DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

tomc1o

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: tomc1o » 22 lipca 2011, o 00:16

giaur500 pisze:Hmm być może operator instalacji wstawił gdzieś filtr, który nie przepuszcza tej częstotliwości? Pozostaje interwencja w administracji albo kupno anteny
napisalem e-mail do telewizji kablowej zobaczymy:) dziekuje jeszcze raz. pozdrawiam:)

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: giaur500 » 22 lipca 2011, o 10:00

Małe pytanko: czy działają u was napisy dvb na tvn? Bo u mnie, gdy oglądam w vlc, mogę wybrać napisy, ale nie pojawiają się one w ogóle. Wczoraj po południu właśnie miałem dostępna ścieżkę napisów na tvn.

Chwilowo nie mam pod ręką innego oprogramowania aby sprawdzić to.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: qwerty » 22 lipca 2011, o 10:25

Nie na każdym filmie są napisy.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: giaur500 » 22 lipca 2011, o 10:29

Jasne. Jednak, założyłem że skoro ścieżka napisów jest obecna, to napisy powinny być. Gdy ścieżki napisów nie ma, to napisów nie ma.

Chyba że jest zawsze, tyle że przeważnie pusta?

przejazd2
Posty: 21
Rejestracja: 15 kwietnia 2011, o 17:27
Odbiornik: tuner wbudowany w KDL-32ex302
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok/Krynice/Centrum

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: przejazd2 » 22 lipca 2011, o 10:31

Kupiłem dzisiaj dwie anteny, obie rewelacyjnie ściągają mux-3 ale żadna nie łapie mux-2, nawet trochę. Ręce opadają.
Dobrze, że jest możliwość zwrotu.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: giaur500 » 22 lipca 2011, o 10:35

Powinieneś spróbować dobrej anteny ze wzmacniaczem. Antena kierunkowa wg mnie niewskazana, lepsza może być mniej kierunkowa, bo będzie zbierać odbicia co jest akurat korzystne.

Próbowałeś tradycyjną siatkę ze wzmacniaczem? Wiem że gabaryty nie zachęcają, ale lepsze chyba to niż czarny ekran? I upewnij się, że rzeczywiście "celujesz" w nadajnik a nie gdzie indziej.

Jeszcze jedna masz możliwość - pogadać z adminsitratorem jeśli jest na twoim bloku zbiorcza instalacja antenowa, ale tutaj może być ciężka sprawa z uzyskaniem czegokolwiek, wiem na swoim przykładzie.

przejazd2
Posty: 21
Rejestracja: 15 kwietnia 2011, o 17:27
Odbiornik: tuner wbudowany w KDL-32ex302
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok/Krynice/Centrum

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: przejazd2 » 22 lipca 2011, o 10:57

Giaur500 już jest ok, złapałem na podobnej antenie jak Twoja, 42 zł w Monitorze na Brukowej, w końcu. W tym TV po prostu nie da się ręcznie wpisać kanału i go dostrajać, on musi złapać sygnał z tego kanału i wtedy go zapisze. Teraz tylko montaż na stałe do balustrady i będzie git. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi, pozdrawiam, co nie znaczy, że uciekam z forum :lol:

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: qwerty » 22 lipca 2011, o 11:11

Skoro macie takie problemy to trzeba prosić emitel o SFN z cieszyńskiej o mocy kilku kW.:)

p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: p-b » 22 lipca 2011, o 11:12

;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 22:52 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

tomc1o

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: tomc1o » 22 lipca 2011, o 12:26

testowalem juz 3 anteny pokojowe ani jedna nie dziala - pytam wiec czy w obecnej chwili dziala mux 2 bo 3 lapie na kazdej?

przejazd2
Posty: 21
Rejestracja: 15 kwietnia 2011, o 17:27
Odbiornik: tuner wbudowany w KDL-32ex302
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok/Krynice/Centrum

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: przejazd2 » 22 lipca 2011, o 12:34

