DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

satfan
Posty: 8
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 18:02
Odbiornik: SamsungPS42c430
Instalacja antenowa: ant pokojowa 46db Technika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: satfan » 19 kwietnia 2012, o 09:31

kb997 zrobilem tego dipola niestety dalej brak MUX 3 a MUX 2 sila 40%,a na mojej pokojowej ant dzis sila syg MUX 2 100% niestety MUX 3 0% i tu tkwi pytanie jesli chociasz by mi MUX 3 zakłucał pradziad to czy miał bym jakie kolwiek wskazanie sily sygnału?niestety niemam nic 0%.Druga kwestia czy przypadkiem siła nadawcza 2,5 KW nie jest za mała na ant pokojowa?mało tego moze i moja ant jest za mocna 46db takm jak mowisz ,ale mam mozliwosc regulacji mocy wzmacniacza i np od polowiy mocy łapie mi juz MUX2 niestety mux 3 a ni drgnie:)

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 19 kwietnia 2012, o 13:02

satfan pisze: i tu tkwi pytanie jesli chociasz by mi MUX 3 zakłucał pradziad to czy miał bym jakie kolwiek wskazanie sily sygnału?niestety niemam nic 0%.
Miałbyś wskazanie siły sygnału na jakimś stałym poziomie np. 20%, 50% itp., jakość sygnału też musiałaby coś wskazywać. U Ciebie ewidentnie nie łapie żadnego sygnału Mux3 - przy antenie pokojowej to raczej norma.
satfan pisze:Druga kwestia czy przypadkiem siła nadawcza 2,5 KW nie jest za mała na ant pokojowa
Na 99% tak, anteny pokojowe to jedna wielka loteria.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 19 kwietnia 2012, o 13:16

U mnie natomiast, tak jak przewidywałem. Zniknęła przeszkoda (rusztowanie na sąsiednim bloku, przysłaniającym widok na nadajnik) i klapa. Tym razem nie da się oglądać MUX-3, bo za silny sygnał i przesterowanie za sprawą wzmacniacza. Wróciłem do poprzedniego (czytaj słabszego) i ustawiłem antenę tak jak stała przedtem. Te dwie rzeczy spowodowały, że obraz stabilny jak przedtem. Antena w innym miejscu pokoju też nie chce odbierać co jest normalne Odrobiłem "lekcję" i niestraszne mi już takie przeszkody. Nie potępiam w czambuł wzmacniaczy antenowych, bo właściwie użyte mogą pomóc. Niewłaściwie dobrane mogą wpędzić w rozstrój nerwów. Tak na marginesie, to nigdy nie miałem odbioru (jakiegokowiek MUX-a) bez wzmacniacza na antenie pokojowej w mieszkaniu. Teraz wszysto hula na maxa bez zakłóceń których przedtem też nie miałem. Użyte do "testów" wzmacniacze schowałem, bo a nuż się kiedys jeszcze przydadzą.

@satfan
Możesz mieć za silny wzmacniacz (jedna z przyczyn ale nie ostatnia) i pamietaj, że anteny pokojowe są kapryśne. Są też wyroby antenopodobne, ale to inny temat :)

satfan
Posty: 8
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 18:02
Odbiornik: SamsungPS42c430
Instalacja antenowa: ant pokojowa 46db Technika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: satfan » 19 kwietnia 2012, o 15:29

okey panowie dzieki za rade chyba pozostanie mi czekac az wszystkie MUXy rusza pełną parą po wył analogów.:)

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 19 kwietnia 2012, o 16:37

Niekoniecznie. Póki MUX-3 jest nadawany jako edycja eksperymentalna z małą mocą 2,5 kW to trzeba też "poeksperymentować" z odbiorem. Ja np. odbieram bardzo dobrze na antenie pokojowej ze wzmacniaczem z odległości 2 razy wiekszej od Ciebie. Do tego parter i blokowisko dookoła. U mnie wzmacniacz 30 dB okazał się teraz za silny, nie mówiąc o Twoim. Nie jest tak, że im więcej dB tym lepiej. Wszystko zależy od indywidualnych warunków. Na pewno jeszcze odezwą się koledzy z cennymi radami. Tu prawie każdy, aby dobrze odbierać musiał się do tego przyłożyć. Nie wystarczy najlepszy telewizor, jak antena nie daje rady lub przesterowuje czy ściąga zakłócenia. Osobny problem to czeski Pradziad (Predad). Wielu odbiera MUX-3 z Kosztów z jeszcze większych odległości i sobie chwali. :o

wave
Posty: 25
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 17:02

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wave » 19 kwietnia 2012, o 17:42

Witam.

