DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 229
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Acid » 12 lutego 2009, o 23:44

Ja nie musiałem nawet ponowie programować tunera, poprostu w miejscu TVP Sport pojawiło się TVP HD. Dużo nie stracicie bo chyba tylko wieczorami jest odkodowane ale mimo wszystko jest na co popatrzeć, oczywiście pod względem jakości.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Jarosław Bałuka » 13 lutego 2009, o 09:29

fukas pisze:Wczoraj było wszystko ok , dzisiaj rano chciałem przeszukać na nowo i zgubiła sie cała paczka nie da sie jej ponownie wyszukać , co sie moglo stać tv sony kdl 32 v 4500 niby szuka bardzo długo na 38 ale nic sie nie pojawia ( podłoczyłem stary dekoder z clatronika w mpg2 i wszystko chodzi wiec sygnał ok ) paczka z czech na 39 chodzi normalnie , pomocy ( tak czekałem na tvp hd ) :( widze ze haneczka_b też ma te problemy :!:
Przed ponownym zaczytaniem należy wyczyścić wcześniej zapisane kanały. W wielu odbiornikach niestety jest to zwiazane z koniecznoscią przywrócenia "ustawień fabrycznych" gdyż albo brak funkcji kasowania listy kanałów albo ta funkcja nie do końca działa i pozostają jakieś zapisy.

sylwek
Posty: 10
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 20:45

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: sylwek » 13 lutego 2009, o 10:25

Jarosław Bałuka pisze:
fukas pisze:Wczoraj było wszystko ok , dzisiaj rano chciałem przeszukać na nowo i zgubiła sie cała paczka nie da sie jej ponownie wyszukać , co sie moglo stać tv sony kdl 32 v 4500 niby szuka bardzo długo na 38 ale nic sie nie pojawia ( podłoczyłem stary dekoder z clatronika w mpg2 i wszystko chodzi wiec sygnał ok ) paczka z czech na 39 chodzi normalnie , pomocy ( tak czekałem na tvp hd ) :( widze ze haneczka_b też ma te problemy :!:
Przed ponownym zaczytaniem należy wyczyścić wcześniej zapisane kanały. W wielu odbiornikach niestety jest to zwiazane z koniecznoscią przywrócenia "ustawień fabrycznych" gdyż albo brak funkcji kasowania listy kanałów albo ta funkcja nie do końca działa i pozostają jakieś zapisy.
Niestety nie pomogło zresetowanie do ustawień fabrycznych. Dalej nie widzi żadnych kanałów :cry: Ale jak wpiszę parametry Kanał38, 610,00Mhz to pokazuje siła sygnału 99% jakość 80%. TV Sharp LC-32D65E.

Kowalik1
Posty: 11
Rejestracja: 4 lutego 2009, o 21:24
Odbiornik: TV Philips PFL 8654H
Dekoder Cyfrowy Polsat T-HD1000
Instalacja antenowa: AZART -15 m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków/Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Kowalik1 » 13 lutego 2009, o 10:49

sylwek pisze:Niestety nie pomogło zresetowanie do ustawień fabrycznych. Dalej nie widzi żadnych kanałów Ale jak wpiszę parametry Kanał38, 610,00Mhz to pokazuje siła sygnału 99% jakość 80%. TV Sharp LC-32D65E.
Wg strony :
http://www.sharp.eu/cps/rde/xchg/SID-0A ... K_HTML.htm

Telewizor nie posiada tunera MPEG-4 a tylko MPEG-2 /analogowy więc TVP HD "nie może zobaczyć" :oops: choć MPEG-2 powinien widzieć nadal.
Chyba ,że Emitel zrobił niespodziankę i wszystko już "idzie po nowemu"

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: ploomba » 13 lutego 2009, o 11:00

Kowalik1 pisze: Chyba ,że Emitel zrobił niespodziankę i wszystko już "idzie po nowemu"
1, 2 i Info lecą w mpeg-2.

sylwek
Posty: 10
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 20:45

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: sylwek » 13 lutego 2009, o 11:46

ploomba pisze:
Kowalik1 pisze: Chyba ,że Emitel zrobił niespodziankę i wszystko już "idzie po nowemu"
1, 2 i Info lecą w mpeg-2.
Po przeszukaniu nie lecą :cry: Nie pomogło nawet zresetowanie do ustawień fabrycznych i ponowne przeszukanie.

