DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: _chris_ » 25 stycznia 2013, o 23:20

trefort pisze:Tak jak pisałem wcześniej, jak śnieg trochę ustąpi, pójdę na dach i spróbuję różnych ustawień. Zastanawiam się, czy odłączyć tą drugą antenę (kierunkową) wraz z sumatorem i podłączyć przewód bezpośrednio do anteny siatkowej, czy też przekręcić antenę kierunkową w stronę na Kosztowy tak, by obie zbierały sygnał, może wówczas będzie właściwa i do tego STABILNA jakość?
Ja bym zaczął od pozostawienia jednej z anten, wymianie kabla antenowego i podłączeniu się bezpośrednio pod odbiornik. Zaopatrzyłbym się również dodatkowo w tłumik regulowany, bo jesteś blisko Kosztowych i to może być dodatkowo przesterowanie.

I w takiej konfiguracji próbowałbym odbioru, najpierw na 'antenie kierunkowej', potem na 'siatce' (też w końcu 'antenie kierunkowej'). Łączenie anten w zestaw zostawiłbym sobie na potem.

W Warszawie (SFN), odbiór na dalszych odbiorach w takiej sytuacji jak u Ciebie (nadajniki w linii), wymaga czasami dokładności pojedynczych stopni) ustawienie anten.

Szczerze powiedziawszy, jedyne co mi się nasuwa to:
  • albo przesterowanie dekodera silnymi sygnałami (ale jakoś słabo przekonany jestem);
    Tu powinien pomóc tłumik.
  • albo odbierasz Skrzyczne nie bezpośrednio, ale z jakiegoś odbicia (albo i bezpośrednio i z odbicia), które wychodzi poz GI. To jest jak najbardziej możliwe przy mocy i lokalizacji Skrzycznego oraz dwu, różnie skierowanych antenach.
    Tu powinno pomóc ustawienie pojedynczej anteny.
trefort pisze:Moc sygnału na siatkowej mam 85%, a na pokojowej ze wzmacniaczem nawet 90%. Tak więc moc sygnału jest taka, jak była przedtem, natomiast problem jest z jego jakością.
Tak z ciekawości, ja pomierzyłem kiedyś z ciekawości Arivę 250 i okazało się, że ma odwrócone wskazania na mocy sygnału: wysoki poziom rzeczywisty to 70, a niski poziom rzeczywisty to 90.... Opticum X703 ma tak samo. Możliwe, że 120 ma inny hardware...
trefort pisze:Wciąż mam, mimo wszystko, nieodparte wrażenie, że problem tkwi w niewłaściwych ustawieniach po stronie nadajników.
takie rzeczy się zdarzały, ale to zostawiłbym na sam koniec. Na razie, póki co, masz 'z lekka niedopracowaną instalację do SFN-u', tak bym to ocenił... ;)
trefort pisze:A w spotach informacyjnych mówiono przecież, że jeśli ktoś na swojej instalacji dobrze odbierał telewizję analogową, nie będzie miał problemu z odbiorem NTC...
Chyba młody jesteś, że wierzysz we wszystko, co mówią w TV...
Stefan_KR pisze:Od razu jawi się też kolejne pytanie o "Punkt Defektu" - co to jest, jak się go wyznacza i od czego jest zależny.
No, to to akurat wiadomo dokładnie. Ale niech się wypowie właściciel sprzętu.
A co do tego Noise Margin to tylko takie moje gdybanie...

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcin6660 » 26 stycznia 2013, o 06:51

Ciekawe dlaczego ten nowy (obecnie nie używany)system antenowy dla MUX-1 z Katowic nie jest zainstalowany (rozrzucony) na różnych stronach konstrukcji masztu tylko z jednej strony w różnych kierunkach ??? Czy te wszystkie "trumienki są tak zintegrowane ze sobą że muszą być koło siebie ??? Widać na maszcie różne systemy antenowe w różnych kierunkach.

trefort
Posty: 36
Rejestracja: 23 stycznia 2013, o 15:11
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Dachowa, kierunkowa 16/21-69, symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: trefort » 26 stycznia 2013, o 07:37

Chris, dzięki za komplement, ale młody to chciałbym być, ale niestety już nie jestem... :-(

