DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

lubczyk
Posty: 35
Rejestracja: 17 marca 2010, o 14:42
Odbiornik: Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Dexana
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa/Wręczyca

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: lubczyk » 5 maja 2012, o 18:08

Musisz to samo pisać w 2 miejscach ? ; >

Awatar użytkownika
Lech
Posty: 21
Rejestracja: 5 maja 2012, o 21:15
Odbiornik: Signal HD-507 DVB-T MPEG4 HD,
USB sick-,,n'' Turbodekoder
Instalacja antenowa: ASR LTE PROTECTED SAW
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice,Wisła,Lysa Hora

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: Lech » 5 maja 2012, o 21:21

TVRuda pisze:U mnie k35 brak sygnału ale dobrze odbieram MUX1 z Wisły.
Ja też odbieram sygnał z Wisły 80% (25kW)a brak mam sygnału z Czestochowy (100kW)
Czegoś tu nierozumiem ? Podobna odległość. Mieszkam w Bytomiu

wlodarek1
Posty: 11
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, o 08:57

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: wlodarek1 » 6 maja 2012, o 09:04

Kod: Zaznacz cały

Mieszkam w Bytomiu
Z Bytomia na częstochowę to jest kierunek na północ .
a na Wisłę, to jest w połidniową stronę .
Jak masz ustawioną antenę :?:

Awatar użytkownika
Lech
Posty: 21
Rejestracja: 5 maja 2012, o 21:15
Odbiornik: Signal HD-507 DVB-T MPEG4 HD,
USB sick-,,n'' Turbodekoder
Instalacja antenowa: ASR LTE PROTECTED SAW
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice,Wisła,Lysa Hora

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: Lech » 6 maja 2012, o 11:34

Mieszkam Bytom-Szombierki, więc na południu od Katowic .Antene mam ustawioną na Kosztowy
I dlatego mnie to dziwi że mam brak sygnału z Częstochowy 100kW, zresztą z Opola też jest brak sygnału 100kW.A Wisła siła 80 %,jakość 100 %,25 kW.
Co jest nie tak ?

a-z
Posty: 67
Rejestracja: 22 maja 2011, o 12:39
Odbiornik: Ariva t60
Instalacja antenowa: DIPOL 19
Nadajnik - obiekt nadawczy: .WRĘCZYCA BŁESZNO

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: a-z » 6 maja 2012, o 13:38

Co jest nie tak :?: .Wysokość z jakiej nadaje Cz-wa a z jakiej Wisła.

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: yougo » 6 maja 2012, o 14:21

U mnie NUX 3 100% (ideał) ... za to MUX 1 "leży" - nic nie widać (pixeloza) :shock:

Awatar użytkownika
Lech
Posty: 21
Rejestracja: 5 maja 2012, o 21:15
Odbiornik: Signal HD-507 DVB-T MPEG4 HD,
USB sick-,,n'' Turbodekoder
Instalacja antenowa: ASR LTE PROTECTED SAW
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice,Wisła,Lysa Hora

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: Lech » 6 maja 2012, o 17:38

a-z pisze:Co jest nie tak :?: .Wysokość z jakiej nadaje Cz-wa a z jakiej Wisła.
No tak wysokość
No ale do Wisły mam jakieś 73 km i nadainik 25kW
- Wysokość obiektu: 87 m n.p.t.
- Wysokość zawieszenia systemów antenowych: Radio: 68, TV: 82, 83 m n.p.t.
- Wysokość posadowienia podpory anteny: 1248 m n.p.m.
A do Częstochowy jakieś 57 km. i nadainik 100kW
- Wysokość obiektu: 323 m n.p.t.
- Wysokość zawieszenia systemów antenowych: Radio: 250, TV: 313 m n.p.t.
- Wysokość posadowienia podpory anteny: 272 m n.p.m.
I antene mam ustawiona bardziej na Częstochowe niż Wisłe i coś mi to nie gra! :mrgreen:

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1088
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: blockbuster » 6 maja 2012, o 20:22

Lech pisze:Mieszkam Bytom-Szombierki, więc na południu od Katowic .Antene mam ustawioną na Kosztowy
I dlatego mnie to dziwi że mam brak sygnału z Częstochowy 100kW, zresztą z Opola też jest brak sygnału 100kW.A Wisła siła 80 %,jakość 100 %,25 kW.
Co jest nie tak ?
Bytom to raczej leży na północny-zachód od Katowic a nie na południe ;)
więc jeżeli antenę masz skierowaną na Kosztowy to masz ją ustawioną na południowy-wschód i dlatego odbierasz Skrzyczne a nie odbierasz Częstochowy. Do tego dochodzi różnica w posadowieniu obu nadajników która jest kolosalna no i jeszcze istotny fakt, że Częstochowa/Wręczyca nadaje kierunkowo i w Twoim kierunku po uwzględnieniu tłumienia z tych 100kW zostaje około 20kW.

