DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

varicap

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: varicap » 9 lutego 2009, o 17:56

Jarosław Bałuka pisze: Rekonfiguracja realizowana jest w celach pokazowych.
A dla kogo bedzie realizowany pokaz ?
vari

haneczka_b

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: haneczka_b » 9 lutego 2009, o 22:40

Witam !
Będąc trochę "nowy" chciałbym trochę wrócić do kwestii technicznych. Od kilku dni jestem posiadaczem tv z wbudowanym tunerem DVB-T i dekoderem MPEG-4. Po podłaczeniu go do istniejacej anteny, która była ustawiona na ośrodek DODR_S1B Katowice/Kosztowy ( mieszkam w Gliwicach po "zachodniej stronie miasta" N50st16'44" E18st36'04" więc ten ośrodek jest najbliższy ) ze zdziwieniem stwierdziłem, że odbiornik po procesie autostrojenia jako pierwszy pokazał zestaw programów w wersji cyfrowej na kanale 38. Po powertowaniu w necie stwierdziłem, że musi byc to sygnał z testowego nadajnika DVB-T ze Skrzycznego. Dzięki informacjom ze stron Emitel'a szybko stwierdziłem, że powinienem "przekrecic " antene sporo bardziej na południe a mimo tego na stronie informacyjnej odbiornik interpretował sygnał jako wysoki. Troche się zdziwiłem, bo przecież odległosc pomiedzy nadajnikiem i antena to ponad 70km a na dodatek w prostej linii pomiedzy anteną a nadajnikiem znajduje się duży kościół którego wieża "obrosnięta" jest antenami chyba ze dwóch BTS'ów. Niby pasmo dramatycznie inne ale efekt ekranowania na pewno występuje. Z opublikowanej mapki zasięgu nadajnika na Skrzycznem wynika, że raczej nie powinienem sie spodziewać dużego sukcesu a
Obraz był OK bardzo rzadko zdazały sie jakieś zakłócenia. Jednakże w ten weekend warunki atmosferyczne się mocno pogorszyły ( obfite opady deszczu sniegu antena "opatuliła się " warstwą mokrego sniegu)i programy praktycznie przestały być "ogladalne" Więc zaopatrzony w kompas wgramolilem sie na dach i przekrecilem antene dokładnie na Skrzyczne. W TV sygnał jest dalej "wysoki" Za to wielkości podawane jako Post Viterbi 5s UEC spadły do "0" a COFDM AGC spadło do ok. -190. A'propos czy zna ktoś jakis portal, na którym można się troszkę "podszkolić" z dziedziny podstawowych terminologi w tym zakresie Bo trochę dziwnie pisać o rzeczach o których nie ma się zielonego pojęcia.
Po korekcie anteny natychmiast jakość przekazu powrociła do poziomu, który mozna okreslić 'bez zastrzeżeń" Zobaczymy jak to będzie w przyszłości.
Występują jednak efekty, które chciałbym wyjasnić;
1) Zegar systemowy telewizora co chwile pokazuje inną godzine. Mozna to korygować ręcznie w ustawieniach, ale za jakis czas zegarek zaczyna pokazywac co innego. Nie ma to wprawdzie dużego znaczenia bo na razie nie używam funkcji automatycznego wyłączania lub załączania odbiornika opartego o ten zegar. Rozumiem, że związane jest to z faktem, iż testowaniu podlega raczej sama transmisja a sygnał czasu to raczej tylko drobiazg, który z punktu widzenia testów nie jest istotny.
2) Na TVP2(+reg) na pasku informacyjnym dotyczącym transmisji AUDIO wyświetla się napis "Nieokreślony Dolby Digital" i niestety w głosnikach jest cisza. trzeba ręcznie zmienić tryb audio na "Nieokreślony 2/0" Wtedy dzwięk jest "OK" ale tą czynność trzeba powtarzać za kazdym razem po przełaczeniu na TVP2(+reg) Poszukiwania miejsca w którym mozna by to ustawic na stałe niestety sie nie udały

Pytanie: Czy ktos wie czy można sobie z tym jakos poradzić ? ( KDT 40W4500)

Czy ktoś może ma podobne "efekty" ??

