DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

dvbtowiec
Posty: 1524
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: dvbtowiec »

Powodów może być kilka.
1. Ta sama antena nie jest równoznaczne że poziom sygnału masz taki sam na każdej końcówce wpiętej w Twoje odbiorniki.
Znaczenie mają tu:
- poziom sygnału z anteny,
- rozdzielacze które są u Ciebie,
- jakość i długość zastosowanych kabli.
Podepnij w ramach testu dekoder w to samo miejsce w które jest podpięty telewizor na którym sygnał odbierasz i zobacz czy coś na dekoderze się zmieni.
Kolejne programowania nic tu nie dadzą.

Jeśli instalacja antenowa jest źle wykonana i jakość sygnału z anteny jest kiepska, to każdy element pasywny w domu wpływa na pogorszenie słabego już sygnału.

2. Czułość głowicy odbiornika. Przy słabym sygnale zazwyczaj lepiej sobie radzą głowice w telewizorach, są po prostu lepszej jakości niż w dekoderach i sprawniej korygują poziom błędów który pojawia się w sygnale.

VAHANARA
Posty: 259
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Problem z MUX 8

Post autor: VAHANARA »

Andrzej--K pisze: 9 grudnia 2019, o 06:44Co może być tego przyczyną, że telewizor na tej samej antenie ma/znajduje kanały, a te oba tunery nie?
Zwykle winna jest instalacja antenowa, która jest albo nieodpowiednia do warunków odbioru (które potrafią się bardzo zmieniać w czasie) albo po prostu się uszkodziła czy zdegradowała pod wpływem upływającego czasu.

Opisałbyś dokładnie, jak wygląda instalacja (jakie typy: anteny, zwrotnice, wzmacniacze, rozgałęziacze, jak to wszystko połączone, itd...).

A przede wszystkim podałbyś wartości wskazań siły (poziomu) sygnału oraz jego jakości dla wszystkich mux-ów z wszystkich odbiorników. To podstawa do rozpoczęcia procedury naprawczej... ;)

dvbtowiec
Posty: 1524
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: dvbtowiec »

Już to kiedyś kolega opisywał na stronie 36 (23 marca 2017, o 12:38)
Niestety nie wiemy co to znaczy instalacja "normalna".

Andrzej--K
Posty: 9
Rejestracja: 24 kwietnia 2013, o 12:12

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Andrzej--K »

dvbtowiec pisze: 9 grudnia 2019, o 11:15 Już to kiedyś kolega opisywał na stronie 36 (23 marca 2017, o 12:38)
Niestety nie wiemy co to znaczy instalacja "normalna".
VAHANARA pisze: 9 grudnia 2019, o 10:36 (...)
Opisałbyś dokładnie, jak wygląda instalacja (jakie typy: anteny, zwrotnice, wzmacniacze, rozgałęziacze, jak to wszystko połączone, itd...).
Po prostu to nie jest moja "działka" i nie znam fachowych zwrotów/nazewnictwa. Po prostu przewód (koncentryk - to znam) przykręcony w puszce anteny, dalej wpuszczony jest do komina/kanał wentylacyjny i kratką wpuszczony do pokoju. Tam przy podłodze zamontowałem taki "trójnik/złodziejkę" i jeden przewód idzie do mego tunera, a drugi do drugiego TV w innym pokoju. Wszystko działało dobrze do soboty.
dvbtowiec pisze: 9 grudnia 2019, o 08:14 (...)
Podepnij w ramach testu dekoder w to samo miejsce w które jest podpięty telewizor na którym sygnał odbierasz i zobacz czy coś na dekoderze się zmieni.
Kolejne programowania nic tu nie dadzą.
(...)
Zrobiłem tak jak poradziłeś. Podłączyłem tuner do anteny w drugim pokoju. Oczywiście programowanie na nic się zdało. Przeniosłem TV do siebie i podłączyłem "swoją" antenę. Także zupełna klapa. Wyniosłem TV z powrotem na miejsce. Podłączyłem tuner i o dziwo są wszystkie kanały. Powodem nie może być zaśniedziała wtyczka czy coś, bo wczoraj kilkanaście razy wtykałem i wytykałem wtyczkę antenową szukając usterki.
VAHANARA pisze: 9 grudnia 2019, o 10:36 A przede wszystkim podałbyś wartości wskazań siły (poziomu) sygnału oraz jego jakości dla wszystkich mux-ów z wszystkich odbiorników. To podstawa do rozpoczęcia procedury naprawczej... ;)
Tak było wczoraj na - Metro, ZOOM, Nowa, WP, Polsat News i Kultura:
Siła sygnału - 0%
Jakość sygnału - 0% (co kilkanaście sek wychylało się do 10%)

Dzisiaj/teraz jest:
Siła sygnału - 84%
Jakość sygnału - 88%

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.

