Odbiór DVB-T w Trójmieście i okolicach

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: Puma » 21 września 2010, o 12:03

Jeżeli nie masz przeszkód np. wysokie budynki, las itd. to zwykła antena wystarczy do poprawnego odbioru... nikt jednak nie zagwarantuje Ci poprawnego odbioru.

Matthías
Posty: 124
Rejestracja: 8 września 2010, o 19:20
Odbiornik: Samsung
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Lębork/Skórowo Nowe

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: Matthías » 21 września 2010, o 12:27

Rozumiem. Dziękuję.
Jakby coś w przyszłości nie działało to możesz być spokojny, że nie będę miał do Ciebie pretensji. ;)

biopal777
Posty: 105
Rejestracja: 19 września 2009, o 22:34

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: biopal777 » 3 października 2010, o 13:10

Doszly mnie dosyc nie pokojace informacje iz do czasu wylonczenia analogu Mux 3 Gdansk Chwaszczyno bedzie nadawany z obnizonej mocy 5 kW na kanale 48 :o ,problemem jest analogowy nadajnik TVP 1 w Ilawie nadajacy na tym samym kanale.Niewiem wiec jak wywiaza sie z tych 58% dla wojwwodztwa Pomorskiego .Oby jednak to byla jakas pomylka i Gdansk Chwaszczyno ruszy z pelna moca chocby z innego kanalu.. Przeciesz w koncu Trojmiasto to stolica Pomorza i smieszna bylaby taka moc w porunaniu z np.takim Poznaniem ktory ma 100 kW.

varicap

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: varicap » 3 października 2010, o 16:22

