DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

jacekorl
Posty: 19
Rejestracja: 22 marca 2012, o 22:49
Odbiornik: LG-2362D/Telefunken
Instalacja antenowa: AX-1000/wzmacniacz/rozgałęźnik aktywny/zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: jacekorl » 26 marca 2012, o 20:05

Ale teraz sygnał (jakość sygnału) jest bardziej stabilny niż na dachu, jednak dom coś tam odcina od tego DziadaPra

darek_kronos

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: darek_kronos » 27 marca 2012, o 12:17

Wczoraj w nocy złapałem MUX-1 z Katowic (kanał 51 albo 55) nie pamiętam teraz. Jakość słaba.
Czy ktoś jeszcze go złapał?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rudzianin
Posty: 40
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 10:08
Odbiornik: tv Panasonic TX-L42E30E
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ASP-8 (DIPOL)-wzmacniacz swa-9701
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Jesenik-Praded,

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Rudzianin » 27 marca 2012, o 13:20

jacekorl pisze:Dzisiaj było parę wahnięć na k51 i trochę się ekran rozpłynął ale da się żyć :| Tylko jak się ma to do zapewnień, że odbiór sygnału cyfrowego będzie bezproblemowy :(
Odbiór będzie bezproblemowy jak MUX3 zostanie przeniesiony na docelowy kanał(k41)ze zwiększoną mocą
darek_kronos pisze:Wczoraj w nocy złapałem MUX-1 z Katowic (kanał 51 albo 55) nie pamiętam teraz. Jakość słaba.
Czy ktoś jeszcze go złapał?
pozdrawiam
Napewno złapałeś mux3-k51.mux1 -k55 jeszcze nie nadaje

serwus
Posty: 40
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 14:03
Odbiornik: Sharp LC60LE635E , Nagrywarka Panasonic DMR-EX795
Instalacja antenowa: na fakturze takie toto pisali ANTENNA TERR.AT 45TLM-37 ELEMENTS SINGLE CARTON
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy 30 km , Skrzyczne 83 km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: serwus » 27 marca 2012, o 14:35

tak tylko kiedy to będzie ;)

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1053
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 27 marca 2012, o 16:45

@serwus teoretycznie to mogą włączyć MUX3 na k41 w SFN niedługo po 19.03.2013 (czyli dacie wyłączenia analogowej TVP2 ze Skrzycznego) ale w praktyce to może być dużo później (mają czas do 27 kwietnia 2014). Szczegółowy harmonogram na razie oficjalnie nie został podany.

exorcist83
Posty: 52
Rejestracja: 10 lutego 2012, o 21:29
Odbiornik: Philips Led TV 7007
Instalacja antenowa: Yagi 11 elementowa własnej produkcji+symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: exorcist83 » 27 marca 2012, o 21:12

Dla kolegi z Ochojca, który ma problem ze zbyt silnym wzmacniaczem w antenie - mogę polecić ci wzmacniacz LNA-101 firmy Dipol w obudowie aluminiowej. Na allegro są takie do kupna, ale pewnie w dobrych sklepach elektronicznych czy RTV-SAT też być może będą mieli. Wzmacniacz, a właściwie przedwzmacniacz posiada max.wzmocnienie tylko 15dB, więc w porównaniu do innych wzmacniaczy dość mało. W dodatku może być on również zasilany z samego tunera DVB-T napięciem 5V.

darek_kronos

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: darek_kronos » 27 marca 2012, o 21:15

Wczoraj w nocy złapałem MUX-1 z Katowic (kanał 51 albo 55) nie pamiętam teraz. Jakość słaba.
Czy ktoś jeszcze go złapał?
pozdrawiam


Bardzo przepraszam! MUX-1 tylko kanał 62 więc Wisła. Nawet nie przypuszczałem,że będę w stanie go odebrać.

jacekorl
Posty: 19
Rejestracja: 22 marca 2012, o 22:49
Odbiornik: LG-2362D/Telefunken
Instalacja antenowa: AX-1000/wzmacniacz/rozgałęźnik aktywny/zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: jacekorl » 28 marca 2012, o 14:32

exorcist83 pisze:Dla kolegi z Ochojca, który ma problem ze zbyt silnym wzmacniaczem w antenie - mogę polecić ci wzmacniacz LNA-101 firmy Dipol w obudowie aluminiowej. Na allegro są takie do kupna, ale pewnie w dobrych sklepach elektronicznych czy RTV-SAT też być może będą mieli. Wzmacniacz, a właściwie przedwzmacniacz posiada max.wzmocnienie tylko 15dB, więc w porównaniu do innych wzmacniaczy dość mało. W dodatku może być on również zasilany z samego tunera DVB-T napięciem 5V.
Ale jak taki wzmacniacz-LNA-101=mam wpakować do puszki. Musiałbym zniszczyć puszkę bo w oryginalnym wyjście jest pod kątem prostym.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 28 marca 2012, o 15:02

