DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 17 marca 2012, o 17:59

Na pewno nie będzie to z winy nadajnika w Kosztowach, bo ja trochę dalej w Chrzanowie odbieram pięknie MUX-3 cały czas na parterze. Do tego na pokojowej antenie. Przypuszczalnie to coś lokalnego, jak i sąsiedzi tak mają. Nie chcę wyrokować, bo przyczyn może być wiele. Może odezwą się inni z Jaworzna, jak u nich z odbiorem. Mieszkamy niedaleko od siebie i mnie nic nie zakłóca, bo niektórzy mają problemy z czeskim Pradziadem. To chyba nie to - u nas powinno być dobrze. Ciekawe. Mała moc MUX-3 też odpada, bo ja mam dalej i jest w porządku. Może sprzęt, ale jak i u sąsiadów, to raczej nie. Może jakieś zakłócenia lokalnie występujące na tym terenie :?:Na którym piętrze mieszkasz i gdzie w Jaworznie? Podaj więcej szczegółów. Jak widzisz nadajnik (też go widzę ale nie z mojego bloku niestety), to teren masz odsłonięty. Piszesz zresztą, że poprzednio wszystko było dobrze. Według mnie coś lokalnie zakłóca Wam sygnał, ale to tylko moje przypuszczenie. Chyba, źe jednak jesteś w rejonie, gdzie w odbiór ingeruje Pradziad.
Parę dni temu w wątku "Odbiór DVB-T w woj. śląskim" kolega ozarek z Jaworzna też skarżył się nieudolnie, że nie ma MUX-3. Czy to nie sąsiad czasami?

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 17 marca 2012, o 22:21

@TomW
Muszę się z tobą niezgodzić. Przyczyną problemów właśnie jest Pradziad, który w Jaworznie może być dokładnie w linii. Ja też mieszkam w Chrzanowie tyle, że na 7 piętrze. Odbieram na 2 biquadach fazowanych ze sobą. Musiałem tak je ustawić aby stłumić sygnał z Pradziada.
@ andwie
Przyczynę przedstawiłem powyżej. Pytanie dlaczego wcześniej było dobrze? Nie wiem. Na antenie pokojowej możesz mieć problem. Szukaj takiego miejsca w pokoju w którym teoretycznie nie powinno być sygnału. Może nawet w przedpokoju. Sygnał z Kosztowów masz (o ile się nie mylę) czterokrotnie mocniejszy bo jesteś dwa razy bliżej. A pradziad nie powinien tam sięgnąć. TomW mieszka na parterze i może dlatego dziadzio mu nie dokucza.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 17 marca 2012, o 23:30

@kb997
Dlatego pytałem na którym piętrze mieszka andwie żeby wykluczyć/potwierdzić Pradziada. Fakt, zasugerowałem się, że też może mieszkać nisko. Sam wiesz jak mieszkasz na siódmym, jak to jest. Ja faktycznie mam spokój.

Awatar użytkownika
Uranos
Posty: 33
Rejestracja: 31 sierpnia 2011, o 18:19
Nadajnik - obiekt nadawczy: K-CE/Kosztowy/W.Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Uranos » 20 marca 2012, o 14:53

Dziś w nocy była konserwacja nadajnika zauważył ktoś jakieś zmiany.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda » 20 marca 2012, o 17:52

Nic szczególnego. k55 dalej nie nadaje.

ryszard722
Posty: 62
Rejestracja: 11 października 2010, o 12:08
Odbiornik: http://tv-test.bo.pl/
Nadajnik - obiekt nadawczy: SKRZYCZNE

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ryszard722 » 20 marca 2012, o 19:50

Witam poprawili stabilność MUX 3 jeśli chodzi o MUX 1 to jest nadzieje że ruszy wcześniej może na Święta.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda » 21 marca 2012, o 11:16

Ja nie myślałbym nade optymistycznie, że k55 z Kosztów ruszy przed świętami. Będzie na samym końcu z racji, że cyfrowo TVP1, 2 i Info jest już nadawane w MUX3. ICH nie obchodzi, że ktoś nie odbiera, ważne, że jest nadawane. Więc poczekamy sobie do końca maja Panowie. Nie róbcie zbędnej nadziei.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 21 marca 2012, o 16:39

Mam pytanie związane z Kosztowami, właściwie do językoznawców. Jaka powinna być poprawna odmiana tej nazwy, bo sam mam wątpliwości. Pisze się: z Kosztów, Kosztowów, Kosztowych, czy jeszcze inaczej. Na forum różnie jest pisane.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1059
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 21 marca 2012, o 16:46

z Kosztów :)

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 21 marca 2012, o 16:50

Dzięki. Tak myślałem i pisałem, ale nie byłem pewny a wstyd na forum pisać z błędami.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 21 marca 2012, o 19:41

Przepraszam wszystkich mieszkańców KOSZTÓW za błędną dotychczasową odmiane. Sprawdziłem, Kosztowy (niem. Kostow) jako nazwa własną podlega trochę innej odmianie. Od dziś będę używał właściwej odmiany nazwy, a poza off topem muszę się zgodzićz TVRuda, chyba nic wcześniej mux1 nie dadzą.

