DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: marcin6660 » 26 marca 2013, o 05:32

W czym problem. u mnie jest ponad 160 km do Praded-a i odbiór był i jest stały.
http://img171.imageshack.us/img171/1815 ... ehtmlx.png
Po przejściu Mux-3 w Katowicach z 51 na 41 przestawię antenę jeszcze trochę w prawo na zachód i będzie jeszcze lepiej z odbiorem z Praded-a

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: kb997 » 26 marca 2013, o 09:37

Ok. Skończmy ten OT. To miało tylko pokazać niektórym, że dobrze ulokowany nadajnik o dużej mocy niesie na ogromne odległości. Skrzyczne ma właśnie taki potencjał, dlatego jest odbierane w promieniu 150 km, Święty Krzyż też i dla tego możemy mieć kolizje z innymi nadajnikami.

outro
Posty: 23
Rejestracja: 21 marca 2013, o 21:03
Odbiornik: Samsung eu40es6800
Instalacja antenowa: Opticum AX1000 compact +wzmacniacz rurkowy TELMOR25dB blok parter 4m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy oraz Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: outro » 3 kwietnia 2013, o 14:57

Od kilku godzin totalny brak sygnału ze Skrzycznego na kanale 41 MUX3 kanał 58 ma 95% jakości i kanał 55 ma 100% jakości. Na 55 kanale znaczna poprawa. Pozdrawiam.

misiek2000wp
Posty: 109
Rejestracja: 21 marca 2012, o 16:38
Odbiornik: Samsung UE46D6100 i LG 32LF2510
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 z aktywnym rozgałęźnikiem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Ornontowice, Pradziad

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: misiek2000wp » 3 kwietnia 2013, o 15:00

Ja mam MUX3 ze Skrzycznego.

spidi
Posty: 15
Rejestracja: 15 października 2011, o 20:49
Odbiornik: telewizor Samsung
Instalacja antenowa: Opticum AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: spidi » 3 kwietnia 2013, o 17:28

wszystkie 3 mux-y ze Skrzycznego śmigają super cały dzień

outro
Posty: 23
Rejestracja: 21 marca 2013, o 21:03
Odbiornik: Samsung eu40es6800
Instalacja antenowa: Opticum AX1000 compact +wzmacniacz rurkowy TELMOR25dB blok parter 4m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy oraz Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: outro » 3 kwietnia 2013, o 18:55

I jest poprawa. 41 kanał 97,98% jakości 55 i58 po 100% i tak dobrze jeszcze nie było
:D

mago77
Posty: 3
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 12:18
Instalacja antenowa: Televes V-HD

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: mago77 » 5 kwietnia 2013, o 12:27

Witam Serdecznie
Posiadam antene pasywną kierunkową (YAGI), mieszkam na terenie gminy Wilkowice i praktycznie widzę Skrzyczne (odległość około 10-12 km).
MUX 3 działa bez zarzutu, MUX 2 trochę gorzej; natomiast MUX 3 tnie obraz cały czas (Duża stopa błędów).
O ile sprawdzałem MUX 1 nadaje 100W czyli najmocniejszy z wszystkich a u mnie klapa.
Co może być przyczyną lub co poprawić?:
1. Brak anteny aktywnej?
2. Mam długi kabel koncentryczny od anteny do odniornika (około 40m) po drodze dwie "Fki" - może za dużo?
3 Inny problem?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: kb997 » 5 kwietnia 2013, o 13:51

2 i 3 na pewno nie 1. A tak na serio, najpierw spróbuj ustawić antenę na max jakości mux 1. Przy tej odległości nie musisz celować dokładnie w Skrzyczne i pozostałe muxy powinny działać dobrze. Ponieważ mux1 jest w SFN z Katowicami mogą być pewne problemy i dlatego trzeba czasem antenę odstawić w lewo lub w prawo. Jak już złapiesz mux1 bez błędów to wtedy można się zastanawiać dlaczego mux2 nie działa jak trzeba. Być może antena sobie nie radzi. Co to za yaga? Nowa, stara, b.stara. jaki duży jest dipol i ile ma ona directorów?

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: AdamP » 5 kwietnia 2013, o 13:58

mago77 pisze:MUX 3 działa bez zarzutu, MUX 2 trochę gorzej; natomiast MUX 3 tnie obraz cały czas (Duża stopa błędów).
Zdecyduj się na coś ;) Z takiej odległości nie możesz używać wzmacniaczy. Jeżeli problem występuje na k.55 to spróbuj pokręcić anteną a przede wszystkim podaj siłę i jakość sygnału na tym kanale (może być przesterowanie).