Awatar użytkownika
Lech
Posty: 21
Rejestracja: 5 maja 2012, o 21:15
Odbiornik: Signal HD-507 DVB-T MPEG4 HD,
USB sick-,,n'' Turbodekoder
Instalacja antenowa: ASR LTE PROTECTED SAW
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice,Wisła,Lysa Hora

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: Lech » 6 maja 2012, o 20:47

MHz Kan. Multipleks Lokalizacja DW NW ERP kW Pol.............Kier,...Kompr.
618,00 39 MUX-2 RTCN Częstochowa *Wręczyca* CZS SLK 100,000 H D MPEG-4

Nadaje dookulnie
Ale nie wiem na pewno :)
Tłumienie jest pewne ,albo mniejsza moc nadajnika :mrgreen:

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1088
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: blockbuster » 6 maja 2012, o 21:05

@Lech tak jak pisałem wcześniej emisja z nadajnika Częstochowa/Wręczyca odbywa się kierunkowo (D skrót od Directional) zarówno cyfrowo MUX1 i MUX2 jak i analog TVP1 i TVP2.
Tłumienie w azymucie 170-180 stopni (czyli w twoim kierunku) wynosi od 6,1 do 7,7dB. Więc jeżeli przyjmiemy uśrednioną wartość 7dB to moc ERP z jaką nadaje MUX1 w tym kierunku wynosi około 20kW.

Awatar użytkownika
Lech
Posty: 21
Rejestracja: 5 maja 2012, o 21:15
Odbiornik: Signal HD-507 DVB-T MPEG4 HD,
USB sick-,,n'' Turbodekoder
Instalacja antenowa: ASR LTE PROTECTED SAW
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice,Wisła,Lysa Hora

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: Lech » 6 maja 2012, o 21:19

Dzieki za wyczerpującą odpowiedz .

bartekwalase4
Posty: 4
Rejestracja: 9 maja 2012, o 18:02
Odbiornik: Toshiba
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca/Błeszno/Kosztowy

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: bartekwalase4 » 10 maja 2012, o 17:29

Czy ktoś odbiera MUX1? Bo już są testy!

A umnie ani śladu po MUX2

-- połączono
pikaczu pisze:czemu nie mam z czestochowy?
Mieszkasz pewnie na wzgórzach dlatego będziesz mieć ślady sygnału. U mnie było 99/99% sygnału a teraz 14/83. Podczas tropo 50/91 ale też przycinki

kuku1234
Posty: 469
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: kuku1234 » 10 maja 2012, o 19:15

bartekwalase4 pisze:Czy ktoś odbiera MUX1? Bo już są testy!

A umnie ani śladu po MUX2
Ja odbieram 60 km na poludnie od CZestochowy.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: AdamP » 11 maja 2012, o 13:18

bartekwalase4 pisze:Czy ktoś odbiera MUX1? Bo już są testy!

A umnie ani śladu po MUX2
U mnie Mux2 Wręczyca jest cały czas chociaż są skoki jakości 70-95%. Na Mux1 Wręczyca jakość wczoraj wieczorem stabilna 97%. Ciekawe skąd takie różnice jakości :?: Obydwa Mux'y mają po 100kW i siła sygnału jest praktycznie identyczna a jakość na jednym Mux'ie skacze :(

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T w okolicach Czestochowy

Post autor: micial » 11 maja 2012, o 13:27

A gdzie masz na stronie emitela oficjalnie napisane, że mux-1 z wręczycy w okresie testów idzie 100kw?? Oficjalnie wiadomo tylko jaki kanał i polaryzacja.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: AdamP » 11 maja 2012, o 14:36

Mux2 ma 100kW a obydwa Mux'y mam siłę sygnału 54%, więc moc nadawania przypuszczalnie jest podobna.

Awatar użytkownika
Rudzianin
Posty: 40
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 10:08
Odbiornik: tv Panasonic TX-L42E30E
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ASP-8 (DIPOL)-wzmacniacz swa-9701
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Jesenik-Praded,

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: Rudzianin » 11 maja 2012, o 15:58

micial pisze:A gdzie masz na stronie emitela oficjalnie napisane, że mux-1 z wręczycy w okresie testów idzie 100kw?? Oficjalnie wiadomo tylko jaki kanał i polaryzacja.
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-1
http://www.satkurier.pl/news/74828/test ... dvb-t.html

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: micial » 11 maja 2012, o 19:21

cytat: "* Uwaga: Wszystkie wcześniej uruchomione emisje Etapu 2 mają charakter testowy do 31 maja 2012 roku."
Zobaczymy 1czerwca, czy coś się zmieni....

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: yougo » 15 maja 2012, o 14:50

Odbieram MUX'a 2, ale nie mam MUX'a 1 (kiedyś miałem) - czy to tylko u mnie tak :?:
Dodam, że MUX 2 odbieram bardzo dobrze ( na poziomie 90-100 %) ... :o

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1088
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: blockbuster » 15 maja 2012, o 16:14

@yougo nie zauważyłem dzisiaj żadnych przerw w nadawaniu MUX1.

Odpowiedz