DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Szymon_Zy
Posty: 300
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Szymon_Zy » 4 kwietnia 2011, o 10:54

Pikaczu czy dobrze rozumie, ze w domu jednorodzinnym masz kaskadowo polaczone dwa (czy trzy?) rozdzielacze i ojciec jest dopiety do ostatniego? Nie prosciej postawic jeden wzmacniacz np. budynkowy na poddaszu, do niego jeden rozdzielacz i kable bezposrednio do gniazd podtynkowych w kazdym pomieszczniu? Jesli masz teraz tylko przedwzmacniacz to straty na rozdzielaczach przy malej mocy nadawanej pewnie powoduja, ze u ojca sygnal jest zbyt wytlumiony zeby cokolwiek odebrac.

pikaczu
Posty: 1383
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
sony bravia kd-43xh8096
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: pikaczu » 4 kwietnia 2011, o 11:13

Szymon_Zy pisze:Pikaczu czy dobrze rozumie, ze w domu jednorodzinnym masz kaskadowo polaczone dwa (czy trzy?) rozdzielacze i ojciec jest dopiety do ostatniego? Nie prosciej postawic jeden wzmacniacz np. budynkowy na poddaszu, do niego jeden rozdzielacz i kable bezposrednio do gniazd podtynkowych w kazdym pomieszczniu? Jesli masz teraz tylko przedwzmacniacz to straty na rozdzielaczach przy malej mocy nadawanej pewnie powoduja, ze u ojca sygnal jest zbyt wytlumiony zeby cokolwiek odebrac.
no, tak, ale tata nie chce nic kupowac, ani montowac. z kosztow tez nie bedzie miec? bedzie 63kw i 2.5kw.

ja chcialem powymieniac, wszystkie kable i wtyczki do tv(te kable i wtyczki, mamy 20 lat stare, antena tez), i dla mnie kupilbym se antene 19-elementowa, i bym se podlaczyl swoja, a rodzice swoja.

ale tata sie nie zgadza, bo mysli, ze jak bedzie z kosztow, to bedzie miec, ale mu powiedzialem, ze nie bedzie miec.

simi79
Posty: 12
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 13:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, do nadajnika 55km

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: simi79 » 4 kwietnia 2011, o 13:38

Witam wszystkich
Posiadam antenę logarytmiczną ze wzmacniaczem (dość wiekową) aktualnie ustawioną na Kosztowy. Ostatnio postanowiłem się pobawić w odbiór z Wisły. Antenę przestawiłem mniej więcej w ten kierunek jednak nic na kanale 38 tuner nie znalazł. Po kilku próbach regulacji anteny złapało sygnał ale bardzo słaby, jakość niedostateczna, chwilowo wskakiwała na słabą. Udało się jednak zainstalować kanały (oglądać się nie dało ze względu na duże "szatkowanie"). W związku z tymi problemami antena "wróciła" na kosztowy. Pogoda w ostatni weekend zrobiła się bardzo fajna więc postanowiłem jeszcze raz spróbować coś złapać, jednak tym razem wcale sygnału nie było. W związku z tym mam pytanie czy zmienić antenę na inną?? Czy to coś da?? Moja lokalizacja to Czernica k/ Rydułtów

Profil terenu:
http://www.dvbtmap.eu/terrainprofile.ht ... 1916494143

Może jest ktoś z podobnej lokalizacji i udało mu się coś więcej zdziałać??
Czechy na bodajże 54 kanale łapie z jakością 90-100%, siła chyba ok 50-60%

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1084
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: blockbuster » 4 kwietnia 2011, o 14:05

@simi79 jak wysoko masz zawieszoną antenę (bo na mapce chyba tego nie uwzględniłeś). Ogólnie gdyby antena poszła trochę w górę to profil wyglądał by dosyć zachęcająco. A jak na antenie ustawionej na Skrzyczne odbierasz analog k24 TVP1, k41 TVP2 i k58 Polsat?

simi79
Posty: 12
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 13:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, do nadajnika 55km

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: simi79 » 4 kwietnia 2011, o 14:18

Antenę mam na wysokości ok 8m i uwzględniłem to w profilu. Co do analogów to powiem szczerze że nie sprawdzałem.

