DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: Szymon_Zy » 20 listopada 2010, o 11:27

Witam

Czy wiadomo coś o jakichkolwiek testach przed rozpoczęciem emisji z Klepaczki lub Błeszna (ew. Kosztowy)? Emitel w innych rejonach prowadził testy, czy tu również są przewidziane. Zasięg w analogu mam niezły Błeszno, Klepaczka (za silny sygnał - przesterowany), słabiej Kosztowy i Przedbórz (k. 41, 48), mocno zaśnieżony lub gubi sygnał Skrzyczne (k. 42, 58). Na dachu siatka z LNA177 ustawiona na Błeszno na wysokości 11 m ponad terenem na górce.

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: pikaczu » 23 listopada 2010, o 20:49

w czestochowie dopiero w kwietniu i pazdzierniku 2011, szczegoly tutaj

susfol

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: susfol » 23 grudnia 2010, o 17:27

Na innych forach podają że Kraków i Częstochowa jest w zasięgu Skrzycznego kanał 38 MHz.
http://satkurier.pl/news/62037/40-polak ... mux-2.html
Bytom -Szombierki 100 /100% jest sygnał poprawny MUX-2 w MPEG 4.
Dodatkowo paczka CZESKA w MPEG 2
W ODBIORNIKU MPEG 2 JEST TYLKO FONIA !
Antena ASR-860 (P) .Pozdrawiam i Wesołych Świąt.http://www.omega-tv.net/sklep/20-61-thi ... 60-p15.jpg

michal77
Posty: 90
Rejestracja: 20 marca 2009, o 13:09
Odbiornik: opticum 9600HD
LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Tridigit + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne /Ostawa

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: michal77 » 23 grudnia 2010, o 17:38

susfol pisze: kanał 38 MHz.
Chyba 38k, 610 MHz, ;)

susfol

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: susfol » 23 grudnia 2010, o 20:46

michal77 pisze:
susfol pisze: kanał 38 MHz.
Chyba 38k, 610 MHz, ;)
TAK - 38k, 610 MHz. A w woli ścisłości MPEG 4 , MUX 2 . Ale się czepiasz :(

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: Szymon_Zy » 1 stycznia 2011, o 20:45

No niestety u siebie w Czestochowie na tym kanale nic nie znajduje bez wzgledu na to czy kanal ustawie na 8 czy 10 MHz szerokosci. Trzeba czekac na Klepczke i Bleszno :/

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 959
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: blockbuster » 1 stycznia 2011, o 21:44

Witam
Szymon_Zy możesz napisać gdzie konkretnie mieszkasz, bo ja odbieram bezproblemowo

Skrzyczne 30km na północ od Częstochowy (okolice Radomska). Mam zwykłą starą

siatkę ze wzmacniaczem (chyba SWA 9000) zawieszoną na 11 metrach. Od chwili

włączenia MUX 2 mam cały czas stabilny odbiór więc to nie chwilowe tropo. Na

telewizorze LG42LD550 mam takie wskazania

siła sygnału: 60-65%
jakość sygnału: 60-70%

A jak u Ciebie odbiera analog ze Skrzycznego (k24 TVP1 i k41 TVP2)?

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: Szymon_Zy » 2 stycznia 2011, o 17:29

Oba ledwo, ledwo snieza strasznie.

Na wiosne pokombinuje. Antena troche nizej, niz u Ciebie. Zobacze jakas kierunkowa jak na dach (38 stopni) wejde - na zime za stromo.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 959
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: blockbuster » 15 stycznia 2011, o 22:46

Witam. Przeglądałem przed chwilą czeską stronę którą większość pewnie zna czyli
http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html i zobaczyłem tam że nasi południowi sąsiedzi się trochę pospieszyli i "wirtualnie" uruchomili MUX2 z Wręczycy/Klepaczki jak i inne nadajniki z których ten MUX ma wystartować 30.04.2011. Ciekawe skąd taki pośpiech, bo z tego co pamiętam to poprzednie aktualizacje pojawiały się dopiero po faktycznym starcie nadawania.
Może ta strona ma jakieś "tajne" dojścia do informacji z Emitela ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: igorlan » 16 stycznia 2011, o 02:17

blockbuster pisze:Witam. Przeglądałem przed chwilą czeską stronę którą większość pewnie zna czyli
http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html i zobaczyłem tam że nasi południowi sąsiedzi się trochę pospieszyli i "wirtualnie" uruchomili MUX2 z Wręczycy/Klepaczki jak i inne nadajniki z których ten MUX ma wystartować 30.04.2011. Ciekawe skąd taki pośpiech, bo z tego co pamiętam to poprzednie aktualizacje pojawiały się dopiero po faktycznym starcie nadawania.
Może ta strona ma jakieś "tajne" dojścia do informacji z Emitela ;)

