DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

haneczka_b

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: haneczka_b » 15 lutego 2009, o 18:50

Jarosław Bałuka pisze:To proszę teraz ponownie przeskanować i dać znać czy jest OK.
Wczoraj mieliśmy wyjątkową okazję podczas transmisji wyborów piosenki na Eurowizję
transmitowanych na TVP-1 i TVP-HD porównać trzy rodzaje przekazu telewizyjnego:
- analogowy z "klasycznego" nadajnika na Skrzycznym (i przez Katowice - Kosztowy)
- DVB-T MPEG-2 na kanale TVP1
- DVB-T MPEG-4 na kanale TVP HD

O dramatycznej róznicy jakości obrazu pomiędzy każdymi z w/w kanałów nie będę się dłużej rozpisywał (szkoda że TVP HD jeszcze tylko parę dni) , ale chciałbym żeby, ktoś, kto się orientuje wyjaśnił jeszcze bardziej widoczne
różnice w jakości przekazu AUDIO.
To, że pasmo przesyłanych ścieżek audio się pomiedzy tymi rodzajami transmisji różne to oczywiście jasne, to że w transmisji audio sygnał jest przesyłany w sposób bezpośredni a w cyfrowej w postaci danych, które są podstawą do generowania dzwięku po stronie odbiornika to kolejne.

Ale jak wygląda po stronie nadawcy kwestia poziomu dzwięku ?

Pytam ponieważ wczoraj różnice pomiędzy kanałem analogowym , MPEG-2 i MPEG-4 były tak duże, że po każdym przełączeniu kanałów trzeba było korygować siłę głosu.

Najwyższy poziom był na TVP - HD a najniższy na kanale analogowym.

Czy wynika to z róznych ustawień nadajników, czy "wzmocnienie" nadajnika jest stałe i o poziomie decyduje nadawca?

W moim starym GRUNDIG'u każde ustawienie poziomu "Volume" było indywidualne dla każdego kanału i automatycznie się zapamiętywało po przełączeniu na inny więc takie różnice w poziomie dzwięku kanałów w to była "normalka"
Teraz wydaje się, że w Bravii takiej funkcji nie ma tzn nastawa wzmocnienia toru audio jest
niezależna od włączonego kanału czy wejścia AV.

W "paczce" DVB-T również są duże dysproporcje pomiędzy poziomami audio.
TVP-3 jest wyrażnie "Cicha" a TVP-2 wymaga ręcznego przełaczenia trybu audio więc róznica w poziomie jest słabiej wyczuwalna, natomiast TVP-HD wyraźnie "najgłośniejsze"

W przypadku transmisji analogowych takich dużych różnic nie ma zwłaszcza, że w sekcji ANALOG mam po kolei poustawiane kanały ze Skrzycznego i z Bielska (TVN) oraz PULS z Katowic.

Trochę by to wskazywało na "testowy" charakter pracy nadajnika DVB-T, chyba, że popełniam jakis błąd?


Czy może macie inne doświadczenia niż moje obserwacje?

scanya
Posty: 152
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: scanya » 15 lutego 2009, o 19:58

haneczka_b pisze:Czy może macie inne doświadczenia niż moje obserwacje?
Witam.

Ja zwróciłem uwagę na różnice głośności pomiędzy kanałami podczas transmisji mistrzostw świata w piłce ręcznej. Była przynajmniej jedna taka transmisja którą można było obejrzeć równocześnie na TVP2, TVP Sport i TVP HD. Głośność na kanałach TVP2 i TVP Sport była na zbliżonym poziomie, natomiast na TVP HD dźwięk był ... znacznie cichszy.

Dodatkowo zauważyłem jeszcze jeden ciekawy efekt - opóźnienie transmisji pomiędzy poszczególnymi kanałami. To co leciało na TVP HD na TVP Sport pojawiało się około 0,5 sekundy później i kolejną 1 sekundę później na TVP2.

A program odbieram ze Śremu.