Konrad_1992

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Konrad_1992 » 4 kwietnia 2011, o 19:31

Czy w Krakowie jest szansa odebrać sygnał DVB-T ze Skrzycznego zwykłą anteną siatkową ? Odległość w linii prostej to 79,9 km. Próbowałem starą anteną kierunkową która ma około 2,5m długości i niestety ta antena nie znajduje kanałów ze Skrzycznego, jedne co udało mi się na niej uzyskać to dźwięk z TVP-Katowice ale bez obrazu oraz słabej jakości analogowe kanały z Chorągwicy.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Mar
Posty: 22
Rejestracja: 24 grudnia 2010, o 12:36

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Mar » 4 kwietnia 2011, o 19:57

simi79 pisze:Antenę mam na wysokości ok 8m i uwzględniłem to w profilu. Co do analogów to powiem szczerze że nie sprawdzałem.
Cześć @simi79. Odbiór TV cyfrowej ze Skrzycznego na terenie Rydułtów jest dobry. Poza Twoją instalacją antenową problem może też leżeć po stronie lokalizacji miejscowości. Wielokrotnie jadąc rowerem z Czernicy do Rydułtów musiałem się niemało namęczyć by wyjechać pod górkę. To samo też wynika z profilu terenu. Hałda rydułtowska oraz biertułtowska zapewne nie pomaga w odbiorze sygnału. Nie załamuj się jednak. Uważam że powinieneś mieć możliwość odbioru sygnału ze Skrzycznego. Jedną z możliwości jest eksperymentowanie z anteną lub instalacją antenową. Spróbuj też przeprowadzić wywiad u sąsiadów. Może pomogą.

Konrad_1992

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Konrad_1992 » 5 kwietnia 2011, o 12:45

Udalo mi sie znalezc TVP2 ze Skrzycznego na 631,25, ale z dvb-t nic:
http://img855.imageshack.us/img855/7782/muuu.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Drekan » 5 kwietnia 2011, o 17:05

Konrad_1992 pisze:Udalo mi sie znalezc TVP2 ze Skrzycznego na 631,25, ale z dvb-t nic:
Wskaźnik sygnału pokazuje silny sygnał (zielony kolor), więc problem jest, z oprogramowaniem, które nie znajduje w sygnale kanałów zakodowanych w MPEG4.

Spróbuj poczytać wątki dotyczące odbioru na tunerach komputerowych, ponieważ wiele z nich ma poważne problemy z poprawnym odbiorem DVB-T.

Konrad_1992

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Konrad_1992 » 5 kwietnia 2011, o 20:12

Zrobilem jeszcze skan na telewizorze sygnal niestety bardzo slaby (kolor czerwony) i nie lapie zadnego z MUX-ow. Czy antena w tym rejonie powinna byc ze wzmacniaczem ?

Edit:
Inny program na laptopie:
http://img153.imageshack.us/img153/1008/dreamh.jpg

Uploaded with ImageShack.us

yoyo
Posty: 93
Rejestracja: 8 marca 2011, o 09:31
Odbiornik: nBox Turbo przez multiroom,
Not Only TV USB Dongle,
Instalacja antenowa: Televes DAT75 HD Boss
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: yoyo » 5 kwietnia 2011, o 20:57

Nie tyle siła, co jakość ma znaczenie. Nie powinna spadać poniżej 95%, choć nie wiem czy te wskaźniki są podobnie miarodajne w różnych programach/tunerach. Pewnie nie. Spróbowałbym mimo wszystko innym softem, choć nie wróżę powodzenia. Splash Lite firmy Mirillis jest najprostszym w instalacji - ma wszystkie kodeki itp. i jest darmowy, choć ograniczony - bez nagrywania. Znajdziesz bez problemu w wyszukiwarce. Jeśli masz Win 7 (wynika ze screenów że tak), możesz uruchomić Windows Media Center (kliknij Start i wpisz sobie w polu wyszukaj lub znajdź w liście programów - jest w standardzie zainstalowany, przynajmniej w mojej wersji Win 7), tam masz coś co się zwie "Telewizja na żywo". W każdym z programów oczywiście musisz wykonać odrębne skanowanie.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5417
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: @GUTEK@ » 5 kwietnia 2011, o 21:05

Napisz na jakim chipsecie masz tą karte, wtedy będzie mniej więcej wiadomo jaki musi być poziom sygnału aby karta odebrała mux.
Jednak jeśli również na tv nic nie znajduje to na pewno sygnał jest za słaby, zwykle karty tv do kompa są mniej czułe niż tunery w tv.

Jeśli nie masz w tej chwili wzmacniacza w antenie to przy tej odległości raczej bez niego nie dasz rady odebrać.