Pozdrawiam
To jest tylko i wyłącznie fantazja autorów strony, która z resztą w mojej opinii jest dość pomocna np. w precyzyjnym ustawieniu anteny na nadajnik.

matti110

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: matti110 » 5 lutego 2011, o 21:02

Witam. Jestem tu nowy. od jakiegoś czasu interesuję się CTN. Mieszkam w Częstochowie, blisko Jasnej Góry , na górce ul. Bł. Jolanty. W telewirorze może ze 2-3 razy udało mi się znaleźć paczke kanałów ze Skrzycznego, ale normalnie brak sygnału. Analogowe(k24 i k41) odbieram w miare dobrze. Normalnie tvp 2 mam zaprogramowane właśnie ze skrzycznego bo inne mi gorzej odbierają. Mam antene siatkową ze wzmacniaczem, skierowaną na południe (Błeszno). Mogę coś zrobić żeby odbierać tą paczke cyfrową ze Skrzycznego? Odbieram też paczkę czeskich kanałów (11 kanałów z radiowymi z k54 lub k36 raz łapie na tym a raz na drugim kanale) - poziom sygnału 60% ,błędy 0-1.
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam

DVB-T

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: DVB-T » 5 lutego 2011, o 21:33

matti110 pisze:Witam. Jestem tu nowy. od jakiegoś czasu interesuję się CTN. Mieszkam w Częstochowie, blisko Jasnej Góry , na górce ul. Bł. Jolanty. W telewirorze może ze 2-3 razy udało mi się znaleźć paczke kanałów ze Skrzycznego, ale normalnie brak sygnału. Analogowe(k24 i k41) odbieram w miare dobrze. Normalnie tvp 2 mam zaprogramowane właśnie ze skrzycznego bo inne mi gorzej odbierają. Mam antene siatkową ze wzmacniaczem, skierowaną na południe (Błeszno). Mogę coś zrobić żeby odbierać tą paczke cyfrową ze Skrzycznego? Odbieram też paczkę czeskich kanałów (11 kanałów z radiowymi z k54 lub k36 raz łapie na tym a raz na drugim kanale) - poziom sygnału 60% ,błędy 0-1.
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam
Do końca kwietnia będziesz mógł tą paczkę kanałów oglądać z pobliskiej Wręczycy, nie wiem czy dla 2 miesięcy wcześniejszego odbioru jest sens inwestować w nową antenę.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 959
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: blockbuster » 5 lutego 2011, o 22:16

Witam. Jeżeli masz taką możliwość to skieruj antenę z obecnego położenia (Błeszno)centralnie na południe (azymut 180stopni). Mieszkam 30km od Częstochowy na płn. i bez problemu odbieram MUX 2 ze Skrzycznego na siatce ze wzmacniaczem.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: Drekan » 5 lutego 2011, o 22:16

matti110 pisze:Witam. Jestem tu nowy. od jakiegoś czasu interesuję się CTN. Mieszkam w Częstochowie, blisko Jasnej Góry , na górce ul. Bł. Jolanty. W telewirorze może ze 2-3 razy udało mi się znaleźć paczke kanałów ze Skrzycznego, ale normalnie brak sygnału. Analogowe(k24 i k41) odbieram w miare dobrze. Normalnie tvp 2 mam zaprogramowane właśnie ze skrzycznego bo inne mi gorzej odbierają. Mam antene siatkową ze wzmacniaczem, skierowaną na południe (Błeszno). Mogę coś zrobić żeby odbierać tą paczke cyfrową ze Skrzycznego? Odbieram też paczkę czeskich kanałów (11 kanałów z radiowymi z k54 lub k36 raz łapie na tym a raz na drugim kanale) - poziom sygnału 60% ,błędy 0-1.
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam
Skoro momentami odbiera to szansa jest. :)

Najlepiej przeszukać wieczorem kanał 38, wtedy łatwiej złapać słabsze sygnały. Możesz spróbować precyzyjniej ustawić antenę na Skrzyczne, obserwując zmiany jakości odbieranego sygnału na analogowej TVP2 ze Skrzycznego. Spróbuj wystawić antenę najwyżej jak się da, każdy metr w górę poprawia szansę na poprawny odbiór.

W tym wątku użytkownik "blockbuster" potwierdził odbiór w okolicach Radomska, też na antenie siatkowej. Możesz spróbować niewielkim kosztem poprawić odbiór stosując lepszy wzmacniacz. Jednak który dla ciebie będzie najlepszy przekonasz się tylko metodą prób i błędów, więc przydałby się sklep pozwalający na wypróbowanie kilku wzmacniaczy.