Pozdrawiam.

damiaszek
Posty: 67
Rejestracja: 17 lutego 2009, o 11:22
Odbiornik: RTKusb2.0;LGM2394D;Cabletech ur0083;Ariva(Chęciny)
Instalacja antenowa: Azart,samoróbki-dipole,bi-quad i inne.Chęciny-YagiA1911
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zależne od lokalizacji

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: damiaszek » 17 lutego 2009, o 10:47

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.
I mam pytanie dotyczące nadajnika na Skrzycznym, z jaką moca on nadaje.
Na stronie http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.asp ... t=DODR_S1D moc emisji DVB-T na kanale 38 podaja jest jako 1kW, natomiast na stronie http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... rowa-dvb-t podawane jest 0,5 kW skąd taka rozbierzność?

pozdrawiam
Damian

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 236
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Acid » 17 lutego 2009, o 15:58

Moc koncesyjna wynosi 1 kW i z taką mocą stacja na początku nadawała, jednak jak się okazało pojawiły się zakłócenia na przemiennikach u naszych południowych sąsiadów, w związku z czym została ona o połowe obniżona jednak zasięg i tak jest bardzo duży. Z tego co się doczytałem przy obecnym sytemie antenowym uzgodniony jest miedzynarodowo kanał 62 na moc 10 kW. Zwiększenie mocy na kanale 38 możliwe bedzie tylko po wytłumieniu sygnału w kieruknu południowym.

Pozdrawiam.

Virgo

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Virgo » 19 lutego 2009, o 01:22

Witam. Mam mały problem, wiem że to już troche za późno bo już dziś kończy sie nadawanie TVP HD w DVB-T ze Skrzycznego ale starałem sie pogrzebać na waszym forum i próbowałem od kilku dni czego się da i nic. Mam laptopa z wbudowanym tunerem i na DVB-T odbieram oczywiście wszystko co nadają w mpeg-2 czyli TVP1, TVP2, TVP3 Katowice i TVP Sport, a ostatnio w jego miejsce oczywiście znajduje mi TVP HD, mam fonię ale nie widzę nic poza napisem "Usługa cyfrowego audio". Oczywiście związane jest to pewnie z mpeg-4. Mimo że zwykłe filmy w mpeg4 system odtwarza próbowałem już z CoreAVC oraz kodekami Cyberlinka H264. Czy znacie już jakieś konkretne rozwiązanie tego problemu ? Jeśli odpowiedź gdzieś już sie pojawiła proszę o jej wskazanie. Dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

system Vista 32bit
ATI HD 3470 256mb
wbudowany tuner TV z DVB-T (MPEG-2) i DolbyDigital

ps: specjalnie nic wielce odkrywczego nie dowiedziałem się z tej konferencji w Żywcu... no może oprócz tego że wszystko będzie w mpeg4 i górale swoje dotychczasowe tunery do dvbt które zapewniały im dostęp do jakiejkolwiek normalnej telewizji będą mogli odstawić na półkę. a w TVP3 w aktualnościach był reportaż i powiedzieli że Podbeskidzie czeka rewolucja - oto od września będzie można oglądać cyfrową telewizję naziemną! sensacja! ... bez komentarza. :|
panowie z firmy Emitel: co wy robicie?! niedorzeczne macie te plany, pomyślał ktoś o tych ludziach którzy kupili dekodery np Skymaxa na mpeg2 żeby mieć dostęp do tvp1, 2, 3 i tvpsport ? pomijam fakt że z darmowego dostępu do tvp sport korzysta kilka milionów ludzi w całym regionie...

varicap

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: varicap » 19 lutego 2009, o 08:46