husky83
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: husky83 » 10 lutego 2009, o 09:42

haneczka_b, nie ten dział... Załóż odpowiedni temat tutaj: http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=3
A ja podpisuje się pod powyższymi pytaniami:
1. Czy wiadomo, w którym etapie będzie uruchomiona Wisła - w I czy w III ?
2. Czy, kiedy i do jakiej wartości zostanie zwiększona moc tego nadajnika?
3. Skoro u nas trzeba wszystko testować, to kiedy będą 'testy' (połączone z przejściem na ten format) mpeg4 w Wiśle? Czy ten pokazowy TVP HD będzie traktowany jako testy?
4. O Katowice na razie nie ma się co pytać, bo chyba znam już odpowiedź... "w III etapie, w 2011 roku"... Czy EmiTel nie może w jakiś sposób przyspieszyć startu Katowic? Skoro mógł "wymusić" (wiem wiem, kwestia sporna :P) późniejszy start Wisły (oby z tego nic nie wyszło), to może można też zadziałać w drugą stronę ;-)

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Jarosław Bałuka » 10 lutego 2009, o 10:08

Do pkt. 1 to wygląda że w I etapie, ale tu należy czekać na oficjalną decyzję administracji państwowej. Co do pkt. 2 - UKE przygotuje parametry techniczne emisji dla poszczególnych etapów, wtedy będziemy wiedzieć. Do pkt. 3 - pisałem, emisja z TVP HD potrwa tydzień. Jeśli Wisła będzie włączona do I etapu to zapewne będzie to już w MPEG-4. Do pkt. 4 faktycznie narazie nie ma co pytać.

Awatar użytkownika
orin
Posty: 398
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-50W809C, Samsung UE40H6700
Instalacja antenowa: Antena LOG 5-12 / 21-60 ~20m n.p.z. / kabel Triset113-10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN

TVP HD w DVB-T w multipleksie RTON Wisła/Skrzyczne

Post autor: orin » 10 lutego 2009, o 10:37

"Od 12 do 19 lutego osoby będące w zasięgu multipleksu DVB-T z nadajnika RTON Wisła/Skrzyczne będą mieli okazję zapoznać się z ofertą kanału TVP HD. Na tydzień uruchomiony zostanie przekaz kanału w celach pokazowych. Emisja będzie prowadzona w MPEG-4. TVP HD pojawi się w multipleksie w zastępstwie TVP Sport."

http://satkurier.pl/news/45252/tvp-hd-w ... yczne.html

husky83
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: husky83 » 10 lutego 2009, o 12:06

Dziękuję za odpowiedź :)
To jeszcze kolejne pytanie, chociaż teoretycznie nie w tym dziale, tylko w ogólnym powinno być.. Wiem że to trudne pytanie, bo odpowiedzi pewnie nikt nie zna ;) Czy wiadomo kiedy będzie już wszystko oficjalnie ogłoszone? Czyli 'sklad' pierwszego etapu, moce nadajników itp ? Orientacyjnie - chociaż miesiąc żebyśmy znali ;)
I drugie - czy taka np. wisła, przyjmując że będzie w I etapie, ruszy równo.. nie pamiętam jaka to tam była data, powiedzmy 1 września 2009, czy pakiet programów będzie już dostępny wcześniej, nadając 'nieoficjalnie' czy też testowo?

varicap

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: varicap » 10 lutego 2009, o 19:32

