DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Awatar użytkownika
polsatowicz
Posty: 149
Rejestracja: 15 grudnia 2011, o 15:13
Odbiornik: Telewizor LG32LD420
Modem pod usb digitus
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa opticum ax 1000 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne,Żywiec Grojec

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: polsatowicz »

Właśnie od kolegi z którym jade dostałem tuner tv do laptopa i oglądam sobie teraz DVB-T w szwecji,uwieżcie mi tu DVB-T jest o wiele lepsze niż w Polsce są tu kanały HD i więcej nadajników.

Tongariro
Posty: 19
Rejestracja: 24 grudnia 2010, o 12:06

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Tongariro »

Odbiór Muxu1 ze Skrzycznego w Cieszynie wraca do normy. :P Obraz bez zacięć, moc sygnału troszeczkę słabsza od tej przed atakiem zimy.

yoyo
Posty: 93
Rejestracja: 8 marca 2011, o 09:31
Odbiornik: nBox Turbo przez multiroom,
Not Only TV USB Dongle,
Instalacja antenowa: Televes DAT75 HD Boss
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: yoyo »

Potwierdzam, u mnie też lepiej. Tylko jaka jest pewność że to nie będzie się powtarzać przy każdym lepszym śniegu? :-/

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: #BEAVER# »

U Mnie przez ten mrozik też odbiór się poprawił.
Ale mrozu przecież nie będzie cały rok... :D

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: TVRuda »

Wczoraj jak robiłem diagnostykę sygnałów to tylko przy k62 nie było paska a był wykrzyknik w trójkącie. Jak jest dziś jeszcze nie wiem.

EDIT: na k62 mam moc 10% a jakość 50% ale nie ma wogóle obrazu na TV. Po chwili moc wskakuje do 70% a jakość zero i za chwilę paski znikają, brak nawet informacji o modulacji i reszcie. Po około 5 sekundach cykl się powtarza.

Nie ma sensu na siłę łapać sygnału z nadajnika, który nie obejmuje mojego obszaru. Trzeba poczekać aż 1 czerwca włączą MUX1 z Kosztów.

kuku1234
Posty: 469
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: kuku1234 »

Praca nad instalacja zamiast lamentu. Ja zaczynalem od chyba 45% na MUX 2. Potem zaczalem ustawiac, ostatnio poprzycinalem kable i MUX 1 z maksymalnego 40% wskoczyl do 45%. Jak w maju badz wczesniej przekrece na Kosztowy to przypuszczam, ze MUX 2 bedzie juz z 70%.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 291
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Acid »

polsatowicz pisze:Właśnie od kolegi z którym jade dostałem tuner tv do laptopa i oglądam sobie teraz DVB-T w szwecji,uwieżcie mi tu DVB-T jest o wiele lepsze niż w Polsce są tu kanały HD i więcej nadajników.
Taaa :lol: Zwłaszcza, że mają FTA raptem 5 kanałów z czego jak dobrze pamiętam jeden na "poziomie" naszego polsatu a reszta to telewizja publiczna z ramówką podobną do CT.

rafus
Posty: 14
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 21:23
Odbiornik: więcej niż jeden
Instalacja antenowa: DIGIT Aktivia,
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne- nieosiągalne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: rafus »

W samym Centrum Cieszyna ( rynek) dalej nic nie ma :(
Pewnie przyjdzie czekać na odwilż ;)
Czy w związku z zaistniałą sytuacja Emitel rozważa zakup systemu odlodzeniowego dla anteny?
Pewnie sie nie dowiemy :roll:

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 838
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek »

Eureka! OTV KATOWICE w 16:9. Na razie bez WSS.

Arek_So
Posty: 69
Rejestracja: 18 października 2011, o 11:53
Odbiornik: LG 37LH3000
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Arek_So »

Potwierdzam. Jest 16:9 ściśnięte w 4:3. Może to być jednak jakiś błąd bo w analogu naziemnym jest tak samo, a tam nawet TVP Kraków nadal nadaje w formacie 4:3.

SPECTRA
Posty: 16
Rejestracja: 23 stycznia 2012, o 10:00

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: SPECTRA »

rafus pisze:W samym Centrum Cieszyna ( rynek) dalej nic nie ma :(
Pewnie przyjdzie czekać na odwilż ;)
Czy w związku z zaistniałą sytuacja Emitel rozważa zakup systemu odlodzeniowego dla anteny?
Pewnie sie nie dowiemy :roll:
Bez komentarza

http://forum.digizone.cz/index.php?topi ... icseen#new

S největší pravděpodobností mají Poláci závadu v napájecím traktu nového AS, případně v některých dílčích děličích výkonu a za právě panujících klimatických podmínek na vysílací kótě to nelze opravit. Musí počkat až se oteplí. Ofiko, to samozřejmě provozovatel oznámit nechce a tváří se, že je vše v poho. K poklesu došlo jen v některých azimutech a výše popsaná závada se jeví, jako příčina současného stavu.

