DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 835
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 22 maja 2013, o 13:47

I prawdopodobnie będzie ale po 17 czerwca jak wyłączą analogowe TVP INFO z Kielc nadające na tym samym kanale.

an10ka-dx
Posty: 276
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: an10ka-dx » 22 maja 2013, o 15:31

Mam małe pytanko?
Czy podczas burzy Macie stabilny odbiór? Bo zauważyłem że gdy na drodze pomiędzy Kędzierzynem a nadajnikiem(Skrzyczne) jest burza to pojawiają mi się kratki na ekranie. Czyżby odległość robiła swoje(ok.90km)?

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 835
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 22 maja 2013, o 15:35

Teraz, po zwiększeniu mocy NIE. Ale gdy odbierałem słabe emisje (jak z Katowic k.51 z odległości 50 km) to tak bywało jak piszesz.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: belzebiusz » 23 maja 2013, o 00:26

an10ka-dx pisze:Moc MUX2 (k.58) miała być podniesiona do 100kW. Tylko jakoś ucichło. Swoją drogą MUX-y w górach powinny wykorzystywać kanały 21-30.
http://www.smiadp.pl/
Po wyłączeniu emisji analogowej z nadajnika RTON Kielce/Św. Krzyż w dniu 17 czerwca 2013 r natychmiast zostanie zwiększona moc nadajnika RTON Wisła/Skrzyczne MUX 2 kanał 58 z 50 KW do 100 KW.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 835
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 23 maja 2013, o 08:20

He, wydaje się, teraz przy obecnym podziale mocy i wysokości lokalizacji obiektów, że to właśnie Skrzyczne będzie głównym źródłem sygnału dla także sporej części Śląska dotychczas obsługiwanej przez Kosztowy. Jego status powinien zmienić się z RTON na RTCN ;) tym bardziej, że jest tam rezerwowy nadajnik dla MUX-3 na wypadek awarii głównego nadajnika.

Czacha
Posty: 9
Rejestracja: 20 marca 2013, o 20:34
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit
+ symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła / Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Czacha » 23 maja 2013, o 12:10

Myślałem, że po wyłączeniu analogu w Katowicach i przejściu kanału 55 na docelową moc przestanie on zakłócać ten sam kanał w Wisły. Niestety nie. Problemy ze skokami jakości doprowadzającymi czasami do zacięcia obrazu jak były tak są nadal. Co dziwne kanał 41, nadawany również w SFN, działa bezproblemowo.

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Cyfrowyjanusz » 26 maja 2013, o 16:18

Czacha pisze:Problemy ze skokami jakości doprowadzającymi czasami do zacięcia obrazu
Na południu w górach tak samo tylko że problem z kanałem 41, tak samo skacze i jest coraz gorzej od momentu uruchomienia nadajnika w Kosztowach. Jak widać SFN się nie sprawdza i to widać w praktyce :x Jakoś nikt nie zgłasza problemów jeśli chodzi o nadajniki pracujące samodzielnie (kanał 58 Wisła czy 49 Katowice)

Rozwiązania problemu odbioru SFN nie widzę, bo zarówno Katowice jak i Skrzyczne są w jednej linii a jak pamiętam analogowe Katowice-Kosztowy do gór dolatywały słabo ale dolatywały a teraz po uruchomieniu również Katowic na kanale 41 wyszła sieczka, sygnały z odbicia od gór (Skrzyczne) + sygnały z gapfilerów + słaby sygnał z Kosztów i wyszło dziadostwo :|

Jak to dobrze jest nadawawać z jednego nadajnika i na jednej niezakłócanej częstotliwości (bez wynalazków typu SFN) bez tłumień, udowadnia góra Żar :)

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 835
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 26 maja 2013, o 20:34

Nic nie udowadnia. Do ubiegłego tygodnia miałem sumujący się zestaw anten (jedna Skrzyczne, druga Katowice) i odbiór wszystkich MUXów, które są w SFN był wręcz perfekcyjny. Dodam, że jednostkowy odbiór z obu lokalizacji jest znakomity. Więc gdzie tu problem z SFN? Mało tego odbieram również emisje czeskie w SFN (Łysa Góra - Ostrawa) i również problemów żadnych. Na koniec dodam, że w powiedzmy wielu różnych lokalizacjach i instalacjach u rodziny i znajomych wszędzie odbiór jest świetny.

