DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Drekan » 6 stycznia 2012, o 13:56

Telewizja Publiczna podobnie jak Emitel, lubi tajemnice. ;)

Tylko lokalny odział TVP Kraków uchylił rąbka tajemnicy i zdradził zamiar TVP, dołączyć do 3 multipleksu kanał TVP Polonia. Nawet rzecznik TVP, nie poinformował o takim zamiarze widzów. Podobnym zaskoczeniem było dołączenie dodatkowego TVP Info, na terenie całego kraju. :o

Na stronach TVP Kraków, zamieszczane są odpowiedzi na pytania widzów, więc trudno powiedzieć, czy pytanie zadano na początku grudnia czy wczoraj (brak daty odpowiedzi redakcji). :?:

Nadawcy komercyjni, znacznie wcześniej informują widzów o swoich zamiarach, jak np. o negocjacjach z przeniesieniem emisji 2 multipleksu z Suchej Góry, na docelowy kanał 32. Osobiście odnoszę wrażenie, że TVP nie zależy na promocji swoich kanałów w ramach NTC (dołączenie TVP Polonia do 3 multipleksu pozostało niezauważone przez media). Tylko regionalny oddział TVP Rzeszów, zadbał o silną promocję emisji 3 multipleksu z nadajnika Sucha Góra, po starcie 2 multipleksu. :)

Ostatnio dźwignięto moc emisji 3 multipleksu w Kielcach i Wrocławiu. 8-) Czyli TVP jednak zależy na poprawie zasięgu emisji 3 multipleksu. Zwiększenie mocy z Katowic nie wchodzi w rachubę (zakłócałoby to czeski 3 multipleks na terenie Czech). Skrzyczne pozwoliłoby rozwiązać problem zakłuceń z nadajnika Pradziad. :idea:

Emitel potrzebuje 3 miesięcy na zakup sprzętu pod emisję kolejnego multipleksu ze Skrzycznego. Możliwe, że sprzęt jest już zamówiony, ale TVP poinformuje o starcie 3 multipleksu dopiero po jego uruchomieniu. 8-)

Jestem ciekawy czy nadawcy komercyjni podejmują jakieś działania by to 3 multipleks ze Skrzycznego był nadawany na kanale 38, a 2 multipleks mógł wykorzystać czterokrotnie silniejszy kanał 45, dodatkowo pozbawiony tylu ograniczeń emisji? :?:

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 6 stycznia 2012, o 14:25

Z tego co kiedyś mówiono, to Emitel jest gotowy na odpalenie tego muxa, a decyzja zależy tylko od TVP. Więc raczej nie trzeba kupować żadnego sprzętu ;)

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Peter_CA » 6 stycznia 2012, o 14:49

Drekan pisze:Jestem ciekawy czy nadawcy komercyjni podejmują jakieś działania by to 3 multipleks ze Skrzycznego był nadawany na kanale 38, a 2 multipleks mógł wykorzystać czterokrotnie silniejszy kanał 45, dodatkowo pozbawiony tylu ograniczeń emisji? :?:
I bez tego czeka widzów sporo zmian kanałów. Ciągle zmiany kanałów, mocy itd. - jeden z najlepszych sposobów na wkurzenie widzów.

W dodatku: emisja na kanale 45 ma być także kierunkowa - oby się to nie skończyło na tym, że 5 kW poleci w kierunku Katowic (gdzie już działają Kosztowy) i w górach znów lipa.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Drekan » 6 stycznia 2012, o 15:41

Przeniesienie 2 multipleksu na kanał 45 jest możliwe tylko, gdy znajdzie się chętny na emisję kolejnego multipleksu ze Skrzycznego. W takim wypadku i tak widzowie będą musieli ponownie ułożyć listę kanałów bo dojdą stacje z kolejnego multipleksu. ;)

Na kanale 38 nadal byłaby prowadzona emisja, tylko zmieniłaby się zawartość multipleksu na kanały TVP. Dojdzie 2 multipleks na nowym kanale 45, jeśli tylko nadawcom komercyjnym zależy na zwiększeniu zasięgu na Podbeskidziu. :? Ale może nadawcy komercyjni, mają inne plany by zwiększyć pokrycie w Beskidach, np. zamierzają wcześniej wyłączyć analogowy Polsat i przejść szybciej na docelową emisję. :roll:

Kanał 45, przewidziany jest dla rejonu Ostrawy więc nie ma potrzeby tłumienia w kierunku zachodnim (przykładowo Cieszyn jest kierunkiem tłumionym dla kanału 38). Tłumienie może być w kierunku wschodnim, gdzie na tym kanale będzie nadawany 1 multipleks. Jednak góry powinny być dostatecznym ogranicznikiem zasięgu ze Skrzycznego w kierunku wschodnim. Jedynie kierunek południowy może być tłumiony, bo Słowacy mocno obawiają się emisji z tego obiektu (patrz ograniczenia dla kanału 38). :evil:

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: TVRuda » 6 stycznia 2012, o 19:57

U mojego wujka w Sośnicy wygląda to tak: Nie odbiera k51 ani Polskiego ni Czeskiego. Ma nowy niedawno kupny telewizor LG. k62 odbiera tylko dzięki zasilaczu w antenie ale występują zacięcia. k49 odbiera bez zasilacza i jest stabilny. Antenę ma podobną do mojej, z tym, że wisi ona 12 metrów nad ziemią (ostatnie piętro bloku). Kanały CT podobnie jak u mnie ale słabiutko a kanały z Nova itd. ma tak jak ja dobre. Próbowaliśmy ręcznie szukać na kanale 51 ale nic nie widzi ani czecha ani polaka. To dziwne bo te osiedle w Sośnicy jest wyżej jak moje a od strony Katowic stoją 4 wieżowce. Ma ok 400m do autostrady A1. Tak więc nadawanie musi być takie jak należy.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 6 stycznia 2012, o 21:25

Drekan pisze: Na stronach TVP Kraków, zamieszczane są odpowiedzi na pytania widzów, więc trudno powiedzieć, czy pytanie zadano na początku grudnia czy wczoraj (brak daty odpowiedzi redakcji). :?:
Pytanie zostało zadane (m.in. przeze mnie) w połowie grudnia. Miejmy nadzieję, że odpowiedź jest aktualna. Ponadto zapewniam, że czynione są intensywne starania mieszkańców Podbeskidzia oraz Stowarzyszenia ;) na rzecz nakłonienia TVP do wznowienia emisji.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: eXte77 » 7 stycznia 2012, o 13:25

Nie jest aktualna. TVP nie odpali MUX3 na k.45 bo jest to z ekonomicznego punktu widzenia posunięcie destrukcyjne dla spółki. A wam polecam trochę ruchu na świerzym powietrzu a nie ciągłe siedzenie przed TV lub komputerem ;)

KOMUNIKAT JEST CZYTELNY
Działania te wiążą się z określonymi nakładami finansowymi po stronie TVP. Co więcej, uruchomienie emisji MUX-3 z obiektu Wisła/Skrzyczne z wysoką planowaną mocą, zapewniającą dobre pokrycie regionu, również jest planowane z wyprzedzeniem w stosunku do pierwotnie zakładanego harmonogramu, bo w marcu 2013 r. Ponad 50% populacji kraju będzie musiało poczekać na dostęp do MUX-3 ponad roku dłużej do kwietnia 2014 r.
JEZELI KTOŚ GO NIE ROZUMIE TO JAK WYŻEJ NAPISAŁEM - DOTLENIĆ MÓZG NA ŚWIERZYM POWIETRZU !!!

Drekan pisze:Przeniesienie 2 multipleksu na kanał 45 jest możliwe tylko, gdy znajdzie się chętny na emisję kolejnego multipleksu ze Skrzycznego. W takim wypadku i tak widzowie będą musieli ponownie ułożyć listę kanałów bo dojdą stacje z kolejnego multipleksu. ;)

Na kanale 38 nadal byłaby prowadzona emisja, tylko zmieniłaby się zawartość multipleksu na kanały TVP. Dojdzie 2 multipleks na nowym kanale 45, jeśli tylko nadawcom komercyjnym zależy na zwiększeniu zasięgu na Podbeskidziu. :? Ale może nadawcy komercyjni, mają inne plany by zwiększyć pokrycie w Beskidach, np. zamierzają wcześniej wyłączyć analogowy Polsat i przejść szybciej na docelową emisję. :roll:

Kanał 45, przewidziany jest dla rejonu Ostrawy więc nie ma potrzeby tłumienia w kierunku zachodnim (przykładowo Cieszyn jest kierunkiem tłumionym dla kanału 38). Tłumienie może być w kierunku wschodnim, gdzie na tym kanale będzie nadawany 1 multipleks. Jednak góry powinny być dostatecznym ogranicznikiem zasięgu ze Skrzycznego w kierunku wschodnim. Jedynie kierunek południowy może być tłumiony, bo Słowacy mocno obawiają się emisji z tego obiektu (patrz ograniczenia dla kanału 38). :evil:

Człowieku, nie będzie żadnego przenoszenia multipleksów z jednego powodu: ekonomia !!!
Zwiększenie zasiegu o kilka domków w Milówce czy Wiśle względem poniesionych kosztów finansowych związanych ze zmianą kanału i mocy nadawania - jak myslisz, opłacalne? W ogóle pytanie czy ty myslisz :-/

CORAZ CZĘŚCIEJ ODNOSZĘ WRAŻENIE, ŻE Z TEGO FORUM KORZYSTAJĄ DZIECI Z PODSTAWÓWKI !!!