Tak naprawdę to tylko chciałem wskazać, że w zapowiedziach wszystko wygląda fajnie, ale jak przyjdzie co do czego, to przestaje być różowo. Tak jak z przejęciem lokalnych połączeń ma Śląsku przez Koleje Śląskie - miało być super, a była totalna wtopa. Widać historia lubi się powtarzać...

junior
Posty: 43
Rejestracja: 31 października 2011, o 10:44
Odbiornik: Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: junior » 26 stycznia 2013, o 09:56

Od 3-4 dni pogorszyła mi się bardzo jakość sygnału MUX1, cały czas jest w okolicach 20%, programów nie da rady oglądać. Stało się to mniej więcej od czasu kiedy padał ten marznący deszcz, ale skoro lód na antenie miałby wpływ na jakość to wszystkie MUX-y by źle odbierały, a tak nie jest. MUX2 mam 100% jakość, MUX3 90%.

Ma ktoś pomysł czym to może być spowodowane, czyżby na nadajniku Kosztowy coś przerabiali? ma ktoś też problem z odbiorem MUX 1?

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcin6660 » 26 stycznia 2013, o 10:37

Z pewnością ktoś przy -10 siedzi sobie na maszcie w Kosztowach i kręci antenami :D :lol:

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: _chris_ » 26 stycznia 2013, o 11:36

junior pisze:Od 3-4 dni pogorszyła mi się bardzo jakość sygnału MUX1(...)
Ma ktoś pomysł czym to może być spowodowane, czyżby na nadajniku Kosztowy coś przerabiali? ma ktoś też problem z odbiorem MUX 1?
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=31&t=5255
trefort pisze:Tak naprawdę to tylko chciałem wskazać, że w zapowiedziach wszystko wygląda fajnie, ale jak przyjdzie co do czego, to przestaje być różowo.
'Różowo' to dopiero nie będzie... na razie to małe miki...

MAURYCY
Posty: 8
Rejestracja: 24 września 2012, o 12:40
Odbiornik: Samsung UE39F5500 oraz micro DVB-T HD USB Cabletech URZ0184
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy, Frýdek-Místek Lysa Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: MAURYCY » 26 stycznia 2013, o 13:41

W poniedziałek straciły mi się programy MUX1, jednocześnie poprawił mi się odbiór MUX3. Od przedwczoraj wrócił odbiór MUX1 i pozostał dobry odbiór MUX3 :)
Moja instalacja odbiorcza to laptop z tunerem USB oraz dołączona 15 cm antenka zamocowana na magnesie do drzwi lodówki prostopadle do nadajnika w Kosztowach. Nadajnik widzę z okna, 10 km w linii prostej. Odbieram wszystkie PL kanały z 3 MUXów bez problemów, do tego kilka czeskich. Mała antenka a daje radę :) Jak dla mnie to obecny sygnał może zostać bez zmian czy poprawek :P

skukany
Posty: 62
Rejestracja: 13 marca 2010, o 20:45

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: skukany » 26 stycznia 2013, o 15:45

a w Porąbce jak mux 1 był tak go nie ma po sprawdziłem nawet kanał 55 tam gdzie skrzyczne ma 100 kw ale lipa

PawełZ
Posty: 18
Rejestracja: 12 października 2012, o 14:29
Odbiornik: Wiwa 100, Opticum HD1
Instalacja antenowa: Antena log-per na balkonie, 4 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy,

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: PawełZ » 26 stycznia 2013, o 18:45

Z uwagą przeczytałem wszystkie uczone wypowiedzi w poprzednich postach i teraz już wiem, że (trawestując treść operowego libretta) "fala zmienną jest". :D.
Moją antenę powiesiłem półtora roku temu i odbieram b.dobrze kanały analogowe oraz b. dobrze MUX-2 i czeski MUX-2 na kanale 37. Reszta dostępna okresowo, czyli niedostępna.
Z ciekawości włączyłem trzy dni temu skanowanie automatycze i wyszukało mi się siedem multipleksów (w tym cztery polskie). Ale wśród nich był polski MUX-1 w doskonałym stabilnym odbiorze. Dopiero po chwili zorientowałem się, że odbieram go z kanału 35 (chyba Częstochowa).
Dzisiaj wszystko wróciło do "normy" czyli mam b.dobry MUX-2 i czeski MUX-2 oraz analogi.
Wniosek z tego wyciągnąłem taki, że bez zmiany czegokolwiek w instalcji odbiorczej, dopiero wzrost mocy MUX-1, umożliwi mi jego stabilny odbiór. Ale z tym trzeba poczekać chyba do maja.
Zatem uzbrajam się w cierpliwość. :-)