Sąsiad nie robił nic i ma 1, 2 i Info na tym samym TV Sharp LC-32D65E.
Mnie pokusiło wczoraj aby przeszukać i nie mam żadnego programu.

haneczka_b

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: haneczka_b » 13 lutego 2009, o 12:44

Przed ponownym zaczytaniem należy wyczyścić wcześniej zapisane kanały. W wielu odbiornikach niestety jest to zwiazane z koniecznoscią przywrócenia "ustawień fabrycznych" gdyż albo brak funkcji kasowania listy kanałów albo ta funkcja nie do końca działa i pozostają jakieś zapisy.[/quote]

W serii Sony Bravia niestety przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie pomogło a wrecz zakończyło udział w testowaniu transmisji DVB-T. Bo po przekonfigurowaniu "multipleksu" kanały były "odbieralne" z małoznaczącymi drobnymi usterkami a po przywróceniu ustawień fabrycznych w Bravi TV nie wykrywa żadnych usług cyfrowych więc "widzę ciemność ". Wygląda więc że jednak coś sie więcej "przekonfigurowało" niż miało w zamyśle.
Status nadawania jako testowy oczywiście nie pozwala narzekać a faktem jest że się coś przy okazji "przetestowało".
W tym momencie ważna jest odpowiedz na pytanie "...co dalej?..." Bo po przestawieniu anten na kierunek Skrzyczne kanały analogowe zarówno z Katowic jak i ze Skrzycznego odbierane są mocno "słabo". Tak więc wypadało by się pofatygować do administracji budynku po zgodę na kolejne prace na dachu. Pogoda fatalna na takie zabawy i troche cyfrowej jakości żal !!! Jeżeli diagnoza i ew. poprawki to kwestia dni to może nie warto ?

Jak więc wyglądają szanse na powrót to stanu "z przed" ?

Czy przy kolejnej rekonfiguracji 19-tego ?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Jarosław Bałuka » 13 lutego 2009, o 13:55

To proszę teraz ponownie przeskanować i dać znać czy jest OK.

haneczka_b

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: haneczka_b » 13 lutego 2009, o 14:06

Wszystko sie zgadza !! Teraz jest OK !
Dziękuje serdecznie za błyskawiczną reakcje !!

sylwek
Posty: 10
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 20:45

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: sylwek » 13 lutego 2009, o 14:27

Jarosław Bałuka pisze:To proszę teraz ponownie przeskanować i dać znać czy jest OK.
Jest OK. 1,2, i reg.

Dla informacji podam ze ,,widzi" TVP HD ale oczywiście brak obrazu i dźwięku.

fukas

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: fukas » 13 lutego 2009, o 16:28

dzieki już wszystko działa ok , obraz bajka :)

AdamTychy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: AdamTychy » 14 lutego 2009, o 01:06

Witam, MPEG-2 TVP1(1.fonia,2.fonia to AC3-2.0), TVP2 (1.fonia,2.fonia AC3-brak dzwięku),TVP INFO(1fonia), brak TVP SPORT w jego miejsce jest TVP HD ale chyba w MPEG-4. Mam tylko fonie, 1.fonia to AC3 5.1 a 2.fonia stereo. Ciekawe dlaczego 1.fonia to AC3? Jeżeli ktoś ma TV z MPEG-4 to musi dodatkowo podłączyć dekder DD aby podstawową fonie słyszeć.

scanya
Posty: 152
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: scanya » 14 lutego 2009, o 10:40

AdamTychy pisze:Ciekawe dlaczego 1.fonia to AC3? Jeżeli ktoś ma TV z MPEG-4 to musi dodatkowo podłączyć dekder DD aby podstawową fonie słyszeć.
Dlaczego ? Przecież TV może mieć również dekoder DD.

AdamTychy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: AdamTychy » 14 lutego 2009, o 10:54

Witam, a znasz jakiś co ma wbudowany dekoder Dolby Digital?

scanya
Posty: 152
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: scanya » 14 lutego 2009, o 13:32

Większość najnowszych Sony z tunerem DVB-T MPEG-4 ma również DD i DD+

AdamTychy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: AdamTychy » 14 lutego 2009, o 19:15

no fakt, Sony serii 4500 tak maja dekodery DD, ale 4050, 4030, 4020, 4000, 3500, 3000 już nie.

scanya
Posty: 152
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: scanya » 14 lutego 2009, o 20:28

AdamTychy pisze:no fakt, Sony serii 4500 tak maja dekodery DD, ale 4050, 4030, 4020, 4000, 3500, 3000 już nie.
Dekodery DD i DD+ są w seriach W4000, W4500 i X4500.

komi
Posty: 50
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 22:57

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: komi » 15 lutego 2009, o 11:56

Posiadam tuner DVB-T do komputera pod USB. Oczywiście działa TVP1,2 i Info. Niestety mój komputer nie wyrabia się z TVP HD. Może znacie jakiś kodek, który by pozwolił oglądać TVP HD na słabszym komputerze?

AdamTychy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: AdamTychy » 15 lutego 2009, o 12:10

seria w4000 ma tylko DD+ sony.pl, serie .4500 mają DD i DD+

scanya
Posty: 152
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: scanya » 15 lutego 2009, o 13:01

AdamTychy pisze:seria w4000 ma tylko DD+ sony.pl, serie .4500 mają DD i DD+
Sony serii W4000 mają zarówno DD jak i DD+, taką odpowiedź otrzymałem z infolinii producenta. A jak Pan nie wierzy, to proszę się zapytać kogoś kto taki TV ma - na tym forum parę takich osób się znajdzie.

Odpowiedz