DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

elmer3003
Posty: 6
Rejestracja: 29 grudnia 2012, o 17:12
Odbiornik: Samsung UE32EH5300
Instalacja antenowa: MITON GALAXY 165
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: elmer3003 » 23 stycznia 2013, o 21:11

edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Zdecydowanie popieram !!!
Mux-3 (2,5 kW) odbieram idealnie, po ostatnich zmianach Mux-1 (25 kW) WCALE !!!

Kamil1987
Posty: 3
Rejestracja: 22 stycznia 2013, o 17:45
Odbiornik: Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: Zwykła aktena pokojowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Kamil1987 » 23 stycznia 2013, o 21:26

Dlaczego nie zostanie zwiększona moc MUX1 z Katowic do 100kW? Co stoi na przeszkodzie? U mnie dalej nie da rady ustawić MUX1 100 na 100 (kombiniowałem przez ok. pół godziny różne ustawienia pokojowej anteny) :evil:

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: _chris_ » 23 stycznia 2013, o 21:39

trefort pisze:Mieszkam 15 km na północny zachód od nadajnika Kosztowy i mam "typową zewnętrzną antenę telewizyjną".
W profilu masz miejsce zamieszkania Będzin, a to oznacza, że masz oba nadajniki idealnie w linii: Będzin vs Kosztowy / Skrzyczne.
trefort pisze:Również wcześniej, mimo że antenę mam skierowaną na Kosztowy, odbierałem bardzo dobrze MUX1 na kanale 62 ze Skrzycznego, mimo że nadawał z mniejszą mocą niż obecnie.
'Siatka' pasywna, czy ze wzmacniaczem?
Kamil1987 pisze:U mnie dalej nie da rady ustawić MUX1 100 na 100 (kombiniowałem przez ok. pół godziny różne ustawienia pokojowej anteny) :evil:
Przy antenie wewnętrznej wcale to nie dziwi.

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Stefan_KR » 23 stycznia 2013, o 21:53

elmer3003 pisze: Zdecydowanie popieram !!!
Mux-3 (2,5 kW) odbieram idealnie, po ostatnich zmianach Mux-1 (25 kW) WCALE !!!
Ale co popierasz??? Wiesz chociaż?
Masz kilka km do nadajnika i twierdzisz że nie odbierasz to się może chwilę zastanów dlaczego tak się dzieje zamiast tu na forum wykrzykiwać swoje oczekiwania. Na 100% przyczyną jest Twoja "wspaniała" antena ze wzmacniaczem o zysku 36dB, która kompletnie nie nadaje się do odbioru nadajnika z odległości kilku kilometrów, szczególnie w gęsto zaludnionej aglomeracji pełnej zakłóceń przemysłowych. Na k.55 (MUX1) doszła emisja 100kW ze Skrzycznego i Twoja super antena prawdopodobnie zamyka odbiornik zniekształconym przez przesterowany wzmacniacz sygnałem. Zmień antenę na normalną bez wzmacniacza - problemy znikną.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 23 stycznia 2013, o 22:06

Kamil1987 pisze:Dlaczego nie zostanie zwiększona moc MUX1 z Katowic do 100kW? Co stoi na przeszkodzie? U mnie dalej nie da rady ustawić MUX1 100 na 100 (kombiniowałem przez ok. pół godziny różne ustawienia pokojowej anteny) :evil:
Po co chcesz ustawić 100 na 100? Nie ma takiej potrzeby, wcale nie musi być 100. Nawet rzekłbym nie powinno bo może oznaczać że wchodzi się w zakres przesterowania odbiornika.
Poza tym antena pokojowa to żadne odniesienie.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: _chris_ » 23 stycznia 2013, o 22:09

