DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

cyfrowypiotr
Posty: 4
Rejestracja: 25 stycznia 2014, o 16:11
Odbiornik: Signal HD-527
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa- Klepaczka/Błeszno

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: cyfrowypiotr » 25 stycznia 2014, o 16:14

Witam wszystkich!
Od wczoraj zauważyłem u siebie w domu problemy z kanałem 39 czyli MUX-em 2 z Klepaczki. Na ekranie pojawia się duża pikseloza. Czy wy również zauważyliście jakieś problemy w odbiorze z tym MUX-em?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: TLW/SZA » 25 stycznia 2014, o 16:44

W Szczekocinach wszystkie trzy MUX-y z Wręczycy odbierają bardzo dobrze,MUX-y 1 (k35) oraz 2 (k39) siła93%/jakość 95%,MUX-3 (k41) siła 78%/jakość 83%.
Stan na dzisiaj 16:43.
Podaj jeszcze Twoją lokalizację ,oraz typ anteny i co w niej masz symetryzator czy przedwzmacniacz?
Pozdrawiam

cyfrowypiotr
Posty: 4
Rejestracja: 25 stycznia 2014, o 16:11
Odbiornik: Signal HD-527
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa- Klepaczka/Błeszno

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: cyfrowypiotr » 25 stycznia 2014, o 17:29

Mam antenę zewnętrzną kierunkową ze wzmacniaczem. Dodam tylko, że z kanałem 35 z Wręczycy nie mam żadnych problemów, tylko właśnie jest problem z kanałem 39 czyli MUX-em 2, a problem występuje od wczoraj od godzin popołudniowych.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: TLW/SZA » 26 stycznia 2014, o 09:43

Podejrzewam że ten przedwzmacniacz jest zbędny w Twoim przypadku,najlepiej wymień go na symetryzator ,a końcówkę kabla zarób na styk typu "F".

http://www.cbelektron.pl/zlacze-wtyk-tv ... -1185.html

Równie dobrze te zakłócenia mogą być spowodowane niską temperaturą i oblodzeniem elementów anteny,lub może od mrozu w którymś miejscu przewód się uszkodził.
Najlepiej to sprawdzić.


A jak wygląda u Ciebie odbiór MUX-3 :?:

Ja przed chwilą sprawdzałem i wszystkie MUX-y z Wręczycy idą na mocy 93% i 95% jakości.

cyfrowypiotr
Posty: 4
Rejestracja: 25 stycznia 2014, o 16:11
Odbiornik: Signal HD-527
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa- Klepaczka/Błeszno

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: cyfrowypiotr » 26 stycznia 2014, o 12:18

Z MUX-em 3 nie mam najmniejszego problemu. Na godzinę 12:18 obserwuję zmniejszenie pikselozy. Teraz występuje dosłownie sporadycznie, ale czasem jednak się zdarza. Przed piątkiem w ogóle nie miałem problemów z MUX-em 2. A wszystkie kable są zarobione oczywiście złączem "F".

Awex23
Posty: 50
Rejestracja: 22 października 2011, o 08:44
Odbiornik: Ariva T60;T65;LG
Instalacja antenowa: Dipol 4/5-12
Dipol 11/21-60
Dipol 19/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca/Kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: Awex23 » 27 stycznia 2014, o 22:25

piszesz ze masz wzmacniacz wobec czego masz również separator zasilana na drugim końcu a nie złącze F, wywal wzmacniacz, załóż symetryzator, zamień separator zasilania na złacze f + wtyk TV

194jacek
Posty: 19
Rejestracja: 28 kwietnia 2011, o 10:40
Odbiornik: TV LCD LED Sharp Aquos 32',
TV LCD LG 42'+Signal HD-507
Instalacja antenowa: Yagi 11 UHF, dipol na VHF, spliter na 3 TV + antena TV SAT + antena radiowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cz-wa/Klepaczka

Po zmianach częste wyszukiwanie kanałów

Post autor: 194jacek » 19 marca 2014, o 10:22

Witam,
mam problem. Po zmianach 14 lutego, po przeskanowaniu odbiornika, po ustawieniu swojej listy co jakiś czas wyskakuje informacja, że zostały zmienione parametry sieci "czy skanować jeszcze raz?". Oczywiście jest opcja anuluj, którą wybieram. Wcześniej nie było takich kłopotów. Dzieje się tak w TV Sharp Aquos. Z dachu widać nadajnik. Sygnał max. Po czyjej stronie leży przyczyna? Może macie jakieś sugestie?

