DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

ondre
Posty: 20
Rejestracja: 8 kwietnia 2013, o 11:49
Miejscowość: Bytom
Odbiornik: TVPanasonicTX , SAT Ferguson202E, radioDAB+ Ferguson400i
Instalacja antenowa: Antena DVB-T AT 45MWSL 33 elem Emme Esse dach 40m
Antena SAT 105 cm dach 40m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy 22,74 km

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ondre » 8 kwietnia 2013, o 19:39

Janusz! :)
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :D W maju będę dopiero testował cyfrowy odbiór. Ale zachęciłeś mnie tym że jest i można coś tam odebrać :D Mam założoną kierunkową Televes taką z trzema rzędami reflektorów, tą mam skierowaną na Grojec a na Skrzyczne będę testował albo starą ATZ albo ATX 21. Siatkowych nie używam. Sąsiedzi mieli do tej pory większy szum zawsze ode mnie. Pozdrawiam :D

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Cyfrowyjanusz » 8 kwietnia 2013, o 23:27

ondre pisze:Mam założoną kierunkową
Gdybym mógł coś jeszcze doradzić to powiem że w moim przypadku (okolice Milówki), kierunek w którym obrócona została antena nie jest kierunkiem bezpośrednio na nadajnik Skrzyczne (ponieważ ten jest całkowicie przysłonięty) ale antena jest skierowana tak gdzieś na górę Grojec, czyli przypuszczam że dolatują jakieś mocne odbicia sygnału z gór, sądzę że to góry "dały nam" sygnał odbity bo gdyby nie one to z przy silnym tłumieniu sygnału ze Skrzycznego na południe nie pomogłyby nam nawet lokalne nadajniki doświetlające z którymi też nie ma bezpośredniej widoczności, tak więc nie chciałbym robić wielkiej nadziei innym aby się nie rozczarowali że u nich sygnału nie ma choć mieszkają w pobliżu, bo odbiór tak słabego sygnału to loteria.

A co do porównywania odbiorników, jako że coś nie coś wiem na ten temat i widziałem je od wewnątrz także o tym napiszę iż zwykły odbiornik DVB-T pod USB posiada jedynie układziki scalone zabudowane plastikową obudową, zaś standardowy odbiornik STB podłączany do telewizora (bądź dekoder już wbudowany w telewizor) posiada głowicę antenową (elektronika bardziej rozbudowana) ekranowaną (osłona zbudowana jest z blaszek) czyli jest ona odporna na zakłócenia, między innymi powodowane przez komputer no i jest dzięki temu bardziej czulsza na słabsze sygnały.

W moim przypadku na południe od Skrzycznego odbiornik USB pokazuje 0% sygnału zaś odbiorniki STB całkiem dobrze odbierają :) Zaś w Bielsku, odbiornik USB odbiera z błędami np. słabsze sygnały cyfrowe z Czech zaś odbiorniki STB odbierają wyśmienicie mając jeszcze sporo zapasu sygnału na "gorsze dni". Także urządzeń USB ani za 99 zł ani za 49 zł pod komputer nie polecam. :)
Ostatnio zmieniony 9 kwietnia 2013, o 18:40 przez Cyfrowyjanusz, łącznie zmieniany 1 raz.

Sierek
Posty: 44
Rejestracja: 5 sierpnia 2011, o 12:45
Odbiornik: LG OLED65B7
Instalacja antenowa: Televes DAT HD BOSS
Televes DAT 75 HD BOSS
Yagi VHF 4 el.
Wzm. kan. WWK-1062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ostrawa

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Sierek » 9 kwietnia 2013, o 17:38

Chyba chciałeś napisać "odbiorniki STB odbierają wyśmienicie" :o

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Cyfrowyjanusz » 9 kwietnia 2013, o 18:41

a tak tak pokręciło mi się, już poprawiłem :lol:

Jaimar
Posty: 3
Rejestracja: 7 kwietnia 2013, o 22:07
Odbiornik: chwilowo laptok z paściatym softem w planach upgrade
Instalacja antenowa: kierunkowa na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Koniaków Ochodzita

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Jaimar » 10 kwietnia 2013, o 13:51

To i ja ładnie podziękuję Cyfrowyjanusz za wyjaśnienia :)

Tunerek na USB jest w zasadzie tylko do testów, w planach telewizor.
Jak sie plany zrealizuja to przetestuje na pewno czy z jakiegoś odbicia się jakiś inny MUX nie złapie.

digital_sk
Posty: 2
Rejestracja: 10 kwietnia 2013, o 14:38
Odbiornik: Sencor SPV 6712T,
LG M2732D
Instalacja antenowa: antena sito
Nadajnik - obiekt nadawczy: Žilina, Wisła

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: digital_sk » 10 kwietnia 2013, o 15:04

Jaimar pisze:Jak sie plany zrealizuja to przetestuje na pewno czy z jakiegoś odbicia się jakiś inny MUX nie złapie.
Pozdrawiam, możesz spróbować słowacki MUX2 52K i MUX3 RTVS 32K (i stacje radiowe) :)
Nadawane jest w MPEG2 i polaryzacji pionowej.