przetłumaczone

Najprawdopodobniej mają Polacy awarię w systemie zasilania nowego systemu antenowego, ewentualnie niektórych rozgałęźników mocy, której nie można usunąć w obecnych warunkach klimatycznych.Trzeba czakać na ocieplenie. Oczywiście, operator nie chce się do tego przyznać i robi wrażenie, że wszystko jest w porządku. Do spadku doszło tylko w niektórych azymutach, a opisana powyżej awaria jest prawdopodobnie przyczyną dzisiejszej sytuacji.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Jarosław Bałuka »

Nie jest prawdziwe wyżej przedstawione domniemanie. Jak napisałem wcześniej, wystąpiło bardzo silne oblodzenie wieży i anten.

yoyo
Posty: 93
Rejestracja: 8 marca 2011, o 09:31
Odbiornik: nBox Turbo przez multiroom,
Not Only TV USB Dongle,
Instalacja antenowa: Televes DAT75 HD Boss
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: yoyo »

Hm, ciekawe - domniemanie braci z południa, czy coś jest na rzeczy. Nie chce mi się wierzyć, że 25kW nie idzie, podczas gdy 1,25kW leci jak dawniej, więc jest prawdopodobne, że gdyby to był problem z prądem, to obniża się tam, gdzie jest z czego - czyli kanał 62 - i to by wiele tłumaczyło.
Z tym, że w takim wypadku operator, gdyby miał j...., to by napisał i ludzie by się nie zrażali do odbioru DVB-T, tylko wykazali zrozumieniem i czekali na wiosnę. A tak np. taki ja, który już poleciłem kilku osobom montaż anteny do DVB-T, więcej już tego nie zrobię, bo niby po co.

Edit. Ok, widzę dopiero post pana Jarosława, bo powstał w międzyczasie jak pisałem swój. Czy możemy liczyć na jakieś informacje n.t. ewentualnych możliwości montażu w przyszłości instalacji przeciwoblodzeniowych? Jak to wygląda technicznie?

SPECTRA
Posty: 16
Rejestracja: 23 stycznia 2012, o 10:00

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: SPECTRA »

Jarosław Bałuka pisze:Nie jest prawdziwe wyżej przedstawione domniemanie. Jak napisałem wcześniej, wystąpiło bardzo silne oblodzenie wieży i anten.
Dlaczego?

1. Tylko w niektorych kierunkach nastapil spadek ?
2. Lysa Gora ma inne warunki klimatyczne ?
3. Wedlug kolegi Polsatowicza w Szwecji w ogole chyba zimy nie ma.

yoyo
Posty: 93
Rejestracja: 8 marca 2011, o 09:31
Odbiornik: nBox Turbo przez multiroom,
Not Only TV USB Dongle,
Instalacja antenowa: Televes DAT75 HD Boss
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: yoyo »

Sprawdziłem u brata, który ma Televes HD 75 i mieszka wyżej ode mnie, więc teoretycznie jest w lepszym położeniu. Nie ma absolutnie nic! Mux-2 i Mux-1 - ciemność. Żeby było ciekawiej, wszystkie czechy lecą idealnie. Czy Pradziad i Lysa hora są w innej strefie klimatycznej?

Bardzo chcielibyśmy sensownych wyjaśnień ze strony operatora dlaczego obrębie, w którym zobowiązany jest do pokrycia sygnałem DVB-T już po okresie testów tego sygnału nie ma i przede wszystkim jakie kroki podjęte będą aby w przyszłości podobna sytuacja nie miała miejsca? Może zaczniemy pisać do UKE?

Edit: U mnie też dzisiaj panuje ciemność na obu muxach, na wszystkich tunerach (resztki mux2).

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: AdamP »

TVRuda pisze:Nie ma sensu na siłę łapać sygnału z nadajnika, który nie obejmuje mojego obszaru. Trzeba poczekać aż 1 czerwca włączą MUX1 z Kosztów.
Ja odbieram 2 polskie mux'y ze Skrzycznego (i 2 czeskie) z odległości ok. 90km. Prawdopodobnie masz za słabą instalację antenową. Antena siatkowa nie jest najlepszym pomysłem na takie odległości.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: TVRuda »

Ok wszystko fajnie hiper tylko dlaczego Wisły nie łapię a Łysa Hora śmiga i nadajnik dalej stoi od wiślańskiego?

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 848
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ploomba »

Maciejek pisze:Eureka! OTV KATOWICE w 16:9. Na razie bez WSS.
Tak rano TVP Info było w 16:9 a teraz znowu w obciętym 4:3 :evil:

Awatar użytkownika
andrew 61k
Posty: 71
Rejestracja: 13 października 2011, o 20:17
Odbiornik: WIWA HD90
Instalacja antenowa: antena kierunkowa - logarytmiczna z wzmacniaczem LG-2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła - Góra Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: andrew 61k »

Witam wszystkich i mam pytanie:
- Czy będzie możliwość w póżniejszym okresie odbierania z Wisły - Skrzyczne takich programów jak TVP POLONIA,TVP HISTORIA,TVP KULTURA ?
- Bardzo proszę o jakąś informacje w tej sprawie,a może Pan Jarek z Emitela coś wie i się wypowie w tej kwestii.
- Za każdą udzieloną odpowiedż z góry dziekuję.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg »

Będzie, w 2014 roku :D

Odpowiedz