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: kb997 » 19 marca 2014, o 15:19

Skasować listę kanałów, przywrócić ustawienia fabryczne, wyłączyć sortowanie wg LCN, zaprogramować telewizor na nowo, ułożyć listę.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: belzebiusz » 19 marca 2014, o 16:56

A po 28 kwietnia jeszcze raz to samo. ;)

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: TLW/SZA » 19 marca 2014, o 17:23

To samo miałem na moim Philipsie,ale teraz mam włączoną automatyczną aktualizację programów i puki co jest wszystko git,dodaje nowe pozycje ale nie miesza mi listy programowej :D

194jacek
Posty: 19
Rejestracja: 28 kwietnia 2011, o 10:40
Odbiornik: TV LCD LED Sharp Aquos 32',
TV LCD LG 42'+Signal HD-507
Instalacja antenowa: Yagi 11 UHF, dipol na VHF, spliter na 3 TV + antena TV SAT + antena radiowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cz-wa/Klepaczka

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: 194jacek » 21 marca 2014, o 08:44

@kb997
Dzięki za pomoc, zadziałało.
Pozdrawiam

research1
Posty: 4
Rejestracja: 31 marca 2014, o 09:48
Odbiornik: wiwa hd-90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Wręczyca Wielka

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: research1 » 31 marca 2014, o 09:58

Witam, mam problem z Mux3 z Wręczcy Wielkiej. Mieszkam w Kaletach - dzielnica Zielona, do nadajnika w Częstochowie mam 33km. Antena to Tri-Digit ze wzmacniaczem LNA-177 skierowana prosto na nadajnik. Mux1 oraz Mux2 odbieram cały czas z siłą i jakością 100%/100%. Niestety Mux3 skacze z jakością od 19% (w dzień) do maksymalnie 45-50% (w nocy), siła sygnału to 95%, przez co w dzień nie można oglądać TVP1, TVP2, bo kanały klatkują. Instalacja wykonana prawidłowo na najlepszym kablu miedziowym 7,7mm. Czy jest jakaś możliwość zwiększenia siły dla Mux3? Z tego co widzę to moc nadajnika dla Mux3 wynosi tylko 80KW a dla Mux1 i Mux2 jest to 100KW. Proszę o informację czy jest jakiś plan zwiększenia sygnału dla Mux3 (w kierunku południowym) lub czy w przyszłości kanały TVP1 i TVP2 będa dostępne jeszcze na innych Mux-ach (nawet w rozdzielczości SD). Pozdrawiam. Kuba.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1727
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: ObywatelDVB-T » 31 marca 2014, o 10:27

Oprócz tego że słabiej jest nadawany 80kW pozostałe po 100kW, to jeszcze z niżej zamontowanego systemu nadawczego, także kierunkowo i w dodatku w SFN razem z Wisłą, Kosztowymi i innymi mniejszymi doświetleniami. Tak więc musisz kombinować, może jak to jest możliwe to podnieść wyżej antenę, a jeśli to nie pomoże to można spróbować opuścić aby mniejszy wpływ na zakłócenia miał np. Kosztowy lub zamontować antenę po przeciwnej stronie budynku od strony północy, myślę że gotowego rozwiązania nikt Ci nie poda, musisz kombinować. Może jest potrzebny słabszy wzmacniacz np. LNA-101, ale ja bym zaczął próby od symetryzatora przy tak małej odległości 33km. tylko wstawiając symetryzator w anteną musisz pamiętać o demontażu zasilacza i założyć zwykłą wtyczkę.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: AdamP » 31 marca 2014, o 12:49