Działa. Ja też testowałem co tylko miałem w domu (parter, dookoła bloki), ale udałem się dzisiaj po antenę zewnętrzną ze wzmacniaczem i się udało. 40-50 zł proponuje wydać i od razu jest efekt.

tomc1o

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: tomc1o » 22 lipca 2011, o 12:43

przejazd2 pisze:Działa. Ja też testowałem co tylko miałem w domu (parter, dookoła bloki), ale udałem się dzisiaj po antenę zewnętrzną ze wzmacniaczem i się udało. 40-50 zł proponuje wydać i od razu jest efekt.
ja o tyle mam lepiej ze mieszkam na brukowe i 4 pietrze, a ta antene ktora kupiles mialem w domu przed chwila - odstraszylo mnie jedynie to ze trzeba sie bawic z kablem... probowalem juz chyba kazda z ktorej nie trzeba 'ukrecac' efekt mizerny ;/ pewnie problemem jest to ze nie mam okna na nadajnik w krynicy

halasik1
Posty: 12
Rejestracja: 21 lipca 2011, o 20:48

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: halasik1 » 22 lipca 2011, o 12:58

troche odbiegne od tematu suwałki ktoś odbiera bo tez powinny byc dzis :)

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: giaur500 » 22 lipca 2011, o 13:52

Też jestem ciekawy, moi rodzice powinni być w zasięgu. halasik1 - nie sprawdzałeś? Powinieneś mieć bliżej do suwałk.

halasik1
Posty: 12
Rejestracja: 21 lipca 2011, o 20:48

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: halasik1 » 22 lipca 2011, o 14:27

suwałki poszły uff bo dosc juz bialoruskiej

tomash

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: tomash » 22 lipca 2011, o 14:48

Białystok- Waszyngtona, wieżowiec,X piętro i mux2 brak.Próbowałem wszystkiego co mam dostępne-stara antena pokojowa, kabelek 10m wypuszczony za okno...i nic. Mux3 oczywiście idealnie na byle czym..ale co w tym dziwnego do Cieszyńskiej kilkaset metrów.Nigdy nie miałem problemów z jakimkolwiek odbiorem analogu , nawet wystarczył drucik, a teraz czarno to widzę- tak jak na ekranie:).A miało być tak pięknie...lepszy sygnał itp.Na tym ma polegać ta "rewolucja" aby każdy kupował anteny zewnętrzne ze wzmacniaczami i całe bloki mają być oklejone antenami za oknami?Jak tak to ja dziękuję za taką telewizję.Mam nadzieję ,że coś jeszcze się zmieni.

halasik1
Posty: 12
Rejestracja: 21 lipca 2011, o 20:48

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: halasik1 » 22 lipca 2011, o 14:52

spróbój wewnetrznej z wzmacniaczem ja w olecku 35 km od nadajnika w suwałkach tak odbieram mux2!

tomc1o

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: tomc1o » 22 lipca 2011, o 15:54

probowalem ta za 42 zl o ktorej wspomnial kolega - jak bylo tak i jest wielkie 0. :lol: mam tylko cicha nadzieje ze cos sie zmini w przyszlosci pozdrawiam.

przejazd2
Posty: 21
Rejestracja: 15 kwietnia 2011, o 17:27
Odbiornik: tuner wbudowany w KDL-32ex302
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok/Krynice/Centrum

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: przejazd2 » 22 lipca 2011, o 16:10

Tomc1o napisz jaki masz tuner. Może któremuś z nas to pomoże coś podpowiedzieć. Ja też nie mam okna na nadajnik, a na balkonie w dodatku znalazłem jedno tylko miejsce gdzie świetnie odbierają oba mux-y.

tomc1o

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: tomc1o » 22 lipca 2011, o 16:15

przejazd2 pisze:Tomc1o napisz jaki masz tuner. Może któremuś z nas to pomoże coś podpowiedzieć. Ja też nie mam okna na nadajnik, a na balkonie w dodatku znalazłem jedno tylko miejsce gdzie świetnie odbierają oba mux-y.
nie mam tunera (jedynie ten wbudowany w telewizor) a moj telewizor to LG 32LE4500

Odpowiedz