A ja znow mieszkam na pomorzu i do nadajnika w chwaszczynie mam 100 km odbieram mux2 dobrze a mux3 od 3 dni nie odbieram wczesniej bylo ok czy to wina nadajnika czy od pogody morze mglaSierek pisze:Panowie, gorączkujecie się zmiennością jakości sygnałów a zapominacie, że (jak ktoś wyżej napisał) mamy sytuację przejściowych emisji. Dotyczy to również wpływu czeskich nadajników, które na terenach przygranicznych i na Śląsku mają czasem kluczowe znaczenie dla odbioru polskich programów.
Od kilku miesięcy nie mam najmniejszych problemów z odbiorem, odkąd doszedłem, ze problemem (przynajmniej w Bielsku) jest zbyt silny sygnał a nie zbyt słaby. Kluczem jest zastosowanie wzmacniaczy kanał
DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
Wydaje mi się, że wzmacniacz antenowy w przypadku DVB-T przy stosunkowo jego silnym sygnale może stwarzać problemy. Mieszkam 15km na północ od Bielska Białej, ale nadajnik na Skrzycznym mam widoczny. Przed konserwacją odbierałem wszystkie polskie muxy łącznie z czeskimi - Antena logarytmiczna + wzmacniacz LG2.
Natomiast inny odbiornik DVB-T + antena siatkowa bez wzmacniacza, ulokowany w Bielskich Komorowicach bez widoczności nadajnika miał trudności z odbiorem.
Teraz od ubiegłego piątku jest odwrotnie, Ja będąc teoretycznie w idealnych warunkach propagacyjnych nie mam żadnego odbioru , przy mocy sygnału 10/10, jakość 1-2/10.
Wspomniany drugi odbiornik znajdujący się w nie najlepszych warunkach ma idealny odbiór wszystkich mux-ów. Zauważyłem również, że analog u mnie od tego czasu występuje z mocnymi odbiciami i szeregiem zakłóceń.
Wcześniej nic nie zmieniałem z uwagi na testowy charakter emisji z nadajnika, nie chcąc rozgrzebywać niepotrzebnie swojej instalacji. Ale teraz myślę, że warto przyjrzeć się jej bliżej, przynajmniej wzmacniaczowi.
Natomiast inny odbiornik DVB-T + antena siatkowa bez wzmacniacza, ulokowany w Bielskich Komorowicach bez widoczności nadajnika miał trudności z odbiorem.
Teraz od ubiegłego piątku jest odwrotnie, Ja będąc teoretycznie w idealnych warunkach propagacyjnych nie mam żadnego odbioru , przy mocy sygnału 10/10, jakość 1-2/10.
Wspomniany drugi odbiornik znajdujący się w nie najlepszych warunkach ma idealny odbiór wszystkich mux-ów. Zauważyłem również, że analog u mnie od tego czasu występuje z mocnymi odbiciami i szeregiem zakłóceń.
Wcześniej nic nie zmieniałem z uwagi na testowy charakter emisji z nadajnika, nie chcąc rozgrzebywać niepotrzebnie swojej instalacji. Ale teraz myślę, że warto przyjrzeć się jej bliżej, przynajmniej wzmacniaczowi.
Ostatnio zmieniony 3 listopada 2011, o 13:10 przez mirek323f, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Odbiornik: LG OLED65B7
- Instalacja antenowa: Televes DAT HD BOSS
Televes DAT 75 HD BOSS
Yagi VHF 4 el.
Wzm. kan. WWK-1062 - Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ostrawa
Dokładnie o tym pisałem. Zwłaszcza teraz na przełomie października i listopada nasilają się problemy, gdy większość nadajników jest przekonfigurowywana u nas i w Czechach. Wypadałoby biegać co chwilę do anteny/wzmacniacza i dostrajać/zmieniać go na nowo. Na dodatek mamy teraz mocno zmienne warunki propagacyjne.
Do grudnia trzeba przeczekać.
Do grudnia trzeba przeczekać.
