Odbiór DVB-T w woj. śląskim

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: Kanał zakodowany

Post autor: AdamP » 23 sierpnia 2016, o 13:34

Jakie masz wskazania siły i jakości sygnału na poszczególnych mux'ach :?:

ABC
Posty: 6
Rejestracja: 23 sierpnia 2016, o 12:31
Odbiornik: Ariva 153 Combo
Instalacja antenowa: Blue Line AT-45BL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: Kanał zakodowany

Post autor: ABC » 23 sierpnia 2016, o 13:39

Jeżeli chodzi o paremetry odbioru oba tunery na mux 1,2,3 wskazują siłę 70 - 77% jakość 90% nieco gorsze parametry przy mux tvs - ale odbiór był raczej ok.

Może należałoby zastosować jakiś wzmacniacz by podbić tą siłę ??

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: Kanał zakodowany

Post autor: AdamP » 23 sierpnia 2016, o 13:57

Żadnych wzmacniaczy, przy takiej sile sygnału jakość powinna być 100%.
ABC pisze: parametry odbioru oba tunery na
Skoro masz dwa tunery to zamień je miejscami. Na drugim tunerze są identyczne objawy :?:

ABC
Posty: 6
Rejestracja: 23 sierpnia 2016, o 12:31
Odbiornik: Ariva 153 Combo
Instalacja antenowa: Blue Line AT-45BL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: Kanał zakodowany

Post autor: ABC » 23 sierpnia 2016, o 14:28

Mam jeden telewizor :) Więc na upartego mogę pominąć rozdzielacz bo drugie gniazdo jest nie używane.
Po prostu zakupiłem nowy tuner bo chce jeszcze dopiąć satelitę. Zwykłe kanały fta bez karty takie zabezpieczenie na kolejne euro / mś :)

Niestety nie odbieram dvb-t z Czech może ta antena do tego za słaba, a może trzeba by jej wzmacniacza. Wiec zakładam satelitę - ale to zupełnie inny temat.

Zwróciłem się do suportu Fergusona z opisem problemu "sygnał zakodowany" i ten dziwny trzask przy wyłączaniu po 15 minutach odpisali, żeby cofnąć się do przedostatniej wersji firmware może to jakiś znany problem...


Jakości 100% nigdy nie miałem zawsze jest stabilne 90%, a siła w zależności od dnia pogody i mux'a skacze między 70-77%
Tak jak mówiłem na początku nieco słabiej to wygląda przy mux tvs ale odbiór jest jak najbardziej możliwy.

Może powinienem zastować tzw. wzmacniacz liniowy beczkę gdzieś w okolicy tunera jakiś 10dB ?

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 518
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Kanał zakodowany

Post autor: DanielK » 23 sierpnia 2016, o 16:09

ABC pisze:Mam jeden telewizor :) Więc na upartego mogę pominąć rozdzielacz bo drugie gniazdo jest nie używane.
Tak właśnie zrób. Okaże się, czy przypadkiem nie jest zbyt słaby sygnał.

ABC
Posty: 6
Rejestracja: 23 sierpnia 2016, o 12:31
Odbiornik: Ariva 153 Combo
Instalacja antenowa: Blue Line AT-45BL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: Kanał zakodowany

Post autor: ABC » 23 sierpnia 2016, o 17:13

Witam ponownie

Wykonałem dwie rzeczy
1) zmieniłem firmowe zgodnie z zaleceniem serwisu do wersji przed ostatniej - nie ma już trzasków z głośników i mozaiki przy wyłączaniu tunera
2) Wymieniłem kabel między gniazdkiem a tunerem, gdyż zaobserwowałem że o ile siła była 70% to jakość skakała między 10 - 90 % po wymianie kabla siła wzrosła 78-80 a jakość trzyma stałe 90% dalszych zmian nie robiłem.

Puki co wszystko działa ok.