research1 pisze: Mieszkam w Kaletach - dzielnica Zielona, do nadajnika w Częstochowie mam 33km.
Kiedyś miałem antenę ustawioną na Wręczycę ale miałem sporo zakłóceń i zrezygnowałem z tego ustawienia. Kalety to "rzut beretem" od Tarnowskich Gór, więc spróbuj przestawić antenę na Kosztowy czy Skrzyczne. Ja odbieram Skrzyczne (k.41, k.55, k.58) bez wzmacniacza a "przy okazji" mam dwa czeskie Mux'y (k.37 i k.54). W moim przypadku najlepszy odbiór, z powodu SFN-ów (k.55 i k.41), jest przy ustawieniu gdzieś pomiędzy Skrzyczne a czeską Lysą Horę.
Najbliższy nadajnik nie zawsze jest najlepszym wyborem ;)

research1
Posty: 4
Rejestracja: 31 marca 2014, o 09:48
Odbiornik: wiwa hd-90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Wręczyca Wielka

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: research1 » 31 marca 2014, o 23:27

niestety dostałem taką odpowiedź od emitala, może komuś się przyda:
mux1 i mux2 są nadawany z innej anteny niż mux3.
antena z programami mux1 i mux2 jest skierowana na wschód, natomiast antena z mux3 na północ i dlatego z pana miejscowości odbiór mux3 z tego obiektu nie jest możliwy.
mux3 jest nadawany dookólnie z obiektu Błeszno i Katowice Kosztowy.

pozdrawiamy emitel
Chyba spróbuję dać drugą antenę która będzie tylko odbierać MUX3 z Katowic a MUX1 i 2 zostanie tak jak jest z częstochowy. Mam nadzieję, że jakoś to będzie działać.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: kb997 » 31 marca 2014, o 23:33

@research1
Właśnie powyżej dostałeś odpowiedź, ale chyba jej nie czytałeś. Musisz spróbować odbioru bezpośrednio z Katowic lub z Wisły bo nawet sam Emitel odpowiada, że Twoja lokalizacja to nie jest przewidziana dla tegi nadajnika.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: AdamP » 1 kwietnia 2014, o 07:13

research1 pisze: Tri-Digit ze wzmacniaczem LNA-177
Ten komplet spokojnie powinien odbierać Wisłę/Skrzyczne. Po prostu obróć antenę o ok. 180 stopni i przeszukaj podane wcześniej kanały. Skrzyczne to nadajnik górski (wysoko nad poziomem morza), więc i "niesie" daleko :D

research1
Posty: 4
Rejestracja: 31 marca 2014, o 09:48
Odbiornik: wiwa hd-90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Wręczyca Wielka

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: research1 » 1 kwietnia 2014, o 08:43

Nie mam niestety możliwości obrócenia tej anteny o 180 stopni bo jest zamontowana na ścianie frontowej i skierowana na północ. W kierunku na południe mogę zamontować antenę ale tylko pod dachem na strychu i wtedy MUX3 może odbiorę z katowic (na szczęście MUX3 z katowic ma 100KW ERP w porównaniu do 63 i 50 dla mux2 i mux1) więc taka konfiguracja powinna być najlepsza w moim wypadku.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: AdamP » 1 kwietnia 2014, o 11:41

research1 pisze: W kierunku na południe mogę zamontować antenę ale tylko pod dachem na strychu
Pod dachem na strychu będzie działać jak antena pokojowa - brak gwarancji odbioru. Jedyne logiczne rozwiązanie, to maszt i antena nad dachem - najlepiej ta, którą teraz masz na elewacji. Zamiast kupować drugą antenę kup kilkumetrową rurę 1-1,5 cala i przymocuj do którejś ściany (może być frontowa) byle by antena była powyżej szczytu dachu. Antena pod dachem to kiepski pomysł.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN CZĘSTOCHOWA WRĘCZYCA

Post autor: kb997 » 1 kwietnia 2014, o 19:22

@research1
Zależy jaki masz dach. Jeśli ceramiczny to powinno się dać radę coś zrobić. Jeśli jest blacha to już kiepsko.

Odpowiedz