Zaprotestuje: 100% jakości sygnału i faktycznie prawie 100% poziomu sygnału w typowym przypadku.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 23 stycznia 2013, o 22:17

trefort pisze: ...są nadawane z TEGO SAMEGO NADAJNIKA, odległego o 15 km.
Jeśli w odległości 15km masz kolego problem z odbiorem sygnału przy tak dużych mocach to.. nie wiem co doradzić, chyba kontakt z profesjonalnym zakładem RTV celem sprawdzenia i/lub dobrania właściwej instalacji antenowej skoro samodzielnie nie wychodzi...
_chris_ pisze:Zaprotestuje: 100% jakości sygnału i faktycznie prawie 100% poziomu sygnału w typowym przypadku.
O co chodzi..?

spidi
Posty: 15
Rejestracja: 15 października 2011, o 20:49
Odbiornik: telewizor Samsung
Instalacja antenowa: Opticum AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: spidi » 23 stycznia 2013, o 22:19

Antenę mam skierowaną bardziej na Ostrawę odbieram Skrzyczne bokiem anteny bez problemów tyłem anteny łapie Kraków na k.25 do tego Kosztowy na k.49 i 55 też bokiem wszystkie bez zakłuceń z czeskich mam MUX1,MUX2,MUX3 i MUX4 na kanale 63 i 42 nic nie zanika wszystko stabilne

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 23 stycznia 2013, o 22:57

Anteny pokojowe, potem zewnętrzne z gigantycznymi wzmacniaczami i dziwicie się, że nie odbieracie SILNEGO MUX1. I to wszystko niemalże pod masztem. W zasadzie wszystko jest zgodnie z prawami fizyki: SILNY sygnał+silny wzmacniacz i TV/tuner kapituluje. Do tego pięknie jeszcze podbija zakłócenia i mamy krzyki niedoinformowanych. Proponuję jednak skorzystać z usług instalatora, bo większość krzykaczy nie ma zielonego pojęcia w tym temacie.

dvbobserwator
Posty: 1
Rejestracja: 20 stycznia 2013, o 12:31

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbobserwator » 24 stycznia 2013, o 01:37

.
Ostatnio zmieniony 25 stycznia 2013, o 01:16 przez dvbobserwator, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 24 stycznia 2013, o 01:51

Popieram kolegę Maciejek, _chris_ i wielu innych którzy ganią artylerzystów strzelających z armat do komarów. Znów posłużę się porównaniem bo może niektórzy nie rozumieją słowa "przesterowanie". Jeśli z 2-3 metrów będziemy patrzyć przez lunetę na ekran tv 50 cali to co zobaczymy? W najlepszym przypadku obszar o powierzchni kilkudziesięciu pikseli - a co z resztą informacji na ekranie? Ano nic - "przesterowaliśmy" swoje oko i nie wie jaki jest przekaz więc nie wiemy co oglądamy. Kolejna sprawa to kiepskie kable antenowe, brnąc dalej w porównanie z lunetą i tv, powiedzmy, że ekran jest mały a my trochę dalej od niego i byłoby prawie ok bo moglibyśmy widzieć np 95% ekranu (resztę nasz mózg czyli układ korekcji lub jemu podobny w dvbt sobie "dopowie") ale niestety tubus naszej lunety (kabel o kiepskim ekranowaniu) ma wielkie dziury i wpada nam do środka światło słoneczne i masa kurzu na którym to światło się rozprasza to też nasze oko niewiele zobaczy a mózg może nam coś i poukłada ale raczej w formie plam (czytaj pikseloza w tv lub komunikat "zły sygnał"). Tyle tego czego jestem pewien, ale wydaje mi się, że kiepski kabel w SFN też ma ogromne znaczenie,
Edit: (wycięto luźne rozważania)
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2013, o 11:40 przez kb997, łącznie zmieniany 1 raz.

Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Hamer » 24 stycznia 2013, o 06:47

u mnie na antenie 16 elem. k.51 podskoczył o 2% i na razie oba MUX'y (1 i 3) siła 8% jakość 100%

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lemiel » 24 stycznia 2013, o 08:01

kb997 weź się nie wygłupiaj z tym współczynnikiem skrócenia kabla przy instalacji odbiorczej, zwłaszcza jak antena ma (powinna) te 75 om niesymetryczne. Wpływ będzie minimalny lub żaden. To nie cudowna wiedza przy antenach od CB dwadzieścia lat temu.

Po prostu przesterowanie za silnym sygnałem.

Radek - GONET
Posty: 8
Rejestracja: 24 lipca 2011, o 12:24
Odbiornik: Miernik ROVER MASTER-STC
Instalacja antenowa: Antena Televes V oraz rozgałęźnik 1x4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Radek - GONET » 24 stycznia 2013, o 11:04

Pomiar w Ustroniu godz 10:30, zasłonięty odbiór ze Skrzycznego i czech, po rozgałęźniku 1x4. Antena Televes V, brak jakiegokolwiek przedwzmacniacza, wzmacniacza w układzie, b.dobry kabel TRISHIELD 1,13, b.dobre złącza w.cz. Pomiary uśrednione.

Kanał 49 - siła 47dBV , N.MAR 10dB , MER 30dB

Kanał 55 - siła 45dBV , N.MAR -2.0dB , MER 20dB - przed zmianą na Skrzycznem parametry sygnału były takie same jak na kanale 49.

Proszę się nie sugerować co Wam pokazują tunery DVB-T,moja Wiwa nie pokazuje specjalnie zmiany, jednak miernik pokazuje KATASTROFALNE POGORSZENIE ODBIORU Z KATOWIC na kanale 55.

Klienci w Ustroniu zaczynają masowo zgłaszać brak odbioru na kanale 55 z Katowic. Od razu zaznaczam że stosuję wyłącznie porządne anteny zewnętrzne kierunkowe.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: _chris_ » 24 stycznia 2013, o 11:20

  • Po przejściu mux-a z nadawania w MFN-ie (jeden nadajnik) na nadawanie w SFN-ie (wiele nadajników) należy dokonać ponownego ustawienia anteny.
  • Zmienił się FEC na słabszy, więc jakość odbieranych sygnałów MUSIAŁA spaść. Aby zachować poprzednie parametry odbioru (nie wliczając wpływu SFN-u) należałoby mieć nową antenę o zysku większym o niecałe 2dB.
  • Niestety dla niektórych, SFN czasami wymusza przystosowanie instalacji antenowych do odbioru w SFN-ie, co momentami może być mniej lub bardziej upierdliwe, ale co nie znaczy, że takie instalacje muszą być jakoś specjalnie drogie. Czasami muszą być też dwie anteny.
Nie ma co rozpaczać, od SFN-u nie ma odwrotu, a będzie tego o wiele więcej i jeszcze trudniej w odbiorze.

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Stefan_KR » 24 stycznia 2013, o 11:31

Radek - GONET pisze: Kanał 49 - siła 47dBV , N.MAR 10dB , MER 30dB

Kanał 55 - siła 45dBV , N.MAR -2.0dB , MER 20dB - przed zmianą na Skrzycznem parametry sygnału były takie same jak na kanale 49.

Proszę się nie sugerować co Wam pokazują tunery DVB-T,moja Wiwa nie pokazuje specjalnie zmiany, jednak miernik pokazuje KATASTROFALNE POGORSZENIE ODBIORU Z KATOWIC na kanale 55.
A ja mam pytanie co oznacza KATASTROFALNE POGORSZENIE ODBIORU ?? Stracili całkiem sygnał? Czy mowa o tych 1.5dB różnicy pomiędzy 5/6 a 3/4 ?
Co oznacza parametr N.MAR ?

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 24 stycznia 2013, o 11:47

Radek - GONET pisze:w Ustroniu zaczynają masowo zgłaszać brak odbioru na kanale 55 z Katowic.
Niekoniecznie masowo. Mam rodzinę w dwóch różnych miejscach Ustronia. Odbiór mają na k.55 STABILNY !