Drodzy forumowicz pomóżcie jak najlepiej zamontować tą satelitę do tego zestawu. Z dachu muszę wypuścić dwa kable odcinki ok 4m tam zepnę to w jeden kablem disecq potem zwrotnica sat - tv i w razie konieczności ten rozdzielacz? Kolejno już potem kabel do gniazdka.
Warto pokusić się o jakiś wzmacniacz dvb-t? Czy jest szansa odebrać czeskie mux na takiej antenie jak mam w opisie? Jaki wtedy musiałbym kupić wzmacniacz 35 dB ? a może wystarczy ta beczka 20 dB na 5v zasilana z tunera? Dla Czeskich muksów jestem w stanie dokupić nawet drugą antene tyle, że nikt nie da mi gwarancji odbioru więc jak złapałbym na tej co mam Czechy wtedy kupiłbym jakieś combo na polskie 1,2,3,8 mux.
Mogę wkleić profil terenu czy coś

Rozsądny
Posty: 124
Rejestracja: 1 sierpnia 2016, o 23:32

Re: Kanał zakodowany

Post autor: Rozsądny » 23 sierpnia 2016, o 17:36

" Więc na upartego mogę pominąć rozdzielacz bo drugie gniazdo jest nie używane."
A czy gniazdo było zaślepione rezystorem końcowym 75 Ohm?
n.p. http://www.dipol.com.pl/rezystor_obciaz ... R66200.htm
Bez tego dopasowanie idzie w C. czy nawet samo H.

P.S.
"Póki co" to paskudny rusycyzm ;)

ABC
Posty: 6
Rejestracja: 23 sierpnia 2016, o 12:31
Odbiornik: Ariva 153 Combo
Instalacja antenowa: Blue Line AT-45BL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: Kanał zakodowany

Post autor: ABC » 23 sierpnia 2016, o 18:28

Odnośnie tego Czeskiego mux'a sytuacja wygląda tak
Obrazek

116 km ale jestem dość nisko, do tego teren w tym kierunku jest średnio korzystny. Są jakieś szanse?

poxipol
Posty: 1777
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Kanał zakodowany

Post autor: poxipol » 23 sierpnia 2016, o 20:06

Jeżeli chodzi o odbiór RTV-SAT ,powinieneś zaopatrzyć się w tego rodzaju zwrotnicę.
http://www.hollex.pl/akcesoria/zwrotnic ... -dse-ssc-2
Druga sprawa mamy dwa rodzaje gniazd RTV-SAT.
Jedno z przejściem prądowym,drugie do instalacji multiswitchowej.
Jeżeli instalujesz kilka anten do odbioru naziemnego,należy zaopatrzyć się w odpowiednią dodatkową zwrotnicę.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2329
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Kanał zakodowany

Post autor: K63 » 23 sierpnia 2016, o 21:19

ABC pisze:Jakości 100% nigdy nie miałem zawsze jest stabilne 90%, a siła w zależności od dnia pogody i mux'a skacze między 70-77%
Na Arivie nigdy nie uzyskasz wskazania 100%. Jej max. wskazania siły i jakości to 90%. Tylko to 90 % jest dosyć złudne, bo Arivy pokazują je zarówno gdy jakość sygnału spełnia już minimalne wymagania, a także gdy jest na wysokim poziomie. Siła na poziomie 70-80% pozwala na stabilny odbiór.

Gerom
Posty: 1
Rejestracja: 6 stycznia 2017, o 12:46
Odbiornik: Blaupunt

Problemy z odbiorem

Post autor: Gerom » 6 stycznia 2017, o 12:56

Dzień dobry

Jestem nowym użytkownikiem telewizji naziemnej i mieszkam w okolicy Częstochowy. Po zainstalowaniu telewizora wszystko działało bez problemu. Natomiast w ostatnich dniach rano telewizor traci sygnał. Popołudniu, wieczorem sygnał jest bardzo dobry i wszystkie programy działają bez problemu.
Skoro wieczorem działa, a rano nie to nie jest to problem telewizora czy anteny.
Stad moje pytanie, czy moze są w okolicy jakieś naprawy w rannych godzinach przez co telewizja naziemna nie działa?
Dodam ze mieszkam w domu jednorodzinnym, mam 3 telewizory, na każdym jest sygnał z anteny ale tylko jeden ma dekoder do odbioru telewizji naziemnej. Moze jest możliwość ze jeden telewizor lub cos innego blokuje sygnał tej telewizji?