biopal777 pisze:Doszly mnie dosyc nie pokojace informacje iz do czasu wylonczenia analogu Mux 3 Gdansk Chwaszczyno bedzie nadawany z obnizonej mocy 5 kW na kanale 48 :o ,problemem jest analogowy nadajnik TVP 1 w Ilawie nadajacy na tym samym kanale.Niewiem wiec jak wywiaza sie z tych 58% dla wojwwodztwa Pomorskiego .Oby jednak to byla jakas pomylka i Gdansk Chwaszczyno ruszy z pelna moca chocby z innego kanalu.. Przeciesz w koncu Trojmiasto to stolica Pomorza i smieszna bylaby taka moc w porunaniu z np.takim Poznaniem ktory ma 100 kW.
"Ty się zając śmiej..." A w Kołowie, które zapewnia sygnał od Gorzowa po Bałtyk i od niemieckiej granicy po Połczyn Zdrój ma być ... 10 kW.
5 a 10 kW to jak 4 a 8 W w CB radiu.
To TYLKO dwukrotne zwiększenie mocy a DOPIERO czterokrotone powoduje zwiększenie sygnalu na "s-metrze" o "jedną kreskę".
Jeśli masz "s-metr" od 1 do 9 i odbierasz kogoś nadającego przepisowo 4W na S3 to aby odebrać go na S4 (a jak tu daleko do S9) to z 4 W musialby zwiekszyć moc do....16.
Naprawdę takiej różnicy jak 5 czy 10 kW trudno zauważyć, zwłaszcza w emisji cyfrowej.
A my będziemy mieli 10 kW i nie są to plotki tylko oficjalny zapis w wykazie. Do wyłączenia analogu.
Ja mieszkam NA ZBOCZU MORENY - południowym zboczu i prawie że widzę Zalew Szczeciński.
Z tyłu 3km za mną jest wybrzeże Bałtyku.
Naprawdę mam uprzywilejowaną posadkę na górce i TVN właśnie z Kołowa, właśnie z 10kW odbieram zaśnieżony.
Oczywiście antena bez przedwzmacnicza (ale jest wzmacniacz budynkowy), "Polaris" kierunkowa, dobrze celowana, o największym zysku jaki był wyborze anten w firmie Dipol.
Inni wogóle tu nie mają TVNu z Kołowa.
Ja mam za to "glass klaar" jak to piszą na zachodnich forach TVP1, TVP2, TVP Info i Polsat.
W miescie Wolin (południowe przedmiescia a wiec powinno być OK) TAKA SAMA INSTALACJA zapewnia jedynie TVP1 na VHF-III (mam Polarisa na UH i 9-el Yagi na VHF-III)- to samo zamontowałem u teścia).
A teść w Wolinie jest 20 km BLIŻEJ Kołowa niż ja.
Niestety przed nim mały pagórek porośniety drzewami.
Na UHF kompletnie NIC nie da się analogowo odbierać (zwłaszcza gdy gałęzie na wietrze się ruszają i ruchome odbicia o sile podobnej do podstawowego sygnalu wywracają synchronizację obrazu - obraz się krzywi, traci kolor i dzwięk).
Jedynie TVP1 na VHF-III (kanał 12) się temu opiera.
Dopiero przekrecenie Polarisa na Sławoborze dało mu dostęp do TVP2 i TVN.
Ale Polsatu ani LOKALNEGO WYDANIA TVP Info na czym mu zalezało - nie ma.
Ja wiem, że odbicia mogą pomóc w DVB-T - odwrotnie niż w analogu, ale... skoro ja mam śnieg (zawsze tak samo) a poza tym w moim Sony KDL-57W4210 głowica jest gówniana i mam śkrośną modulację na TVNie od potężnego TVP2 (inne odbiorniki, czy magnetowid, podłączone W TYM SAMYM MIEJSCU - nie ma skrośnej).
Glowica nieodporna na przesterowanie a że nie jest to przesterowanie wzmacniacza budynkowego (w każdym pokoju mam gniazdo abonenckie) to dowód taki że inne odbiorniki podłączone do tego samego gniazda nie mają tego efektu.
Efekt wyglądem przypomina przesuwający się kontur TVP2 na obrazie TVN - bez mory co ważne aby orzec że to właśnie modulacja skrośna i to w samym telewizorze.
Po prostu "nowa chińska jakość".
Ciekawe, że ta sama głowica bedzie pracować dla DVB-T nadawanego kanał wyżej od równie potęznego sygnału Polsatu.
Może czas na jakieś próby w zwiazku z tym WŁAŚNIE TU W SZCZECINIE drogi Emitelu ?
Zezwolenie macie.
Możecie nawet bez zgody TVP odpalić np widok z kamerki umieszczonej na maszcie.
Niech no w czasie lepszej pogody ludzie się przygotują.
A potem jak będzie źle to się powie (jak mnie "uczono", bo pracowałem w TP, a Emitel to przecież ta sama Grupa TP - "to się powie że to wina aparatu abonenta").
I czasem była to wina sprzetu abonenta (ale tenże miał homologację i nienaruszone plomby gwarancyjne !!!!) a czasem wina naszego sprzętu komutacyjnego czy teleransmisyjnego.
Ale co abonenta obchodziło mając aparat z homologacją, że źle działa ?
Dziś takim odpowiednikiem homologacji jest znak CE.
Wiem, że Chińczycy go nakleili by i na pomidora ale w końcu nadawcy mogą się zacząć wymigiwać od płatności jak u polowy odbiorców będą problemy.
Powiecie, ze to wina "abonenta" ?
Oj.... lepej to sprawdzić empirycznie już teraz.
Wiecie że nkt lepiej tego nie przetestje jak my - granda zapaleńców i tylko włączajac COŚ testowo (może być rzeczona kamerka a za nią 7 obrazów kontrolnych) dajecie również SOBIE szansę na uniknięcie kompromitacji jak od kilku dni z "grochem z kapustą" w KOMERCYJNEJ już emisji (np z EPG) ze o eksperymentalnej TVP i dzwieku (i "kole od roweru" nie wspomnę).
10 lat testów....
Mysleć trzeba !
Prądu szkoda ?
A tu akurat powinno się go wykorzystać właściwie.
vari

Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 268
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Odbiornik: Sony KDL-37V5500, Leadtek WinFast DTV1000S.
Instalacja antenowa: Yagi UHF 15 el. (Sony Chwaszczyno), dipol prosty (WinFast Kisielice), 3 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno (54 km), Kisielice (61 km).

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: kaem3 » 4 października 2010, o 13:18

biopal777 pisze:Doszly mnie dosyc nie pokojace informacje iz do czasu wylonczenia analogu Mux 3 Gdansk Chwaszczyno bedzie nadawany z obnizonej mocy 5 kW na kanale 48 :o ,problemem jest analogowy nadajnik TVP 1 w Ilawie nadajacy na tym samym kanale.
Czyżby analog na k.12 w Kołowie można szybko wyłączyć ze względu na niemieckie DAB, a Kisielic nie można, nawet gdy hamuje to rozwój DVB-T w Trójmieście?
Przecież ten analog w Kisielicach nadaje zaledwie od ok. 10 lat, więc możliwy argument typu "tu od zawsze odbierałem Jedynkę na kanale 48" jest słabym argumentem. Jakoś w latach 70., 80., i 90. można było żyć w ogóle bez tego RTCN.