Kierunkowa
Posty: 10
Rejestracja: 2 grudnia 2012, o 14:04
Odbiornik: Philips 32PFL3507H/12
Instalacja antenowa: Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Kierunkowa » 10 kwietnia 2013, o 19:41

W obrębie stacji PKP w Rajczy Mux 3 z G.Hutyrów wygląda jak mozajka

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 10 kwietnia 2013, o 22:22

A Słowacy to nie w mpeg-4 nadają?

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 381
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Martinez1989 » 10 kwietnia 2013, o 22:24

Słowacy w mpeg-2 w polaryzacji V-pionowej.

MUX 1000
Posty: 150
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: MUX 1000 » 11 kwietnia 2013, o 11:50

czyli tak samo jak Czesi ?

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: kb997 » 11 kwietnia 2013, o 12:09

Parametry te same tylko inna polaryzacja. Pl, Cz, polaryzacja H, Sk polaryzacja V.

digital_sk
Posty: 2
Rejestracja: 10 kwietnia 2013, o 14:38
Odbiornik: Sencor SPV 6712T,
LG M2732D
Instalacja antenowa: antena sito
Nadajnik - obiekt nadawczy: Žilina, Wisła

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: digital_sk » 11 kwietnia 2013, o 18:46

tomekogg pisze:A Słowacy to nie w mpeg-4 nadają?
SK MUXi:
Mux 1: TV Wau:
DVB-T - MPEG-2, Modulácia: 64-QAM, Kódový pomer: 2/3, Ochranný interval: 1/4

Mux 2: TV Markíza, TV Doma, TV Joj, TV Plus:
DVB-T - MPEG-2, Modulácia: 64-QAM, Kódový pomer: 2/3, Ochranný interval: 1/4

Mux 3: RTVS - Jednotka, RTVS - Dvojka, RTVS - Jednotka HD, všetky rozhlasové stanice RTVS:
DVB-T - MPEG-2 [H.264/MPEG-4 AVC - RTVS - Jednotka HD], Modulácia: 64-QAM, Kódový pomer: 2/3, Ochranný interval: 1/4

Mux 4: TEST (pay TV):
DVB-T - H.264/MPEG-4 AVC, Modulácia: 64-QAM, Kódový pomer: 3/4, Ochranný interval: 1/4

Awatar użytkownika
Marcin1324
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwietnia 2013, o 18:04
Odbiornik: DVB-T CP T-HD 210
Telewizor Philips 221TE4LB
Instalacja antenowa: Davbol TTV lux 15 elementowa :D
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła *Góra Skrzyczne*

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Marcin1324 » 13 kwietnia 2013, o 18:13

Witam to mój pierwszy post na tym forum, tak więc witam wszystkich forumowiczów :) . Tak więc mam pytanie, bo mieszkam w Wiśle Malince dokładnie naprzeciwko wyciągu cieńków i obok wyciągu klepki, moje pytanie jest tego typu że do niedawna oglądałem tvp1 i 2 z kozińców no ale teraz skończył się sygnał analogowy i lipa, i nie wie ktoś czy będę odbierał w tym miejscu sygnał cyfrowy z skrzycznego, a jeśli z skrzycznym lipa to czy będą jakieś inne multiplexy z kozińców niż mux 3? z góry dzięki za odp :)

kertoip
Posty: 12
Rejestracja: 12 maja 2012, o 19:36
Instalacja antenowa: Tri Digital (11m)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa- Łódź/Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: kertoip » 13 kwietnia 2013, o 19:36

Wrócę jeszcze do przekazu analogowego. Zastanawiam się dlaczego było tak duże opóźnienie sygnału cyfrowego względem analogowego.Czas tego opóźnienie wynosił mniej więcej 5 sekund.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 835
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 14 kwietnia 2013, o 11:21