Z góry dzieki za pomoc!

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: Problemy z odbiorem

Post autor: Tomciosz » 6 stycznia 2017, o 16:31

Jaka antena, opis instalacji, dokładniejsza lokalizacja, odbiór z którego nadajnika.

poxipol
Posty: 1777
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Problemy z odbiorem

Post autor: poxipol » 6 stycznia 2017, o 18:06

W zależności od pory dnia jest różna propagacja.
Zakłócenia mogą się pojawiać,ale raczej nie na wszystkich kanałach.
Przyczyn może być wiele.
Przesterowanie sygnału
Nadmierne osłabienie sygnału ,jeżeli nie zapewni się odpowiedniego marginesu jego naddatku.
Ostatnio mamy też mroźną aurę pogodową.Oblodzenie anteny-anten i osprzętu antenowego również osłabia sygnał i jak nadmieniłem na wstępie raz jest raz nie ma.

W tym roku u siebie zmiotką ściągałem już nadmiar śniegu z czaszy sat.

tranzystor
Posty: 245
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: Problemy z odbiorem

Post autor: tranzystor » 7 stycznia 2017, o 00:44

Za dużo jest tych zgłoszeń, zbyt dużo, w czasach analogu montowało się antenę i szło a teraz ciągle coś komuś nie idzie i to nawet przy widoczności optycznej z nadajnikiem, może kiedyś też zwalałbym winę na czyjąś antenę, dekoder, telewizor, obecnie po ostatniej awarii emitela i cudach z sygnałem nawet u mnie żadnej pewności mieć nie można gdzie leży przyczyna problemu. :roll:

albertk1979
Posty: 3
Rejestracja: 20 kwietnia 2017, o 21:56
Odbiornik: Samsung UE40ES5500
Instalacja antenowa: Antena Kierunkowa TTV Midi 12el Instalacja balkon,4 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła/Skrzyczne

DVB-t w Cieszynie

Post autor: albertk1979 » 20 kwietnia 2017, o 22:19

Od paru tygodni mam problem z odbiorem mux-2 ze skrzycznego.Strasznie falujący poziom sygnału i straszna ilość błędów nawet gdy sygnał jes na poziomie 95%.A może ma to związek z uruchomieniem mux-8 z nadajnika w Cieszynie na ul.Mickiewicza. No ale gdzie kanał 6 a gdzie 55.
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2017, o 22:40 przez albertk1979, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 817
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-t w Cieszynie

Post autor: Maciejek » 21 kwietnia 2017, o 09:16

Mux2 ze Skrzycznego to kanał 58, a Mux1 to kanał 55. U mnie oba kanały jak zawsze - dobrze.

albertk1979
Posty: 3
Rejestracja: 20 kwietnia 2017, o 21:56
Odbiornik: Samsung UE40ES5500
Instalacja antenowa: Antena Kierunkowa TTV Midi 12el Instalacja balkon,4 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła/Skrzyczne

Re: DVB-t w Cieszynie

Post autor: albertk1979 » 21 kwietnia 2017, o 10:07

Ha i wszystko jasne. Mój Samsung w automacie wyszukiwał mi mux2 z kanału 49 w kosztowach.Dopiero po ręcznym wklepaniu 58 znalazł Skrzyczne i teraz ok.Dzięki za sugestie.No i oczywiście pomyliłem Muxy ze skrzycznego.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1726
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Odbiór DVB-T w woj. śląskim

Post autor: ObywatelDVB-T » 3 czerwca 2017, o 14:52

A ja od 4 tygodni nie odbieram MUX-3. Próbowałem na pasywnej aktywnej i w różnych kierunkach Wręczyca, Kamieńsk, Św. Krzyż i praktycznie cały czas szatkuje, cóż tak wygląda odbiór na Jurze, trzeba przeczekać wiosnę bo wcześniej w zimie było dobrze. Eee... szkoda gadać i oni za to badziewie chcą abonament.
Z resztą i tak nie oglądam kanałów TVP no i w ogóle sporadycznie korzystam z naziemnej, czasem przełączam z ciekawości.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1726
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Odbiór DVB-T w woj. śląskim