- romasm
- Odbiornik: różne DVB-T tunery
- Instalacja antenowa: anteny kierunkowe pasywne i aktywne
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Koszt-Skrzy-Hostalk-LHora
Po 11.11.2011 Czesi beda juz miec kanaly ustalone MUX1-k54, MUX2-k37, MUX3-k48 i wylaczony dosyl analogowy. Ale grudzien niczego nie wniesie poniewaz Skrzyczne chyba dalej bedzie emitowac silny Polsat k58 wiec tutaj nie mozna sygnalu wzmacniac, a rezulat koordynacji POL-CZE bedzie nastepujacy: Kosztowy k49 i Hostalokove k48 100kW oraz Skrzyczne k38 i Lysa Hora 25kW i Hostalkovice 100kW k37 SFN wiec dobra rada zapomnijcie na wzmacniacze....no oczywiscie konkretna instalacja zawsze gra pierwsze skrzypce 

Problem z pdbiorem MUX 2
Witam, posiadam telewizor SHARP LC-32DH65E jest on przystosowany do odbioru telewizji cyfrowej naziemnej, odbieram jednak tylko MUX 3. Siła i jakość sięga 80% nie mam jednak MUX2. Może ktoś wie czym to jest spowodowane i co trzeba zrobić, aby móc MUX 2 odbierać. Sygnał odbieram ze Skrzycznego. Pozdrawiam
- Drekan
- Odbiornik: Samsung 32C650
- Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca
Na Śląsku wygląda to wyjątkowo (nie)ciekawie.
1 czeski multipleks kanał 54 - kanał 55 docelowy dla 1 polskiego multipleksu (rejon Wisła + Katowice).
2 czeski multipleks kanał 37 - kanał 38 tymczasowy dla 2 multipleksu ze Skrzycznego.
3 czeski multipleks kanał 48 - kanał 49 docelowy dla 2 multipleksu (rejon Katowic).
4 czeski multipleks kanał 63 - kanał 62 tymczasowy dla 1 multipleksu ze Skrzycznego.
Dodatkowo: 3 czeski multipleks z Pradziada na kanale 51 - kanał 51 tymczasowy dla 3 multipleksu z Kosztów.

1 czeski multipleks kanał 54 - kanał 55 docelowy dla 1 polskiego multipleksu (rejon Wisła + Katowice).
2 czeski multipleks kanał 37 - kanał 38 tymczasowy dla 2 multipleksu ze Skrzycznego.
3 czeski multipleks kanał 48 - kanał 49 docelowy dla 2 multipleksu (rejon Katowic).
4 czeski multipleks kanał 63 - kanał 62 tymczasowy dla 1 multipleksu ze Skrzycznego.
Dodatkowo: 3 czeski multipleks z Pradziada na kanale 51 - kanał 51 tymczasowy dla 3 multipleksu z Kosztów.
- diabli11
- Odbiornik: SHARP 32 DH 77E
- Instalacja antenowa: siatkowa philips + zasilacz, 7m od ziemi,, metr nad dachem.
- Nadajnik - obiekt nadawczy: SKRZYCZNE
Witam ,ciągle upieram się przy fakcie , że ogromne znaczenie ma ODBIORNIK tv.W moim mimo czasowego spadku jakości do 40/ 50% nic się nie wiesza mux1 i 3 . Sprawdzałem też czeskie kanały 36 i 37 u nich mam jakość cały czas od 30- 50% ,siła tak jak przy skrzycznym 98% wszystko gra bez żadnego problemu. WISŁA MAŁA
- goldfinger
- Odbiornik: Sony KDL32W4000 / 40HX755 / Wiwa HD-50
- Instalacja antenowa: antena logarytmiczna+wzm. LG2
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne/Ostrava
No nie wiem jak to jest z wzmacniaczami antenowymi, ale ja używam wzmacniacza LG2 razem z anteną logarytmiczną i wszystko mam cały czas w najlepszym porządku, nawet na sąsiednich kanałach czyli 36, 37, 38. Po zmianie anten na Skrzycznem analog poprawił się bardzo, ale zmian w odbiorze cyfrowym nie zauważyłem. Nawet w okresie "przejściowym" odbiór był cały czas stabilny.