Koneser
Posty: 124
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Odbiornik: LG42P, Ferg.250 combo, 65T, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi:
Skrzyczne-24el.,
Kosztowy-K60,
Ostrawa/Pradziad-24el
Sat:0,8m,monoblok
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Koneser » 5 kwietnia 2013, o 14:33

@mago77
1. Kabel 40 m jest stanowczo za długi. No i jaki to jest kabel ?
2. Najwięcej 15-20 m długości przy instalacji pasywnej, a jeśli musi być taki długi to przydałby się jakiś delikatny wzmacniacz przewodowy, wyrównujący straty na kablu, nie wzmacniacz "mega turbo 100 dB"
3. No i to co napisał poprzednik - co to jest za antena - do jakich kanałów, i jaki ma zysk.
4. Przegląd całej instalacji - styki, połączenia, ciągłość kabla, itp.

mago77
Posty: 3
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 12:18
Instalacja antenowa: Televes V-HD

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: mago77 » 5 kwietnia 2013, o 15:21

Antena w miarę nowa Televes V-HD:
Yagi,pięcioelementowe reflektory umieszczone pod kątem oraz dwa siedmioelementowe nośniki direktorów

Pasmo Pracy 470-862 MHz
Zysk 15 dBi
Tlumienie prom. wstecznego 23 dB
Dlugosc 890 mm

Kabel koncentryczny biały raczej standard do instalacji wewnętrznych.
Ale chętnie zainteresuje się wzmacniaczem (jak napisał Koneser) ponieważ wcześniej (co prawda w innej lokalizacji) na krótszym kablu nie było problemów.

Bedę wdzięczny za sugestie dotyczące wzmacniacza przewodu?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: kb997 » 5 kwietnia 2013, o 15:40

Czeka cię zakup nowego porządnego kabla o dobrym ekranowaniu i niskiej tłumienności. Antena jest dobra. Poczekaj ze wzmacniaczem. Biały, standardowy kabel to niestety żaden kabel. Zacznij od kabla. Potem się zobaczy.

mago77
Posty: 3
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 12:18
Instalacja antenowa: Televes V-HD

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: mago77 » 5 kwietnia 2013, o 15:50

Problem w tym że kabel leci w elewacji i pod płytami gips-karton więc muszę szukać innego rozwiązania. Dlatego idea wzmacniacza bardzo mnie ucieszyła.

wave
Posty: 25
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 17:02

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: wave » 5 kwietnia 2013, o 16:25

Przepraszam, że się powtarzam, ale w innym temacie nikt nie pochylił się na moim postem :-)

Pytanie do osób które wiedzą coś konkretnego w temacie:

Czy 22.04.2013r. na Górze Żar (MIĘDZYBRODZIE) ten gapfiller zostanie zamieniony na nadajnik (oraz czy nadawanie będzie dookólne), czy w ogóle nie będzie tam żadnego nadajnika tylko odbiór z Góry Skrzyczne (WISŁA) lub Kosztowy (KATOWICE)?

A jeśli nie będzie tam nadajnika to po /.../ był uruchamiany gapfiller 19.03.2013r.?

Nie można się doszukać żadnych informacji dotyczących nadawania z Góry Żar (MIĘDZYBRODZIE).

PS. Znalazłem tylko informacje na stronach:
http://www.smiadp.pl/?140,w-dniu-19-mar ... -kanale-41
Planowane uruchomienie (Góry Żar) 22 kwietnia 2013 r. jako nadajnik woj. Małopolskiego MUX 3 z programem TVP Kraków.
http://www.czernichow.com.pl/wiecej-604-1.htm
Sytuacja zmieni się 22 kwietnia, gdyż wtedy na górze Żar rozpocznie pracę nie przekaźnik a nadajnik, będzie nadawał na kanale 34.
Jak mam to rozumieć?

Pozdr,
wave

/od Admina: usunięto niecenzuralne słownictwo

_chris_

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: _chris_ » 5 kwietnia 2013, o 22:44

mago77 pisze:MUX 3 działa bez zarzutu, MUX 2 trochę gorzej; natomiast MUX 3 tnie obraz cały czas (Duża stopa błędów).
Podaj wskazania poziomu i jakości (ilości błędów) dla odbieranych mux-ów. Ludzie będą mieli jakąś wskazówkę odnośnie dobrania wzmacniacza.
Koneser pisze:A co masz do białego kabla ?
A co masz do czarnego kabla?

Jaimar
Posty: 3
Rejestracja: 7 kwietnia 2013, o 22:07
Odbiornik: chwilowo laptok z paściatym softem w planach upgrade
Instalacja antenowa: kierunkowa na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Koniaków Ochodzita

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Jaimar » 7 kwietnia 2013, o 22:20

Witam - to mój pierwszy post
W ten weekend po raz pierwszy złapałem DVB-T w domku w Lalikach (gmina Milowka) :)
Antena skierowana na Ochodzitą, sygnał na maksa wg. paściatego softu chwilowo zaistalowanego na laptoku (pomimo anteny umieszczonej na strychu - ale od świata zewnętrznego odzielonej jedynie cienką drewnianą ścianką) - na razie instalacja raczej testowa. Z drugiej strony strychu złapałbym pewnie Hutyrów, ale kabel za krótki ...
Radość wielka , ale byłaby większa gdyby dało się złapać coś więcej niż tylko MUX-3 (TVN+Polsat mile widziany). Skrzycznego nie złapię - góry zasłaniają - w grę wchodzą tylko gapfillery.
I teraz pytanie - nie potrafię znależć czy mają nadawać jedynie MUX-3 czy też może kiedyś inne muxy ze Skrzycznego też ?