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: TVRuda » 7 stycznia 2012, o 14:14

Przesadzasz. Dzieci z podstawówki nie są w stanie odróżnić dobrego analogu od cyfry.

Z drugiej strony moje pytanie. Co TVP drożej kosztuje? Nadawanie analogu czy cyfrówki? Może by tak wyłączyli analog i na jego miejsce wzamian nadawać cyfrowy sygnał tak jak należy? A nie nadawać 50 sygnałów na raz, to nie dziwota, że nie starcza potem na premie dla prezesa.

Powinno się to inaczej robić a nie tak jak to teraz jest, że nadawcy opóźniają cały proces. Nie powinno się na danym obszarze nadawać dwóch sygnałów tak długo. 2 lub 3 miesiące chyba wystarczą na przełączenie się na cyfrowy sygnał a nie ileś tam lat. Ludzie nie pijcie w tych zarządach tyle na tych bankietach. Taka moja uwaga.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Drekan » 7 stycznia 2012, o 16:40

eXte77 pisze:Nie jest aktualna. TVP nie odpali MUX3 na k.45 bo jest to z ekonomicznego punktu widzenia posunięcie destrukcyjne dla spółki. A wam polecam trochę ruchu na świerzym powietrzu a nie ciągłe siedzenie przed TV lub komputerem ;)

KOMUNIKAT JEST CZYTELNY
A gdzie w tym komunikacie wyczytałeś, że TVP definitywnie zrezygnowała z nadawania na kanale 45? :?:

Przecież z ekonomicznego punktu widzenia, TVP nie powinna inwestować w nadawanie, przez 8 miesięcy, 3 multipleksu ze Skrzycznego na kanale 62. Musiano zakupić sprzęt pod emisję, z mocą 10kW, 3 multipleksu w standardzie MPEG4 (do tej pory emisja szła w MPEG2).

Emitel i tak musi kupić sprzęt pod emisję 3 multipleksu. Pytanie jak dużym kosztem jest przestrojenie nadajnika, z kanału 45 na docelowy dla 3 multipleksu kanał 41? :?:

Ponad to rzecznik TVP sugeruje, że ponad 50% populacji kraju doczeka się dostępu do 3 multipleksu dopiero w połowie 2014 roku. Jednak...
Puma pisze:Niedawno w TVP1 przed programem "jaka to melodia" był krótki wywiad z kimś z TVP (technik).
Wspomniał o MUX 3 i że najpóźniej 31.07.2013 zostanie wyłączony analog ale zaraz dodał że sukcesywnie poszczególny nadajniki będą wyłączane kilka miesięcy wcześniej
Kolejne pytanie, dlaczego niedawno dźwignięto moc emisji 3 multipleksu z Kielc i Wrocławia, skoro wiąże się to z dodatkowymi kosztami dla TVP, a zasięg poszerzy się tylko o kilka domów? :?: :twisted:
eXte77 pisze:Człowieku, nie będzie żadnego przenoszenia multipleksów z jednego powodu: ekonomia !!!
Zwiększenie zasiegu o kilka domków w Milówce czy Wiśle względem poniesionych kosztów finansowych związanych ze zmianą kanału i mocy nadawania - jak myslisz, opłacalne? W ogóle pytanie czy ty myslisz :-/
Właśnie o ekonomi mówię, ponieważ nadawcom komercyjnym nie opłaca się obecnie inwestować w nadawanie na kanale 45. Jednak gdyby miał ruszyć 3 multipleks ze Skrzycznego, to Emitel kupi sprzęt pod emisję na kanale 45. Dla Emitela jest obojętne czy na kanale 38 będzie nadawał 2 multipleks, a 3 multipleks na kanale 45, czy odwrotnie. Dlatego TVP nadając na kanale 38, ograniczy koszty przez nadawanie z niższą mocą (1,25kW). Z kolei nadawcy komercyjni wykorzystają większą moc przewidzianą dla kanału 45 (5kW) i obie strony powinny być zadowolone. 2 multipleks zwiększy swój zasięg, a TVP utrzyma przekaz 3 multipleksu, ograniczając koszty emisji. :)

