DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

jack323f
Posty: 17
Rejestracja: 1 listopada 2011, o 23:08
Odbiornik: TV Philips 7655
Instalacja antenowa: DIPOL 94/21-69 VENA,
DIPOL 16/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,R. Luboń, czasami Gubałów

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: jack323f » 2 listopada 2011, o 19:17

hol2 pisze:Przesadzasz moze "jack323f" w powiecie suskim moga byc problemy owszwm bo to taki powiat i tacy ludzie jacy sa i moze tez dlatego (np. wydaja duzo na wieze koscielne a nie telewizyje).
Tak przyznaję ludzie wydają dużo na wieże kościelne, bo jak dawali na wieże telewizyjną płacąc abonament dostawali jedynkę w paski, czasami dwójkę, nieliczni regionalny, a bardzo nieliczni polsat. O tvn, czy tv4 nie pytali, nie zdając sobie sprawy, ze w wielu rejonach programy te idą na sznurku do prania. Cóz połozyli w końcu lagę na KRRiT ijej pomocników i wybrali tv sat, która była dla chcących zobaczyć świat górali dolinnych jak zbawienie. Dlatego nie składają się, nie powołuja komitetów. Komu i po co mają płacić i za co. Już dość nas wydoili. Za co mieli płacić cały abonament TVP, za niecały zestaw, za wieczne wyłączenia, nie usuwane awarie, a nawet za brak przekazu stereo. Ludzi tu mieszka sporo, zaludnienie wbrew pozorom nie małe, a traktowano nas jak pustynię.
I co dziwne to się nie zmienia. Bo kto ma w tym interes? Polsat, cyfra , czy tvN?
Ludzie płacą po 100 zł miesiecznie, a Ci co mają podstawowe pakiety 20-30 zł za to samo co leci za free z naziemnej.

spidi
Posty: 15
Rejestracja: 15 października 2011, o 20:49
Odbiornik: telewizor Samsung
Instalacja antenowa: Opticum AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: spidi » 2 listopada 2011, o 19:37

Witam mieszkam w Piasku koło Pszczyny antena skierowana na Skrzyczne MUX2 i MUX3 odbieram w 80%a kolega w Hałcnowie (Bielsko Biała) ma 100% MUX2 i MUX3 pozdrawiam

Awatar użytkownika
diabli11
Posty: 8
Rejestracja: 11 października 2011, o 18:52
Odbiornik: SHARP 32 DH 77E
Instalacja antenowa: siatkowa philips + zasilacz, 7m od ziemi,, metr nad dachem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: SKRZYCZNE

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: diabli11 » 2 listopada 2011, o 19:38

Widzę że jednym wielkim problemem jest to że większość tu z obecnych mieszka w złym miejscu. U mnie wszystkie MUXY - sruksy działają już pod ponad roku.Nic nie zrywa nic nie szarpie nawet jeśli sygnał spada do 60%. Jak na razie to nadawanie jest w etapie TESTOWYM,więc w czym problem ,, JAK SIĘ NIEMA CO SIĘ LUBI - TO SIĘ LUBI CO SIĘ MA."

ss80

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ss80 » 2 listopada 2011, o 20:00

A ty gdzie mieszkasz diabli11 ?

grzesiek82

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: grzesiek82 » 2 listopada 2011, o 20:02

Myslałem że pan Bałuka odpowie, prace nadal trwają a więc i wy trwajcie w cierpliwości, a tu widzę odpowiedź:

Jarosław Bałuka napisał(a):

MUX3, a od grudnia MUX1, nadaje z parametrami zgodnie z tabelą:
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-1

Wiecie, co ja wysiadam mam dość, z tych tłumaczeń zrozumiałem że wszystko w teorii jest na swoim miejscu i działa bez zarzutu a "problemy to macie wy ludzie".

Przekręcanm się na Katowice, a więc wieści ze Skrzycznego mi już obce, nie będę nawet sprawdzał co tam u was w górach , nie chcę nazwać tego skandalem bo zaś dostanę ostrzeżenie "że złym językiem piszę na forum".

Powiem tyle, róbta tak dalej to o Skrzycznem mało kto niedługo będzie pamiętał, chyba tylko wspominał o drogich dobrych antenach do analogu a potem pustka. Straszne to: mieć czyściutki analog a z tego samego obiektu nie mieć żadnego sygnału cyfrowego, nawet 16 km na północ - gdzie podobno nie tłumią


To by było tyle z mojej strony, chyba się przejdę, żeby ochłonąć
Człowieku, nie dogadasz się z nimi, oni sa jak maszyny zaprogramowane na jedna odpowiedz. Wszystko w tabelkach sie zgadza, również tłumienie w kierunku południowo-wschodnim tylko jedno mi nie pasuje. Skoro parametry MUX-3 sa niezmienne to czemu u mnie jest sytuacja odwrotna niż w Sierpniu, czyli MUX-2 ledwie odbiera a MUX-3 jest w ogóle nieosiagalny ?