Prosiłbym o pomoc - opis w wątku "Odbiór z odbicia - dobór anteny"

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=3979


Pozdr,
wave

reverb

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: reverb » 19 kwietnia 2012, o 19:36

A wiec antene mam na wysokosci 6 m nad ziemia przytwierdzoną do starego metalowgo wspornika przylacza pradu do domu ( ale prad nie jest do tego podlanczany ).
Nastepnie kabel idzie do rozdzielacza - poki co mam podlaczony tylko jeden kabel jako odbiornik a wiec kabel z anteny i drugi jako wyjscie do gniazdka RTV.
http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_ ... R60104.htm

Z rozdzielacza do gniazdka RTV skad juz kabel idzie do tunera DVB
http://www.dipol.com.pl/odbiornik_i_rej ... A99250.htm

Antena sama w sobie ma symetryzator - zadnego wzmacniacza nie stosuje do tej anteny.
Kabel antenowy jest nowy ale nie znam jego parametrow ( w srodku miedziany kabel w otulinie z PCV owinietej folia a na to oplot i izolacja ).

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 19 kwietnia 2012, o 20:50

@ reverb
Pytanie 1. Dlaczego rozgałęźnik 4 drożny? Na zapas do rozbudowy domowej sieci kablowej? Jeżeli teraz jest jeden odbiornik to pozbądź się rodzielacza, jeżeli są inne odbiorniki to rozdzielacz dopasowany do ilości odbiorników. Na próbę podłącz bez rozdzielacza i sprawdź jakie masz parametry odbioru.
Pytanie 2. Czy sygnał z anteny masz doprowadzony do gniazdka w ścianie czy bezpośrednio do TV. Jeśli to gniazdko w ścianie to jakie ma tlumienie, może zamiast gniazdka daj zwykłą "beczkę". Pytanie 3. Czy wszystkie połączenia kabla są wykonane zgodnie ze "sztuką" instalacyjną?
Każda "beczka" to 1dB straty czyli na drodze antena - TV zamiast obecnych rozdzielacza i gniazda mamy 2dB straty. Ten rozdzielacz to 7dB, gniazdo to powiedzmy 3 dB więc już mamy 10 dB tak więc różnica spora. Jeżeli poprawnie zarobimy kable i damy bez rozdzielacza i gniazda to sądzę, że będzie znaczna poprawa. Gdyby tak nie było to ustaw antenę. Jeżeli to nie pomoże, to musisz dać wzmacniacz ale taki aby po założeniu rozgałęźnika i gniazd był dobry sygnał.
Edit:
@ satfan
Nie pamietam czy pisałeś czy masz bezpośredni widok na Kosztowy. Jeśli nie to faktycznie możesz mieć problemy na antenie pokojowej. Zrobiłem specjalnie test i na biquadzie krótkim kablu wewnątrz mieszkania nie mając widoku na Kosztowy odebrałem mux2 z siłą ok 50% i jakością 100%. Mux3 niestabilnie 0-5% siły 0% jakości. W Twoim przypadku trzeba by poszukać jakiejś anteny wewnętrznej żeby bez wzmacniacza miała duży zysk. Może właśnie biquad, albo jeszcze lepiej quados, może jakaś mała log-per.

exorcist83
Posty: 52
Rejestracja: 10 lutego 2012, o 21:29
Odbiornik: Philips Led TV 7007
Instalacja antenowa: Yagi 11 elementowa własnej produkcji+symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: exorcist83 » 19 kwietnia 2012, o 21:21