MUX3 z Katowic nie odbieram i nawet nie próbuję, bo wiem ze to nie ma sensu, dlatego nie denerwuję się że Czesi jadą ostro na k.51
.
Natomiast co ciekawe, udało mi się namówić znajomą osobę na dostosowanie się do DVB-T i zakupiliśmy dekoder HD-50. Po podłączeniu anteny (identyczna jak ta której użwam ja) odbiór MUX2 jest bezproblemowy (100% jakości), natomiast MUX3 na k.62 jest praktycznie niemożliwy do odebrania - wskaźnik poziomu sygnału szaleje, a dekoder nie potrafi sczytać nawet listy programów. Natomiast po podłaczeniu anteny pod TV (z MPEG-2) wskaźnik poziomu sygnału w TV pokazuje wartość średnią i oczywiście głos jest, lista kanałów również bezproblemowo się ładuje. A ten sam odbiornik HD-50 u mnie działa na k.62 bez zarzutu.
X Files.
MUX3 z Katowic nie odbieram i nawet nie próbuję, bo wiem ze to nie ma sensu, dlatego nie denerwuję się że Czesi jadą ostro na k.51

Natomiast co ciekawe, udało mi się namówić znajomą osobę na dostosowanie się do DVB-T i zakupiliśmy dekoder HD-50. Po podłączeniu anteny (identyczna jak ta której użwam ja) odbiór MUX2 jest bezproblemowy (100% jakości), natomiast MUX3 na k.62 jest praktycznie niemożliwy do odebrania - wskaźnik poziomu sygnału szaleje, a dekoder nie potrafi sczytać nawet listy programów. Natomiast po podłaczeniu anteny pod TV (z MPEG-2) wskaźnik poziomu sygnału w TV pokazuje wartość średnią i oczywiście głos jest, lista kanałów również bezproblemowo się ładuje. A ten sam odbiornik HD-50 u mnie działa na k.62 bez zarzutu.
X Files.
- diabli11
- Odbiornik: SHARP 32 DH 77E
- Instalacja antenowa: siatkowa philips + zasilacz, 7m od ziemi,, metr nad dachem.
- Nadajnik - obiekt nadawczy: SKRZYCZNE
WITAM to jest FAKT odbiornik SHARP też mam i potwierdzam od roku odbieram DTV ze skrzycznego i nigdy NIGDY nie miałem urwanego obrazy <pixelozy> mimo sygnału czasem 50%sskorpion pisze:Witam, mieszkam w Czerwionce-Leszczynach w prostej linii do nadajnika Kosztowy ok. 30km do Skrzycznego ok. 50km. Antena z automatycznym wzmacniaczem: Televes DAT HD BOSS http://www.hollex.pl/anteny-tv-naziemne ... at-hd-boss .
Z Katowic:
MUX-2 idealny sygnał 90-95 jakość 85-90%
MUX-3 tragedia sygnał 70 jakość 40%-45% na ekranie pikseloza.
Po przestawieniu anteny na Skrzyczne działają oba multipleksy idealnie i na dodatek analogowe kanały o niebo lepsze niż miałem z Katowic. Dodatkowo chodzą multipleksy czeskie na częstotliwościach:
594MHz kanał 36 - CT1SM, CT2, CT4, CT24
602MHz kanał 37 - NOVA, NOVA CINEMA, PRIMA, PRIMA COOL, BARRANDON TV
738MHz kanał 54 - CT1SM, CT2, CT4, CT24
Pozdrawiam.
Miałem już nic nie pisać ale nie mogę się poprostu powstrzymać. Wiem, że to emisja testowa itd. itp. i dużo maja do gadania osoby które mieszkaja 15km od Skrzycznego i go widza oczami, oni sa zadowoleni, natomiast co maja powiedzieć ludzie mieszkajacy w takiej lokalizacji jak ja? Miejscowość górska 20km na południe od Żywca. W Sierpniu jeszcze coś odbierało ze Skrzycznego. Od zeszłego Piatku nie ma już dosłownie nic. Jedyny ratunek to Katowice Kosztowy i MUX-2 63kW - odległość 80km, zero widoczności optycznej.
