DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

sotof

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: sotof » 12 października 2011, o 16:29

Sorry,od wczoraj,ale dziś zauważyłem - dla mnie bez specjalnej różnicy ,czy z 62, czy z 51 kanału mam 100 procent siły i jakości.

Racja ,słaby sygnał z 51 kanału(2,5 kW)tylko dla Katowic i okolic.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 12 października 2011, o 18:45

Dziś przypomniałem się w UKE w sprawie kanału 45:
Szanowny Panie,

Międzynarodowe uzgodnienia parametrów technicznych wykorzystania kanału TV nr 45 w lokalizacji WISŁĄ/Skrzyczne jeszcze się nie zakończyły (czekamy na odpowiedź ze strony Czech, do których, mówiąc w dużym uproszczeniu, docelowo "należy" ten kanał w rejonie przygranicznym).

Czechy powinny odpowiedzieć na nasze zapytanie koordynacyjne z początkiem grudnia. Zatem w okolicach 15 grudnia będziemy wiedzieli czy będzie możliwe czasowe użycie tego kanału dla DVB-T w rejonie Podbeskidzia.

Z poważaniem,
Irena Bylicka

Gabinet Prezesa
Urząd Komunikacji Elektronicznej
ul .Kasprzaka 18/20
01-211 Warszawa
Tel. 22-53-49-344
Czyli nic dalej konkretnego nie wiemy.
Na zadane pytanie: czy na k45 będzie przedłużona emisja MUX3 nie otrzymałem odpowiedzi, ale można się domyślać, że taki jest cel.

I jeszcze jedna informacja od pewnego Pana dzięki między innymi, któremu tak wcześnie Skrzyczne zaczęło cyfrowo nadawać: http://www.super-nowa.pl/art.php?i=21941
Ostatnio zmieniony 12 października 2011, o 18:58 przez Maciejek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: TVRuda » 12 października 2011, o 18:46

Czyli w Katowicach ok ale w sąsiednich miastach niech się ludzie męczą. Ja nie widzę tego DVB-T tak jak to 7 uczonych głów zaplanowało. Już myślę nad satelitą.

bombel-73
Posty: 31
Rejestracja: 14 września 2011, o 08:33
Odbiornik: Signal HD-507
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: bombel-73 » 13 października 2011, o 12:28

Jasne, że dvb-t to porażka. Sygnał mało stabilny i mało odporny na zakłócenia. Do domu bym nigdy nie kupił dekodera dvb-t, ale w pracy trzeba będzie coś oglądać i tu jest problem. K. 62 łapię na poziomie 50% i nie da się oglądać. Prawdopodobnie wymiana anteny coś da, zobaczymy.

grzesiek82

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: grzesiek82 » 13 października 2011, o 21:01

Moj znajomy z Emitela ma mi co kilka dni dawać znac jaki jest postęp prac :-)

rysole56
Posty: 43
Rejestracja: 11 września 2011, o 12:31
Odbiornik: Samsung 37;
LG 22
Instalacja antenowa: Trdigit Dipol +Siatka zmodernizowana + SWA 6000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła- Kosztowy-Chorąwica

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: rysole56 » 13 października 2011, o 21:30

Witam bardzo serdecznie ponownie wszystkich forumowiczów z małopolski zachodniej, zainteresowanych dobrym odbiorem mux 2 i 3 z nadajników śląskich szczególnie z okolic Wolbromia,po włączeniu muxa 3 z RTCN Kosztowy.
Moja lokalizacja umożliwia na siatce + SWA 6000T na moim samsungu z MPEG-iem 4, pełne spektrum analogu z kierunków Katowice i Kraków oraz MUX 2 z Katowic.
Po informacji na naszym forum że KOSZTOWY nadają MUX 3 na k51 próbowałem kilka razy różnych ustawień anteny i na razie mam zero sygnału na tym sprzęcie .
Ponieważ planuję już wkrotce zakup optymalnej anteny anteny pod DVB_T proszę uprzejmie doświadczonych kolegów z forum o podpowiedź czy kupić kierunkową Yagę ATX 91 i zostawić na razie moją silna płytkę z siatki, czy tez kupić szeroko promowaną ostatnio antenę Tridigit Dipola z wzmacniaczem LNA 177 i popróbować złapać muxa 3 z Katowice Kosztowy czy też z Wisły.

DjTomy
Posty: 92
Rejestracja: 31 sierpnia 2011, o 22:01
Odbiornik: TV LED UE46ES6800 Samsung
CP T-HD 1000
HP Pavilion dv7
Instalacja antenowa: Opticum AX1000+
Dipol 44/21-69 Tri Digit + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: DjTomy » 13 października 2011, o 22:57

Polecam kupić Tridigit Dipola z symetrazoterem + ewentualnie jak nie da rezultatów zastosować wzmacniacz LNA-177 (osobno taniej wychodzi w Dipolu). Ja posiadam taki zestaw i w Świętochłowicach odbieram oba kierunki Kosztowy i Skrzyczne.