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Cyfrowyjanusz » 26 maja 2013, o 20:55

Maciejku siedzisz sobie w tym Skoczowie na zielonym polu sygnału gdzie masz sygnały powyżej 50 dBuVto na co możesz narzekać? Każdy ma inne warunki odbioru tak więc nie porównujmy twojej lokalizacji do lokalizacji w jakiej znajdują się ci po wschodniej stronie nadajnika Kosztowy albo w beskidach za górami za lasami, każdy jest w stosunku do nadajnika ustawiony inaczej, myślisz że jak u ciebie jest sygnał to musi być u wszystkich? Już tacy byli znawy na forum, któzy twierdzili że jak odbierają Skrzyczne w Budku Zdrój lub 100 km od Skrzycznego to jakim cudem na Podbeskidziu kilka, kilkanaście km od nadajnika go odebrać nie mogą. No i cóż tu możemy więcej dyskutować z takimi "argumentami". Nie pierwszy raz widzę Maciejku że nie potrafisz wczuć się w problemy innych. :( Ja też mam świetną lokalizację w Bielsku, mieszkam na sporym wzniesieniu w dodatku antenę mam wysoko i co? To że ja odbieram sygnały z czterech stron świata to znaczy że wszyscy muszą odbierać tak prawidłowo jak ja? NIE bo nie każdy ma dom wybudowany na wzniesieniu, nie każdy ma antenę 10 metrów nad poziom terenu, nie każdy ma możliwość zamontowania anteny w stronę nadajnika, musi kierować antenę na sygnały z odbicia, często ludzie w stronę nadajnika mają sporo przeszkód terenowych, mają lasy lub budynki, sporo zakłóceń a utrudnia się im życie tym że tłumi się sygnały. Sporo już przeróżnych przypadków widziałem jakie ludzie mają problemy z odbiorem. :|

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 835
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 26 maja 2013, o 21:18

Przeczytaj jeszcze raz o czym piszę bo chyba nie zrozumiałeś intencji. Nie kwestionuję wytłumień czy lokalnych problemów z odbiorem. Nie jestem ekspertem i praktycznie wszyscy tu również nie są, a zachowują się jakby zęby zjedli na wdrażaniu DVB-T i ferują wyroki o rzekomym problemach z SFN, bo do tego się głównie odnoszę. A a'propos lokalizacji, owszem i Skoczów jest w niezłej sytuacji ale jak piszę w wielu przeze mnie obserwowanych w tym i w Ustroniu, Wiśle czy Cieszynie udaje się odebrać nawet z nadajnika który jest zasłonięty. To tyle odnośnie SFN.

ondre
Posty: 20
Rejestracja: 8 kwietnia 2013, o 11:49
Miejscowość: Bytom
Odbiornik: TVPanasonicTX , SAT Ferguson202E, radioDAB+ Ferguson400i
Instalacja antenowa: Antena DVB-T AT 45MWSL 33 elem Emme Esse dach 40m
Antena SAT 105 cm dach 40m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy 22,74 km

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ondre » 26 maja 2013, o 21:53

Witaj Cyfrowyjanusz :D
Fajnie, że się pojawiłeś bo mam sprawę do Ciebie, co pokrywa się z tym co teraz tu piszesz. W ubiegłym tygodniu byłem w Nieledwi. Podłączyłem nowy tuner combo i pierwsz raz wyszukałem tam co mamy w eterze z dvb-t. No i zgłosiła mi się tylko paczka MUX-3 na kanale 41 i...34 :shock: No i na tym 34 mam silniejszy sygnał niż k.41 :!: ale na nim jest TVP3 Kraków co pozwala mi myśleć iż jest to sygnał z SFN Sucha Beskidzka?? Powiedz co o tym myślisz?Jest to możliwe iż mocniejszy sygnał niż z Żywca dochodzi zza tylu gór?
Zgłosiły się też k.55 ik.58 ze Skrzycznego ale miały siła 56% i jakość 10% no więc obrazu nie ma wcale. Anteny mam ustawione jak na analog na Żywiec i W. Górkę miałem przez lata. Nie mam teraz czasu przekładać i kręcić antenami, mam tysiac innych robót. Najgorsze jest to iż TVP3 Katowice na k.41 skacze i jest nie do odbioru :!: Tak dzieje się też u sąsiadów, bo pytałem i są wściekli. No bo tego kanału na satelicie nie widzisz, a są na nim niekiedy nasze sprawy regionalne i to jest nie do przyjęcia.Inne kanały MUX-3 są OK.ale te to możesz i z satelity zobaczyć. Napisz proszę jak Ty widzisz mozliwość rozwiązania tego problemu z TVP3 Katowice?i skąd to się wzięło?pozdrawiam :)