Virgo pisze: panowie z firmy Emitel: co wy robicie?! niedorzeczne macie te plany, pomyślał ktoś o tych ludziach którzy kupili dekodery np Skymaxa na mpeg2 żeby mieć dostęp do tvp1, 2, 3 i tvpsport ? pomijam fakt że z darmowego dostępu do tvp sport korzysta kilka milionów ludzi w całym regionie...
Ależ Emitel nie ma żadnych planów poza tym aby świadczyć usługi tym co ją zamówią.
To tak jakbyś miał pretensję do właściciela wozu asenizacyjnego, ze Ci szmabo wylało.
MUSISZ ZAMÓWIĆ USŁUGĘ a wóz asenizacyjny wtedy przyjedzie i ją płatnie zrealizuje.
Nie wymagaj aby pilnowano Ci szamba i przypominano o czymkolwiek.
Emitel ma bazę nadawczą i zrobi to co ZAMÓWIĄ nadawcy.
Sam nie nadaje (póki co) żadnego programu.
Plany może mieć tylko takie aby być przygotowanym na DVB-T.
Jeśli JEGO KLIENCI nie chcą nadawać cyfrowo to ich nie zmusi.
Tak jak żaden właściciel wozu asenizacyjnego nie zrobi nic gdy ty chcesz aby szambo wylewało i nie chcesz jego usług czy innej podobnej firmy.
Plany powinno czynić Państwo Polskie, zobligowane międzyanrodowymi umowami do wyłączenia stacji analogowych do 17 czerwca 2015 roku (po tym terminie kazdy protest innego kraju względen naszego sygnału analogowego skutkuje wyłączeniem takiego sygnału bez gadania - w przeciwnym wypadku stacja staje się piracką w prawniczym rozumieniu tego słowa. I to w prawie miedzynarodowym).
Państwo Polskie jest targane prywatą najbardziej wpływowych tu osób czyli właścicieli mediów prywatnych (to oni kontynuują niechlubną tradycję XVII-wiecznych magnatów - silniejszych w swych decyzjach od Króla, co doprowadziło do upadku Rzeczpospolitej).
Władza jest łasa na brzęczące talarki a pełne mieszki mają współcześni magnaci.
Magnaci owi robią kokosowe interesy na tym że NIE MA U NAS PRAWIE BEZPŁATNEJ TV (w takich Niemczech jest potężna oferta FTA z satelity w tym wzystkie kanały publiczne).
U nas FTA to Mango i Telezakupy a jak chcesz coś wiecej to płać.
Taki miks podejscia kolonialnego z komunistycznym wyrzymaniem obywatela.
Chyba każdy dziś już widzi że to nie przypadek. Opóźnienia DVB-T to nie jest zwykła niemoc urzędnicza. Bo gdy własciwe urzędy zabierają głos to dyktują tak skandaliczne warunki cyfryzacji, że AŻ TAK NIEKORZYSTNYCH zwykły ------- by nie wymyślił.
Oczywiscie skwapliwie jest tu wykorzystywane przekonanie że to z "głupoty".
Nawet sami autorzy pewnie kiedyś moze tak bronić się będą.
Głupota nie jest karana prawnie a sabotaż i owszem.
Za głupotę mogą zwolnić (czołg mi tu jedzie ?) a za sabotaż zwolnić i zapuszkować.
No ale to nie w obecnych czasach.
jak to za komuny pisano na murach ? "Lepsze jutro było wczoraj" ?
vari

scanya
Posty: 152
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: scanya » 19 lutego 2009, o 10:21

Virgo pisze:Witam. Mam mały problem, wiem że to już troche za późno bo już dziś kończy sie nadawanie TVP HD w DVB-T ze Skrzycznego ale starałem sie pogrzebać na waszym forum i próbowałem od kilku dni czego się da i nic. Mam laptopa z wbudowanym tunerem i na DVB-T odbieram oczywiście wszystko co nadają w mpeg-2 czyli TVP1, TVP2, TVP3 Katowice i TVP Sport, a ostatnio w jego miejsce oczywiście znajduje mi TVP HD, mam fonię ale nie widzę nic poza napisem "Usługa cyfrowego audio". Oczywiście związane jest to pewnie z mpeg-4. Mimo że zwykłe filmy w mpeg4 system odtwarza próbowałem już z CoreAVC oraz kodekami Cyberlinka H264. Czy znacie już jakieś konkretne rozwiązanie tego problemu ? Jeśli odpowiedź gdzieś już sie pojawiła proszę o jej wskazanie. Dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Witam.