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Drekan » 2 listopada 2011, o 20:08

diabli11 pisze:Widzę że jednym wielkim problemem jest to że większość tu z obecnych mieszka w złym miejscu. U mnie wszystkie MUXY - sruksy działają już pod ponad roku.Nic nie zrywa nic nie szarpie nawet jeśli sygnał spada do 60%. Jak na razie to nadawanie jest w etapie TESTOWYM,więc w czym problem ,, JAK SIĘ NIEMA CO SIĘ LUBI - TO SIĘ LUBI CO SIĘ MA."
Ja też mam cały czas poprawny odbiór obu multipleksów ze Skrzycznego, ale martwią mnie te częste zmiany parametrów emisji. Przy kolejnej zmianie, może się okazać, że i Ja niespodziewanie stracę możliwość odbioru. :lol:

Jednak obserwowane przez wielu widzów zmiany, są przemilczane przez Emitela. Udawanie, że nic się nie stało, jest irytuje dla wszystkich użytkowników NTC. Patrząc na niewielkie moce emisji DVB-T, wiele osób odbiera sygnał DVB-T na granicy poprawnego odbioru i każda zmiana uniemożliwi im poprawny odbiór. :evil:

Do kogo będą mieli najwięcej pretensji? :?:

Do osoby, która namówiła ich do przejścia na NTC. Zainwestowali oni w tunery i system antenowy, a tu niespodziewanie tracą możliwość odbioru. Dodatkowo nie wiadomo, czy już tak zostanie, czy może wystarczy poczekać i wszystko wróci do normy z kilka dni. :x

To brak jasnych informacji jest powodem całego zamieszania. Zauważ, że jak wyszedł komunikat o zmianie systemu antenowego, to na forum się uspokoiło i wszyscy czekali na koniec prac na obiekcie. Teraz, gdy prace się zakończyły, nikt nic nie wie i stąd te wszystkie nerwowe posty. A wystarczyłoby napisać np. "parametry 3 multipleksu pozostają bez zmian, ale przy najbliższej przerwie konserwacyjnej, cały system zostanie sprawdzony."

lukiassss

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: lukiassss » 2 listopada 2011, o 20:23

Beznadziejnie jest teraz jakość 10 % przed pracami było normalnie 80 % do 100 % a teraz zero jakości:/ mux 3 i mux 2. nie wiem czemu tak nagle brak jakości:/ mieszkam koło Kęt

ss80

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ss80 » 2 listopada 2011, o 20:28

spidi pisze:Witam mieszkam w Piasku koło Pszczyny antena skierowana na Skrzyczne MUX2 i MUX3 odbieram w 80%a kolega w Hałcnowie (Bielsko Biała) ma 100% MUX2 i MUX3 pozdrawiam

Z tego wszystkiego wynika że kto ma bezpośrednią widoczność z nadajnikiem ten ma sygnał a ten komu jakaś górka przysłania już nie nawet jeśli mieszka od tego porzedniego rzut beretem No ale w połowie października było lepiej. Może to fale satelitarne a nie radiowe? :shock:

zejleman
Posty: 14
Rejestracja: 8 września 2011, o 15:54
Odbiornik: Calbletech URZ0083
Instalacja antenowa: Cieszyn, stara instalacja z dwoma antenami w kierunku Wisły/Skrzyczne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła/Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: zejleman » 2 listopada 2011, o 20:45

Jarosław Bałuka pisze:Będzie nadawany z tego samego systemu w okresie przejściowym. Nie wiem co jest w tym trudnego do zrozumienia, po prostu charakterystyka MUSI MIEĆ SILNE WYTŁUMIENIE W KIERUNKU POŁUDNIOWYM i kropka. W okresie docelowym, gdy MUX1 zostanie włączony na właściwym kanale (zgodnie z uzgodnieniami Genewa 2006), będzie nadawany dookólnie.
Musi być tłumiony ? To ciekawe czemu tydzień temu K.62 szedł jak żyleta a teraz w ogóle go nie ma :x Fajnie że K.38 idzie jak żyleta ale jak wspomniałem K.62 zupełnie nie śmiga.
Dla mnie to jakiś absurd.

