DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

paweln
Posty: 28
Rejestracja: 23 października 2011, o 20:00

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: paweln » 15 stycznia 2013, o 08:40

tomekogg pisze:Milówczanin, ty weź lepiej przemyśl swoje postępowanie, bo wypisujesz bzdury, napisałeś o podwyższeniu mocy na k. 62. Uroiło ci się to w głowie. Następnym razem jak zamierzasz coś palnąć to podaj źródło informacji.
A czy są jakiekolwiek wiarygodne źródła informujące o nadchodzących zmianach? Nie nie ma - taką właśnie mamy politykę informacji.
W przypadku braku wiarygodnych źródeł informujących o nadchodzących zmianach, pozostaje niestety tylko spekulacja.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: marcin6660 » 15 stycznia 2013, o 08:57

Muszę niestety poprzeć kolegów bo rzeczywiście polityka informacyjna Emitela i TVP jest beznadziejna. Co to za tajemnice. Skoro coś ma być zmienione to dlaczego to się tak utajnia i robi podstawę do spekulacji. Skoro konserwacja ma na celu zmiany w układzie sumowania mocy to chyba nie jest to robione na marcowe zmiany tylko chyba na wcześniejsze. U naszych południowych sąsiadów były konkretne daty nawet z kilku miesięcznym wyprzedzeniem a u nas tylko: od, do ,po , hmm , szkoda ze jeszcze nie ma nad i pod.
W kwestii informacji to Ceske Radiokomunikace a Emitel to niebo a ziemia.

EDIT: Z pewnego źródła (TVP): Jak wszystko pójdzie bez przeszkód to 21 stycznia.

16.01.2013 8:00 W nocy analog i DVB-T na 62 działały normalnie. Gdzie ta przerwa między 1:00 a 6:00 ???

spidi
Posty: 15
Rejestracja: 15 października 2011, o 20:49
Odbiornik: telewizor Samsung
Instalacja antenowa: Opticum AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: spidi » 16 stycznia 2013, o 19:15

dzisiaj jest dopiero 16 wiec dzisiaj w nocy będą zmiany a nie 15 w nocy

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: marcin6660 » 16 stycznia 2013, o 19:45

Niech i tak będzie , chociaż o 0:01 w nocy to już był 16 a nie 15 a za 4 godziny 0:01 to już będzie 17 stycznia. W godzinach 1:00 - 6:00 to już 17. Tak w szkole uczyli bynajmniej u mnie.
Ostatnio zmieniony 16 stycznia 2013, o 19:46 przez marcin6660, łącznie zmieniany 1 raz.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 16 stycznia 2013, o 19:46

Ta konserwacja już oczywiście była minionej nocy. Jak nie wierzy niech se wejdzie na strone serwisowań emitela. Konserwacji z 16.01 już nie ma.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: marcin6660 » 16 stycznia 2013, o 19:50

Akurat przebudziłem się około 2 w nocy i zarówno analog 24,41,58 jak i DVB-T na 62 szły normalnie , żadnej przerwy nie zauważyłem. Chyba że coś robili bez wyłączeń.

milówczanin
Posty: 91
Rejestracja: 4 lutego 2012, o 14:05
Odbiornik: Sony Bravia KDL-40EX500
Instalacja antenowa: Televes DAT-75 + wzmacniacz + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne 14km , Katowice 70km

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: milówczanin » 16 stycznia 2013, o 20:27

Podobno nie dostali pozwolenia na zmianę kanału MUX1 na 55. I dlatego tej przerwy nie było.
Pozostaje pytanie. Jaki urzędnik i z którego urzędu zawalił sprawę?

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 16 stycznia 2013, o 22:06

Słuchaj no, milówczanin! To już przestaje być zabawne, siejesz plotki na forum, które są niczym niepotwierdzone! Jak sie podaje jakąś informacje, to sie podaje źródło. Możesz powiedzieć skąd to info?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Jarosław Bałuka » 17 stycznia 2013, o 09:55

Podobno - to jest rozsiewanie plotek, a przypominam że forum to nie bazar i nie ma tu miejsca na informacje o charakterze plotkarskim, nie potwierdzone lub nie poparte konkretnymi źródłowymi publikacjami. Więc proszę powstrzymać się od zamieszczania tego rodzaju "newsów" bo zbyt dużo osób zagląda na forum, mogą zostać wprowadzone w błąd i mieć uzasadnione pretensje.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: marcin6660 » 17 stycznia 2013, o 11:02

To Panowie z emitela podajcie prawdziwe informacje bo wszystko już pewnie jest wiadomo i plotek nie będzie. Już zaczyna mnie nudzić to super tajemnicze forum.