biopal777
Posty: 105
Rejestracja: 19 września 2009, o 22:34

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: biopal777 » 4 października 2010, o 13:41

wogole czy to normalne jest ze ledwie 3 tyg.przed startem mux 3 nie ma dostepnych jeszcze konkretnych wykazowe nadajnikow wraz z parametrami, a w Gdyni Oksywie wykosystuje sie nie wiadomo po co analogowe czestotliwosc TVP 1 kanal 7, TVP 2 kanal 24 gdy oba te kanaly leca z potezna moca z nadajnika Gdansk Chwaszczyno...
Ostatnio zmieniony 4 października 2010, o 13:51 przez biopal777, łącznie zmieniany 2 razy.

varicap

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: varicap » 4 października 2010, o 13:45

kaem3 pisze:
biopal777 pisze:Doszly mnie dosyc nie pokojace informacje iz do czasu wylonczenia analogu Mux 3 Gdansk Chwaszczyno bedzie nadawany z obnizonej mocy 5 kW na kanale 48 :o ,problemem jest analogowy nadajnik TVP 1 w Ilawie nadajacy na tym samym kanale.
Czyżby analog na k.12 w Kołowie można szybko wyłączyć ze względu na niemieckie DAB, a Kisielic nie można, nawet gdy hamuje to rozwój DVB-T w Trójmieście?
Przecież ten analog w Kisielicach nadaje zaledwie od ok. 10 lat, więc możliwy argument typu "tu od zawsze odbierałem Jedynkę na kanale 48" jest słabym argumentem. Jakoś w latach 70., 80., i 90. można było żyć w ogóle bez tego RTCN.
Ale tu to przeszkadza NIEMCOM (fersteien !?) a nie zwykłym obywatelom.
"W imię dobosiąsiedzkich stosunków...".
Taaakk...
vari

ps. Ale i tak nie wierzę, że ten kanał R12 wyłączą wcześniej niż by to wynikalo z harmonogramu wyłączeń. ktorego jeszczenie ma (chyba nikt nie wierzy w ten oficjalny, gdzie od 1 maja przyszlego roku ma nie być analogu w lubuskiem a nie ma na razie nawet publicznej TV w cyfrze. Ze o kampanii informacyjnej nie wspomnę).
Coś mi się wydaje, że "będzie nowy - lepszy harmonogram" i prekursowem wyłączeń analogu bedzie właśnie... Kołowo.
No bo "wicie rozumicie" - macie MUX2, MUX3 (pewnie taka cisza bo kombinują jak tu z MUXu3 zrobić taki co w nim będzie TVP1, TVP2 i TVP Info REGIONALNE i jak to pożenić z kanałami dotychczas niby rozdysponowanymi).
Jeśli z Kolowa w tym roku ruszy MUX2 i MUX3 na co się zanosi to będzie korciło aby wyłączyć analog, poprzez wstawienie publicznych z MUX1 na MUX3 koszem TVP HD na przykład. I może jeszcze czegoś.
Wtedy i prywaciarze będą zadowleni i kablówki i Niemcy. Tylko ci Polacy....jak zwykle sprawiają kłopot.
Niemcy to na nasz kanal 12 z Kolowa przebierają nogami od lat 90 kiedy to podobno (tak mi mówił jeden z dyrektorów technicznyc PR) chcieli zaofiarować na podmiankę swój kanał dużej mocy na UHF aby mieć 12 czysty dla DAB.
To przez nasze Kołowo, Vorpommern nie ma DABu a reszta "IV Rzeszy" ma.
A że naciski Niemców są ważniejsze niż Szwedów czy Duńczyków to scyfryzuje się Kołowo (potem Świnoujście) a Koszalin- Gołogóra, która praktycznie zawsze dociera do Szwecji (zwłaszcza na kanale 23 TVP2) to już tam na później się zostawi.
Wiem co do Szwecji dociera bo są takie skanery (odbiorniki nasluchowe) online oparte na Javie i można sie zalogować na jakiś (jak się ma konto w tym serwisie) i kręcić gałką i słuchać streamu.
W ten sposób stwierdziłem iż na wybrzeżu Szwecji właśnie Gołogóra najczęsciej się z polskich TV pojawia (fonia) i to właśnie TVP2 na kanale 23 najlepiej.
Dopiero przy silnym tropo pojawia się Kołowo, Slawoborze i inne stacje.
vari

jacek_gdansk
Posty: 6
Rejestracja: 15 października 2010, o 19:25
Odbiornik: Dual DAB4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: jacek_gdansk » 15 października 2010, o 19:29

Włączyli Chwaszczyno k.48 i Kisielice k.46 - na razie tylko po 2 kanały: TVP1 i TVP2... :)

Bartosz Czach

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: Bartosz Czach » 15 października 2010, o 21:21

Potwierdzam. Sygnał jest jednak słaby. 12km w linii prostej z optyczną widocznością jedynie 70-75% jakości na antenie pokojowej. Na dołączonej do Not Only TV LV5TDLX sygnał na oknie po drugiej stronie domu mocno skacze.