varicap pisze:
Jarosław Bałuka pisze: Rekonfiguracja realizowana jest w celach pokazowych.
A dla kogo bedzie realizowany pokaz ?
vari
No i sam sobie muszę (i do wiadomosci Forumowiczów):
Stowarzyszenie Media i Administracja dla Podbeskidzia pod honorowym patronatem Burmistrza Miasta Żywca - Antoniego Szlagora i Starosty Żywieckiego - Andrzeja Zielińskiego zapraszają serdecznie na konferencję „Perspektywa przejścia z emisji analogowej sygnału telewizyjnego na system emisji cyfrowej dotyczy wszystkich mieszkańców Podbeskidzia”.
Konferencja odbędzie się w dniu 17 lutego 2009 r. o godzinie 10:00 w Miejskim Centrum Kultury w Żywcu przy Al. Wolności 4.
Program konferencji:
- Aspekty prawne przejścia z emisji analogowej sygnału telewizyjnego na system emisji cyfrowej - Witold Kołodziejski - Przewodniczący KRRiT,
- Proponowane rozwiązania funkcjonalne związane z przejściem z emisji analogowej sygnału telewizyjnego na system emisji cyfrowej - Anna Streżyńska - Prezes UKE
- Wymagania techniczne i eksploatacyjne dla urządzeń technicznych do odbioru cyfrowych naziemnych transmisji telewizyjnych - Przedstawiciel Ministerstwa Infrastruktury,
- Nadajniki i przemienniki telewizyjne na Podbeskidziu oraz pakiet programowy dostępny po uruchomieniu przekazu cyfrowego w MPEG-4 HD - Grzegorz Labiś - Dyrektor Ośrodka Emisji TVP S.A. w Warszawie,
- Oferta programowa TVP Katowice dla Podbeskidzia - Tomasz Dalecki - Dyrektor Oddziału Katowickiego TVP S.A.
- Przedstawiciele TP EmiTel Sp. z o.o. - Pokaz rozwiązań technicznych związanych z naziemnym, cyfrowym przekazem i odbiorem sygnału telewizyjnego - Piotr Siemieniec - Dyrektor Biura Usług Radiofonicznych i Telewizyjnych
W konferencji wezmą udział przedstawiciele władz samorządowych oraz Parlamentarzyści z Podbeskidzia.
Przy udziale: TP EmiTel Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie i TVP Katowice.
Patronat medialny: Radio Bielsko, Radio Katowice, TVP Katowice, SUPER NOWA.
Z uwagi na konferencję - na okres tygodnia od 12 do 19 lutego zmieni się skład multipleksu DVB-T emitowanego z RTON Wisła/Skrzyczne (k. 38 - 610 MHz). W miejscu TVP Sport w MPEG-2 pojawi się przekaz TVP HD w MPEG-4/HD. Po 19 lutym zestaw i układ kanałów powróci do poprzedniej postaci.
Żródło:
http://satkurier.pl/news/45274/konferen ... zywcu.html
vari

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: kemi73 » 10 lutego 2009, o 21:08

Zastanawia mnie szybka zmiana kodowania i jak to jest możliwe że na czas konferencji można zmienić mpeg2 na mpeg4 a z Suchej Góry bez wymiany sprzętu się tak łatwo nie da. Panowie z Emitela Cud jaki czy co ?:).

pixeloza99

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: pixeloza99 » 10 lutego 2009, o 21:55

Jarosław Bałuka pisze:W dniu 12 lutego planowana jest zmiana konfiguracji multipleksu emitowanego z RTON Wisła / Skrzyczne. Z multipleksu zostanie usunięty program TVP Sport, a w jego miejsce zostanie dodany program TVP HD nadawany w MPEG-4. Pozostałe programy pozostaną bez zmian.
Jeśli naprawdę bez zmian to za HD w 6 Mb/s ja dziekuję bardzo... :cry:
A jeśli nie to pozostałe programy ulegną degradacji.

N.b. z tego co wiem mutipleks ze skrzycznego napędza też kupę analogowych nadajników.

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: kroczek12 » 10 lutego 2009, o 22:33

Panowie z Emitela, a czy jest jakaś możliwiść aby uruchomić TVP HD rówież z RTCN Krosno tak jak to miało miejsce ostatnio w Wiśle?? Tam jest podobna sytuacja (czyli uboga lista kanałów tvp1,tvp2,info oraz fakt że nie ma wogóle kanału w mpeg4). Osobiście chętnie bym potestował coś w mpeg4, jednak nie mam takiej możliwości bo jest tylko mpeg2.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: kemi73 » 10 lutego 2009, o 23:12

A to co robiłeś w sierpniu na olimpiadzie w 2008 ? Wtedy był czas na testy z Suchej Góry w mpeg4 teraz trzeba czekać na Euro w 2012.

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: kroczek12 » 10 lutego 2009, o 23:22

kemi73 pisze:A to co robiłeś w sierpniu na olimpiadzie w 2008 ? Wtedy był czas na testy z Suchej Góry w mpeg4 teraz trzeba czekać na Euro w 2012.
Owszem były testy wtedy ale miałem tylko do dyspozycji tuner jedynie z mpeg2. A teraz jest inaczej i mogę potestować mpeg4. Zresztą najlepiej by było gdyby przełączyli wszytsko z mpeg2 na mpeg4 nie tylko w Krośnie ale i wszędzie tam gdzie tak jest. Im szybciej to zrobią tym lepiej dla mieszkańców bo z tego co widze dalej są bałamuceni w sklepach rtv....ech

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 229
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Acid » 11 lutego 2009, o 18:13

Wiatm forumowiczów. Dzisiaj stałem się posiadaczem tunera Ferguson 8200 HD. Mieszkam w Czechowicach-Dziedzicach, poziomy sygnału ze Skrzycznego jakie pokazuje tuner to 80% dla siły i 95-100% dla jakości. Wszystko pięknie śmiaga poza TVP Sport, okresowo powstaje "pixelowanie" lub całkowity zanik obrazu, czy ktoś zaobserwował podobny problem?