Ja dostałem odpowiedź z TVP:
Witam,
Jak wszystko pójdzie bez przeszkód to 21 stycznia.
Zapytanie było:
Witam.
Od kiedy http://www.tvp.pl/katowice/o-tvp-katowi ... ka/9670846 TVP Katowice będzie w MUX-1 na kanale 55 ze Skrzycznego ???

Czy tak trudno napisać że jeśli nic nieprzewidzianego się nie wydarzy to wtedy i wtedy , tym bardziej że pozostało do 21 (TVP) 4 dni.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 17 stycznia 2013, o 12:27

No to jest akurat racja. Tym bardziej, że można wtedy odpowiednio się przygotować na tę zmianę. Oczywiście dla większości z nas przestrojenie kanału to pestka, ale np. ludzie starsi mogą sobie z tym nie poradzić, dlatego lepiej zadbać o poinformowanie obywateli, żeby sie potem nie okazało że mają czarny ekran nie wiadomo z jakich powodów.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ploomba » 17 stycznia 2013, o 18:47

kanał 55 nadaje.
Właśnie przeskanowałem i wczytało mi 7 stacji z mux-1

---------
edit

jednak to sygnał z Kosztowy :D dziwne bo nigdy nie łapałem, albo udawało się mi złapać tylko szczątki sygnału a teraz "zaskoczyło" - poziom błędów bardzo duży więc to na pewno Kosztowy :P
gafę strzeliłem :P

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 17 stycznia 2013, o 20:57

Wyjaśnienie tego jest, jakby to rzekł miłościwie nam panujący prezydent III RP, arcy-boleśnie proste. Otóż temperatura idzie w dół, w weekend będą mrozy. Niższa temperatura = silniejszy sygnał.

afticn
Posty: 100
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 21:02
Odbiornik: Panasonic TX-P42C10Y
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Antena logarytmiczna 2-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Ostrava,Kosztow

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: afticn » 17 stycznia 2013, o 23:07

Potwierdzam kanał 55 Skrzyczne nadaje,zaprzestał 62.
Szkoda tylko ,iż nie nadają mux 3.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 17 stycznia 2013, o 23:18

Nieprawda! Kanał 62 nadaje jak zwykle, a 55 ze Skrzycznego wciąż milczy!

afticn
Posty: 100
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 21:02
Odbiornik: Panasonic TX-P42C10Y
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Antena logarytmiczna 2-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Ostrava,Kosztow

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: afticn » 17 stycznia 2013, o 23:42

Maciejek@
Kolego jak najbardziej prawda,podaj meila to Ci fotę podeślę.
PS:
Maciejek@
Fota poszła na meilla.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: marcin6660 » 18 stycznia 2013, o 05:49

Nie ma żadnych zmian. 62 działa. Mróz robi swoje.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 18 stycznia 2013, o 08:38

@afticn
Dziękuję za fotkę.
Odbierając MUX1 na k.55 wcale to nie dowodzi, że nadaje Skrzyczne ponieważ złapałeś odbiór MUX1 z Katowic nadającego również na k.55 z mocą (obecnie) 25 kW ND.
Tylko sie cieszyć, że jesteś także w zasięgu Katowic.

Po uruchomieniu Skrzycznego na k. 55 będzie nadajnik pracował z emisją synchroniczną z Katowicami. W tej chwili skanując k.62 najnormalniej znajduje programy dowodząc, że na Skrzycznem "po staremu". W przypadku pojawienia się emisji Skrzycznego SFN z Katowicami na k.55 powinien u większości z okolic Śląska Cieszyńskiego poziom sygnału znacznie wzrąsnąć czego aktualnie nie obserwuję. Pozdrawiam, wyczekując na przełączenie emisji.
Ostatnio zmieniony 18 stycznia 2013, o 08:42 przez Maciejek, łącznie zmieniany 1 raz.

misiek2000wp
Posty: 109
Rejestracja: 21 marca 2012, o 16:38
Odbiornik: Samsung UE46D6100 i LG 32LF2510
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 z aktywnym rozgałęźnikiem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Ornontowice, Pradziad

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: misiek2000wp » 18 stycznia 2013, o 08:40

To prawda, 62 wciąż nadaje :)

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 18 stycznia 2013, o 13:56

Do dzisiejszego dnia miało się nic nie zmienić.

Czy są jakieś wieści panie Jarku (Bałuka)?

Odpowiedz