20:31 - Jest już na full.

EDIT: Znów coś majstrują.

Coremeil
Posty: 28
Rejestracja: 15 października 2010, o 23:07
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Fraccaro BLU-420F
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: Coremeil » 15 października 2010, o 23:10

Ja teraz z odległości 14km bez widoczności optycznej mam 45%.
Antena kierunkowa 42 elementowa.
Na siatkowej wewnątrz domu ze wzmacniaczem mam jakość ponad 60% ale obraz szatkuje.
;)

Bartosz Czach

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: Bartosz Czach » 15 października 2010, o 23:17

Sygnał jest niestabilny. Tak na oko to może mają 2kW. Na pewno nie jest to 15kW.
Co ciekawe, na TVP1 film 4:3 nadają w 16:9. Efekt: płaskie głowy.

Coremeil
Posty: 28
Rejestracja: 15 października 2010, o 23:07
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Fraccaro BLU-420F
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: Coremeil » 15 października 2010, o 23:25

Ja tam tego problemu nie mam, mogę ręcznie ustawić. :)
Jakość sygnału mi spada, na początku było 45% a teraz mam 40%.
Ale nic się nie tnie.
Pozdrawiam

Marcinelli
Posty: 26
Rejestracja: 15 października 2010, o 22:57

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: Marcinelli » 15 października 2010, o 23:30

A u mnie nie najgorzej - sygnał 10/10, jakość 10/10, stopa błędów: zero. Obraz jak żyletka :)
Jakieś 8 km od nadajnika w Chwaszczynie, bez większych przeszkód po drodze, antena logarytmiczna.

Bartosz Czach

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: Bartosz Czach » 15 października 2010, o 23:33

Na razie testują. Jakość obrazu i dźwięku bardzo dobra.
Obawiam się, że w DVB-T puszczą TVP1 w 16:9.

Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 268
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Odbiornik: Sony KDL-37V5500, Leadtek WinFast DTV1000S.
Instalacja antenowa: Yagi UHF 15 el. (Sony Chwaszczyno), dipol prosty (WinFast Kisielice), 3 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno (54 km), Kisielice (61 km).

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: kaem3 » 16 października 2010, o 00:13

W Starogardzie odbioru z Chwaszczyna brak (na prowizorycznym dipolu wystawionym za balkon z radiową widocznością na RTCN). Natomiast mux z Kisielic (antena na innej ścianie budynku) idzie idealnie.

biopal777
Posty: 105
Rejestracja: 19 września 2009, o 22:34

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: biopal777 » 16 października 2010, o 17:07

Wczoraj nie sprawdzalem czy mam odbior ,natomiast dzis nic na razie mi nie lapie,moze teraz nie nadaja ?Lokalizacja Gdansk Zaspa.

varicap

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: varicap » 16 października 2010, o 17:44

biopal777 pisze:Wczoraj nie sprawdzalem czy mam odbior ,natomiast dzis nic na razie mi nie lapie,moze teraz nie nadaja ?Lokalizacja Gdansk Zaspa.
W Szczecinie nie nadają od około 15.
vari

Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 268
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Odbiornik: Sony KDL-37V5500, Leadtek WinFast DTV1000S.
Instalacja antenowa: Yagi UHF 15 el. (Sony Chwaszczyno), dipol prosty (WinFast Kisielice), 3 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno (54 km), Kisielice (61 km).

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: kaem3 » 16 października 2010, o 18:26

W tej chwili brak odbioru z Kisielic. Odległość ok. 65 km.

Bartosz Czach

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: Bartosz Czach » 16 października 2010, o 19:01

Gdańsk zero sygnału.

Awatar użytkownika
Benedykt
Posty: 282
Rejestracja: 26 sierpnia 2010, o 00:53

Re: DVB-T Gdansk

Post autor: Benedykt » 16 października 2010, o 20:26

kaem3 pisze:W tej chwili brak odbioru z Kisielic. Odległość ok. 65 km.
Przy okazji. Jaką masz antenę? Interesuje mnie odbiór w Ostródzie. Mam tam rodzinę (siostry). Mapka w zasadzie wyklucza odbiór (55 km od Kisielic).

Odpowiedz