Inwestycja w nową antenę jest trochę nieopłacalna jeśli zależy ci tylko na 2 multipleksie (wkrótce rusza z Wręczycy). Chyba, że zamierzasz zyskać 1 czeski multipleks (Lysá Hora kanał 54) i być może 2 czeski multipleks (30.4.2011 ruszy z nadajnika Lysá Hora na kanale 37). Na kanale 36 nadawany jest 1 czeski multipleks z nadajnika Jeseniki Pradziad, żeby go stabilnie odbierać musiałbyś skierować antenę bardziej na południowy zachód.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 959
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: blockbuster » 5 lutego 2011, o 23:07

Drekan pisze:
matti110 pisze:Witam. Jestem tu nowy. od jakiegoś czasu interesuję się CTN. Mieszkam w Częstochowie, blisko Jasnej Góry , na górce ul. Bł. Jolanty. W telewirorze może ze 2-3 razy udało mi się znaleźć paczke kanałów ze Skrzycznego, ale normalnie brak sygnału. Analogowe(k24 i k41) odbieram w miare dobrze. Normalnie tvp 2 mam zaprogramowane właśnie ze skrzycznego bo inne mi gorzej odbierają. Mam antene siatkową ze wzmacniaczem, skierowaną na południe (Błeszno). Mogę coś zrobić żeby odbierać tą paczke cyfrową ze Skrzycznego? Odbieram też paczkę czeskich kanałów (11 kanałów z radiowymi z k54 lub k36 raz łapie na tym a raz na drugim kanale) - poziom sygnału 60% ,błędy 0-1.
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam
Skoro momentami odbiera to szansa jest. :)

Najlepiej przeszukać wieczorem kanał 38, wtedy łatwiej złapać słabsze sygnały. Możesz spróbować precyzyjniej ustawić antenę na Skrzyczne, obserwując zmiany jakości odbieranego sygnału na analogowej TVP2 ze Skrzycznego. Spróbuj wystawić antenę najwyżej jak się da, każdy metr w górę poprawia szansę na poprawny odbiór.

W tym wątku użytkownik "blockbuster" potwierdził odbiór w okolicach Radomska, też na antenie siatkowej. Możesz spróbować niewielkim kosztem poprawić odbiór stosując lepszy wzmacniacz. Jednak który dla ciebie będzie najlepszy przekonasz się tylko metodą prób i błędów, więc przydałby się sklep pozwalający na wypróbowanie kilku wzmacniaczy.

Inwestycja w nową antenę jest trochę nieopłacalna jeśli zależy ci tylko na 2 multipleksie (wkrótce rusza z Wręczycy). Chyba, że zamierzasz zyskać 1 czeski multipleks (Lysá Hora kanał 54) i być może 2 czeski multipleks (30.4.2011 ruszy z nadajnika Lysá Hora na kanale 37). Na kanale 36 nadawany jest 1 czeski multipleks z nadajnika Jeseniki Pradziad, żeby go stabilnie odbierać musiałbyś skierować antenę bardziej na południowy zachód.

Oczywiście całkowicie zgadzam się z przedmówcą że duże znaczenie ma w przypadku tak dużej odległości zamontowany wzmacniacz. W moim przypadku najlepiej sprawuje się płytka GPS Wa-04 (tak przynajmniej jest napisane na płytce)a nie jak napisałem wcześniej SWA-9000, LNA 177 też daje radę ale jakość sygnału jest wyraźnie niższa. Co do Pradziada to nie wiem jak jest z odbiorem w Cz-wie ale u mnie mimo teoretycznego zasięgu nigdy nie udało mi się go odebrać (nawet przy silnym tropo). Podejrzewam że także nie zobacze w kwietniu MUX 3 z Hošťálkovic bo Primę w analogu z k48 odbieram b.słabo. Dobrze chociaż że Lysá Hora śmiga u mnie bez problemu co cieszy w związku z rychłym włączeniem MUX2 z tego nadajnika.

PS. Czy ktoś obeznany z tematem wzmacniaczy mógłby podać mi charakterystykę tego "zabytku" GPS Wa-04 bo szukałem w necie i nic na ten temat nie znalazłem.

matti110

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: matti110 » 6 lutego 2011, o 10:43

Prawie codziennie przeszukuje kanał 38, ale nic nie znajduje :( Ostatnio jak było chyba sinle tropo to złapało mi koło 17-18 tą paczke. dało się normalnie oglądać, później za jakieś 30min już zaczęło się kratkowanie i to na tyle... Od tamtego czasu do dzisiaj nic poza czeskimi z k54 nie łapię. Załączam zdjęcia jak odbiera tvp2 i polsat u mnie ze Skrzycznego.
Obrazek - Polsat
Obrazek - TVP2

Awatar użytkownika
Andrew525
Posty: 238
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 20:26
Odbiornik: Panasonic TX-L42S10E
Instalacja antenowa: DAVBOL W1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Kosztowy,Frydek

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: Andrew525 » 6 lutego 2011, o 11:33

matti110 jaką masz antenę ?

