antenę podobną do ax 1000 (nie wiem jaki dokładnie model bo pudełko gdzieś wsiąkło), założony przedwzmacniacz antenowy LNA-177 a problem jest taki że odbiera obecnie tylko mux-3. W pozostałych dwóch siła sygnału skacze od 0 do 66-70, jakość sygnału cały czas zero, błędy 2000. Co jest najlepsze to jesienią, zimą i wczesną wiosną mux1 i mux2 odbierają prawidłowo. Siostra wspominała że latem czasami sygnał pojawia się wieczorem. Nie mogę pojąć co może być przyczyną problemu. Do nadajnika jest 49km. Ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3142
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: qwerty »

Wywal przedwzmacniacz, włóż symetryzator i oglądaj (ew. zmień siostrę).

poxipol
Posty: 1948
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: poxipol »

Czy to gmina Grodzisk.

raziel78
Posty: 2
Rejestracja: 4 lipca 2017, o 10:57
Miejscowość: Krynki
Odbiornik: samsung UE32F5300
Instalacja antenowa: TV DVB-T AX (nie znam dokładnego modelu), Przedwzmacniacz antenowy LNA-177 DIPOL
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: raziel78 »

poxipol pisze:Czy to gmina Grodzisk.
Gmina Krynki, przy samej granicy z Białorusią.

poxipol
Posty: 1948
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: poxipol »

Poziom mocy nadawczych jest bardzo zróżnicowany
MUX-1 K 46 58 kW
MUX-2 K 49 67 kW
MUX-3 K 22 100 kW

Biorąc pod uwagę propagacje rozchodzenia się fal,to im wyższa częstotliwość ( kanał ) tym fale są bardziej tłumione.
Biorąc pod uwagę antenę, która niestety jest bardziej podatna na zakłócenia i trudno nieraz uzyskać z niej odpowiednią jakość odbioru,ma różne wzmocnienie w funkcji częstotliwości ( najwyższe na wysokich kanałach i jest to typowe dla wszystkich szerokopasmowych Yagi )

Aby coś konkretnego stwierdzić,należy zamontować symetryzator SA-IV-V i podać wskazania.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3142
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: qwerty »

Nie przesadzaj z tą różną mocą.
58kW = 47,63dB
100kW = 50dB
Tylko im wyższa częstotliwość tym antena typu krokodyl ma większy zysk.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3093
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: K63 »

poxipol pisze:Poziom mocy nadawczych jest bardzo zróżnicowany
MUX-1 K 46 58 kW
MUX-2 K 49 67 kW
MUX-3 K 22 100 kW
Powiem więcej. Jeżeli emisja z Krynic prowadzona jest zgodnie z pozwoleniem UKE, to z mux-1 jest troszkę gorzej, bo w Twoim kierunku "leci" 50 kW (47 dB). A z mux-8 jest całkiem kiepsko. Co prawda moc maksymalna nadajnika to 24 kW, ale na azymucie 80-90 st. jest mocne wytłumienie i w efekcie do dyspozycji jest ok. 1 kW. Te dwa "najsłabsze" muxy nadawane są kierunkowo, a pozostałe dwa dookólnie.
raziel78 pisze:odbiera obecnie tylko mux-3
raziel78 pisze:Nie mogę pojąć co może być przyczyną problemu
Mux-3 - niski kanał i bardzo duża moc, co w efekcie daje stabilny odbiór. Na kanałach 46 i 49 - dużo mniejsza moc i gorsza propagacja. Ale 50 i 67 kW przy 49 km to nie jest mało (o ile nie masz jakichś przeszkód). Pierwsze co bym zrobił, to antena jak najwyżej lub zmiana jej lokalizacji.
qwerty pisze:Nie przesadzaj z tą różną mocą.
58kW = 47,63dB
100kW = 50dB
W decybelach to może nie wygląda źle, ale 3dB to dwukrotnie większa moc - co widać po przeliczeniu na kW.

Kamilx
Posty: 894
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kamilx »

Czy ktoś zauważył pogorszenie odbioru MUX8?

U mnie MUX8 wogóle nie odbiera - 0% mocy sygnału i 0% jakości sygnału. Odkąd MUX8 nadaje nie było problemów w odbiorze.
Obecnie MUX1 i MUX2 po 100% mocy, jak i jakości, a MUX3 100% mocy i ok.70% jakości.

Kamilx
Posty: 894
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kamilx »

Dziś MUX8 powrócił - 100% mocy i 100% jakości. Chyba jakieś "potajemne" zmniejszenie mocy było.

Awatar użytkownika
Kuba.G
Posty: 147
Rejestracja: 24 października 2016, o 21:05
Odbiornik: Panasonic TX-P42GT20E
Instalacja antenowa: UHF antena GSM ATK 20
Antena VHF 3 elementowa
Wzmacniacz MA082L Terra
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok "Krynice"

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kuba.G »

Czy tylko u mnie MUX 1 zaczął łapać błędy Azymut do nadajnika: 226° ? od wczoraj albo coś mi zakłóca po drodze, albo jakości nadawania spadła :| nigdy z tym mux- em nie było problemu .

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 281
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: maniek357 »

Nie zauważyłem spadku sygnału. Ale mam blisko - 17 km od Krynic. Antena logarytmiczna.

Andrzej--K
Posty: 9
Rejestracja: 24 kwietnia 2013, o 12:12

Re: Problem z MUX 8

Post autor: Andrzej--K »

Andrzej--K pisze: 23 marca 2017, o 11:46 Posiadam dwa tunery DVB-T. Evolve Andromeda i TeleSystem TS6520HD. (...)
Ten sam sprzęt i od soboty (07.11.2019) wrócił ten sam problem. Brak MUX 8 - brak sygnału. Z tej samej anteny na telewizorze kanały są, a na obydwóch tunerach brak.
Kanały: WP, Nowa, ZOOM, Metro i Kultura mają ustawienia VHF 7 MHz i częstotliwość 198500 KHz, a Polsat News UHF 8MHz /610000 KHz i też zniknął.

Wczoraj próbowałem wykonać ponowne wyszukiwanie programów na tunerze TeleSystem TS6520HD. Odnajduje tylko (oprócz tych z innych MUX'ów) Polsat News, ale obrazu nie ma.
Co może być tego przyczyną, że telewizor na tej samej antenie ma/znajduje kanały, a te oba tunery nie?

Odpowiedz