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Cyfrowyjanusz » 26 maja 2013, o 22:48

ondre pisze:na tym 34 mam silniejszy sygnał niż k.41 :!: ale na nim jest TVP3 Kraków co pozwala mi myśleć iż jest to sygnał z SFN Sucha Beskidzka??
To jest właśnie sygnał z góry Żar (paradoks: nadajnik należy do Śląska a służy Małopolsce) :) Reczywiście sygnał mocniejszy niż sygnał ze Skrzycznego, jak wiesz w tym rejonie wszystko mamy przysłonięte więc jeśli odbiór ze Skrzycznego to tylko z odbić od gór, bo nie mamy widoczności optycznej ani ze Skrzycznem ani z gap-filerami, najlepszy (ale również lekko przysłonięty) jest profil do nadajnika Żywiec - góra Grójec oraz Międzybrodzie - góra Żar i to właśnie stamtąd zawsze najlepszy był sygnał analogowy, w tej chwili na górze Żar postawili nowy nadajnik i stąd ten dobry odbiór na kanale 34.
ondre pisze:Najgorsze jest to iż TVP3 Katowice na k.41 skacze i jest nie do odbioru :!:
W marcu było lepiej a ostatnio nadzwyczaj skacze kanał 41, nie znam powodów, można tylko domniemywać że wpływ na to ma system SFN, dużo na ten temat czytam i wznioskuję że jest to całkiem możliwe, jeśli odbiór się zsumuje i z odbić i z gapfilerów, w Bielsku obserwowałem podobne zjawisko w momencie uruchamiania Częstochowy a w Milówce pogorszyło się w momencie uruchamiania Katowic, obydwa przypadki to odbiór z odbić + dodatkowy słaby sygnał SFN.
:roll:

W tym momencie nie twierdzę że coś się rozsynchronizowało w nadajnikach (bo to było widoczne u wszystkich nawet u Maciejka :) ) ale przypuszczać mogę że niektóre odbiorniki nie radzą sobie z czymś takim jak odbiór sygnału z kilku nadajników nadających na jednym kanale czyli system SFN (tak rozległy jak u nas na śląsku) W szczegóły nie będę się wdawał bo każdy ma swoje zdanie i chyba do końca jeszcze nie zbadano jakie skutki uboczne wywołuje SFN w praktyce.
ondre pisze:Zgłosiły się też k.55 ik.58 ze Skrzycznego ale miały siła 56% i jakość 10%
Tak podobno u sąsiadów w tym rejonie działa tylko paczka MUX3 TVP a z pozostałymi MUX jest gorzej, akurat tam gdzie ja montowałem instalację są do odebrania wszystkie 3 MUX wiadomo jakość nie najlepsza bo odbiór z odbicia ale sygnał trzyma się na poziomie 40-60 % na dekoderze manty a na hyundai jest 70 % czyli jest to raczej taki sobie poziom sygnału, który może powodować co jakiś czas pikselozę (w zależności od warunków pogodowych, tropo, itp.).

Co można doradzić?

Być może zmiana anteny coś by pomogła ale wiadomo nic za darmo ani też nic pewnego że lepsza antena zdziała cuda, ty mówisz że posiadasz Televesa a i tak masz problemy z odbiorem. :?

Już pisałem w tym temacie odbiór w tej chwili jest z anteny siatkowej zamocowanej na wysokości około 10 metrów nad poziom terenu (czyli antenę dajemy jak najwyżej, nie gdzieś przy ziemi ;) ), ze wzmacniaczem ekranowanym od dipola (wywalaly jakąś nieznaną i zardzewiałą płytkę z anteny) oraz metalową wtyczką antenową telmora, ja zrobiłem zasilanie wzmacniacza antenowego z dekodera (5 volt).