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda » 26 stycznia 2013, o 21:45

Pozwolę sobie napisać tu moje spostrzeżenia dotyczące mux1 i mux 3 z Kosztów. Otóż gdy zrobili SFNa to mux1 jakby osłabł ale teoretycznie. Dziś miałęm sytuację taką: krótko po włączeniu telewizora (jeden z muzycznych kanałów był ostatnio oglądany to i takowy się włączył) zarzuciło kwadracikami po sekundzie od włączenia. No to sobie sprawdzam poziom sygnału. Patrze a pasek z jakością powoli ale systematycznie wzrastał przy mocy 95%. Odkąd jest SFN to mux3 jest stabilniejszy i trzyma cały czas 95% mocy i 12-14% jakości. Czy mogą w ten sposób na siebie oddziaływać różne muxy? Lokalizacja zachodnie Bielszowice.

junior
Posty: 43
Rejestracja: 31 października 2011, o 10:44
Odbiornik: Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: junior » 27 stycznia 2013, o 09:35

Zmienili kanał na Wisła/Skrzyczne, ale co to ma do rzeczy bo nie rozumiem.
Antene siatkową mam skierowaną na Katowice/Kosztowy, więc nie rozumiem dlaczego po zmianach na nadajniku w Wiśle, mam korygować ustawienia anteny, może mi ktoś to wytłumaczyć ?
To jest problem z tym, bo przy dzisiejszej aurze to nawet nie mam zamiaru wchodzić na dach.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 27 stycznia 2013, o 12:04

Tak, czy inaczej czuję, że instalatorzy nie będą się nudzić. Nie wszyscy lubią przecież sami majsterkować przy antenach tylko z wiedzą wyniesioną ze spotów o babci Lodzi. To forum nie wszyscy przeglądają a informacje tutaj są naprawdę cenne.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Bartt » 27 stycznia 2013, o 18:53

@junior

Po prostu w momencie uruchomienia sieci SFN do twojej anteny dociera na tym samym kanale dodatkowy sygnał z nadajnika Wisła/Skrzyczne. Mimo że oba sygnały (z Katowic i Wisły) są zsynchronizowane, to w zależności od ich poziomu i jakości przy danym ustawieniu anteny sygnał wynikowy może być nie do zaakceptowania przez odbiornik. Dlatego w takim układzie często pomaga lekkie skręcenie anteny które zmienia proporcję odbieranych sygnałów w efekcie poprawiając odbiór.

A tak na marginesie to widzę, że tam u was jest niezły poligon doświadczalny :D.
Ciągle są problemy z tym nieszczęsnym kanałem 55 :(. Najpierw były testy kierunkowego systemu mux-1 z mocą 100kW z Kosztowych, a teraz doszedł SFN z bardziej oddaloną Wisłą. Pomijając już sensowność takich zmian w zimie, to same włączenie Wisły w sieć SFN z mocą 100kW nie ma za bardzo sensu gdy Kosztowy nie pracują z tą samą mocą. W efekcie za jakiś czas po włączeniu mux-1 z Kosztowych z mocą 100kW znowu mogą być konieczne zmiany przy antenach :evil:.
Jak już pisałem wczesniej samo zwiększenie mocy ze Skrzycznego niewiele pomoże w trudnym górskim terenie, a jak widać wielu innym utrudniło odbiór z powodu emisji w trybie SFN.

Jeśli Pan Kastelik chce aby jak najwięcej osób miało odbiór na Podbeskidziu to niech walczy w UKE o jakieś ludzkie kanały dla tego nadajnika, bo kanały 58 i 55 są beznadziejne i nic nie da ta duża moc - nawet 200kW nie pomoże ;). Przy okazji odpadł by problem z SFN-em.