Szkoda że MUX-3 z Katowic nie leci chociaż z moca 25kW bo byłbym już całkiem zadowolony i olałbym spartaczone Skrzyczne.
Co ciekawe udało mi się złapać MUX-2 z masztu Częstochowa Wręczyca. Co prawda sygnał 75% ale da się ogladac. Odległość 140 km!!
Reasumujac, cyfryzacja Polski w moim przypadku i w przypadku wielu osób z mojego regionu, polega na szczęściu w złapaniu Katowic i Częstochowy. Na maszt odległy 25km w linii prostej i będacy lekko za jednym pagórkiem nie ma co liczyć.
Niestety na MUX-1 przyjdzie mi czekać aż do maja 2012 - wtedy uruchomia z Wręczycy z moca 100kW. Na MUX-1 ze Skrzycznego nie mam co liczyć bo będzie nadawany na tej zasadzie jak teraz MUX-3, czyli na zasadzie "purknięcia" jeśli chodzi o moc.
Żenada i tyle
Dodam, że antena testowa to 1/2 siatki z wzmacniaczem z Dipola 30dB
Szkoda że MUX-3 z Katowic nie leci chociaż z moca 25kW bo byłbym już całkiem zadowolony i olałbym spartaczone Skrzyczne.
Co ciekawe udało mi się złapać MUX-2 z masztu Częstochowa Wręczyca. Co prawda sygnał 75% ale da się ogladac. Odległość 140 km!!
Reasumujac, cyfryzacja Polski w moim przypadku i w przypadku wielu osób z mojego regionu, polega na szczęściu w złapaniu Katowic i Częstochowy. Na maszt odległy 25km w linii prostej i będacy lekko za jednym pagórkiem nie ma co liczyć.
Niestety na MUX-1 przyjdzie mi czekać aż do maja 2012 - wtedy uruchomia z Wręczycy z moca 100kW. Na MUX-1 ze Skrzycznego nie mam co liczyć bo będzie nadawany na tej zasadzie jak teraz MUX-3, czyli na zasadzie "purknięcia" jeśli chodzi o moc.
Żenada i tyle
- brzeg
- Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
- Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m. - Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy
Oficjalnie prace modernizacje ciągle trwają, może jutro w nocy coś się zmieni - myślę że na lepsze.
Tak sie sklada ze dzis tam bylem I nic nie robia. Nowiutkie paneliki swieca na bialo I czerwono w sloncu I to by bylo na tyle
- Maciejek
- Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
- Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora
Nie za dużo przy takiej małej odległości? A kierunkowa z symetryzatorem nie daje rady?grzesiek82 pisze:miejscowość górska 20km na południe od Żywca(...)
antena testowa to 1/2 siatki z wzmacniaczem z Dipola 30dB
Chcę zapytać, czy jeśli odbieram bez problemu na swoim telewizorze MUX 3, to czy MUX 2 nie powinnam też odbierać? Pytam dlatego bo już sama nie wiem gdzie jest problem, czy aby nie z moim telewizorem? Mieszkam w Żywcu odbieram Skrzyczne, siłę jak i jakość mam 80%
- romasm
siatka + wzmacniacz 30dB to niezbyt dobre rozwiazanie, wg mnie wystarczy kierunkowa yaggi i to bez wzmacniacza na Skrzyczne i bedzie OK, nie zapomnij ze siatka wraz z 30dB wzmacniaczem chwytasz echa, ktora niweluja sygnal cyfrowy ...grzesiek82 pisze:Dodam, że antena testowa to 1/2 siatki z wzmacniaczem z Dipola 30dB
- romasm
ewika pisze:Chcę zapytać, czy jeśli odbieram bez problemu na swoim telewizorze MUX 3, to czy MUX 2 nie powinnam też odbierać? Pytam dlatego bo już sama nie wiem gdzie jest problem, czy aby nie z moim telewizorem? Mieszkam w Żywcu odbieram Skrzyczne, siłę jak i jakość mam 80%
jaka antena, jaka widocznosc i gdzie, jaki wzmacniacz (bez?) to wszystko jest wazne zeby odpowiedziec na pytanie
- Maciejek
Powinnaś i to bardzo dobrze jeżeli kierunek nie masz jakoś specjalnie przysłonięty. Żywiec ma dobre pokrycie sygnałem zarówno z mux3 jak i mux2, wystarczy kilkuelemetowa antena z symetryzatorem, założenie wzmacniacza byłoby barbarzyństwem 

grzesiek82 pisze:Miałem już nic nie pisać ale nie mogę się poprostu powstrzymać. Wiem, że to emisja testowa itd. itp. i dużo maja do gadania osoby które mieszkaja 15km od Skrzycznego i go widza oczami, oni sa zadowoleni, natomiast co maja powiedzieć ludzie mieszkajacy w takiej lokalizacji jak ja? Miejscowość górska 20km na południe od Żywca. W Sierpniu jeszcze coś odbierało ze Skrzycznego. Od zeszłego Piatku nie ma już dosłownie nic. Jedyny ratunek to Katowice Kosztowy i MUX-2 63kW - odległość 80km, zero widoczności optycznej.