Jeśli dobrze rozumiem to do odbioru TV używa Pan modułu Media Center z Visty. W takim wypadku instalacja kodeków CoreAVC albo Cyberlinka nic nie da.

Proszę ściągnąć z sieci: "Vista Media Center TV Pack 2008" oraz odpowiednią wersję biblioteki "msdtvvdec.dll".

Instrukcję instalacji uaktualnienia można znaleźć pod tym adresem:
http://thegreenbutton.com/forums/thread/305793.aspx
W moim przypadku wystarczyło zainstalowanie uaktualnienia "TV Pack" oraz wszystkich zalecanych przez Windows.

Instalacja biblioteki "msdtvvdec.dll" jest opisana tu:
http://thegreenbutton.com/forums/thread/294102.aspx
U mnie chodzi to bez ponownej rejestracji biblioteki - powodem jest to że nie mogłem jej wyrejestrować, polecenie "regsvr32" się zawieszało.

Moduł Media Center uruchamiamy dopiero po podmienieniu biblioteki dll.

Dobrze jest to przeprowadzać na świeżo zainstalowanej Viście, ale być może na już używanej również pójdzie.

Jeśli nie będzie Pan mógł znaleźć plików do ściągnięcia, to proszę o podanie maila na PW to podeślę Panu linki.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 30 kwietnia 2009, o 12:05 przez scanya, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 236
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Acid » 19 lutego 2009, o 13:20

Virgo pisze: pomyślał ktoś o tych ludziach którzy kupili dekodery np Skymaxa na mpeg2 żeby mieć dostęp do tvp1, 2, 3 i tvpsport ? pomijam fakt że z darmowego dostępu do tvp sport korzysta kilka milionów ludzi w całym regionie...
Te reklamowane nigdyś skymaxy nie bedą całkowice do odstawienia na półke ponieważ są to odbiorniki combo więc nadal będzie można ich używać jako tunerów satelitarnych.

fukas

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: fukas » 19 lutego 2009, o 21:06

Ano szkoda dzisiaj ostatni dzień testowania , było na co popatrzeć :D , kiedy znowu zawita do nas tvp hd ( warszawka ma to dlaczego my nie ) :?:

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 236
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Acid » 21 lutego 2009, o 11:25

Czy ktoś może napisać jak wygląda u niego odbiór TVPSport ?? U mnie w tej chwili tnie niemiłosiernie, chciałbym wiedzieć czy problem jest u mnie czy po stronie nadawczej. Dodam iż z pozostałymi kanałami nie ma żadnych problemów.

Nie wiem jak było wczoraj wieczorem ale dziś od rana działa bez najmniejszych problemów, jeśli problem był po stronie nadawczej to dziękuje za szybką reakcje.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: ploomba » 23 lutego 2009, o 11:09

w sobote jakos okropnie dziwnie mrozil sie obraz na tvp sport, dzwiek lecial normalnie a obraz jakby zwalnial i robila sie taka "ciągnąca" pixelioza ;] wczoraj (tj w niedziele) zamiast tvp sport byla na tym kanale nadwana TV Polonia.. a dzis, w poniedzialek rano, nie ma nic ;]