A jeśli już ma być SFN Kosztowy/Wisła, to niech będzie dla wszystkich mux-ów, a nie tylko dla mux-1 i 3, tak aby najlepszy sygnał dla wszystkich mux był przy jednym konkretnym ustawieniu anteny.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Drekan » 27 stycznia 2013, o 20:11

Jeśli sieć SFN Wisła Katowice na kanale 55 sprawia tak duże problemy w odbiorze, to zawsze można zgłosić problem w Siemianowickim oddziale UKE. Oni sprawdzą jak wygląda sytuacja w terenie i jeśli też potwierdzą problem z odbiorem, to zgłoszą go Emitelowi, który będzie musiał znaleźć wyjście z tej sytuacji. Pozwoli to uniknąć podobnych problemów, z czekającą nas rozleglejszą siecią, 3 multipleksu na kanale 41. :?

Przy okazji można spytać gdzie zaginęły wyniki pomiarów sygnału DVB-T dla powiatu bielskiego i cieszyńskiego. :?:

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: _chris_ » 27 stycznia 2013, o 22:21

Drekan pisze:Jeśli sieć SFN Wisła Katowice na kanale 55 sprawia tak duże problemy w odbiorze, to zawsze można zgłosić problem w Siemianowickim oddziale UKE.
Dobre... rzuć okiem na to, jakie instalacje antenowe ma gro zgłaszających tu problemy z k55... UKE nie przyjedzie, jeśli instalacja nie jest wg GEO06.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Drekan » 27 stycznia 2013, o 23:16

Niekoniecznie, jeśli takich zgłoszeń będzie więcej. :!:

Dodatkowo jeśli UKE potwierdzi problemy z odbiorem to będzie znaczyło, że faktycznie one występują. W wielu przypadkach można winę zwalić na złą instalację antenową, ale pomiary UKE dają obiektywne wyniki, których Emitel nie może zignorować. 8-)

Skoro teraz są problemy z siecią dwóch nadajników, to jak będzie wyglądał odbiór 3 multipleksu w SFN na kanale 41, prowadzony z trzech głównych nadajników i siedmiu mniejszych? :?:

Nadal uważam, że najlepiej z SFN-ami potrafią sobie radzić Czesi. W okolicach Brna funkcjonuje bezproblemowo SFN z 4 nadajnikami. České Radiokomunikace, chciały nawet utworzyć SFN na kanale 50 obejmujący swym zasięgiem całe Czechy. :shock:

U nas długo były problemy z SFN w Warszawie, problemy towarzyszyły uruchamianiu SFN Ślęży i Kłodzka, teraz Wisła i Katowice. Czyżby problemy miałyby dotyczyć uruchamiana wszystkich SFN-ów? :?:

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Stefan_KR » 27 stycznia 2013, o 23:34

Za dużo się kolego naczytałeś ale za mało z tego rozumiesz i skutek jest taki, że rozsiewasz katastroficzne wizje z palca wyssane. Podajesz przykłady niewiele mające wspólnego z sytuacją co niestety można spotkać tu na forum - "samouków" mądrych mądrościami innych użytkowników ale nie weryfikujących zdobytej wiedzy. Jak kilku krzyczało, że SFN jest zły, tak teraz Ty chodzisz i to powtarzasz, ale nie zastanawiasz się czy w ogóle ma to jakiś sens. A sytuacja jest o wiele prostsza - ani żaden SFN, ani żadne UKE,.. lecz drobna zmiana parametrów modulacji, która w niektórych przypadkach pociąga konieczność lekkiej korekty anteny. Obserwując forum szczęśliwie są to pojedyncze przypadki bo raptem kilka ich tu można odnotować co przy ponad 5 milionowym zasięgu obu emisji chyba jest niewiele. Zmiany w emisji były, są i będą, a ile będzie zmian to za każdym razem znajdzie się kilku na 100 którym coś się zmieni lub pogorszy - to jest nieuniknione tam gdzie do czynienia mamy z rozchodzeniem się fal radiowych. Tak więc i w tym przypadku te parę osób poprawi sobie antenki i sprawa sama się rozwiąże.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Bartt » 27 stycznia 2013, o 23:39