Żenada i tyle
Ja mieszkam 22km w lini prostej od skrzycznego na południe w miejscowości Rycerka dolna.
Z anteny siatkowej ze wzmacniacz LNA 177 odbieram obydwa muxsy na poziomie 80%
Pozdrawiam
Przemek B
- Maciejek
A`propos problemów z odbiorem mux3.
Obserwując to forum wysnuwam sobie wnioski:
1. Faktycznie sygnał jest teraz słabszy (po obserwacji wskazań poziomu i siły sygnału na TV) nie wiem ( bo i nie znam się na technice nadawczej) dlaczego.
2. Wszyscy, którym zniknął mux 3 znajdują się na granicy odbioru lub ich instalacje są na granicy poprawności odbiorczej sygnału (pamiętajmy to wysokie częstotliwości k62 podatne na zakłócenia o zupełnie innej propagacji niż k38 ze swą mizerną nawet mocą),
3. Przesadzacie ze wzmacniaczami, wzmocnieniami i innym dziadostwem. Uważam wzmacniacz wrogiem DVB-T.
4. Większość instalacji użytkowników to koszmar sam w sobie, radzę poczytać doskonałe rady użytkownika @chris o podstawowych zasadach budowy najprostszych instalacji antenowych (w innych wątkach).
I już nie chce mi się czytać, że Czesi to umieją nadawać od razu na maxa, a my Polacy z tymi pierdziawkami (wybaczcie) to nie. Nadajemy tak jak nasz chory ustawodawca to sobie kiedyś wymyślił...niestety.
Obserwując to forum wysnuwam sobie wnioski:
1. Faktycznie sygnał jest teraz słabszy (po obserwacji wskazań poziomu i siły sygnału na TV) nie wiem ( bo i nie znam się na technice nadawczej) dlaczego.
2. Wszyscy, którym zniknął mux 3 znajdują się na granicy odbioru lub ich instalacje są na granicy poprawności odbiorczej sygnału (pamiętajmy to wysokie częstotliwości k62 podatne na zakłócenia o zupełnie innej propagacji niż k38 ze swą mizerną nawet mocą),
3. Przesadzacie ze wzmacniaczami, wzmocnieniami i innym dziadostwem. Uważam wzmacniacz wrogiem DVB-T.
4. Większość instalacji użytkowników to koszmar sam w sobie, radzę poczytać doskonałe rady użytkownika @chris o podstawowych zasadach budowy najprostszych instalacji antenowych (w innych wątkach).
I już nie chce mi się czytać, że Czesi to umieją nadawać od razu na maxa, a my Polacy z tymi pierdziawkami (wybaczcie) to nie. Nadajemy tak jak nasz chory ustawodawca to sobie kiedyś wymyślił...niestety.
Mam antenę kierunkową z jakaś czerwoną płytką. MUX3 odbiera idealnie, a MUX 2 tak jakby w ogóle nie było. Przy szukaniu MUX 2 piszę, że nie wyszukano sygnału