Jeżeli antena jest z symetryzatorem to można dać wzmacniacz na kabel. Np. taki http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_ante ... _B4033.htm lub coś podobnego.

jacekorl
Posty: 19
Rejestracja: 22 marca 2012, o 22:49
Odbiornik: LG-2362D/Telefunken
Instalacja antenowa: AX-1000/wzmacniacz/rozgałęźnik aktywny/zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: jacekorl » 28 marca 2012, o 16:36

Zamontuję coś takiego przed rozdzielaczem aktywnym a w puszce zamontuję z powrotem symetryzator.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 28 marca 2012, o 17:40

Co ty z tym aktywnym rozdzielaczem. Albo jest padnięty albo niepotrzebnie za bardzo podbija sygnał. Jeżeli go stosujesz to nie dawaj wzmacniacza do anteny, najlepiej daj jakiś pasywny małostratny rozdzielacz z separacją napięcia na jedno wyjście. Jeżeli sygnal będzie za słaby, daj dopiero wzmacniacz.

jacekorl
Posty: 19
Rejestracja: 22 marca 2012, o 22:49
Odbiornik: LG-2362D/Telefunken
Instalacja antenowa: AX-1000/wzmacniacz/rozgałęźnik aktywny/zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: jacekorl » 28 marca 2012, o 18:05

Tak zrobię jak kupię pasywny, ale teraz jeszcze nie mam takiego więc stosuję aktywny. Jak antena była na dachu to siła sygnału była bardzo wysoka k49 100% (na balkonie 68%) a k51 88$ (na balkonie 54%)ale bardzo duże skoki jakości na k51 0-80% teraz jest powiedzmy dostatecznie

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 28 marca 2012, o 18:45

Czyli upewnia mnie to, że u Ciebie dochodzi do przesterowania. Bo skoro siłę miałeś 88% a skoki jakości były duże, a teraz mimo spadku siły nastąpiła poprawa jakości, to znaczy, że Pradziad zakłócał k51. Chętnie na zywo zmierzyłbym się z twoim problemem swoimi biqadami.

kuku1234
Posty: 469
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kuku1234 » 28 marca 2012, o 19:30

Przeciez on prawie pod nadajnikiem mieszka to odpowiedz jest oczywista.

exorcist83
Posty: 52
Rejestracja: 10 lutego 2012, o 21:29
Odbiornik: Philips Led TV 7007
Instalacja antenowa: Yagi 11 elementowa własnej produkcji+symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: exorcist83 » 28 marca 2012, o 20:53

Tzn. wyjście z twojego obecnego wzmacniacza masz prostopadle do wysięgnika anteny? Jak nie chciałbyś niszczyć puszki to idzie kupić taką puszkę pod wzmacniacze takie jak ten LNA -101. Lub tak jak chcesz, do puszki wrzucić symetryzator, a wzmacniacz dać na kabel, ale koniecznie to musi być o małym wzmocnieniu.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 28 marca 2012, o 22:12

@jacekorl
A może spróbuj jakąś słabszą antene. Np. Takie coś myślę, że nie ma co przesadzać z tym co masz. Wypożycz gdzieś zanim zaczniesz dalej inwestować w jakieś niepotrzebne gadżety.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Bartt » 28 marca 2012, o 23:02

