DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

pavelb

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: pavelb » 23 czerwca 2008, o 14:07

Kiedy na Skrzycznym zostanie wprowadzona kompresja MPEG-4 i kanały TVP Historia
i TVP Kultura ?

Mirson

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Mirson » 20 lipca 2008, o 14:02

Od tygodnia jestem posiadaczem odbiornika SONY KDL-32W4000 i z niemałym zdziwieniem stwierdziłem, że na zwykłej antenie siatkowej zamontowanej na balkonie na 3 piętrze odbieram sygnał multipleksu ze Skrzycznego (kanał 38). Moje zdziwienie jest tym większe, że mieszkam w  ZAWIERCIU, a więc co najmniej 100 km od nadajnika !!! Sygnał jest na poziomie "ŚREDNI" , czasem się przycina, ale da się oglądać. Jakość obrazu bez porównania lepsza niż z analogowej kablówki UPC. Ponieważ SONY posiada zarówno dekoder MPEG-2 jak i MPEG-4 trudno mi powiedzieć w jakiej kompresji nadawany jest sygnał. Ciekawe jest jeszcze jedno: TVP1 nadaje dźwięk Dolby Stereo i "zwykłe stereo" i oba są "słyszalne". Tak samo nadawany jest TVP2, ale tu słychać tylko "zwykłe stereo" , na Dolby jest cisza . Na TVP3 i TVPsport jest tylko "zwykłe stereo". O co chodzi z tym Dolby ? Czy to jest sprawa ustawień telewizora , czy są to różne systemy nadawania fonii ?

scanya
Posty: 152
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: scanya » 26 lipca 2008, o 17:53

"Zwykłe stereo" to MPEG layer II, natomiast "Dolby Stereo" to oczywiście Dolby Digital 2.0A Pana TV powinien bez problemu zawsze odtwarzać dźwięk, ta seria (W4000) posiada dekodery MPEG layer II, Dolby Digital oraz Dolby Digital Plus.

jaro8539
Posty: 58
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Kosztowy,Ostrava,Jesenik

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: jaro8539 » 28 lipca 2008, o 23:35

ma takie pytanie: czy byloby mozliwe z nadajnika w wisle uruchomic testowo tvp hd(przykladowo zmniejszyc troche bitrate tvp1,2,3,sport, przejsc z cvbr na vvbr i moze znalazloby sie troche miejsca, dla przykladu czeski multipleks nadaje 5 programow w mpeg2 i 7 radiowych)

husky83
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: husky83 » 6 sierpnia 2008, o 21:56

Lub usunąć na czas olimpiady TVP Sport (chociaż powinno sie zmieścić) i uruchomić TVP HD w mpeg4, tak samo jak na jednym z nadajników (gdzie jest TVP 1, 2, 3 w mpeg2 i TVP HD w mpeg4)? Co to za testy, skoro od ponad roku nic się nie dzieje...

JarekM
Posty: 254
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: JarekM » 7 sierpnia 2008, o 01:04