lukiassss

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: lukiassss » 2 listopada 2011, o 21:28

nie wiem czemu ale nagle mi wyłapało kanał 34 częstotliwośc 578000 Khz mux 2 jakość 70 % . z jakiego to nadajnika? bo napewno nie RTON WISŁA SKRZYCZNE . Nie wiem co się tak zmienia:/

a RTON WISŁA SKRZYCZNE nie odbiera mi od wieczora mux 2 ani mux 3 :/ jakość 10 % i brak sygnału:/

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 956
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: blockbuster » 2 listopada 2011, o 21:30

@lukiassss ten MUX2 to z Opola. Obecnie jest dosyć silne TROPO nad Polską i stąd takie dziwne odbiory.
http://www.dxinfocentre.com/tropo_nwe.html


MUX3 u mnie właśnie powrócił do normalnych wartości tylko, że to niestety pewnie tylko dzięki TROPO :(
http://imageshack.us/photo/my-images/804/sdc11167b.jpg/

ss80

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ss80 » 2 listopada 2011, o 22:45

Z ciekawości zajrzałem na wątku Małopolski i chyba mamy odpowiedź co się tak naprawdę dzieje , znamy chyba już tajemnicę tak tajną jak wojskowe badania na Kamczatce, oto pytanie i odpowiedź:
larem pisze:... z Wisły na kanale 62 od piątku -zero . A było nieźle.To tak na stałe ?
Jarosław Bałuka pisze:Do połowy grudnia br., później będzie moc 10kW ale MUX1.
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-1
Czyli pewnie wszystko jasne, od grudnia wróci do stanu normalnego, a odpowiedzi na temat Skrzycznego musimy poszukiwać w wątku o Małopolsce :lol:

Awatar użytkownika
tomarex
Posty: 202
Rejestracja: 23 maja 2009, o 22:41

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomarex » 2 listopada 2011, o 23:27

@ss80 nie wprowadzaj ludzi w błąd częściowymi cytatami :mrgreen:

ss80

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ss80 » 3 listopada 2011, o 00:02

W jaki błąd :? Obstawiałbym po tych wypowiedziach tezę że anteny nadawcze nie wypromieniowują obecnie tyle mocy ile powinny według zapisów i stąd problemy u wielu odbiorców z przenikaniem się sygnału przez przeszkody naturalne ale czy to FAKT tego nie wiem na pewno.

yerry
Posty: 381
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Thomson DTI2011
Instalacja antenowa: Telmor Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: yerry » 3 listopada 2011, o 00:14

ss80 pisze: Przekręcanm się na Katowice, a więc wieści ze Skrzycznego mi już obce, nie będę nawet sprawdzał co tam u was w górach :P , nie chcę nazwać tego skandalem bo zaś dostanę ostrzeżenie "że złym językiem piszę na forum".
ss80, miałeś tu już nie wracać, skąd ta przykra zmiana?
ss80 pisze: Czyli pewnie wszystko jasne, od grudnia wróci do stanu normalnego, a odpowiedzi na temat Skrzycznego musimy poszukiwać w wątku o Małopolsce :lol:
Jeśli już czytujesz inne wątki i bierzesz się za cytaty, to poczytaj do końca bo niepotrzebnie się błaźnisz. Wszystko jest wyjaśnione, a niepotrzebne (a może celowe?) sianie zamętu już dawno powinno skończyć się ostrzeżeniem dla Ciebie.

ss80

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ss80 » 3 listopada 2011, o 00:49

yerry a może twoja zawiść spowodowana jest tym że popieram anteny siatkowe :lol:

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 3 listopada 2011, o 08:11

W swych narzekaniach zapominacie o czymś istotnym. To jest mux TESTOWY i równie dobrze mogą od dzisiaj , od wczoraj,czy za tydzień nadawać nawet z mocą 100 Watów, ba, mogą go nawet wyłączyć bez podania przyczyny. Operator, póki co, nie ma obowiązku tłumaczenia się ze swoich prac na obiekcie przygotowujących do uruchomienia stałego przekazu. Jak ruszy OFICJALNIE wtedy Ci, którzy wg mapek są w teoretycznym zasięgu, a nie odbierają wówczas mogą wypłakiwać swoje żale i żądać wręcz tłumaczeń od operatora, a teraz to musimy spokojnie czekać.
A swoja drogą to polityka informacyjna Emitela troszkę przypomina zachowanie jak na wojnie - każdy swoje (jakież to polskie). Powinna być bardziej przyjazna dla ludzi i traktować ich jak partnerów, a nie szkodliwych petentów rodem z poprzedniego ustroju. Popatrzcie na Czechów choćby i ich politykę informacjną operatora technicznego, tu przyznać muszę, że jest pomiędzy Wami przepaść.

mac_33
Posty: 475
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: mac_33 » 3 listopada 2011, o 08:21

w piątek w parametrach mux 3 napewno się cos zmieniło, u mnie na skraju zasiegu siła i jakość spadła na początku ok 15% potem ustabilizowalo się na -10%, dla mnie osobiście nie jest to problem ale ustawiłem kilka odbiorników znajomym i rodzinie na tym kanale i kilka telefonów juz było co się dzieje, dodatkowo kanal 51 nie rozpieszcza i tak jak wczoraj wogóle nie dało się go oglądać pomimo dość dużej siły ok 94% przy zerowej jakosci - pewnie wpływ nadajników czeskich.