Post autor: ObywatelDVB-T » 14 czerwca 2017, o 10:48

Czy w ostatnim czasie zostały zmienione parametry MUX-3? Bo od około miesiąca albo i może dwóch jest masakra, cały czas szatkownica, przy jakości 100%, pisałem już o tym powyżej, cały czas jest to samo.
Próbowałem z Wręczycy, Kamieńska i ze Św. Krzyża, na aktywnej i pasywnej i kiszka. Często u nas na jurze są problemy z MUX-3 ale żeby aż miesiąc czy nawet ponad to tego jeszcze nie było, pozostałe multipleksy łącznie z 8 bez problemu.
Pytałem wczoraj kolegi który mieszka nieco wyżej, pół roku temu kupił sobie antenę Telmora ustawił na Św. Krzyż i też ma to samo a na działce gdzie ma antenę na Wręczycę MUX-3 całkiem zginął i to też od około miesiąca czy dłużej.

Awatar użytkownika
magnezz81
Posty: 45
Rejestracja: 20 lipca 2017, o 23:36
Odbiornik: Sony KD-55XE9005 4K
Ferguson Ariva 252 Combo
Instalacja antenowa: Zabrze-Rokitnica 282+18 m npm
Emme Esse 1 VHF, 3 UHF
Johansson Profiler 6600A
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ornontowice, Ostrava, Zilina

Re: Odbiór DVB-T w woj. śląskim

Post autor: magnezz81 » 12 sierpnia 2018, o 23:52

Miałem okazję przetestować antenę pokojowo-zewnętrzną Vivanco TVA-500. Przetestowałem ją w 3 lokalizacjach:
1) Bytom-Miechowice ul. Nickla w pobliżu szkoły - na oknie na parapecie - wolna strona wschodnia, zasłonięte przez budynki pozostałe strony, w pobliżu nadajnik LTE
2) Zabrze-Rokitnica ul. Jabłońskiego - w pobliżu ul. Nyskiej - na I piętrze - wolna strona południowa, reszta kierunków zasłonięta przez budynki
3) Zabrze-Rokitnica - ROD Kaprys - nowe ogródki działkowe - wolne wszystkie kierunki, antena ustawiona mniej więcej na południe.
Ad. 1 Odbiór wyłącznie MUX3 na kanale 41 przy dużym poziomie błędów.
Ad. 2 W domu wyłącznie odbiór MUX 3 na kanale 41, na balkonie dodatkowo MUX2 (kanał 49) i czeskie MUX 1 i 2 (kanały 54 i 37). Brak MUX8 i MUX1. Co ciekawe brak czeskich MUX11 i MUX 12 - testowałem na odbiorniku DVB-T2.
Ad. 3 Na tunerze WIWA HD-100 poprawny odbiór 100/100:
MUX1 (55), MUX 2 (49 i 58), MUX 3 (41), MUX8 (6),TVT (47), TVS (21), czeskie MUX1 (54) i MUX2 (37).
Poza tym poprawnie MUX4 (24) i czeski MUX3 (48). Łącznie odbiór niekodowanych 35 polskich i 20 czeskich stacji tv.

Wniosek:
- antena dobra przy dobrej widoczności obiektów nadawczych
- antena za słaba do bloków i słaba przy braku widoczności obiektów nadawczych.

Odległości Ad.3:
Zabrze EC 8km (E41) - obiekt widoczny z działki gołym okiem
Ornontowice 21 km (E47)
Katowice/Kosztowy 31km (E6,21,24, 49)
Wisła Skrzyczne 78 km (E55, 58)
Ostrava Hostalkovice 69 km (E48)
Frydek-Mistek/Lysa Hora 94 km (E37, E54)

Odpowiedz