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: kb997 » 7 kwietnia 2013, o 22:43

Tylko mux3 będzie doświetlany
Edit: Laliki teoretycznie powinny chociaż częściowo być w zasięgu Skrzycznego. Dobra (naprawdę dobra antena o bardzo dużym zysku pasywnym powinna (teoretycznie) odbierać wszystko. Jeśli byłby sygnał na poziomie powiedzmy 15-50/10-50% (siła/sygnał) na biquadzie to pomyślimy co dalej. Niestety trzeba jakiś lepszy soft przynajmniej do wskazań parametrów sygnału.

ondre
Posty: 13
Rejestracja: 8 kwietnia 2013, o 11:49
Odbiornik: TV Panasonic TX-L32ET5E , SAT Ferguson 202E, radio DAB+
Instalacja antenowa: Antena DVB-T AT 45MWSL 33 elem Emme Esse dach 40m
Antena SAT 105 cm dach 40m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy 22,74 km

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ondre » 8 kwietnia 2013, o 12:08

Kolego kb997!
W Beskidzie Żywieckim teoretycznie to możesz sobie pogdybać i książeczkę poczytać :D a w praktyce musisz poszukać jak jest u Ciebie, bo możesz sie strasznie zdziwić!I tak tu było zawsze, cyfrówka nic nie zmieniła!
A dla kolegów z gmin Milówka (szczególne Nieledwia!!),W.Górka,Rajcza mam pytanie jak u Was odbiera się teraz ze Skrzycznego?Doświetlają już MUX 3 z Grojca?Przybądzy?Hutyrowa? Jak to na teraz wygląda?
pozdrawiam userów :D

Jaimar
Posty: 3
Rejestracja: 7 kwietnia 2013, o 22:07
Odbiornik: chwilowo laptok z paściatym softem w planach upgrade
Instalacja antenowa: kierunkowa na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Koniaków Ochodzita

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Jaimar » 8 kwietnia 2013, o 12:32

Dzięki za odpowiedzi.
Może kiedyś władcy Polsatu i TVNu raczą zauważyć mieszkańców dolin beskidzkich...
Na widoczność Skrzycznego nie ma u mnie szans - jestem raczej "w dołku".

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Cyfrowyjanusz » 8 kwietnia 2013, o 17:57

ondre pisze:dla kolegów z gmin Milówka (szczególne Nieledwia!!),W.Górka,Rajcza mam pytanie jak u Was odbiera się teraz ze Skrzycznego?Doświetlają już MUX 3 z Grojca?Przybądzy?Hutyrowa?
Doświetlają, znikomo czyli z mocą świetlówek :lol:

W okolicach, o które pytasz wszystkie 3 MUXy ze Skrzycznego "działają tak sobie" czyli na dekoderach STB po około 40 %, 50% do max 70% jakości sygnału, obraz czasem rwie (co parę minut) ale oglądać się w miarę da, dla niewymagających sytuacja jak najbardziej wspaniała, bo sami wiemy jak było z analogiem w tych rejonach.

Pewnie da się jeszcze poprawić jakość sygnału ale to wymaga modernizację całej instalacji antenowej (dobry kabel i antena) choć nie jestem pewien czy w tym przypadku gorzej wypadła by antena kierunkowa (brak widoczności optycznej z nadajnikiem). Tak mi się wydaje że lepiej wypada antena siatkowa, która łapie sygnały z odbić od gór, z różnych kierunków. ;)

Jaimar proponuję w tak trudnych warunkach odbiór z dekodera STB lub wbudowanego w telewizor, ponieważ ma on głowicę ekranowaną, a zwykły odbiornik USB DVB-T wtykany do komputera nie jest w ogóle ekranowany (to tylko dwa układziki i kiepski wtyk) i ma bardzo kiepską czułość, natomiast dekodery stacjonarne podłączane do telewizorów są lepszej jakości i bardziej czulsze na słabe sygnały.
ondre pisze:w praktyce musisz poszukać jak jest u Ciebie, bo możesz sie strasznie zdziwić!I tak tu było zawsze, cyfrówka nic nie zmieniła!
Tak było w moim przypadku, ale zdziwienie na PLUS analog kiepski, cyfra jednak idzie jakimś cudem, słabo ale idzie po ostatnim podniesieniu mocy nadawania na Skrzycznem i wyłączeniu analogu :o

Nie chcę mówić za wszystkich i wprowadzać w błąd bo tutaj w górach są "strzępki sygnału" i może być tak że w jednym miejscu sygnał jest a drugim już nie ma nic. Więc lepiej na zapas nie kupować od razu dekoderów STB i wydawać niepotrzebnie pieniądze ale raczej "jakoś" wypożyczyć i sprawdzić sytuację we własnym domu. ;)

Odpowiedz