Jednak pytanie podstawowe jet takie, czy nadawcy komercyjni są w ogóle zainteresowani kolejnymi zmianami parametrów emisji ze Skrzycznego? :?:

Adam Brodziak
Posty: 68
Rejestracja: 2 marca 2011, o 12:43

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Adam Brodziak » 7 stycznia 2012, o 16:43

Tak, na docelowe. 8-)

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Drekan » 7 stycznia 2012, o 16:57

Czyli sprawa jest jasna, 2 multipleks będzie nadal nadawał z niewielką mocą na kanale 38 i przejdzie na docelowy kanał 58, po wyłączeniu analogu. :!:

Jednak to trochę dziwnie będzie to wyglądało, (jeśli, TVP jednak się zdecyduje nadawać na kanale 45), że częściowo odtworzeniowy 2 multipleks będzie 20razy słabszy od 1 multipleksu i 4razy słabszy od 3 multipleksu. :o

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 7 stycznia 2012, o 17:03

Koledzy, przypominam, że Emitel żadnego sprzętu kupować nie musi, gdyż oni są gotowi JUŻ na emisję na k. 45, więc wszystko zależy wyłącznie od decyzji TVP. O przenoszeniu kanałów nikt nigdy nie wspominał, więc w tej kwestii nie ma co rozważać. Biorąc pod uwagę to, że jesteśmy w Europie na 1. miejscu pod względem nie płacenia abonamentu, wątpliwa staje się dobra wola TVP.

Może i k. 38 jest słaby, ale sieje niebotycznie daleko, bo np. ja go odbieram. Za to nie odbieram k. 62, mimo że jest 20 razy mocniejszy i to jest dla mnie niepojęte.

EDIT: A co do wcześniejszego wyłączania analogów, to na to już szans nie ma kompletnie.
Większość społeczeństwa jest niedoinformowana o procesie cyfryzacji i takie wcześniejsze wyłączenie analogów spowoduje powszechny bunt. Odpowiedzialność za kiepską kampanię informacyjną ponosi Ministerstwo cyfryzacji ale też po części telewizja.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Drekan » 7 stycznia 2012, o 17:15

Na czym odbierasz? Jaki wzmacniacz siedzi w twojej siatce? :?:

Sprawdź dokładnie, czy 2 multipleks odbierasz na kanale 38, bo równie dobrze, możesz go odbierać z Katowic (kanał 49), Krakowa (kanał 64), Kielc (kanał 36) czy Częstochowy (kanał 39). :?

Jeśli odbierasz słabszy 2 multipleks ze Skrzycznego, to najprawdopodobniej któryś z elementów instalacji antenowej, wycina kanały powyżej 60. ;)

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 7 stycznia 2012, o 17:56

eXte77 pisze:Nie jest aktualna. TVP nie odpali MUX3 na k.45 bo jest to z ekonomicznego punktu widzenia posunięcie destrukcyjne dla spółki. A wam polecam trochę ruchu na świerzym powietrzu a nie ciągłe siedzenie przed TV lub komputerem ;)

KOMUNIKAT JEST CZYTELNY
Działania te wiążą się z określonymi nakładami finansowymi po stronie TVP. Co więcej, uruchomienie emisji MUX-3 z obiektu Wisła/Skrzyczne z wysoką planowaną mocą, zapewniającą dobre pokrycie regionu, również jest planowane z wyprzedzeniem w stosunku do pierwotnie zakładanego harmonogramu, bo w marcu 2013 r. Ponad 50% populacji kraju będzie musiało poczekać na dostęp do MUX-3 ponad roku dłużej do kwietnia 2014 r
JEZELI KTOŚ GO NIE ROZUMIE TO JAK WYŻEJ NAPISAŁEM - DOTLENIĆ MÓZG NA ŚWIERZYM POWIETRZU !!!

