DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 19 stycznia 2013, o 23:17

Żadne tam zawiłości, u mnie też k.25 Chorągwica odbiera silniej niż k.64. Im niższy kanał, tym większy zasięg, bo tłumienie mniejsze. Także w rejonach górskich niskie kanały są szczególnie pożądane, ale niestety takich nie będzie ze Skrzycznego.

A co do Mux-3, to na bank po wyłączeniu analoga uruchomią przemienniki retransmitujące Mux-3, a więc skądś ten Mux-3 będzie musiał być retransmitowany. Skąd? Ano ze Skrzycznego. Pytanie tylko czy uruchomią z docelową mocą czy z mniejszą.

milówczanin
Posty: 91
Rejestracja: 4 lutego 2012, o 14:05
Odbiornik: Sony Bravia KDL-40EX500
Instalacja antenowa: Televes DAT-75 + wzmacniacz + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne 14km , Katowice 70km

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: milówczanin » 19 stycznia 2013, o 23:28

Chyba trwają jakieś testy na kanale 62 bo u mnie są gigantyczne skoki jakości sygnału. W dzień jakość waha się w przedziale 0-20 % a teraz to nawet chwilowo do 70% dociągnie. (dane ze wskaźnika na telewizorze). Takie zmiany to chyba ciężko wytłumaczyć warunkami atmosferycznymi? Ciekawe co na to Pan Jarosław?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Odp: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Jarosław Bałuka » 20 stycznia 2013, o 00:07

Nie ma żadnych testów, wszystko pracuje jak dotychczas, ze stałymi parametrami.

SPECTRA
Posty: 16
Rejestracja: 23 stycznia 2012, o 10:00

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: SPECTRA » 20 stycznia 2013, o 10:35

Jarosław Bałuka pisze:Od ubiegłego tygodnia na Skrzycznem panują bardzo trudne zimowe warunki atmosferyczne, dodatkowo sprawę pogarsza mgła produkująca tony lodu i szadzi na antenach i wieży.
Bez komentarza :twisted:

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 20 stycznia 2013, o 10:41

To akurat prawda. Widziałem. Wieża jest cała oszroniona. Być może ma to wpływ na tłumienie.

SPECTRA
Posty: 16
Rejestracja: 23 stycznia 2012, o 10:00

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: SPECTRA » 20 stycznia 2013, o 10:57

Cytat z 23.1.2012.
i tak co roku

milówczanin
Posty: 91
Rejestracja: 4 lutego 2012, o 14:05
Odbiornik: Sony Bravia KDL-40EX500
Instalacja antenowa: Televes DAT-75 + wzmacniacz + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne 14km , Katowice 70km

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: milówczanin » 20 stycznia 2013, o 11:16

Jarosław Bałuka pisze:Od ubiegłego tygodnia na Skrzycznem panują bardzo trudne zimowe warunki atmosferyczne, dodatkowo sprawę pogarsza mgła produkująca tony lodu i szadzi na antenach i wieży.
To jak to jest z tym lodem i oszronieniem? Pomaga czy przeszkadza?
Chcecie mi wmówić że ktoś z pracowników Emitela jest takim kamikadze że o 23:30 w sobotę poszedł czyścić lód z anten? :lol: Po to żeby osiągnąć taki efekt?
Obrazek

gmgm82
Posty: 7
Rejestracja: 20 stycznia 2013, o 13:18
Odbiornik: Wiwa 80
Instalacja antenowa: Siatka+swa 6000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne?

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: gmgm82 » 20 stycznia 2013, o 13:26

Witam ,a u mnie ciekawa sytuacja...
Mieszkam 15km od Krakowa na północ,pojawiły sie problemy z MUX2(Chorągwica),aż do całkowitego braku sygnału,MUX1-100%.
Skierowałem antenę i złapałem:
k.62 mux1 100%
k.38 mux2 75%
k,37 mux czeski 95%.
po sprawdzeniu nadajników wydaje mi sie że to Skrzyczne...jestem w szoku

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 20 stycznia 2013, o 14:56

Kanały 38 i 62 to Skrzyczne. To żaden szok, ja od bardzo dawna ładnie odbieram Skrzyczne a też mieszkam na północ od Kraka. K. 37 czeski też odbieram i nadawany jest z Frydka-Mistka. Przeskanuj sobie ręcznie kanał 54 - to jest czeski Mux-1 ze stacjami publicznymi i radiowymi.

gmgm82
Posty: 7
Rejestracja: 20 stycznia 2013, o 13:18
Odbiornik: Wiwa 80
Instalacja antenowa: Siatka+swa 6000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne?