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 235
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 24 stycznia 2013, o 15:52

Dzisiaj mróz trochę odpuścił i antena "odtajała". Antena yagi pasywna na dachu 2-piętrowego budynku sygnał dzielony na 2 tv rozgałężnikiem z tłumieniem ~ 4dB. Odległości od nadajników wynoszą odpowiednio : Skrzyczne ~ 25 km, Kosztowy ~ 33 km. Antena skierowana na Kosztowy dodam iż obydwa kierunki bez żadnych przeszkód terenowych, i tak tv LG dla kanału 55 sygnał/jakość 95/100 a tv Samsung sygnał/poziom błędów 97/0. Zatem wszystko działa wzorowo.

elmer3003
Posty: 6
Rejestracja: 29 grudnia 2012, o 17:12
Odbiornik: Samsung UE32EH5300
Instalacja antenowa: MITON GALAXY 165
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: elmer3003 » 24 stycznia 2013, o 18:13

Panie Stefan_KR, dziękuje bardzo że zadał sobie Pan tyle trudu żeby rozszyfrować moją antenę ;)
Jak do tej pory nie miałem problemów z odbiorem żadnego z Mux-ów ! ;)
Nie mam zamiaru co trzy miesiące wymieniać anteny!

Radek - GONET
Posty: 8
Rejestracja: 24 lipca 2011, o 12:24
Odbiornik: Miernik ROVER MASTER-STC
Instalacja antenowa: Antena Televes V oraz rozgałęźnik 1x4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Radek - GONET » 24 stycznia 2013, o 20:34

Pomiar w Ustroniu godz 19:30, zasłonięty odbiór ze Skrzycznego i czech, po rozgałęźniku 1x4. Antena Televes V, brak jakiegokolwiek przedwzmacniacza, wzmacniacza w układzie, b.dobry kabel TRISHIELD 1,13, b.dobre złącza w.cz. Pomiary uśrednione.

Kanał 49 - siła 47dBV , N.MAR 10dB , MER 31dB , PreBER 6x10-4 , PostBer bez błędów,
Wiwa80Mini pokazuje 90% siły oraz 100% jakości sygnału.

Kanał 55 - siła 45dBV , N.MAR -2dB , MER 20dB PreBER 7x10-3 , PostBer 7x10-5 ,
nie widzę też na pomiarze Echa nic oprócz Katowic !!. Wykres Konstelacji - masakra.
Wiwa80Mini pokazuje 81% siły oraz 100% jakości sygnału.

Tak dla porównania kanały czeskie,przypominam są u mnie wyłącznie z odbicia:
Kanał 48 - siła 39dBV , N.MAR 3dB , MER 24dB
Kanał 54 - siła 37bBV , N.MAR 3dB , MER 22dB

N.MAR - parametr Noise Margin - Margines szumu;
PreBER - przed korekcją Viterbiego;
PostBER - po korekcji Viterbiego;

Wnioski - jeszcze raz napiszę - KATASTROFALNIE pogorszył się odbiór kanału 55, pomimo tego tuner DVB-T lub TV radzi sobie z odbiorem (konkretnie korekcja Viterbiego) i w rezultacie u mnie WZROKOWO na TV odbiór jest PERFEKCYJNY. Z moich doświadczeń przy wartości N.MAR -2dB jeszcze działa, jeśli spadnie do -3dB -4dB odbioru już nie ma, więc sygnał jest "na krawędzi". Wartość BER też jest bardzo kiepska. Jeszcze raz podkreślam że na pomiarze Echa nie widzę Skrzycznego.

Proszę nie wyciągać wniosków na podstawie tego co pokazuje tuner DVB-T lub TV, nijak to się ma do stanu faktycznego. Proszę nie pisać że w innych punktach Ustronia działa, ponieważ u mnie pomimo tego stanu i pomiarów jak widać też działa.

Odpowiedz