...dyskusja przeniesiona z innego wątku...
Previously husky83 wrote:[quote]Previously JarekM wrote: [quote]Obawiam się, że te pytania nie są kierowane pod właściwy adres. Lista obiektów wyznaczonych do emisji TVP HD została opublikowana m.in. >> Tutaj << Uwagi na temat dyskryminacji pozostawię bez komentarza. Przypomnę jedynie, że jest to emisja TESTowa, a o sposobie wykorzystania sygnału poszczególnych kanałów (np. TVP HD) decyduje nadawca - w tym przypadku TVP.[/quote] Dlaczego mnie to nie dziwi.. Emitel coś testuje - chwali się tym jak tylko się da, kogoś olewa (czyli nadajnik na Skrzycznem) - pozostawia to bez komentarza i zwala winę na innych... Podsumowując - co dobre to 'to my - Emitel!!', co złe 'w tym przypadku TVP'.
emisja testowa.. Owszem, słyszę to na każdym kroku.. Podsumujmy: Nadajnik na Skrzycznym testowany jest 31 grudnia 2004r. Od tej pory skład programowy większości lokalizacji uległ powiększeniu, różne próby, w różnych jakościach, dodano kolejne programy... Zmiany objęły też Skrzyczne - rok temu dodano TVP Sport.. WOW !! Normalnie szaleństwo - w ciągu prawie 4 lat zaobserowowałem aż jedną zmianę !! Mam ogromną prośbę, ponieważ temat dotyczy skrzycznego - proszę odpowiedzieć w odpowiednim temacie: na czym polegają testy nadajnika w Wiśle, dlaczego jest on pomijany przy dodawaniu nowych programów oraz kiedy zacznie się emisja w. mpeg-4? Dodałbym pytanie o uruchomienie nadajnika POT, ale to faktycznie byłoby pytanie pod innym adresem.. Dlatego czekam na odpowiedź tylko na te pytania,Z góry dziękuję za odpowiedź (chociaż mam spore obawy że nie mam za co dziękować) [/quote]
Szanowny husky83,
Bardzo dziękuję za analityczne podejście do problemu i konstruktywne uwagi do mojej wypowiedzi. Jak widzę w pełni rozumiesz sytuację i jako specjalista od testów systemów telewizji cyfrowej bacznie obserwujesz rozwój sytuacji.
Przeczytaj jeszcze raz uważnie i ze zrozumieniem co napisałem poprzednio oraz co powtarzamy (nie tylko ja) na forum od wielu miesięcy. Staraj się zrozumieć co oznacza pojęcie "emisja testowa", przyjmij też do wiadomości, że w obecnym stanie prawnym alternatywą dla testów jest jedynie 'brak testów'. Przydarzyło się to niestety w Łodzi, a jakiś czas potem we Wrocławiu.
Roszczeniowa postawa niczego nie zmieni. Testy prowadzone przez Operatora Sieci Nadawczej wraz z Nadawcami mają jakiś harmonogram i cel, które są sukcesywnie realizowane. Cieszymy się też, że wiele osób nie związanych z testami może korzystać z sygnałów emitowanych  w postaci cyfrowej.
Podejmujemy działania by sukcesywnie rozszerzać zasięg testów DVB-T. Oczywiście chętnie przyjmujemy sugestie, uwagi i komentarze, które w miarę możliwości uwzględniamy przy planowaniu kolejnych etapów. Natomiast wypowiedzi w stylu zamieszczonej powyżej powodują, że dalsza dyskusja staje się bezcelowa i jak to napisałeś "olewam" takie wypowiedzi.

JarekM
Posty: 254
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: JarekM » 7 sierpnia 2008, o 01:29

[quote]ma takie pytanie: czy byloby mozliwe z nadajnika w wisle uruchomic testowo tvp hd(przykladowo zmniejszyc troche bitrate tvp1,2,3,sport, przejsc z cvbr na vvbr i moze znalazloby sie troche miejsca, dla przykladu czeski multipleks nadaje 5 programow w mpeg2 i 7 radiowych)[/quote]
Z czysto technicznego punktu widzenia możliwe jest zarówno usunięcie niektórych programów jak i "ściśnięcie" istniejących (np. zmiana stopnia kompresji, multipleksacja statystyczna, zmiana algorytmu kompresji z MPEG-2 na H.264). W pierwszym przypadku oferta stanie się uboższa, w drugim łatwo o pogorszenie jakości. Dochodzi jeszcze kwestia parametrów modulacji, zawsze można zwiększyć przepływność kosztem zasięgów.
Niestety nie tylko aspekty techniczne musimy brać pod uwagę dlatego z żalem ale muszę potwierdzić, że nie będzie emisji TVP HD z obiektu Wisła/Skrzyczne w czasie olimpiady w Pekinie.
Rozważamy różne warianty uatrakcyjnienia emisji ze Skrzycznego i jeśli zapadną jakieś decyzje na pewno poinformujemy o tym fakcie na forum.

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: igorlan » 30 września 2008, o 21:07

Witam,

Zaobserwowałem brak sygnału od dzisiejszego poranka. Czy to oznacza koniec transmisji testowej czy tylko jakieś nieprzewidziane prace konserwacyjne, choć planowane konserwacje nie uwzględniają żadnych prac w dniu dzisiejszym.

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: piotr2802 » 1 października 2008, o 18:23

A ja odbieram  sygnał ze Skrzycznego na 38 kanale w Krakowie (rejon Ronda Czyżyńskiego) na 10 piętrze. Poziom sygnału 80 %  i mam małą antenkę umieszczoną na parapecie za oknem. Z Krzemionek na kanale 37 też odbieram na tej samej antence i mimo małej mocy nadawania (zaledwie 10 W) obraz jest stabilny. 

