DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

pikaczu
Posty: 1441
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096
sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

Nic nie grzebałem.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1177
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster »

Z najnowszego wykazu pozwoleń radiowych UKE można wyczytać, że nastąpiła zmiana nadajnika obsługującego MUX-2. Data pozwolenia w którym uwzględniono już nowy nadajnik pokrywa się z tą zeszłotygodniową przerwą konserwacyjną, więc prawdopodobnie wtedy została przeprowadzona wymiana.
https://bip.uke.gov.pl/pozwolenia-radio ... jne,5.html

Dobrycel
Posty: 355
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel »

Możecie jaśniej o co chodzi? Jakie zmiany itp :)

dvbtowiec
Posty: 1461
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec »

@Dobrycel Konserwacja, przygotowania do przełączeń na DVB-T2 i przy okazji zmiana nadajnika emitującego sygnał MUX2 ;)
Żadnej zagadki tu nie ma :)

Dobrycel
Posty: 355
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel »

Dobrze ale co sie zmieniło, poprawiło. Generalnie z Bielska sygnał jest coś nie teges. Skacze raz 0 raz 100. Na pasywnej jak i na aktywnej.
Ty mi lepiej napisz czy Polsatnews na 24 kanale itp tez u Ciebie zanika czasem? Nie wiem gdzie przyczyny szukac.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2317
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Puma »

Polsat News jest na MUX 8, z nim teraz kombinują... nie wiem czy też na Twoim nadajniku.

dvbtowiec
Posty: 1461
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec »

Puma pisze: 16 czerwca 2021, o 11:55 Polsat News jest na MUX 8
? Polsat News to MUX4
Dobrycel pisze: 16 czerwca 2021, o 11:44 Dobrze ale co sie zmieniło, poprawiło.
A czy coś musi aktualnie? Wymiana nadajnika ot co. Parametry emisji są takie same.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 126
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Televes zenit mix, osobna antena vhf i dookolny dipol fm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 »

Macie obraz na TVP 4k? U mnie jest tylko dźwięk

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2317
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Puma »

@dvbtowiec
Moja pomyłka, MUX 4.

@seba950
Telewizor z Twojego profilu nie jest 4k a taki musi być aby kanał TVP 4k odebrać.

dvbtowiec
Posty: 1461
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec »

seba950 pisze: 16 czerwca 2021, o 13:25 Macie obraz na TVP 4k? U mnie jest tylko dźwięk
A na TVP Dokument np. masz obraz?
Bo jeśli masz, tzn. że Twój telewizor nie jest 4K i dlatego nie ma na TVP 4K obrazu.
A jeśli nie ma obrazu także na TVP Dokument, tzn. że Twój telewizor ma DVB-T2, ale nie ma kodeka HEVC.

Patrząc na specyfikację techniczną ten telewizor nie ma także DVB-T2 HEVC.
https://www.philips.pl/c-p/32PFL3088H_1 ... stal-clear

Zatem na kanałach TVP Dokument, TVP Rozrywka SD, TVP Polonia, TVP Kobieta (ale z MUX5 w HD, a nie w MUX8 w SD) również nie powinno być obrazu. I tak cud że zaprogramował, bo teoretycznie głowica nie powinna widzieć tego sygnału jeśli nie jest T2.
Chyba że mowa o innym odbiorniku.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 886
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA »

@Dobrycel - nie wiem jak w innych rejonach woj.śląskiego ale w mojej lokalizacji na granicy z woj.świętokrzyskim, odbiór muxów z RTCN Kosztowy bez zarzutu, mux4 na którym jest Polsat news odbiór siła/jakość 100%, bez żadnych zaników sygnału.

Obrazek

udj
Posty: 32
Rejestracja: 29 grudnia 2020, o 13:19
Miejscowość: Bytom
Odbiornik: SONY KD-49XH8505
Instalacja antenowa: Antena Sencor SDA630 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: udj »

seba950 pisze: 16 czerwca 2021, o 13:25 Macie obraz na TVP 4k? U mnie jest tylko dźwięk
Ja odbieram, ale podczas oglądania 4K (tylko 4K) restartuje mi się samoczynnie telewizor...?

dvbtowiec
Posty: 1461
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec »

udj pisze: 17 czerwca 2021, o 15:20 restartuje mi się samoczynnie telewizor...?
Sony?

Link do zgłoszenia usterki https://services.sony.pl/supportmvc/pl/ ... rojectors1
Na formach coraz więcej takich opinii. Zgłaszajmy to.

udj
Posty: 32
Rejestracja: 29 grudnia 2020, o 13:19
Miejscowość: Bytom
Odbiornik: SONY KD-49XH8505
Instalacja antenowa: Antena Sencor SDA630 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: udj »

dvbtowiec pisze: 17 czerwca 2021, o 16:27
udj pisze: 17 czerwca 2021, o 15:20 restartuje mi się samoczynnie telewizor...?
Sony?

Link do zgłoszenia usterki https://services.sony.pl/supportmvc/pl/ ... rojectors1
Na formach coraz więcej takich opinii. Zgłaszajmy to.
Zgłoszone, ale SONY robi wszystko żeby nic nie zrobić. Jak coś będzie dam znać...

pikaczu
Posty: 1441
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096
sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

Też zgłosiłem

udj
Posty: 32
Rejestracja: 29 grudnia 2020, o 13:19
Miejscowość: Bytom
Odbiornik: SONY KD-49XH8505
Instalacja antenowa: Antena Sencor SDA630 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: udj »

Mecz Portugalia - Niemcy w pierwszej połowie pierwszy restart godz. 18:00, drugi restart godz. 18:10, brak głosu godz. 18:20. Oczywiście tv sony...

pikaczu
Posty: 1441
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096
sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »


Zgadza się, u mnie też.

Beata
Posty: 34
Rejestracja: 16 grudnia 2020, o 20:53
Miejscowość: Rybnik
Odbiornik: Philips7334 viva
Instalacja antenowa: Sparta lambda. telmor
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Wisła ostrawa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Beata »

Na philipsach wszystko ok

udj
Posty: 32
Rejestracja: 29 grudnia 2020, o 13:19
Miejscowość: Bytom
Odbiornik: SONY KD-49XH8505
Instalacja antenowa: Antena Sencor SDA630 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: udj »

Mam pytanie do użytkowników, którym restartują się TV Sony na TVP4K, czy próbował ktoś przywracania ustawień fabrycznych i czy ewentualnie to coś pomogło ?

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 257
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: piotrek2802 »

Beata pisze: 19 czerwca 2021, o 19:56 Na philipsach wszystko ok
Potwierdzam , mam 2 telewizory Philips i żadnych problemów z TVP4K

Odpowiedz