Mam jeszcze pytanie do Panów z Emitela. Czy na nadajniku istnieje możliwość ustawienia daty i godziny? Nie wiem jak jest na innych tunerach ale ferguson pobiera te dane z sieci/nadajnika i nie ma możliwości ręcznej konfiguracji.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Jarosław Bałuka » 12 lutego 2009, o 10:13

Nastąpiła zmiana składu multipleksu zgodnie z wcześniejszą informacją. Należy ponownie zaczytać listę kanałów.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 229
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Acid » 12 lutego 2009, o 10:38

A czy emisja TVP HD będzie docelowo zakodowana, gdyż w tej chwili tak jest :|

PS Dziękuje za ustawienie daty i godziny :)

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Jarosław Bałuka » 12 lutego 2009, o 12:09

Acid pisze:A czy emisja TVP HD będzie docelowo zakodowana, gdyż w tej chwili tak jest :|

PS Dziękuje za ustawienie daty i godziny :)
do końca lutego. Szczegóły tutaj:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=3&t=338

husky83
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: husky83 » 12 lutego 2009, o 13:28

Zaraz zaraz.. czy to oznacza, że TVP HD ze Skrzycznego jest zakodowane ?! Żartujecie sobie ? To po kiego grzyba wielkie chwalenie się, że będzie TVP HD, skoro nikt go nie odbierze?!

Upewnie się jeszcze jak wrócę do domu, ale jeśli to prawda, to GRATULUJE !!
Warszawka miała okazje się nacieszyć, my mamy przez tydzień.. i to zakodowane... Więc się chyba nie dowiem czy mój komp będzie wystarczający do DVB-T HD...

Oby to okazało się nieprawdą....

haneczka_b

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: haneczka_b » 12 lutego 2009, o 17:02

Jarosław Bałuka pisze:Nastąpiła zmiana składu multipleksu zgodnie z wcześniejszą informacją. Należy ponownie zaczytać listę kanałów.
Sytuacja po rekonfiguracji w Gliwicach wygląda prawie doskonale.
Rzeczywiście zamiast TV Sport pojawiło się TVP HD
Wprawdzie opis w menu konfiguracyjnym (Sony KDL 40W4500) pokazuje
prawidłową nazwę kanału , ale na pasku pojawiającym się po przełączeniu kanału dalej nazywa się TVP Sport.
Zgodnie z sugestią chciałem dokonać "ponownego zaczytania listy kanałów" ale okazało się , że TV nie odnajduje żadnych usług na kanale 38 no i w konsekwencji na żadnym.
Na starych ustawieniach można oglądać ale nowych ustawień nie da się wprowadzić.
Ciekawe co jest powodem ?
Zegarek pokazuje już prawidłowy czas.
Ale w przypadku TVP 2 dalej występuje efekt, że po wywołaniu kanału "2" zgłasza się z wybraną opcją Audio:Dolby Digital a niestety dźwięk w tej opcji nie jest transmitowany i trzeba ręcznie zmienić na 2/0, niestety za każdym razem. Problem wydaje się po stronie konfiguracji danych transmitowanych.

Wracając do TVP HD - jakość naprawdę imponująca. W końcu mogę poznać możliwości swojego LCD
Miło się ogląda - szkoda, że tylko tydzień .

Pozdrowienia

fukas

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: fukas » 12 lutego 2009, o 19:44

Wczoraj było wszystko ok , dzisiaj rano chciałem przeszukać na nowo i zgubiła sie cała paczka nie da sie jej ponownie wyszukać , co sie moglo stać tv sony kdl 32 v 4500 niby szuka bardzo długo na 38 ale nic sie nie pojawia ( podłoczyłem stary dekoder z clatronika w mpg2 i wszystko chodzi wiec sygnał ok ) paczka z czech na 39 chodzi normalnie , pomocy ( tak czekałem na tvp hd ) :( widze ze haneczka_b też ma te problemy :!:

sylwek
Posty: 10
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 20:45

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: sylwek » 12 lutego 2009, o 20:55

Mam to samo, czyli nic :cry: po próbie ponownego przeszukania

Odpowiedz