VAHANARA
Posty: 259
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: VAHANARA »

Andrzej--K pisze: 9 grudnia 2019, o 11:41 Podłączyłem tuner i o dziwo są wszystkie kanały. Powodem nie może być zaśniedziała wtyczka czy coś, bo wczoraj kilkanaście razy wtykałem i wytykałem wtyczkę antenową szukając usterki.
Znaczy się, że coś gdzieś nie kontaktuje - albo przy antenie albo w mieszkaniu na "trójniku". Przypadek (przerwa przy antenie), albo ruszasz kablami i powodujesz przerwę / połączenie. Niekoniecznie we wtyczce antenowej. Raczej na "trójniku".

"Pomerdaj" kablami w mieszkaniu, jeśli to problem na złączach / kablu / "trójniku" to powinno ci przerywać odbiór. Zwykle łatwo dojść w ten sposób, które to złącze lub urządzenie szwankuje.
Andrzej--K pisze: 9 grudnia 2019, o 11:41Dzisiaj/teraz jest:
Siła sygnału - 84%
Jakość sygnału - 88%
Jakości trochę brakuje, zwłaszcza jeśli wskaźnik ma zakres 100%, ale przy mux-8 tak bywa, że stabilny odbiór ustawia się właśnie na niepełnej wartości jakości. To raczej nie jest problem zaników.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3121
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: K63 »

Andrzej--K pisze: 9 grudnia 2019, o 11:41 Po prostu to nie jest moja "działka" i nie znam fachowych zwrotów/nazewnictwa
Jeżeli nie potrafisz zidentyfikować modelu anteny lub elementów instalacji, to po prostu zrób ich zdjęcia lub podaj linki do takich samych w sieci.
Andrzej--K pisze: 9 grudnia 2019, o 11:41 zamontowałem taki "trójnik/złodziejkę"
Jaki? Dla jednych trójnikiem jest rozgałęźnik 1/2, a dla innych takie ustrojstwo. Niby to samo, ale zdecydowanie różnią się budową.
Dla stabilnego działania instalacji m.in. istotne jest, by wszystkie złącza F były dobrane do średnicy przewodu i właściwie zamontowane.

eric37
Posty: 1
Rejestracja: 22 maja 2020, o 13:25
Miejscowość: Podlaskie

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: eric37 »

Od kilku dni mam problem z Mux 1 , siła/jakość sygnału 90/99 jednak na każdym kanale z tego Mux kilkunastosekundowa stopklatka , zamrażanie obrazu, ścieżka dźwiękowa leci bez żadnych ścinek.
( antena siatkowa z symetryzatorem , 70 km od nadajnika , odbiornik Opticum sloth combo plus )
U kogoś z forumowiczów występuje ten problem ?

Kamilx
Posty: 903
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kamilx »

U mnie działa poprawnie.

Kamilx
Posty: 903
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kamilx »

Czy ktoś od czwartku zauważył pogorszenie odbioru MUX2? Od tego dnia MUX2 sypie błędami, że chwilami nawet brak sygnału się pojawia, podczas gdy MUX1 z niższą mocą 100% siły i 100% jakości (i nawet nie chce drgnąć).

Obecnie jest tak:
- MUX1 100%/100%
- MUX2 100%/0-50%
- MUX3 100%/75% (SFN z TON Czyże; odbiór bezproblemowy)
- MUX8 100%/100%

Aktualizacja: w niedzielę po południu znienacka wskoczyło 100% jakości i o od tamtej pory ta wartość nie chce nawet drgnąć, więc powrócił stan sprzed czwartku.
Ostatnio zmieniony 10 listopada 2020, o 18:45 przez Kamilx, łącznie zmieniany 1 raz.

JohnyB
Posty: 3
Rejestracja: 10 listopada 2020, o 09:18
Miejscowość: Bielsk Podlaski
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: JohnyB »

Kamilx, zauważył. Sprawdzałem też przed chwilą – kanały z MUX2 nadal się „tną”.

MUX3 siła 100%, jakość 100% i ani drgnie (i nie ma co się dziwić),
MUX1 100%, jakość czasami spadnie do 90%,
MUX2 100%, jakość oscyluje w przedziale 10-60%
MUX8 przepadł zupełnie

Mieszkam w Bieslku Podlaskim, to jest zdaje się około 60km od RTCN Krynice. Mam trzy anteny kierunkowe UHF, VHF i UKF spięte zwrotnicą, a za zwrotnicą aktywny rozgałęźnik na trzy (a w zasadzie cztery) pomieszczenia. W puszcze anteny UHF siedzi LNA-177.