Kolego Reverb napisz najpierw gdzie i w czym mieszkasz ( miasto/miejscowość/dzielnica - typ budynku mieszkalnego:domek jednorodzinny parterowy/piętrowy/kamienica z cegły/wieżowiec ze zbrojonej betonowej płyty itp )Także napisz co masz przed sobą w kierunku na Kosztowy i w jakiej odległości. Same mocowanie anteny ma znaczenie - może być tak, że ten metalowy wspornik, do którego masz zamocowaną antenę wprowadza ci jakieś zakłócenia. Możesz zrobić fotkę tego mocowania z anteną i tu ją zamieścić. Nie wiem jak daleko masz do nadajnika w Kosztowach ale wydaje mi się, że antena z samym symetryzatorem może być za słaba. Jak masz mozliwość, spróbuj zamontować jakiś słabszy wzmacniacz zamiast symetryzatora. Także kolega wyżej ma rację - im więcej elementów po drodze, tym większe straty sygnału. Spróbuj jak najbardziej bezpośrednio podłączyć antenę do tunera DVB-T.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 20 kwietnia 2012, o 07:21

exorcist83 pisze:Nie wiem jak daleko masz do nadajnika w Kosztowach ale wydaje mi się, że antena z samym symetryzatorem może być za słaba.
To już mamy określone - 30km. Jego antena na k.49 i k.51 ma zysk ok. 9-10dBi - faktycznie trochę mało.
Reverb, na próbę odepnij kabel z anteny od rozdzielacza i podłącz "beczką" bezpośrednio do odbiornika. Im więcej elementów w instalacji tym większe straty.

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wandosu » 21 kwietnia 2012, o 14:21

Pytanie obecnie odbieram tylko z Kosztowy; mux-2 i mux-3
mux-1 niestety nie,
jeżeli wyłączą mux-3 to czy moc będzie większa na mux-1 bo on ma chyba przejąć te sześć programów co idą na mu-3
.
i na jakim mux są nadawane puls2 oraz regionalny Kraków, to samo co trójka.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 21 kwietnia 2012, o 14:30

Nic nie wyłączą. Zostanie 2 i 3 a dodadzą mux1. Ponadto finalnie przeniosą mux3 na docelowy kanał i zwiększą jego moc.

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wandosu » 21 kwietnia 2012, o 14:50

Czy MUX-1 wzmocnią nadawanie bo narazie nic u mnie
jakimi mocami mux 123 nadają obecnie


Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wandosu » 21 kwietnia 2012, o 15:13

Dzięki
czyli z Kosztowy;
mux-3 nadaje mocą aż 63 kw
mux-2 nadaje mocą 2,5kw
mux-1 będzie miał 25kw a obecnie musi na oparach coś nadawać bo koledzy wyżej i bliżej zamieszkali coś łapią

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 21 kwietnia 2012, o 16:56

Może koledzy łapią Skrzyczne. Tam MUX-1 już jest nadawany.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 21 kwietnia 2012, o 22:09

@wandosu
Mux 2 - 63kW
Mux 3 - 2,5kW
Od 1.06.2012 mux1 - 25kW

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wandosu » 22 kwietnia 2012, o 10:11

Czyli mux-1 doleci do mnie na szczęście,
a czy tesame programy co są na innym muxie będą podwójnie nadawać czy zrobią tak że tylko jeden program np. jedynka był tylko na jednym mux

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 22 kwietnia 2012, o 10:48

Oj widać że kolega nowy. Mux1 i mux3 pokrywają się tylko w zakresie tvp1,2,info. Od 1 czerwca w mux1 tvp1 będzie HD, a w mux3 tvp2 będzie HD. Docelowo zawartość mux3 sie nie zmieni a w 2014 zamiast tvp w mux1 mają być nadawcy którzy teraz wygrają konkurs w KRRiT.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda » 22 kwietnia 2012, o 10:49

Dubli programów na innych Muxach nie będzie. Jedynie ATM emituje programy Polsatu.

Odpowiedz