No cóż, w końcu to UKE jest autorem tego i innych SFN-ów ;), Emitel realizuje natomiast założony projekt. Pomijając to czy można było wymyślić w tym rejonie coś lepszego, pozostaje kwestia realizacji. A tu, jak pisałem wcześniej, nastąpiło niepotrzebne wczesniejsze przełączenie mux-1 ze Skrzycznego na k55.
Raz że pora nieodpowiednia (zima), a dwa, że zrobiono to bez równoczesnego zwiększenia mocy z Kosztowych.
Oczywiście były wcześniej próby włączenia kanału 55 z Kosztów z dużą mocą, z tym że jak wiadomo, z powodu takich a nie innych uzgodnień międzynarodowych - z emisją kierunkową.
Cały czas powtarzam jak ważne było prawidłowe dobranie kanałów w ogólnopolskiej sieci DVB-T.
Gdyby na południu Polski:
- wybrano kanały tylko z IV pasma UHF (najlepiej jak najniższe)
- przeniesiono emisje SFN w głąb kraju nadając na południu tylko w MFN
- skoordynowano kanały z głównych nadajników (z wyjątkiem tych przygranicznych) jako 100kW ND

To w ogóle nie byłoby tych problemów, Emitel zaoszczędziłby mnóstwo kasy, my nerwów, a 2/3 postów z tego forum poszłoby do kosza :D

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: _chris_ » 28 stycznia 2013, o 01:17

Drekan pisze:Nadal uważam, że najlepiej z SFN-ami potrafią sobie radzić Czesi.
spójrz na FEC czeskiego DVB-T. Poza tym, oni swoje już przeszli i wiedzą, że podstawa to sprawna i odpowiednia instalacja antenowa,
Drekan pisze:U nas długo były problemy z SFN w Warszawie,
Bez przesady, problemy były właściwie tylko z instalacjami "dobrymi inaczej"... wiem coś o tym, bo pisałem tam od początku emisji komercyjnej.
Drekan pisze:problemy towarzyszyły uruchamianiu SFN Ślęży i Kłodzka,
tam jest nie tyle problem SFN-u, co pokrycia. Z pustego i Salomon...
A są jakieś problemy w Kołowie / Świnoujściu czy Chwaszczynie z dopalaczami wokół Trójmiasta? Niespecjalnie... A SFN-y wokół Krosna czy Szczawnicy to głównie problemy z zasięgami na mocach i kanałach tymczasowych. A jeśli z SFN-em to generalnie wystarczą korekty na ustawieniu anten, czasami lekkiej modernizacji instalacji - sporadycznie trzeba dodawać drugą antenę.
Stefan_KR pisze:Obserwując forum szczęśliwie są to pojedyncze przypadki bo raptem kilka ich tu można odnotować co przy ponad 5 milionowym zasięgu obu emisji chyba jest niewiele.
Ja też mówię, że nie jest źle. Prawie wszystkie wywołane tu problemy to kwestia posiadanych instalacji antenowych, którymi właściciele "na siłę" próbują odebrać SFN lub prób odebrania niewłaściwego nadajnika.
Oczywiście, jak wszędzie potrzeba trochę czasu...

Powiedziałbym, że sednem problemu będzie przez chwilę to, że ze Skrzycznego nie ma mux-3, a mux-2 ma symboliczną moc, więc kto żyw będzie próbował w dalszym ciągu odbierać Kosztowy. A to wiadomo czym się będzie kończyć dla odbioru muzx-1 w wielu lokalizacjach.

Oczywiście, po niedalekim już przejściu mux-2 i mux-1 na kanały i moce docelowe problem będzie dalej, jeśli mux-3 pozostanie tylko z Kosztowych...

lesz
Posty: 31
Rejestracja: 15 lutego 2012, o 15:17
Odbiornik: Kruger Matz KM000186 twin tuner, Wiwa 90 MC
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa o strukt.logarytmiczno periodycznie dipolowej bez wzmacn
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy 13km, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lesz » 28 stycznia 2013, o 10:43

U mnie po zmianach sygnał MUX1 bez zmian - 83%. Tyle miałem wcześniej ze Skrzycznego. Ale gdy wchodzę po raz pierwszy na tego MUXa, to mam czarny ekran z napisem "Brak sygnału" i tak przez ok. 15 sekund, zanim obraz i dźwięk się pojawią. Przełączanie kanałów w ramach muxa trwa normalnie, dopóki nie zmienię muxa. Ten problem występuje przy zmianach muxów. Zmiana kierunku anteny nic tu nie zmieniła.

Odpowiedz