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: igorlan » 1 października 2008, o 19:00

No właśnie ja też do przedwczoraj odbierałem z kanału 38 i do dziś rana sygnału nie było. Miałem bardzo mocny sygnał z jakością na 98% i siłą sygnału na 75%. Nie wiem jak teraz sprawdzę po powrocie do domu. Czy ty Piotrze odbierałeś paczkę z Skrzycznego wczoraj lub dziś?

Dodam że jestem zlokalizowany na Salwatorze.

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: piotr2802 » 2 października 2008, o 20:49

Previously Igor L. wrote:[quote]No właśnie ja też do przedwczoraj odbierałem z kanału 38 i do dziś rana sygnału nie było. Miałem bardzo mocny sygnał z jakością na 98% i siłą sygnału na 75%. Nie wiem jak teraz sprawdzę po powrocie do domu. Czy ty Piotrze odbierałeś paczkę z Skrzycznego wczoraj lub dziś?

Dodam że jestem zlokalizowany na Salwatorze.@Igor L.  W tej chwili odbieram na 38 kanale DVB-T ze Skrzycznego.Poziom - 50 %Jakośc sygnału - 71 %Stosuję zwyklą antenkę z magnesem do karty GSM. Co ciekawe maksimum sygnału jest gdy antenka jest w pozycji poziomej.Obraz jest stabilny, tylko co jakiś czas zdarzają się małe zacięcia obrazu.Ja mieszkam przy Rondzie Czyżyńskim - 10 piętro[/quote]

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: igorlan » 4 października 2008, o 13:24

Previously Piotr wrote:[quote]Previously Igor L. wrote:[quote]No właśnie ja też do przedwczoraj odbierałem z kanału 38 i do dziś rana sygnału nie było. Miałem bardzo mocny sygnał z jakością na 98% i siłą sygnału na 75%. Nie wiem jak teraz sprawdzę po powrocie do domu. Czy ty Piotrze odbierałeś paczkę z Skrzycznego wczoraj lub dziś?

Dodam że jestem zlokalizowany na Salwatorze.@Igor L.  W tej chwili odbieram na 38 kanale DVB-T ze Skrzycznego.Poziom - 50 %Jakośc sygnału - 71 %Stosuję zwyklą antenkę z magnesem do karty GSM. Co ciekawe maksimum sygnału jest gdy antenka jest w pozycji poziomej.Obraz jest stabilny, tylko co jakiś czas zdarzają się małe zacięcia obrazu.Ja mieszkam przy Rondzie Czyżyńskim - 10 piętro[/quote][/quote]

Ok dzięki za info. U mnie już wszystko znów działa. Nie wiem co było powodem ale wyciągnałem wtyczkę anteny na kilka sekund, włozyłem spowrotem i sygnał się pojawił. Dziwny objaw ale jest już ok.

pozdrawiam

jaro1370

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: jaro1370 » 2 listopada 2008, o 22:11

Witam umnie w okolicach wodzisławia sl  tv który jest wyposazony w tuner mpeg 4 od wczoraj 30 . 10  odbiera 4 polskie programy .Mam pytanie czy z Skrzycznego zaczeli nadawac w mpeg 4

husky83
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: husky83 » 6 listopada 2008, o 14:42

tunery mpeg4 są kompatybilne wstecz, więc mpeg2, w którym jest nadawany sygnał ze Skrzycznego odbierać powinien bez problemów...

jaskiniowiec24

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: jaskiniowiec24 » 6 listopada 2008, o 17:32

Witam.Bardzo mi sie pogorszył odbiór w Czechowicach-sygnał ze skrzycznego.Cały czas przerywa ktos wie co jest grane?

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: ploomba » 12 listopada 2008, o 19:55

Witam.Jestem mieszkancem Żywca i od dłuższego czasu interesuję się tematem nadawania dvb-t ze Skrzycznego. Do chwili obecnej bezproblemowo w budynku w ktorym miezszkam odbierane są  4 kanaly w mpeg2 na tunerze Skymax. Kilka lat temu , kiedy zaczeto szumnie propagowac dvb u nas w miescie jako jedyną możliwosc odbioru regionalnej Trojki (TVP info) zakupilismy wyzej wymieniony tuner Skymax..i do tej pory mój dziadek ogląda na nim 4 kanały dvb-t.Chcialem jednak zapytac jak przedstawia sie strategia rozwoju dvb-t ze Skrzycznego? Czy planowane jest w najblizszym czasie dodanie nowych kanałów bąź zmiana systemu nadawania na H.264? Od dłuższego czasu wyczekuję kanałów TVN, i TV4 ze Skrzycznego i może dałoby się coś w tej kwestii zrobic?? Obecnie w Żywcu nie ma zadnej mozliwosc na nieodplatny odbiór tych kanałów (co bądź bezpłatnych-ogólnodostępnych)I drugie moje pytanie. W przypadku ewentualnego przejscia nz nadawania mpeg2 na mpeg4 H264 jaki tuner najlepiej zakupic?? Przymierzam sie do kupna czegoś do komputera (przynajmniej na razie-później gdy temat sie rozwinie zamienie dziadkowego Skymax'a na jakis inny stacjonarny tuner dvb-t) . Co szanowni uzytkownicy forum poelcają? I co poleci Emitel??