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Jarosław Bałuka » 23 lutego 2009, o 14:49

ploomba pisze:w sobote jakos okropnie dziwnie mrozil sie obraz na tvp sport, dzwiek lecial normalnie a obraz jakby zwalnial i robila sie taka "ciągnąca" pixelioza ;] wczoraj (tj w niedziele) zamiast tvp sport byla na tym kanale nadwana TV Polonia.. a dzis, w poniedzialek rano, nie ma nic ;]
Sygnał TVP Sport otrzymujemy z OTVP Katowice. Najwidoczniej mają problemy z odbiornikiem satelitarnym.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: ploomba » 23 lutego 2009, o 16:04

obecnie wszystko jest ok ..
A ja myslalem ze tvp sport to sygnal z satelity. To w takim wypadku jak sygnal z katowic jest dostarczany na Skrzyczne? droga radiowa? Jesli tak to przeciez ludzie z Katowic powinni odbierac ten sygnal (przekaz)??
No wlasnie, teraz mnie ciekawi tez to w jaki sposob sa odbierane na Skrzycznym TVP 1 2 i Info Katowice? Czy jest to cyfrowy dosyl z Katowic? Jesli mozan wiedziec oczywiscie

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 236
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Acid » 23 lutego 2009, o 18:59

Wszystkie kanały także analog z wyjątkiem polsatu są dosyłane na Skrzyczne riadiolinią z CLR Bytków. Sygnał TVPSport jest odbierany w Katowicach z satelity i przesyłany z całym muxem na Skrzyczne radiolinią, nawet niektóre tunery DVB-T identyfikują sygnał ze Skrzycznego jako sieć CLR Bytków.

A co do TVPSport to znowu padło, czy ktoś z Emitela mógłby zainterweniować w tej sprawie ?

pysiu

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: pysiu » 23 lutego 2009, o 20:10

Witam
Potwierdzam że TVP Sport teraz padło.
Ciekawi mnie jeszcze dlaczego mam wszystkie programy o tym samym sygnale na sofcie tunera a jedynie na TVP Sport przycina. W czym różnica moc sygnału, format, kodowanie czy coś jeszcze???
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 236
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Acid » 23 lutego 2009, o 20:40

TVPSport jest "brane" z satelty i zapewne stąd te problemy reszta TVP leci chyba po światłowodzie ale głowy nie dam.

E888

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: E888 » 24 lutego 2009, o 08:37

Witam
Z TVP Sport dalej niestety problemy. Strasznie zacina.

edit: już wszystko w porządku :)

haneczka_b

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: haneczka_b » 27 lutego 2009, o 17:43

TVP Sport - poziom zakłóceń tak duży, że oglądanie praktycznie niemożliwe
Dodatkowo na TVP2(+reg) zdarzają się często "zacięcia"
Bravia 40W4500 pokazuje poziom sygnału - wysoki Pozostałe TVP1 i TVP3 bez zastrzeżeń

Jednak róznice w wzmocnieniach COFDM AGC na kanałach są duże

na "TVP Sport" previterbi 9,78 e-3 5s 9,2e-3 COFDM AGC:231
na jedynce previterbi 1,92 e-3 5s 1,2e-3 COFDM AGC:164

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Jarosław Bałuka » 27 lutego 2009, o 18:06

haneczka_b pisze:TVP Sport - poziom zakłóceń tak duży, że oglądanie praktycznie niemożliwe
Dodatkowo na TVP2(+reg) zdarzają się często "zacięcia"
Bravia 40W4500 pokazuje poziom sygnału - wysoki Pozostałe TVP1 i TVP3 bez zastrzeżeń

Jednak róznice w wzmocnieniach COFDM AGC na kanałach są duże

na "TVP Sport" previterbi 9,78 e-3 5s 9,2e-3 COFDM AGC:231
na jedynce previterbi 1,92 e-3 5s 1,2e-3 COFDM AGC:164
Chyba nietrudno domyśleć się że taka przychodzi relacja z Liberca, skoro i na TVP1 i TVP Sport jest nadawana ta sama transmisja skoków..?

Podane wyżej wartości są dość zbliżone wzajemnie, więc nie widzę problemu.

haneczka_b

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: haneczka_b » 27 lutego 2009, o 18:30

Tyle że na TVP1 i w transmisjach analogowych jest wszystko OK

Po transmisji z Liberca -mecz pilki recznej a zaciecia wciaz te same.

Odpowiedz