Niestety ze strony emitela nie mamy wsparcia zeby najbliższym przynajmniej wytłumaczyć co sie stało i czy to sytuacja stała czy chwilowa. Tak jak napisał kolega Drekan, czekamy cierpliwie jesli jesteśmy informowani ale w tym wypadku to raczej "mamrotanie" a nie informowanie.

w przejęzyczenie o tymczasowej zmniejszonej mocy osobiście nie wierzę - niestety to prawda zmniejszyli moc nadawania bo albo TVP nie chce lub mało płaci za tą siłą wymuszoną emisję albo nadawali nie zgodnie z pozowleniem i po piatkowej kalibracji systemów antenowych osiągneli te 10 kw ERP co u nas oznacza spadek siły i jakosci sygnału.
tylko jak to przekazać na forum zeby się nie rozniosło az po uke i tvp? :-)

mirek323f

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: mirek323f » 3 listopada 2011, o 08:41

Jeśli mogę zacytować Pana Jarosława z wątku Katowice/Kosztowy odnosnie mux-3
Jarosław Bałuka pisze:...
Niestety moc MUX3 jest mniejsza i tak pozostanie do końca okresu przejściowego. Oczywiście nie jest powodem "lubienia się" lecz parametrów emisji przyznanych przez UKE na okres przejściowy dla MUX3. My realizujemy umowę z TVP na emisję MUX3 zgodnie z tymi zaplanowanymi parametrami. Po okresie przejściowym zasięg MUX3 drastycznie zwiększy się, do tego czasu można korzystać z odbioru kanałów TVP w MUX3 (tam gdzie dociera) oraz MUX1, który będzie uruchamiany z dużymi mocami do połowy przyszłego roku.
Trzeba pamiętać, że do wyłączenia TV analogowej, jedynie MUX1 i MUX2 mają przydział na okres przejściowy. MUX3 został uruchomiony dzięki staraniom TVP w okresie przejściowym i dzięki temu, że UKE udało się wynaleźć i uzgodnić kanały małej mocy tak aby nie zakłócały innych emisji krajowych i zagranicznych. Tak na prawdę, MUX3 teoretycznie powinien ruszyć dopiero po ASO, czyli w 2014r, i na ten okres są przyznane kanały i moce zapewniające bardzo duże pokrycie zasięgiem.
W przypadku Skrzycznego poczekajmy z dyskusjami do 15 grudnia i startu zapowiadanego mux-1, od mux-3 obecnie raczej nie ma co więcej wymagać.

Sierek
Posty: 43
Rejestracja: 5 sierpnia 2011, o 12:45
Odbiornik: DM8000, LE46A956, HDS7241, M227WDP, HD-507, DM2780D
Instalacja antenowa: Televes DAT HD BOSS
Televes DAT 75 HD BOSS
Wzm. kan. WWK-1062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ostrawa

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Sierek » 3 listopada 2011, o 09:02

Panowie, gorączkujecie się zmiennością jakości sygnałów a zapominacie, że (jak ktoś wyżej napisał) mamy sytuację przejściowych emisji. Dotyczy to również wpływu czeskich nadajników, które na terenach przygranicznych i na Śląsku mają czasem kluczowe znaczenie dla odbioru polskich programów.

Od kilku miesięcy nie mam najmniejszych problemów z odbiorem, odkąd doszedłem, ze problemem (przynajmniej w Bielsku) jest zbyt silny sygnał a nie zbyt słaby. Kluczem jest zastosowanie wzmacniaczy kanałowych i tłumików/pułapek. Doskonale widać, przy strojeniu wzmacniacza kanałowego, jak puszczenie odrobinę mocniejszego sygnału z któregoś kanału czeskiego powoduje zanik jakiegoś kanału polskiego i na odwrót - musiałem wyłączyć wzmacniacz na Kosztowy bo nie miałem szans na odbiór np. czeskiego LTV. Lekki problem pozostaje z niezbyt selektywnym działaniem takiego Telmoru (mam WWK 1062)przy sąsiednich kanałach, ale i tak jest o niebo lepiej niż ze wzmacniaczem pasmowym.

Odpowiedz