Moje doświadczenia są takie że jak lekko się obróci anteną w innym kierunku to potrafią się zrąbać wszystkie MUXy prócz MUX3, tak więc moje rady to po pierwsze to co powyżej napisałem w sprawie wzmacniacza (wzmacniacz nie za silny, 15 dB wystarczy, lepszy kabel antenowy i dobra wtyczka antenowa nie ta standardowa plastikowa dodawana do anten siatkowych, są też specjalne separatory zasilania telmora, takie metalowe, lepiej wykonane, oczywiście jeśli zasilamy antenę z dekodera to zwykłą wtyczkę dajemy a nie separator zasilania (separator - wtyczka antenowa z kablem prowadzącym do zasilacza).

No i warto trochę pokręcić anteną (nie za nerwowo) cały czas patrząc na wskaźniki sygnału na telewizorze, najlepiej jak się posiada krótkofalówki lub intercom i kogoś do pomocy, jeden obserwuje TV, drugi kręci anteną na dachu, jeden drugiego słyszy :D

Proponuję również spróbować zmienić położenie anteny czyli przenieść ją o kilka metrów w inne miejsce, nie tylko manipulować kierunkami ale także miejscem jej położenia, wiadomo to bardzo trudne i czaochłonne ale jak ktoś uparty to da radę ;)

Nie chcę robić nadziei bo może się okazać że pomimo tych powyższych wskazówek nadal u sąsiada tego sygnału nie uda się złapać i pozostanie tylko ten MUX3 z góry Żar z TV Kraków, no ale w końcu my górale, więc może lepiej przyłączmy się do Małopolski. ;)

Tyle z mojej strony, na odległość więcej nie pomogę ;)

ondre
Posty: 20
Rejestracja: 8 kwietnia 2013, o 11:49
Miejscowość: Bytom
Odbiornik: TVPanasonicTX , SAT Ferguson202E, radioDAB+ Ferguson400i
Instalacja antenowa: Antena DVB-T AT 45MWSL 33 elem Emme Esse dach 40m
Antena SAT 105 cm dach 40m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy 22,74 km

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ondre » 28 maja 2013, o 11:55

Witaj Janusz!
Dziękuję za tak dokładną odpowiedź. Bedę działał dalej w tym kierunku jak piszesz. Jeżeli chodzi o wzmacniacz to mam taki tyle ze starszy model już chyba nie produkowany http://www.ams.waw.pl/szcz.php?produkt=68 , także zasilanie jest już załatwione przez producenta na strychu, gdzie znajduje się wzmacniacz. Przerobię tylko drugą antenę. Wyrzucę starą ATZ która była dla starego k.7 z Żywca i dam taką jaką mam ATX19. Jeżeli nie zadziała to będę dodawać jakąś siatkę. Oczywiście będę delikatnie odwracał. Tylko miejsce musi być to samo :D Jest ok 2m nad kalenicą :) na maszcie. Masztu nie mam jak przenieść i zamocować. Komin odpada. Kiedy to będę robił nie wiem bo dużo mam pracy. Ale kiedy zakończę, napiszę o wymikach i wyślę fotkę anten.
Dxziękuję i pozdrawiam :)

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Cyfrowyjanusz » 28 maja 2013, o 15:13

Witaj ondre, zrób tak własnie, pokręć nie za nerwowo anteną i obserwuj cały czas wskaźniki sygnałów, z tym że sygnał może się odnaleźć w całkiem niespodziewanego kierunku, niekoniecznie z kierunku bezpośrednio ze Skrzycznego ale właśnie z kierunku od Żywca góry Grójec lub jeszcze bardziej na wschód, tak to jest jeśli to odbiór z odbicia od gór. :roll:

A powiedz mi proszę czy odbierałeś wcześniej analog ze Skrzycznego a jeśli tak to jak on wyglądał? Chodzi mi o analogowy polsat z kanału 58 lub kanały 41 i 24, czy były w ogóle widoczne na TV? czy było mnóstwo odbić na ekranie czy raczej sygnał był silnie zaszumiony i bez dźwięku? bo jeśli był zaszumiony i niezrozumiały albo w ogóle nie do odbioru to może być problem również z odbiorem MUXów 1 i 2 ale jeśli analog ze Skrzycznego szedł z dźwiękiem, można było widzieć postacie na ekranie, ale było mnóstwo odbić to można jednak powalczyć o odbiór cyfrowy wszystkich MUX ze Skrzycznego. ;)

ondre
Posty: 20
Rejestracja: 8 kwietnia 2013, o 11:49
Miejscowość: Bytom
Odbiornik: TVPanasonicTX , SAT Ferguson202E, radioDAB+ Ferguson400i
Instalacja antenowa: Antena DVB-T AT 45MWSL 33 elem Emme Esse dach 40m
Antena SAT 105 cm dach 40m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy 22,74 km

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ondre » 2 czerwca 2013, o 19:22

Janusz! :D
Odbór analogu ze Skrzycznego,był niestety pełny odbić. Głos jako taki ale obraz makabra. Dlatego nie nastawiam sie na ideał, powalcze tylko o to co można uzyskać ;)

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Cyfrowyjanusz » 2 czerwca 2013, o 21:34

ondre pisze:Odbór analogu ... pełny odbić
Czyli jest pewna szansa że uda ci się odebrać wszystkie cyfrowe MUX, jesli nie udało by ci się ich odebrać pomimo kręcenia anteną w różne kierunki (jeśli jest to antena kierunkowa) to można by spróbować jeszcze odbioru na antenie siatkowej ze wzmacniaczem (najlepiej nie za silnym 15 - 20 dB i ekranowanym), ale warto też spróbować zrobić w instalacji antenowej jak najmniej "przeszkód", czyli spróbować ominąć urządzenie AWS-1033 i spróbować tak:

antena -> wzmacniacz antenowy dopuszkowy czyli jak najbliżej anteny (ekranowany 15 do max 20 dB), -> lepszy kabel antenowy tzw. satelitarny ;) -> wtyk do jednego telewizora (jak najlepszy czyli także ekranowany metalowy jeśli zasilamy antenę z dekodera 5 volt albo są także metalowe separatory zasilania, jeśli zasilamy wzmacniacz antenowy osobnym zasilaczem 12 volt)

Im mniej rozbudowana instalacja (wtyki, wkrętki F, rozdzielacze, splitery, itp.) tym może więcej da się wycisnąć z jednej anteny dla jednego odbiornika DVB-T.

Życzę sukcesów bo szansa jest.
Pozdrawiam.
:)

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Cyfrowyjanusz » 7 czerwca 2013, o 00:11

w dniu 17 czerwca 2013 r natychmiast zostanie zwiększona moc nadajnika RTON Wisła/Skrzyczne MUX2 kanał 58 z 50 KW do 100 KW.

źródło: http://smiadp.pl/?146,wazne-informacje

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 835
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 7 czerwca 2013, o 10:17

Informacja właściwa, o której jednak już wiemy od marca. Ciekawostką jest to, że gdy planowano wstępnie moc wynosiła wówczas tylko 30kW.

Awatar użytkownika
Marcin1324
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwietnia 2013, o 18:04
Odbiornik: DVB-T CP T-HD 210
Telewizor Philips 221TE4LB
Instalacja antenowa: Davbol TTV lux 15 elementowa :D
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła *Góra Skrzyczne*

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Marcin1324 » 7 czerwca 2013, o 19:52

Witam, mam problem kupiłem tv philips nie wiem jaki teraz model. W każdym bądź razie z tunerem dvb-t i jest problem bo teraz nie mam w ogóle muxu 1 jest tylko 2 i 3 i to zależnie od pogody. może być że w tym tv jest gorszy tuner niż w tym tunerze z cp ?

Codino18
Posty: 73
Rejestracja: 20 listopada 2010, o 23:06
Odbiornik: LG 55LM...
Instalacja antenowa: Antena siatkowa LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice,Rybnik,Wisła, Ostrawa

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Codino18 » 17 czerwca 2013, o 14:22

Witam
Mamy 17 czerwca. Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć, że mux2 zwiększył moc na 100 KW?

Odpowiedz