DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: TLW/SZA » 11 grudnia 2016, o 11:15

Dokładnie to jest ten typ anteny:
http://www.barczak.com.pl/oferta/anteny ... 69-hv.html

Jej plusem jest też to że ma zamontowany przedwzmacniacz ,w razie słabego sygnału można włączyć w tunerze opcję zasilania anteny,a gdy nie ma takiej potrzeby działa ona w trybie pasywnym.

Tak jak pisałem zrobiliśmy krótki test,antenka była zamocowana do barierki na balkonie.
W tej chwili wszystko jest już zdemontowane.
Dzięki temu że jest mała i poręczna to ją wożę ze sobą wraz z podpiętym koncentrykiem ok.7m i tunerem Manty.
Ot taki mały zestaw mobilnego testowania ;)

Z tego co się orientuję to w Gliwicach w zależności od miejsca odbiór MUX-8 wygląda różnie,w południowych dzielnicach typu Bojków,Trynek czy Sikornik raczej nie ma szans na odbiór tego MUX-u z Kosztowych bo jest silne tłumienie w tym azymucie.
Ale ze Skrzycznego odbiera przyzwoicie no ale musi być już dedykowana antena pod pasmo VHF.
Czy na siatce ktoś odbiera MUX-8 w Gliwicach nie wiem.
Być może będę miał okazję kiedyś to sprawdzić lub podpytać znajomych.

deejay_18
Posty: 8
Rejestracja: 9 grudnia 2016, o 19:23
Odbiornik: Cabletech URZ0323, 2x TV Philips
Instalacja antenowa: Antena DPM-Solid DV4/A35, Rozgałęźnik TV R-3 Signal, Kabel Triset-113 PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła / Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: deejay_18 » 11 grudnia 2016, o 11:57

Nie cytuj poprzednich wypowiedzi. Potrafimy je znaleźć.
Będę wdzięczny jak podasz którą wersje wzmacniacza masz zamontowaną w antenie http://www.barczak.com.pl/oferta/inne-- ... cznej.html ten 15dB czy wersja mocniejsza 25dB? Jak możesz to podaj gdzie kupiłeś tą antenę w wersji aktywnej ze wzmacniaczem. Dodam że zamierzam odebrać z gminy Świerklany (okolice Rybnika) profil zamieszczam poniżej po linii prostej około 51 km. Z góry dzięki.http://www.dvbtmap.eu/terrainprofile.ht ... 1454616895

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: TLW/SZA » 11 grudnia 2016, o 15:47

Przedwzmacniacz jest w wersji 25dB czyli opcja "B".
Myślę że w Świerklanach powinieneś na luzie odebrać ten MUX w wersji pasywnej.
Gdyby jednak okazało się że sygnał jest zbyt słaby ,wtedy można dokupić płytkę wzmacniającą myślę że ta 15dB w zupełności wystarczy.

Lord03
Posty: 8
Rejestracja: 9 lutego 2012, o 15:23
Odbiornik: Manta DVBT 02
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła/Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Lord03 » 18 grudnia 2016, o 12:22

Wczoraj między 19 a 21 awaria MUX-a 3. Dziś po 11 znów pojawiają się problemy i braki sygnału.
Naprawcie to w końcu.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: dr146 » 18 grudnia 2016, o 12:57

Potwierdzam mux 3 umarł ale to nie kwestia jednego nadajnika , nie ma tak samo w Katowicach mux 3, w Bielsku w kablówkach osiedlowych zresztą też więc chyba problem jakiś odgórny
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2016, o 12:57 przez dr146, łącznie zmieniany 2 razy.

tranzystor
Posty: 245
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tranzystor » 18 grudnia 2016, o 15:28

Lord03 pisze:Dziś po 11 znów pojawiają się problemy i braki sygnału.
Tak wczoraj i dzisiaj rano oraz od 12 do 13 nawet godzinne braki sygnału - ja potwierdzam tylko że brak było Katowice-Kosztowy bo mam antenę kierunkową głównie ustawioną na Katowice czy się coś rozsynchronizowało czy padają nadajniki? nie wiem, u mnie wskaźnik jest jeden i pokazywał sygnału 0% gdzie wszystkie MUXy nawet najsłabszy TVS działały bez zarzutu, teraz jest dobrze ale jak długo nie wiem :roll:

MaxEvans
Posty: 85
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ z funkcją tunera TV
Instalacja antenowa: Antena siatkowa Dipol zamknięty + Symetryzator antenowy 1-69 Wzmaciacz MC 9102
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 / Sienkiewicza / Zygry

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: MaxEvans » 18 grudnia 2016, o 16:11

na tvp info jest wiadomosc ze usterka zostala naprawiona przez Emitel

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: RE: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: dr146 » 18 grudnia 2016, o 23:04

Chyba nie do końca , mux-a 3 znów brak. To co piszą na stronie emitela to bzdury w które chyba sami nie wierzą. Żadne zakłócenia czy kilkuminutowe przerwy. Już po raz kolejny całkowity brak kanałów z mux 3 na okres 1- 3 godzin - przynajmniej jeśli chodzi o Skrzyczne

tranzystor
Posty: 245
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: RE: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tranzystor » 19 grudnia 2016, o 01:44

dr146 pisze:mux-a 3 znów brak
Katowice to samo w tej chwili (o już ruszyło jak pisałem), prawda, to nie są parominutowe przerwy, tylko godzinne albo i więcej poważne awarie, czegoś takiego w polskiej radiofonii jeszcze nie bywało nigdy i chyba nawet w żadnym innym kraju też aby kilka-naście niezależnych multiplekserów wysiadło? Jeśli to awaria SFN na więcej jak połowie kraju to "gratuluję" technologii a jeśli nie to szukałbym przyczyn zakłóceń i czy nie pojawiły się z "bliżej nieznanego źródła" vel. rosyjskich hakerów, ewentualnie stacji amatorskich. :lol:

blondaska78
Posty: 21
Rejestracja: 29 kwietnia 2012, o 00:05
Odbiornik: Telewizor Sony Bravia
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: blondaska78 » 19 grudnia 2016, o 07:22

Niech nie pierniczą o synchronizacji bo czemu mux 1 działa a nadaje razem ze Skrzycznem na 55 kanale.Coś tu nie gra...

fotoamator
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwietnia 2011, o 17:34

Re: RE: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: fotoamator » 19 grudnia 2016, o 08:05

tranzystor pisze:
dr146 pisze:mux-a 3 znów brak
czegoś takiego w polskiej radiofonii jeszcze nie bywało nigdy i chyba nawet w żadnym innym kraju też aby kilka-naście niezależnych multiplekserów wysiadło?
Było raz w Polsce 13.12.1981r.

Poniedziałek 19.12.2016 07:40 dalej brak TVP Mux-3 z Skrzyczne i Katowice
Obrazek

Powtórzę że w mojej opinii to nie przypadek ,
każdy liczący się duży system informatyczny (czytaj DVB-t) musi mieć redundancje dla dostępu.
Zarówno energetyczną jak i wymiany danych.
To czego jesteśmy świadkami to jest celowe działanie.
W dużo mniejszych firmach jest zagwarantowany awaryjny dostęp.
Jakby faktycznie była poważna awaria to nie działałby żaden multipleks a nie tylko ten z TVP

dvbtowiec
Posty: 475
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: dvbtowiec » 19 grudnia 2016, o 08:34

A na jakiej podstawie twierdzisz ze każdy MUX nie powinien działać?
MUX3 jako jedyny ma doświetlenia.

W MUX8 są zakłócenia od miesiąca, których nie było na innych MUX, jak się to ma do Twojej teorii spiskowej?

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: AdamP » 19 grudnia 2016, o 11:28

dvbtowiec pisze: MUX3 jako jedyny ma doświetlenia.
I przez to dużo gorszy BER. Póki działały tylko Wręczyca, Kosztowy i Skrzyczne było w miarę dobrze. Generalnie jest to najtrudniejszy do odbioru mux na UHF.

blondaska78
Posty: 21
Rejestracja: 29 kwietnia 2012, o 00:05
Odbiornik: Telewizor Sony Bravia
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: blondaska78 » 19 grudnia 2016, o 17:18

Teorie spiskowe :?: A wiecie że w piątek była też awaria PAP http://wiadomosci.onet.pl/kraj/pap-zawi ... ow/ejd62gw a wy dalej żyjcie w swoim świecie...