@exorcist83
@jacekorl

Z tego co wczesniej pisał kolega jacekorl to najpierw kupił on antenę AX-1000 w wersji z wbudowanym symetryzatorem, a potem dedykowany wzmacniacz pewnie taki: http://www.sklepsaturn.pl/niskoszumowy- ... x1000.html . Ponieważ rozstaw srub w puszce tej anteny jest szerszy niż w LNA101 oraz otwór w tej puszce na gniazdo F jest pod kątem więc ewentualny montaż LNA jest problematyczny. Ponadto wzmocnienie tego wzmacniacza i LNA101 są porównywalne więc nie wiem czy jest sens go montować.
Według mnie trzeba najpierw szukać jak najlepszego sygnału dla anteny i tak jak pisaliście tu wcześniej eksperymentować tylko z 1 podłączonym tv.
Wysokość anteny nad ziemią nie jest aż tak istotna jak obecność przeszkód w kierunku do nadajnika. W bezpośredniej bliskości anteny nie może być żadnych przeszkód (kolega pisał coś o słupie energetycznym oraz bliskości lasu). Jeśli to możliwe to proponuje zaopatrzyć się w około 2-3 metrowy maszt (może być drewniany kołek) i wypróbować kilka lokalizacji wykorzystując do chwilowego montażu masztu drzewa, krzewy, płot, garaż itp.
Ponadto podstawa to dobry kabel i zasilacz. Jeśli zauważymy że ruszanie i dotykanie przewodu antenowego lub kabelka od zasilacza wpływa na sygnał to ewidentnie konieczna jest ich wymiana. W specyfikacji tego wzmacniacza z linku wyżej pisze że działa on od 5V więc jako zasilacz można wykorzystać telewizor/tuner (jeśli ma taką możliwość) wtedy odpadają problemy z zasilaczem.
Tak samo jak koledzy proponuje rozgałęźnik pasywny, np. taki z przejściem zasilania (jeśli chcemy zasilać przez tv):
http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_rsi ... R55202.htm
lub jesli chcemy wpiąć sie do instalacji z zewnętrznym zasilaczem:
http://www.dipol.com.pl/separator_zasil ... R55302.htm

Oczywiście dobierając lokalizacje anteny trzeba też pamiętać o zakłóceniach od Pradziada, no ale to wiadomo wszystkim walczącym z mux-3 z Kosztów ;).

A tak przy okazji czy ktos wie czemu mux-3 ma tylko 2,5kW, a nie 5 czy 10 :?:. Przecież i tak nie zakłóci Pradziada który ma 100kW :o.
A jeżeli nie można było znaleźć lepszego kanału to lepsza byłaby wymiana kanału 49 z Chorągwicą z której mux-3 jest na k48 a która jest bardziej oddalona od Pradziada.
Ostatnio zmieniony 28 marca 2012, o 23:21 przez Bartt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 28 marca 2012, o 23:08

W poprzednim poście brakło linku http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1112.htm lub następna pod względem wielkości.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 29 marca 2012, o 07:23

Bartt pisze: trzeba też pamiętać o zakłóceniach od Pradziada, no ale to wiadomo wszystkim walczącym z mux-3 z Kosztów ;).
Sposobem na to jest pozbycie się elementów aktywnych z instalacji (rozdzielacze aktywne, wzmacniacze). Poprzednia wersja mojej instalacji pracowała na wzmacniaczu 14dB i wszystko było O.K. z wyjątkiem k.51 (duże skoki jakości sygnału). Po pozbyciu się wzmacniacza siła sygnału na wszystkich kanałach trochę spadła ale jakość sygnału na k.51 ustabilizowała się na poziomie 95-97% i od tego czasu mam spokój z k.51.

exorcist83
Posty: 52
Rejestracja: 10 lutego 2012, o 21:29
Odbiornik: Philips Led TV 7007
Instalacja antenowa: Yagi 11 elementowa własnej produkcji+symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: exorcist83 » 29 marca 2012, o 18:24

Pozbycie się wzmacniacza czy innych aktywnych elementów jest sposobem dobrym ale przy jednoczesnym otwartym kierunku na nadajnik. Jeżeli ktoś otoczony jest budynkami lub innymi obiektami ( do tego z wielkiej płyty zbrojonej ) wtedy sam zysk anteny może być niewystarczający. Testowałem na swojej antenie i takie rozwiązanie ( tylko z symetryzatorem ) i o ile siła na mux2 była wystarczająca, to jednak na mux3 siła sygnału była na niskim poziomie ( może z 20% ) co odbijało się na wyświetlanym obrazie. Dodam, że do Kosztów mam 20km, a kierunek mam zasłonięty przez domy ze zbrojonego betonu. W dodatku mój budynek położony jest w lekko obniżonym terenie. Zmuszony byłem wsadzić wzmacniacz o dość małym wzmocnieniu. W sumie jak na antenę własnej roboty to myślę, że nie mam co narzekać na odbiór. Teraz aktualnie za oknem mżawka i od razu lekko skoczyła jakość na mux3. Taka pogoda, wbrew pozorom, sprzyja dobrym odbiorom.

Odpowiedz