DVB-T z TON ŁOMŻA SZOSA ZAMBROWSKA

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2428
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Brak mux-8 w Kolnie

Post autor: K63 » 4 maja 2017, o 23:02

Jaka antena? Ustawiona w polaryzacji pionowej?

rafaello78
Posty: 6
Rejestracja: 4 maja 2017, o 22:45
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łomża

Re: Brak mux-8 w Kolnie

Post autor: rafaello78 » 4 maja 2017, o 23:03

Tak tam jest polaryzacja V.

rafaello78
Posty: 6
Rejestracja: 4 maja 2017, o 22:45
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łomża

Re: Brak mux-8 w Kolnie

Post autor: rafaello78 » 4 maja 2017, o 23:06

Antena k6-12 4elem. Działało od listopada .Ale u wszystkich naraz nie działa,myślałem że parametry nadajnika się zmieniły .Żadnej zmianki na ten temat nie ma.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2428
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Brak mux-8 w Kolnie

Post autor: K63 » 4 maja 2017, o 23:18

- Coś takiego?
- Ustawiona w polaryzacji V?
- Z symetryzatorem czy ze wzmacniaczem?
- Podpięta do zwrotnicy (jakiej)?
Spróbuj delikatnie skorygować kierunek lub odbioru z Białegostoku (k.8, polaryzacja H). W ostatnich dniach nadajnik zwiększył moc nadawania.

rafaello78
Posty: 6
Rejestracja: 4 maja 2017, o 22:45
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łomża

Re: Brak mux-8 w Kolnie

Post autor: rafaello78 » 4 maja 2017, o 23:25

Antena taka sama , w puszcze symetryzator ,dalej wzmacniacz ams wejscie 6-12. Białystok jest trochę za daleko.Do Łomży w lini prostej mam ok. 30km a do Bialego ok 80km.Ostrołęka też ma k12. Czy to nie mogą być jakieś zakłucenia.Też od kilku tygodni pogorszył się sygnał na UKF.

poxipol
Posty: 1821
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Brak mux-8 w Kolnie

Post autor: poxipol » 4 maja 2017, o 23:32

Jeżeli wskazania poziomu sygnału są maksymalne,to mogą być dwie przyczyny.
Przesterowanie sygnału-korzystanie ze wzmacniaczy.
Pojawienie się silnych zakłóceń w tym paśmie.
Harmoniczne też mogą przenikać na sąsiadujące pasma.

rafaello78
Posty: 6
Rejestracja: 4 maja 2017, o 22:45
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łomża

Re: Brak mux-8 w Kolnie

Post autor: rafaello78 » 4 maja 2017, o 23:35

Jeżeli to zakłócenia to gdzie z tym uderzyć ?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2428
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Brak mux-8 w Kolnie

Post autor: K63 » 4 maja 2017, o 23:38

rafaello78 pisze:Na tv jak chce wyszukać to moc jest 100 ale jakości 0
rafaello78 pisze:wzmacniacz ams wejscie 6-12
... więc prawdopodobne
poxipol pisze:Przesterowanie sygnału-korzystanie ze wzmacniaczy
Omiń wzmacniacz i podepnij antenę bezpośrednio do tv - jeżeli pojawi się odbiór, będziesz miał odpowiedź.

rafaello78
Posty: 6
Rejestracja: 4 maja 2017, o 22:45
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łomża

Re: Brak mux-8 w Kolnie

Post autor: rafaello78 » 4 maja 2017, o 23:47

Oki.Dzięki za zainteresowanie się tematem.Będę próbował.

poxipol
Posty: 1821
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Brak mux-8 w Kolnie

Post autor: poxipol » 4 maja 2017, o 23:48

Na początku jak ci proponują,powinieneś podłączyć antenę z symetryzatorem bezpośrednio do odbiornika i zobaczyć efekt.
Antenę VHF masz szerokopasmową i ze względu na jej budowę ( brak reflektora kątowego ) powinna być montowana na poziomym wysięgniku masztowym.
Sprawa zakłóceń to już sprawa Państwowej Inspekcji Radiowej.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2428
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Brak mux-8 w Kolnie

Post autor: K63 » 5 maja 2017, o 00:00

Wg poniższych map, dociera do Ciebie sygnał z Łomży i Ostrołęki, ale teoretycznie lepsze pokrycie masz z Ostrołęki Więc może mała korekta azymutu anteny?
Łomża
Ostrołęka
Białystok tez dolatuje, ale szczątkowo
http://mapy.tvradio.cba.pl/Telewizja/MU ... index.html

Odpowiedz