tranzystor
Posty: 245
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tranzystor » 19 grudnia 2016, o 17:56

blondaska78 pisze:w piątek była też awaria
Dokładnie u mnie przed 21 zgasł nadajnik, ale to niejedyne awarie w tym dniu:
http://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60 ... 00617.html

Ciekawe czy wyniki śledztwa będą publicznie udostępnione dla ludu :o nie podejrzewam żeby coś tu emitel kombinował (aż taki chyba głupi nie jest :ugeek: ), ale czemu nie podejrzewać że doszło do jakiegoś ataku hakerskiego czy innego typu z jakiegoś obcego państwa? :mrgreen:

Eh gdy był analog to żaden haker nie mógł zaatakować :lol:

beskidus
Posty: 1
Rejestracja: 19 grudnia 2016, o 21:43
Odbiornik: lg
Instalacja antenowa: siatka

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: beskidus » 19 grudnia 2016, o 21:56

Witam. Odbiera ktoś mux 8 w południowej części Żywiecczyzny? Mieszkam w okolicy centrum Milówki i nic nie łapię.
Mam antenę siatkową ze wzmacniaczem lna 177. Próbowałem też wzmacniacz zastąpić symetryzatorem 6-60. Ale nic to nie dało. Niestety sytuacja terenowa jest nieciekawa, Skrzyczne jest zasłonięte przez inne góry. Są wszystkie trzy Mux-y lecz 8 nie ma. Ma ktoś jaki pomysł?

tranzystor
Posty: 245
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tranzystor » 20 grudnia 2016, o 00:13

beskidus pisze:Odbiera ktoś mux 8 w południowej części Żywiecczyzny? Mieszkam w okolicy centrum Milówki i nic nie łapię.
Tylko przy widoczności optycznej z nadajnikiem Skrzyczne, MUX-8 to tylko 1,5 kW mocy, z czego nie wiadomo ile idzie na południe, pewnie nic :lol:

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 227
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Acid » 20 grudnia 2016, o 00:40

Akurat na południe leci pełna moc, jednak tak jak wspomniał kolega w poprzednim poście może być ciężko. Obróć tą siatkę do pionu i szukaj sygnału na kanale 7, jeśli cokolwiek uda się uzyskać możesz zaryzykować kupno anteny VHF ale gwarancji na poprawny odbiór bez widocznośći anteny nadawczej nie ma.

Dobrycel
Posty: 33
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Dobrycel » 3 stycznia 2017, o 23:01

Panie Jarosławie czy moze mi Pan powiedzieć co Emitel odwala z nadajników ze Skrzycznego ? Od Października czy Listopada tak sygnał skacze ze sie odechciewa. Czy znowu trzeba nasłać na Was UKE ? Szkoda, że kar nie może nakładać na Emitela a każdy jeden co instalacje zmienił powinien wystąpić o zwrot kosztów.
100% po kilku lub kilkunastu sekundach zero procent. 3 anteny (wzmacniacz oraz bez). Zawsze to samo ...
Skaczący sygnał ... Wszystkie muxy. Tak jak to było po włączeniu doświetleń. Rozumiem jedna instalacja, ale nowe anteny i nadal to samo ...

tranzystor
Posty: 245
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tranzystor » 4 stycznia 2017, o 00:20

Dobrycel pisze:co Emitel odwala z nadajników ze Skrzycznego ?
Biedny emitel co się z nimi dzieje? :cry: Ja już musiałem zmienić antenę na starą i poczciwą ... no wiecie jaką? :mrgreen: na grilla :lol: i normalnie nie wierzę :o MUX3 skacze od 95 do 100% - matko jedyna nigdy mnie ta antena nie zawiodła, jeszcze jak kiedyś odbierałem MUX3 - było idealnie a jednak MUX3 teraz zawodzi (nic się nie dzieje na obrazie, zero pixelozy ale jednak wskaźnik coś niedobrego "wypluwa") :roll: i wszystko "zgodnie z normami", strasznie mi coś tu przeszkadza w odbiorze z Kosztów, czyżby Skrzyczne? czy Częstochowa? Nie wiem, już nic nie wiem, głupi jestem. :ugeek:

Odpowiedz