Naberius

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Naberius » 22 marca 2012, o 09:21

Witam wszystkich!

Mam ciekawy przypadek - odbieram MUX2 i MUX3 z nadajnika Kosztowy, tyle tylko, że słabiej nadawany MUX3 mam bez zakłóceń (jakość 80), natomiast MUX2 odbieram, ale nie da się oglądać - obraz się jakby rozmazuje (tzn. zniekształcenia cyfrowe ale nie takie kwadraty), a jakość to około 40. Ciekawe jest, że jeżeli wypnę antenę i wepnę ponownie podczas oglądania MUX2, to jakość jest 80 i obraz jest idealny. Kiedy przełączę się na MUX3 i znów potem na MUX2 to jakość ponownie spada i obraz się rozmazuje.
Dziwi mnie to, ponieważ czytam tu że to MUX3 większości sprawia problemy.

Dodam tylko że odbiornik (Ferguson T65) mam od wczoraj i zastanawiam się nad odesłaniem go. Korzystam z anteny zbiorczej w bloku więc nie mam tu pola do ingerencji w instalacje.
Czy sądzicie że na innym odbiorniku będzie tak samo?

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 22 marca 2012, o 09:43

@Naberius
Chyba nic zaskakującego. Twój odbiornik "dociąga" do słabszego sygnału aby mieć odpowiednie parametry, po czym jak przełączysz na mux2 następuje przesterowanie. Możesz spróbować na innym odbiorniki, najlepiej innego producenta aby uniknąć możliwości powielenia błędów użytych rozwiązań. Jest jeszcze możliwość, że masz antenę z aktywnym dopasowaniem wzmocnienia i ona robi zamieszanie, ale to z uwagi na antenę zbiorczą należy wykluczyć.

bombel-73
Posty: 31
Rejestracja: 14 września 2011, o 08:33
Odbiornik: Signal HD-507
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: bombel-73 » 22 marca 2012, o 13:37

Potwierdzam, że k. 51 nieosiągalny od ok. 2ch dni. Żenada :evil:

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda » 22 marca 2012, o 13:52

@bombel bele ci w Katowicach mieli odbiór ale w naszo strona jak widzisz kicha. Kolega z Fryny tyż nie odbiero a kaj tam 31 maja. Wtedy dopiero MUX1 odpalą na k55.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 22 marca 2012, o 14:15

bombel-73 pisze:Potwierdzam, że k. 51 nieosiągalny od ok. 2ch dni. Żenada :evil:
TVRuda pisze: bele ci w Katowicach mieli odbiór
Mam 3 razy dalej do nadajnika ale nie zauważyłem problemów z k.51. Wczoraj działał normalnie, przedwczoraj również.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 22 marca 2012, o 15:16

Ja tez np. nie mam nigdy problemów z odbiorem. Odbiór w Rudzie, a właściwie jego brak dla MUX-3 był już wielokrotnie poruszany na forum przez kolegę TVRuda i innych z tej okolicy. Widać mieszkają w nieodpowiednim miejscu. Zakrawa to na niesmaczny żart z mojej strony, ale współczuję, bo też pochodzę z Rudy - tam się kiedyś urodziłem. Mam nadzieję, że te kłopoty skończą się dla Was, jak NTC zacznie nadawać z pełnymi docelowymi mocami.

stasiu
Posty: 50
Rejestracja: 26 lutego 2012, o 11:46
Odbiornik: wiwa hd 90
Instalacja antenowa: yagi kierunkowa, maszt na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy, skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: stasiu » 22 marca 2012, o 16:21

Na Frynie nie ma kanału 51 :), na szczęście jestem na górce to spokojnie Skrzyczne łapie

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda » 22 marca 2012, o 20:01

Z Fryny to po porządnym ochłodzeniu góry idzie zobaczyć. Sam widziałem i to nie były haudy :)

jacekorl
Posty: 19
Rejestracja: 22 marca 2012, o 22:49
Odbiornik: LG-2362D/Telefunken
Instalacja antenowa: AX-1000/wzmacniacz/rozgałęźnik aktywny/zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: jacekorl » 22 marca 2012, o 23:02

Mieszkam w Katowicach-Ochojcu i zainstalowałem nową antenę AX-1000 ze wzmacniaczem+przewód czarny żelowy do rozgałęźnika aktywnego i podłączone dwa telewizory i efekt taki jak w Rudzie. mux-2 70/90% k49, mux-3 60/0-80% k51. Mux-3 praktycznie nie do oglądania. Odłączyłem dzisiaj rozgałęźnik i podłączyłem jeden telewizor (antena ze wzmacniaczem) jakość mux-3 wzrosła do 25% i jest w miarę stabilna. Można tą jakość poprawić i jak?

Odpowiedz