@Marcin1324
Trudno Ci będzie odebrać Skrzyczne ponieważ prawdopodobnie mieszkasz w cieniu i odbiór może być utrodniony. Co innego gdybyś mieszał po przeciwnej stronie Malinki (tam gdzie m.in. Cienków) wejdź na stronę http://www.dvbtmap.eu tam wybierz mapy: profil terenu określ Skrzyczne i miejsce, w którym mieszkasz oraz zasięg np. MUX-2 i zobaczysz czy jesteś w zasięgu teoretycznym.
Zawsze jednak można spróbować coś więcej odebrać niż wspomniany przez Ciebie Mux-3 z Kozińców.
Otóż piszesz, że masz antenę siatkową. Spróbuj ją wymienić na antenę o większej kierunkowości i najlepiej pasmową. Dobrze spisują się w górach anteny typu ATX (poszukaj taką 100 kilka elementową , można także spróbować jakiegoś TriDigita). Nie zapomnij o iwestycji w bardzo dobry kabel (z wysokim współczynnikiem tłumiennosci zakłóceń <100dB).
Jednak nie ma jednoznacznego przepisu na udany odbiór, po prostu w górach należy zmierzyć poziom sygnału i wtedy próbować coś dobrać . Najprościej to powierzyć instalatorowi, na pewno zaoszczędzi to straconego przy tych próbach czasu i Twoich nerwów.

Awatar użytkownika
Marcin1324
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwietnia 2013, o 18:04
Odbiornik: DVB-T CP T-HD 210
Telewizor Philips 221TE4LB
Instalacja antenowa: Davbol TTV lux 15 elementowa :D
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła *Góra Skrzyczne*

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Marcin1324 » 14 kwietnia 2013, o 14:01

Maciejek dzięki za odpowiedź, kabel mam dobry nie wiem jaki to był model w każdym bądź razie ma gruby drut w środku i grubą te otoczkę czy jak się to nazywa. tylko nie wiem czy rozgałęźnik po drodze nie przeszkadza? Jak tak patrzę na te mapę to jestem w cieniu sygnału, chyba zaryzykuje nową antenę i popróbuje. Najwyżej zadowole się mux 3 z kozińców :D A nie wie ktoś jeszcze czy będą inne muxy na kozińcach?

PS. Ale wygląda na to że muxa 1 raczej będzie chwytać

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 835
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 14 kwietnia 2013, o 16:59

Rozgałęźnik ma znikomy wpływ. Niestety z Kozinców, jak i z innych stacji doświetlających jak na razie to tylko Mux3. Jak będziesz próbował z anteną to koniecznie podłącz ją bezpośrednio do TV, próbuj także ustawić ją aby odebrać z odbicia z przeciwległego zbocza. Jest szansa że się uda.

Awatar użytkownika
Marcin1324
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwietnia 2013, o 18:04
Odbiornik: DVB-T CP T-HD 210
Telewizor Philips 221TE4LB
Instalacja antenowa: Davbol TTV lux 15 elementowa :D
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła *Góra Skrzyczne*

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Marcin1324 » 14 kwietnia 2013, o 17:25

Analogowego polsata tak chwytałem całkiem dobrze tylko on był nadawany 2 razy mocniej niż mux 2, ale może się uda. A i polsat chwytałem na pokojowej.

PS. Oczywiście z odbicia bo przez góre to już w ogole nie idzie :(

Awatar użytkownika
Marcin1324
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwietnia 2013, o 18:04
Odbiornik: DVB-T CP T-HD 210
Telewizor Philips 221TE4LB
Instalacja antenowa: Davbol TTV lux 15 elementowa :D
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła *Góra Skrzyczne*

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Marcin1324 » 15 kwietnia 2013, o 16:52

Witam kupiłem ten tuner z polsatu, i tak mux 3 z kozińców chwytam idealnie. Po innych muxach z skrzycznego ani śladu, na razie kręcenie antenom sobie odpuszczę bo mam kontuzje kolana :x . Jeszcze muszę antenę dopaś lepszą, i trzeba próbować.

Bez obracania anteny siatkowej mux 1 siła sygnału skacze od minimum do połowy a jakość od minimum do 3/4 więc po nakierowaniu anteny jest szansa na mux 1.

Awatar użytkownika
Marcin1324
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwietnia 2013, o 18:04
Odbiornik: DVB-T CP T-HD 210
Telewizor Philips 221TE4LB
Instalacja antenowa: Davbol TTV lux 15 elementowa :D
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła *Góra Skrzyczne*

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Marcin1324 » 17 kwietnia 2013, o 14:18

Sorry że tak pisze post pod postem, ale mam nowiny :) Dzisiaj kręciłem antenom, i złapałem mux 1 z skrzycznego czasem trochę klatkuje, myślicie że założenie wzmacniacza lna-177 by pomogło? a jeśli nie to czy lepiej kupować antene kierunkową czy siatke?

Odpowiedz