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: Drekan » 6 lutego 2011, o 12:52

matti110 pisze:Prawie codziennie przeszukuje kanał 38, ale nic nie znajduje :( Ostatnio jak było chyba sinle tropo to złapało mi koło 17-18 tą paczke. dało się normalnie oglądać, później za jakieś 30min już zaczęło się kratkowanie i to na tyle... Od tamtego czasu do dzisiaj nic poza czeskimi z k54 nie łapię.
Sprawdź, jaki masz zamontowany w antenie wzmacniacz. Pomóc powinno wstawienie takiego, który będzie dysponował większym wzmocnieniem na kanale 38. Silnym wzmocnieniem na poziomie ~38dB dla częstotliwości 610MHz, dysponuje według zapewnień producenta wzmacniacz antenowy SWA-49.

http://anprel-electronics.pl/index.php? ... &Itemid=54

Jeśli chcesz, to możesz go wypróbować i podzielić się na forum spostrzeżeniami z działania tego wzmacniacza w porównaniu z twoim poprzednim. Jednak najpierw powinieneś postarać się umieścić antenę najwyżej jak to tylko możliwe i precyzyjnie wycelować w nadajnik.

Pamiętaj jednak o tym, że znajdujesz się daleko poza oficjalnym zasięgiem tego nadajnika i żaden wzmacniacz nie da ci 100% gwarancji stabilnego odbioru ze Skrzycznego, zwłaszcza na antenie siatkowej. Te anteny nie są zalecane do odbioru NTC, ze względu na spory rozrzut parametrów odbioru (część z nich to po prostu wyroby antenopodobne produkowane po najniższych kosztach).

matti110

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: matti110 » 6 lutego 2011, o 13:57

antena ma jakieś 6 lat. niestety cieżko jest się dostać do tej anteny ;/ od balkonu jest ona oddalona o około 3m, przez dach też się do niej niedostanę, zostaje tylko 7-8metrowa drabina, której nie posiadam... zawieszona jest na południowej ścianie domu w takim miejscu że ciężko się do niej dostać ;/ Zastanawiam się czy nie kupić jakieś nowej i zamontować nowy maszt na balkonie z tą anteną. wtedy miałbym możliwość manewrowania tą anteną. Nie dam rady niestety dostac się do tej anteny ;/ ehh.
Wiadomo coś kiedy będą jakieś testy cyfrówki w Cze-wie? Wiem tylko że do 30.04 ma być już. ale nic poza tym...

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: Drekan » 6 lutego 2011, o 16:25

matti110 pisze:antena ma jakieś 6 lat. niestety cieżko jest się dostać do tej anteny ;/ od balkonu jest ona oddalona o około 3m, przez dach też się do niej niedostanę, zostaje tylko 7-8metrowa drabina, której nie posiadam... zawieszona jest na południowej ścianie domu w takim miejscu że ciężko się do niej dostać ;/ Zastanawiam się czy nie kupić jakieś nowej i zamontować nowy maszt na balkonie z tą anteną. wtedy miałbym możliwość manewrowania tą anteną. Nie dam rady niestety dostac się do tej anteny ;/ ehh.
Wiadomo coś kiedy będą jakieś testy cyfrówki w Cze-wie? Wiem tylko że do 30.04 ma być już. ale nic poza tym...
Skoro nic nie możesz zrobić z anteną, to pozostaje tylko zainstalowanie wzmacniacza wewnętrznego. Jednak 2 wzmacniacze w instalacji antenowej mogą dać nieprzewidywalne efekty. Najlepiej pozostać przy jednym i wymienić go na silniejszy. W twoim wypadku takie rozwiązanie odpada. :|

Drugi wzmacniacz będzie wzmacniał już sygnał wzmocniony przez fabryczny wzmacniacz przy antenie + wszystkie zakłócenia z całej instalacji antenowej. Wygląda na to, że nie potrzebujesz dużego wzmocnienia obecnego sygnału, więc powinieneś wypróbować na początek jakiś słabszy wzmacniacz i obserwować efekty. Zbyt duże wzmocnienie może przesterować sygnał lub wzmocnić zakłócenia. Najlepiej wypróbować działanie danego wzmacniacza w twojej instalacji zanim zdecydujesz się na definitywny zakup. Potrzebujesz tymczasowego rozwiązania, więc poszukaj coś tańszego, najlepiej z regulacją wzmocnienia i sprawdź czy spełnia twoje oczekiwania (stabilny odbiór). Może w sklepie Dipola doradzą ci coś odpowiedniego. W twoim wypadku pozostaje tylko eksperymentowanie. Powodzenia. 8-)

Odpowiedz