Drekan pisze:Przeniesienie 2 multipleksu na kanał 45 jest możliwe tylko, gdy znajdzie się chętny na emisję kolejnego multipleksu ze Skrzycznego. W takim wypadku i tak widzowie będą musieli ponownie ułożyć listę kanałów bo dojdą stacje z kolejnego multipleksu. ;)

Na kanale 38 nadal byłaby prowadzona emisja, tylko zmieniłaby się zawartość multipleksu na kanały TVP. Dojdzie 2 multipleks na nowym kanale 45, jeśli tylko nadawcom komercyjnym zależy na zwiększeniu zasięgu na Podbeskidziu. :? Ale może nadawcy komercyjni, mają inne plany by zwiększyć pokrycie w Beskidach, np. zamierzają wcześniej wyłączyć analogowy Polsat i przejść szybciej na docelową emisję. :roll:

Kanał 45, przewidziany jest dla rejonu Ostrawy więc nie ma potrzeby tłumienia w kierunku zachodnim (przykładowo Cieszyn jest kierunkiem tłumionym dla kanału 38). Tłumienie może być w kierunku wschodnim, gdzie na tym kanale będzie nadawany 1 multipleks. Jednak góry powinny być dostatecznym ogranicznikiem zasięgu ze Skrzycznego w kierunku wschodnim. Jedynie kierunek południowy może być tłumiony, bo Słowacy mocno obawiają się emisji z tego obiektu (patrz ograniczenia dla kanału 38). :evil:

Człowieku, nie będzie żadnego przenoszenia multipleksów z jednego powodu: ekonomia !!!
Zwiększenie zasiegu o kilka domków w Milówce czy Wiśle względem poniesionych kosztów finansowych związanych ze zmianą kanału i mocy nadawania - jak myslisz, opłacalne? W ogóle pytanie czy ty myslisz :-/

CORAZ CZĘŚCIEJ ODNOSZĘ WRAŻENIE, ŻE Z TEGO FORUM KORZYSTAJĄ DZIECI Z PODSTAWÓWKI !!!

Zbyt nerwowo reagujesz, i nie ferował bym tak jednoznacznych wyroków odnoszących się, że "NIE urochomi" skąd taka pewność? Czasem i taka TVP potrafi zmienić zdanie i nas zaskoczyć.

Odpowiadając cytujesz odpowiedź, którą otrzymałem z TVP na wysłane przeze mnie zapytanie (prawdopodobnie takiej odpowiedzi udzielili jeszcze co najmniej kliku innym "osobom").
Krytykujesz nasze działania będąc w zasięgu k.51 i nie wiedząc nic o sytuacji z k.45 ze Skrzycznego. Wybacz, ale ja (na tyle na ile mogę jako widz), w przeciwieństwie do Ciebie, akurat jestem bardzo zaangażowany na rzecz uruchomienia emisji na k.45. To tyle.
(a` propos patrząc na ilość Twoich postów i odkąd Ty tu jesteś na forum proponuję byś proponowane przewietrzenie zaaplikował sobie).

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 7 stycznia 2012, o 18:53

Drekan pisze:Na czym odbierasz? Jaki wzmacniacz siedzi w twojej siatce? :?:

Sprawdź dokładnie, czy 2 multipleks odbierasz na kanale 38, bo równie dobrze, możesz go odbierać z Katowic (kanał 49), Krakowa (kanał 64), Kielc (kanał 36) czy Częstochowy (kanał 39). :?

Jeśli odbierasz słabszy 2 multipleks ze Skrzycznego, to najprawdopodobniej któryś z elementów instalacji antenowej, wycina kanały powyżej 60. ;)

Obecnie odbieram Kosztowy k.49, ale k. 38 również odbiera, lecz często mu się zdarza "przyciąć" obraz. Najlepiej, bo prawie bez przycięć odbiera mi Chorągwica, ale ze względu na możliwość odbioru Czechów mam antene tak między Skrzyczne a Kosztowy ustawioną. DVB-T z Częstochowy mi nie hula, za to bardzo słabo chodzą mi analogi TVP1 i 2 z tego obiektu. Zaś jeśli chodzi o Kielce, to stąd mi nigdy żadna telewizja nie chodziła, tym bardziej, że analogi ze Świętego Krzyża dublują się z Wisłą. Radio natomiast mi chodzi z Kielc i Częstochowy.
Co do k. 36 to miałem nadzieję raczej na odbiór Muxu-1 z Pradziada (dawniej odbierałem Novę na k.53), ale skutecznie uniemożliwia mi to analog z Rabki.