husky83
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: husky83 » 13 listopada 2008, o 09:10

TVN i Polsat to POT, w pakiecie ze Skrzycznego szybko ich nie zobaczymy... Temat przejścia Skrzycznego na mpeg4 był poruszany kilka razy, jednak wszyscy nabierają wody w usta i nikt nie chce przyjąć oficjalnego stanowiska w tej sprawie.. Nie dziwię się - ludzie którzy kupili tunery mpeg2, jako 'przyszłościowe' mogą teraz się wkurzać, że miało to być na lata (i było - jest, bo wiemy od ilu lat są testy...), a tym czasem trzeba znowu zmieniać...
Dziwi mnie stanowisko POT, że nie uruchamiają nadajników na Śląsku ani w Krakowie.. wiem wiem - to nie jest forum POT... Chociaż z drugiej strony tak jak ploomba napisał: "Obecnie w Żywcu nie ma zadnej mozliwosc na nieodplatny odbiór tych kanałów" i na to właśnie liczy POT - nie mogą bezpłatnie odebrać, to kupią tuner satelitarny i będzie z tego kasa...
Liczymy na szybki start oficjalnego DVB na Śląsku... Koniec z testami...

Co do tunera do komputera, to sam używam Pinnacle 330e, jest to tuner hybrydowy na USB.. po zainstalowaniu odpowiednich kodeków odbiera mpeg4... (podobno - nie miałem gdzie sprawdzić)...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: ploomba » 13 listopada 2008, o 10:26

dokladnie...husky83.. już widzę zdenerwowanych ludzi któzy masowo pokupowali reklamowane kilak lat temu Skymax-y do odbioru TVP3 ze Skrzycznego..w tamtym okresie pamietam nawet, że na głownej trasie pomiedzy Bielskiem a  Zywcem był taki wielki bilboard reklamujacy wspomniane tunery jako mozliwosc ogladania regionalnej Trojki ;] fajnie było..ale na chwile obecna włodarze eteru powinni pomyśłeć o przyszłosci tv w naszym regionie. A co do tunerow satelitarnych to nie zaplace za cos co oficjalnie jest za darmo. Placic abonament platformom cyfrowym za kanały, które ustawowo w koncesji maja zaznaczone, że są ogólnodostępne nieodpłatne..złodziejstwo, które zasługuje na jakąs oficjalna skargę. I niech mi nikt nie mówi, że nie ma mołżiwosci techniczncyh w naszym regionie bo były jako jako pierwszym w Polsce

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Jarosław Bałuka » 9 lutego 2009, o 15:26

W dniu 12 lutego planowana jest zmiana konfiguracji multipleksu emitowanego z RTON Wisła / Skrzyczne. Z multipleksu zostanie usunięty program TVP Sport, a w jego miejsce zostanie dodany program TVP HD nadawany w MPEG-4. Pozostałe programy pozostaną bez zmian.
Rekonfiguracja realizowana jest w celach pokazowych.
Emisja ze zmienionym składem multiplesku potrwa do 19 lutego, po tym terminie zostanie przywrócony pierowtny zestaw programowy.

michał82
Posty: 22
Rejestracja: 18 stycznia 2009, o 12:08

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: michał82 » 9 lutego 2009, o 17:55

A można wiedzieć ,kiedy zostanie zwiększona moc tego nadajnika do docelowej?
Teraz niema nawet 1 kW.Pytam bo ponoć ten nadajnik,ma być uruchomiony w pierwszej fazie wdrażania (wrzesień 2009)DVB T .
Mam nadzieję że,nie nastąpi to w dniu oficjalnego startu DVB T,tylko nie co wcześniej np.w czerwcu.Czy Emitel,wie już coś w tej sprawie?

Odpowiedz