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: lemiel » 14 października 2011, o 17:34

Nawet jakby ten 45 kanał był dostępny, to czy na maszcie będą odpowiednie do emisji na nim anteny? Czy wymiana jest tylko na docelowe kanały? A dopasowanie do innych kanałów?
Czy są one w pewnym sensie szerokopasmowe? Albo strojenie w inny sposób - ciśnie się na "usta" strojenie kablem...

lumca_2
Posty: 202
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: lumca_2 » 14 października 2011, o 17:44

Nový hlavní AS značky Kathrein bude širokopásmový pro celé UHF pásmo od K21 do K69 (470 až 862MHz), takže nebude problém z něj vysílat jakýkoliv tv kanál v rozsahu UHF pásma.

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: hol2 » 15 października 2011, o 02:01

Dziekuje czeskim kolega za nadawanie Mux2 kan 37 i Mux1 kan 54 z Lysej Hory. Odbieram czeskie programy dosc dobrze, z tym ze anteny sie praktycznie widza.
Lokalizacja okolice Krzeszowic

Jesli chodzi o Skrzyczne to bardzo silnie idzie kan 62 obecnie Mux3 (ktory sie ma zamieic na Mux1 w grudniu 2011).
Natomiast Mux2 kan 38 ze Skszyscznego u mnie praktycznie nie idzie, ale to nie problem bo za to Mux2 z Katowic Kosztowy kan 49 idzie u mnie takze bardzo silnie.
Poza tym jeszcze Mux3 z Katowice Kosztowy kan 51 tez idzie dobrze co wlaczyli niedawno.

Z Krakowa nie odbieram nic bo przeszkadzaja dwa pagorki.

Byc moze jednak ze Skrzycznego Mux2 kan 38 tez moglby isc lepiej bo przez lato szedl lepiej, czy moze tez na jakims kanale tez Mux3 ze Skrzycznego by sie przydal docelowo bo w planie nie widzialem.

Z tym ze mnie to juz niepotrzebne bo mam dobry odbior z Katowic Kosztowy, oraz kan 62 ze Skrzycznego obecnie Mux3 co sie ma zamienic na Mux1 w grudniu 2011. Tak ze wszystkie trzy Multipleksy Polskie mam szanse odbierac jeszcze w tym roku, poza tym sa jeszcze dwa czeskie tez sie przydadza. :P

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: lemiel » 15 października 2011, o 20:06

Děkuji lumca_2. O tym, że aż tak szerokopasmowe mogą być nie myślałem. Muszę poczytać o wzbudzaniu wibratorów na wiele rezonansów.

Dziś przed południem sprawdzałem - antena siatkowa z symetryzatorem, ze 3 m kabla, Ariva T60 i po obróceniu anteny na Skrzyczne (widać je gołym okiem w dobrych warunkach) siła sygnału około 10% ale jakość z 70-80% na 38 kanale, 62 lepiej.
Poczekam na te nowe anteny.

mac_33
Posty: 475
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: mac_33 » 17 października 2011, o 12:18

ma ktos jakieś wieści w temacie montażu anten?

kobra11

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: kobra11 » 18 października 2011, o 14:29

Udało się mi odebrać kanały z MUX-3 (TVP1, TVP2, TV Info Katowice, TV Info Kraków, TVP Historia i TVP Kultura) przez "antenę" zrobioną z kabla rozciętęgo na pół i wygięcu na kształt litery V. Złapałem też czeski sygnał chyba z Ostravy, ale tutaj nie wszystkie kanały pokazywały obraz mimo wyszukania. Czy MUX-2 z TVN i Polsatem nadaje ze Skrzycznego? Czy potrzeban będzie antena, czy na samym kablu też powinno odebrać? Jak sprawdzić siłę sygnału na TV Samsung 43D450.

afticn
Posty: 100
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 21:02
Odbiornik: Panasonic TX-P42C10Y
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Antena logarytmiczna 2-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Ostrava,Kosztow

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: afticn » 18 października 2011, o 17:46

kobra11 pisze:Udało się mi odebrać kanały z MUX-3 (TVP1, TVP2, TV Info Katowice, TV Info Kraków, TVP Historia i TVP Kultura) przez "antenę" zrobioną z kabla rozciętęgo na pół i wygięcu na kształt litery V. Złapałem też czeski sygnał chyba z Ostravy, ale tutaj nie wszystkie kanały pokazywały obraz mimo wyszukania. Czy MUX-2 z TVN i Polsatem nadaje ze Skrzycznego? Czy potrzeban będzie antena, czy na samym kablu też powinno odebrać? Jak sprawdzić siłę sygnału na TV Samsung 43D450.
kobra11
Napewno potrzebna będzie antena skierowana na Skrzyczne.
Ale osobiście polecam odbiór mux 2 z Kosztów 49kanał.

Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Zolmar » 18 października 2011, o 20:18

afticn pisze:
kobra11 pisze:Udało się mi odebrać kanały z MUX-3 (TVP1, TVP2, TV Info Katowice, TV Info Kraków, TVP Historia i TVP Kultura) przez "antenę" zrobioną z kabla rozciętęgo na pół i wygięcu na kształt litery V. Złapałem też czeski sygnał chyba z Ostravy, ale tutaj nie wszystkie kanały pokazywały obraz mimo wyszukania. Czy MUX-2 z TVN i Polsatem nadaje ze Skrzycznego? Czy potrzeban będzie antena, czy na samym kablu też powinno odebrać? Jak sprawdzić siłę sygnału na TV Samsung 43D450.
kobra11
Napewno potrzebna będzie antena skierowana na Skrzyczne.
Ale osobiście polecam odbiór mux 2 z Kosztów 49kanał.
Coś dzisiaj sygnał MUX2 z Kosztów 49kanał szaleje od maximum do minimum.

ss80

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ss80 » 19 października 2011, o 01:42

Zolmar pisze:Coś dzisiaj sygnał MUX2 z Kosztów 49kanał szaleje od maximum do minimum.
U mnie wystąpił dziś po południu jeden malutki kwadracik na ekranie a zdarza się to tak wyjątkowo rzadko jak znalezienie na ulicy 10 zł - czyli może ze 3 razy w życiu - od włączenia MUX2 z Katowic :lol:

Bliskość BTS'ów - to jedyne co mogłoby wpłynąć na tak silny sygnał. KOMÓRKI mogą powodować raka u ludzi to co dopiero wyczyniają ze sprzętem elektroniczym w tym sygnałem TV.

kobra11

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: kobra11 » 19 października 2011, o 12:19

Nie trzeba nawet anteny. Wygiąłem kabel na kształt litery T i skierowałaem w stronę Skrzycznego (u mnie w lewą stronę )i odbiera MUX-3 i MUX-2, a jak przesunąłem kabel w prawą stronę to odbiera czeski MUX1 i MUX2 i polski MUX-3. Teraz kombinuję jak zrobić, żeby mieć oba polskie i oba czeskie muxy.

rysole56
Posty: 43
Rejestracja: 11 września 2011, o 12:31
Odbiornik: Samsung 37;
LG 22
Instalacja antenowa: Trdigit Dipol +Siatka zmodernizowana + SWA 6000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła- Kosztowy-Chorąwica

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: rysole56 » 19 października 2011, o 22:08

Gratuluje ci serdecznie kolego kobra, że i tak fajnie odbiera ci się muxy ntc ze skrzycznego a ja marzę tylko aby złapac jakoś mux 3 z twojej stacji. Wlasnie wczoraj kupilem i zainstałowalem super antenkę dipola tri digit i ... kiszka, narazie łapię muxy 2 z krakowa i katowic , a na mux 3 liczę tylko na wislę skrzyczne mimo sporej odleglości od nadajnika.
Na moim telewizorze w menu strojenia nie pokazuje poziomów siła / jakość ale skaner dośc długo zatrzymuje sie na kanale 62. Myslę popracować jeszcze nad kablem i innym ustawieniem anteny.
Bardzo uprzejmi proszę doświadczonych forumowiczów o podpowiedz jaką optymalnną zawrotnicę antenową zastosować aby w moim systemie antenowym przy baraku muxa 3 czy muxa1 u mnie połączyć wspomnianą tridigit z anteną siatkową.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Bartt » 20 października 2011, o 15:44

ss80 pisze:
Zolmar pisze:Coś dzisiaj sygnał MUX2 z Kosztów 49kanał szaleje od maximum do minimum.
U mnie wystąpił dziś po południu jeden malutki kwadracik na ekranie a zdarza się to tak wyjątkowo rzadko jak znalezienie na ulicy 10 zł - czyli może ze 3 razy w życiu - od włączenia MUX2 z Katowic :lol:

Bliskość BTS'ów - to jedyne co mogłoby wpłynąć na tak silny sygnał. KOMÓRKI mogą powodować raka u ludzi to co dopiero wyczyniają ze sprzętem elektroniczym w tym sygnałem TV.
To prawda, a konkretnie jeśli z takiego BTS-a jest nadawany sygnał CDMA 450-460 MHz to potrafi wzbudzić każdy wzmacniacz. Przy odległości do ok. 1km sygnał CDMA jest tak silny że można go odebrać dotykając palcem gniazda antenowego w TV :shock: , a gdy na dachu jest antena ze wzmacniaczem to masakra. Rozwiązaniem jest zastosowanie w antenie symetryzatora, potem filtru CDMA, a za nim dopiero wzmacniacza. Wadą tego rozwiązania jest to że cały układ ma gorsze parametry niż taki w którym wzmacniacz jest zamiast symetryzatora, no i obcięty jest częściowo sygnał kanału 21 ale w wyniku "wycięcia" CDMA jest mozliwy stabilny odbiór - sprawdzone w praktyce ;) .

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 20 października 2011, o 18:14

Jakieś wieści ze Skrzycznego? Rozpoczął się już montaż anteny? Może Pan Jarek uchyli rąbka tajemnicy? A może nasz forumowy tajny agent? :lol:

Trzeba przyznać, że pogoda tej jesieni dopisuje jak nigdy (poza dosłownie kilkoma dniami deszczowymi) więc jest łaskawa dla ekip pracujących na maszcie, wszystko powinno być zrobione cacy.

Odpowiedz