Kamilx
Posty: 903
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK / KRYNICE

Post autor: Kamilx »

Dziś znowu u mnie spadła jakość MUX2 - tym razem waha się od 20% do 90%. Pozostałe MUX-y bez zmian. Od 2015 roku nie było problemów z tym MUX-em. W 2012 i 2014 roku miałem jakieś problemy z mocą i jakością, które w cudowny sposób po konserwacji nadajnika znikały :roll: .

Myślałem, że może to coś po mojej stronie, bo infolinia stwierdziła, że nie ma żadnych prac na obiekcie, a za problemy są winne warunki troposferyczne (jakoś do tej pory te warunki nie przeszkadzały w odbiorze). Sprawdziłem i wszystko jest OK. Skorygowałem ustawienie anteny, ale nic to nie dało, bo znowu jakość spadła.

Aktualizacja: 19:03 Przed chwilą dostałem odpowiedź z infolinii, że sygnał MUX2 jest prawidłowy. Ciekawe...

JohnyB
Posty: 3
Rejestracja: 10 listopada 2020, o 09:18
Miejscowość: Bielsk Podlaski
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: JohnyB »

U mnie jest już w porządku. Okazało się, że zaczął padać czy też po prostu padł wzmacniacz/rozgałęźnik ART/3 produkcji firmy K.M.B. Generalnie tani szmelc z Allegro kupiony jakieś 9 lat temu, nieekranowana obudowa, przycina pasmo UKF chociaż wg danych nie powinien (z pasywnym rozgałęźnikiem odbieram więcej stacji niż z aktywnym :D ) Jako rozwiązanie tymczasowe zastosowałem dwa połączone szeregowo rozgałęźniki pasywne i jakoś działa – na MUX 3 delikatnie spadła siła (96-97%), a na MUX8 spadła znacznie w stosunku do tego co było prrzed awarią – siła/jakość wynosi 22/6 (chociaż oglądać jak najbardziej się da!!!).

A od dwóch miesięcy leży u mnie nowiutki, w miarę przyzwoity wzmacniacz Terra MA080L, tylko jakoś mobilizacji brak, aby wleźć na dach i zamontować go na maszcie. :D

Kamilx
Posty: 903
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kamilx »

Dziś już się uspokoiło i jest 100%/100%. Oby tak już pozostało.

Kamilx
Posty: 903
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kamilx »

Jak wynika z Wyszukiwarki Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego, prawdopodobnie w następnym roku będziemy mieć przebudowę masztu -> http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/wniosek ... 6cd3125ba/

Już wcześniej w wątku o DVB-T2 sugerowałem, ze będzie trzeba obecne anteny dookólne wymienić na kierunkowe z wytłumieniem na północny wschód i wschód (podobnie jak przy MUX8), bo nowe skoordynowane częstotliwości mają tam ostre wytłumienia.

giaur500
Posty: 1521
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: giaur500 »

Czyli wiemy kiedy ruszą testy. Gdy zostanie to zrobione

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3142
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: qwerty »

Krynice od kilku godzin nie działa. Jest tylko polsat news.

JohnyB
Posty: 3
Rejestracja: 10 listopada 2020, o 09:18
Miejscowość: Bielsk Podlaski
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: JohnyB »

qwerty pisze: 14 kwietnia 2021, o 13:24 Krynice od kilku godzin nie działa. Jest tylko polsat news.
Znaczy się jakaś planowana (bądź nieplanowana) przerwa? Bo ja sądziłem, że to przez kiepską pogodę… U mnie kilka godzin temu nie było TVN, było TVP INFO. Teraz sprawdziłem radio – nie ma PR3, PR1 i PR Białystok (zdaje się też z Krynic). RMF i ZET jest. Wydaje mi się, że to o 11 się zaczeło bo przed 11 odbierałem PR3 w aucie, a po 11 już nie.

giaur500
Posty: 1521
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: giaur500 »

Może coś robią pod uruchomienie testów dvb-t2?

Kamilx
Posty: 903
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: Kamilx »

Konserwacja lin odciągowych 13-16.04 (źródło: Infolinia Emitela)

giaur500
Posty: 1521
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DVB-T z RTCN BIAŁYSTOK KRYNICE

Post autor: giaur500 »

Ok, czyli niezwiązane z testami

Odpowiedz