EDIT: Co do wzmacniacza, to niestety nie wiem jaki mam, jest to jakaś płytka najzwyklejsza więc to pewnie jakiś SWA.

spidi
Posty: 15
Rejestracja: 15 października 2011, o 20:49
Odbiornik: telewizor Samsung
Instalacja antenowa: Opticum AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: spidi » 7 stycznia 2012, o 19:27

Witam serdecznie mieszkam w Piasku koło Pszczyny posiadam tuner wiwa HD80 i antene Opticum AX 1000 ustawiłem ją między Katowicami a Krakowem odbieram MUX 2i3 z Katowic sygnał 80-90% z Krakowa MUX 2 sygnał 65% a na dodatek Skrzyczne MUX1 prawie 70% więc posiadam trzy MUX-y ,antena jest na wysokosci 12m na domku jednorodzinnym,pozdrawiam

Awatar użytkownika
brzeg
Posty: 306
Rejestracja: 25 grudnia 2010, o 19:36
Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: brzeg » 8 stycznia 2012, o 11:22

Panie Jarku jakie jest tłumienie MUX1 w stronę północnego-zachodu (Cieszyn) ?

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Drekan » 8 stycznia 2012, o 12:11

tomekogg pisze:EDIT: Co do wzmacniacza, to niestety nie wiem jaki mam, jest to jakaś płytka najzwyklejsza więc to pewnie jakiś SWA.
Jeśli nie masz zastosowanych w instalacji antenowej pułapek kanałowych, to winny musi być wzmacniacz. :evil:

Zapewne masz taki, który dysponuje silnym wzmocnieniem dla niskich kanałów i niewielką mocą wzmocnienia dla kanałów powyżej 60. Jeśli chcesz złapać 1 multipleks, to zainwestuj w SWA-474/EXPO lub SWA-9000/REG (mają duże wzmocnienie dla kanału 62). Przy takim wzmacniaczu to i Chorągwica powinna się pojawić. ;)

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: eXte77 » 8 stycznia 2012, o 13:25

Maciejek pisze:Zbyt nerwowo reagujesz, i nie ferował bym tak jednoznacznych wyroków odnoszących się, że "NIE urochomi" skąd taka pewność? Czasem i taka TVP potrafi zmienić zdanie i nas zaskoczyć.

Odpowiadając cytujesz odpowiedź, którą otrzymałem z TVP na wysłane przeze mnie zapytanie (prawdopodobnie takiej odpowiedzi udzielili jeszcze co najmniej kliku innym "osobom").
Krytykujesz nasze działania będąc w zasięgu k.51 i nie wiedząc nic o sytuacji z k.45 ze Skrzycznego. Wybacz, ale ja (na tyle na ile mogę jako widz), w przeciwieństwie do Ciebie, akurat jestem bardzo zaangażowany na rzecz uruchomienia emisji na k.45. To tyle.
(a` propos patrząc na ilość Twoich postów i odkąd Ty tu jesteś na forum proponuję byś proponowane przewietrzenie zaaplikował sobie).
Widzisz, nawet nie jesteś w stanie przypuszczać, że ja biegam amatorsko, po 10 km, więc oprócz dotlenienia pojawiają się jeszcze endorfiny;)

Jestem w zasięgu k.51 i tutaj mam przewagę w stosunku do Ciebie, bo ja oglądam ten mux a ty nie;) Gdybym był prezesem TVP to nie uruchamiałbym emisji na k.45 bo akurat jest to region mało zaludniony. Dodam nawet, że jak TVP odpali nadajnik na k.45 to ja przestane płacić abonament bo uważam, że było by to marnotrawienie pieniedzy podatników. Światem rządzi pieniądz i jeżeli uważasz, że to zmienisz to życzę powodzenia :D

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 8 stycznia 2012, o 13:38

Drekan pisze:
tomekogg pisze:EDIT: Co do wzmacniacza, to niestety nie wiem jaki mam, jest to jakaś płytka najzwyklejsza więc to pewnie jakiś SWA.
Jeśli nie masz zastosowanych w instalacji antenowej pułapek kanałowych, to winny musi być wzmacniacz. :evil:

Zapewne masz taki, który dysponuje silnym wzmocnieniem dla niskich kanałów i niewielką mocą wzmocnienia dla kanałów powyżej 60. Jeśli chcesz złapać 1 multipleks, to zainwestuj w SWA-474/EXPO lub SWA-9000/REG (mają duże wzmocnienie dla kanału 62). Przy takim wzmacniaczu to i Chorągwica powinna się pojawić. ;)
Pisałem już, że Chorągwica k. 64 mi chodzi i to najlepiej ze wszystkich kanałów cyfrowych (oczywiście po ustawieniu anteny na Kraków), dlatego troszke to się kłóci z tezą, że instalacja antenowa "wycina" kanały powyżej 60-ego.

Odpowiedz