Konrad_1992

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Konrad_1992 » 5 kwietnia 2011, o 21:21

Jest to karta Toshiby wbudowana w laptopa. Na TV jest duzo mniejszy sygnał niz na karcie w laptopie. OK dzieki za rady będę jeszcze próbowal ze wzmacniaczem albo pozostaje czekac na Choragwice.



yoyo: Czytałem że Media Center nie ma kodeków h264 więc nie znajdzie on kanałów dvb-t.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5417
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: @GUTEK@ » 5 kwietnia 2011, o 22:03

Karta nawet wbudowana jakiś chipset mieć musi.

Media Center w Win7 posiada kodeki h.264 więc kanały z DVB-T będą działać poprawnie.

yoyo
Posty: 93
Rejestracja: 8 marca 2011, o 09:31
Odbiornik: nBox Turbo przez multiroom,
Not Only TV USB Dongle,
Instalacja antenowa: Televes DAT75 HD Boss
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: yoyo » 5 kwietnia 2011, o 22:34

Konrad_1992 pisze: yoyo: Czytałem że Media Center nie ma kodeków h264 więc nie znajdzie on kanałów dvb-t.
@GUTEK@ pisze: Media Center w Win7 posiada kodeki h.264 więc kanały z DVB-T będą działać poprawnie.
Tak jak pisze @GUTEK, jak najbardziej poprawnie działa DVB-T MPEG4 w Windows Media Center, sam sporadycznie odpalam. W Win 7 masz wszystkie kodeki w standardzie.

Konrad_1992

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Konrad_1992 » 6 kwietnia 2011, o 09:49

Najsłabszy wzmacniacz i mamy efekty :)
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

krzichu

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: krzichu » 6 kwietnia 2011, o 20:45

Konrad_1992 pisze:Zrobilem jeszcze skan na telewizorze sygnal niestety bardzo slaby (kolor czerwony) i nie lapie zadnego z MUX-ow. Czy antena w tym rejonie powinna byc ze wzmacniaczem ?

Edit:
Inny program na laptopie:
http://img153.imageshack.us/img153/1008/dreamh.jpg

Uploaded with ImageShack.us
Witam.
Posiadam tuner DVB-T do Laptopa firmy Medion - Poziom sygnału 57, Jakość 85 i ten sam program co u Ciebie DVB Dream 1,4e i programy hulają aż miło. zobacz jeszcze na ustawienia kodeków, nie wszystkie działają!
Pozdrawiam.

Konrad_1992

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Konrad_1992 » 6 kwietnia 2011, o 21:36

krzichu pisze:
Konrad_1992 pisze:Zrobilem jeszcze skan na telewizorze sygnal niestety bardzo slaby (kolor czerwony) i nie lapie zadnego z MUX-ow. Czy antena w tym rejonie powinna byc ze wzmacniaczem ?

Edit:
Inny program na laptopie:
http://img153.imageshack.us/img153/1008/dreamh.jpg

Uploaded with ImageShack.us
Witam.
Posiadam tuner DVB-T do Laptopa firmy Medion - Poziom sygnału 57, Jakość 85 i ten sam program co u Ciebie DVB Dream 1,4e i programy hulają aż miło. zobacz jeszcze na ustawienia kodeków, nie wszystkie działają!
Pozdrawiam.

Kodeki jak najbardziej były dobre (powerdvd), jak wyżej pisałem po dołożeniu małego wzmacniacza poziom pozostał dalej na 74% ale jakość wskoczyła na 100% i bez problemu odnalazł kanały w bardzo dobrej jakości :)

olo1224

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: olo1224 » 14 kwietnia 2011, o 22:23

http://www.dvbtmap.eu/terrainprofile.ht ... 2812790266
Witam.
Czy w takim terenie mam szanse złapać sygnał ze skrzycznego

wachcio
Posty: 64
Rejestracja: 8 grudnia 2009, o 22:15
Odbiornik: TV Samsung LE37B530, tuner wbudowany w laptop Asus A7K
Instalacja antenowa: TriDigit + Yaga 3 el. UKF - 3 mnpt, instalacja TV/SAT z multiswichem Triax-a
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin,Iława,Trzeciewie

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: wachcio » 14 kwietnia 2011, o 22:34

olo1224 dobrze widzę, że to ok 10km? Jeśli tak to myślę, że nawet bez widoczności optycznej jest bardzo duża szansa.

Odpowiedz