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: gmgm82 » 20 stycznia 2013, o 14:59

Dziwi mnie tylko dlaczego utraciłem MUX 2 z Choragwicy,ale jak odbiera Skrzyczne to ok :-)

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 20 stycznia 2013, o 15:01

Mi oba muxy z Chorągwicy zawsze hulały ładnie, dużo lepiej niż Katowice. Ale i tak Skrzyczne rządzi, poza tym na tym kierunku można odbierać Czechy.

gmgm82
Posty: 7
Rejestracja: 20 stycznia 2013, o 13:18
Odbiornik: Wiwa 80
Instalacja antenowa: Siatka+swa 6000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne?

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: gmgm82 » 20 stycznia 2013, o 15:10

Do szczęścia mi brakuje tylko MUX-3....
:-(

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 20 stycznia 2013, o 15:43

Mi tak samo :( Ale ty masz 15 km do Krakowa, czyli niedaleko. To moja babcia mieszkająca po sąsiedzku łapie z Kraka strzępy Mux-3, a czasem nawet w miare płynnie idzie. Przy twojej odległości to Mux-3 powinien pójść. Coś musisz mieć z instalacją antenową. Albo kiepski profil terenu. W jakiej mieszkasz miejscowości?

gmgm82
Posty: 7
Rejestracja: 20 stycznia 2013, o 13:18
Odbiornik: Wiwa 80
Instalacja antenowa: Siatka+swa 6000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne?

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: gmgm82 » 20 stycznia 2013, o 17:00

niestety mieszkam w dolinie w gminie Michałowice,i chorągwica łapie tylko MUX 1

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 20 stycznia 2013, o 17:17

Mux-2 nadaje z większą mocą, więc teoretycznie jest możliwe że masz przesterowanie. 15 km to dosyć blisko a SWA 6000 to jest jeden z najmocniejszych wzmacniaczy. A jak odbierasz analogi z Chorągwicy?

gmgm82
Posty: 7
Rejestracja: 20 stycznia 2013, o 13:18
Odbiornik: Wiwa 80
Instalacja antenowa: Siatka+swa 6000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne?

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: gmgm82 » 20 stycznia 2013, o 17:37

analogi kiepsko.
Co dziwne mux 1,mux 2 do tej pory śmigał ok,od jakiegoś tygodnia mux 2 zaczą przycinac,aż do całkowitego brak sygnału.
Więc się wkurzyłem i odwróciłem antenę na skrzyczne :-)

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: marcin6660 » 21 stycznia 2013, o 09:07

W internecie wiele jest informacji że wkrótce zmiana kanału a na niby najpewniejszym forum dziecinna zabawa w kotka i myszkę. Czemu ma to służyć pytam ??? Zmiana niby dzisiaj w nocy i cisza.

spidi
Posty: 15
Rejestracja: 15 października 2011, o 20:49
Odbiornik: telewizor Samsung
Instalacja antenowa: Opticum AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: spidi » 21 stycznia 2013, o 10:44

skrzyczne chyba odpalilo na 100% na kanale 55

Arek_So
Posty: 69
Rejestracja: 18 października 2011, o 11:53
Odbiornik: LG 37LH3000
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Arek_So » 21 stycznia 2013, o 10:48

Chyba na 100% to się wyklucza. ;)

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 235
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Acid » 21 stycznia 2013, o 11:17

Panie Jarosławie, nie można poprostu napisać, że zmiana nastąpi do końca tego czy przyszłego miesiąca lecz konkretna data nie jest ustalona. Oszczędziłoby to kilka stron nikomu niepotrzebnych i nic nie wnoszących do tematu postów. Pozdrawiam.

Odpowiedz