DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: belzebiusz » 17 maja 2013, o 19:56

Najśmieszniejsze jest to, że najlepiej na tym wszystkim wyjdzie najsłabszy MUX-2 (oczywiście jeśli MUX-1 też przejdzie na tą antenę kierunkową). :P

rafla
Posty: 40
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 13:36
Instalacja antenowa: pasywna ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: rafla » 17 maja 2013, o 21:36

Maciejek pisze:Spokojnie, wiadome jest, że emisje z tej anteny będą takie jak udało się skoordynować. Chyba nie myślicie że, obecna, zakłócana emisja (51) jest lepsza niż ta, która dopiero będzie uruchomiona.
Wiesz, ja sobie poradzę to nie problem walnąć większą antenę czy o zgrozo wzmacniacz... tylko co jak jeden mux będzie 100kW a drugi powiedzmy 2,5kW... by mieć ten drugi pierwszy (mux2) będę miał przesterowany :D zabawa z tłumikami? :D

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 826
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 17 maja 2013, o 21:40

Skąd! Wszystkie MUXy będą nadawać z taką samą albo bardzo podobną mocą. Obecne 2,5kW stanie się 20 maja historią.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: belzebiusz » 17 maja 2013, o 21:43

Widać, że nie przeczytałeś mojego wcześniejszego posta o mocach na poszczególnych azymutach...

aro_1977
Posty: 4
Rejestracja: 16 maja 2013, o 21:43

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: aro_1977 » 17 maja 2013, o 21:46

Czy mogę tylko poprosić o informacje czy TVP 2 HD działa czy nie? Bo nie wiem czy coś sie u mnie stało czy po prostu nie działa bo trwają prace?

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 826
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 17 maja 2013, o 22:02

belzebiusz pisze:Widać, że nie przeczytałeś mojego wcześniejszego posta o mocach na poszczególnych azymutach...
Racja. Na niektórych azymutach będzie różnie. Nie pamiętam ale chyba pozostałe muxy również są obarczone wytłumieniami w podobnym azymucie jeżeli ich moc będzie podniesiona do 100kW.

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Cyfrowyjanusz » 17 maja 2013, o 22:58

Przekonamymy się jak to będzie już w poniedziałek o 6:00 rano ;)

Według informacji z przeglądu serwisowań MUX3 na kanale 41 ma ruszyć o 3:00 w nocy zaś pozostałe MUX o 6:00

Przerwa od godzin: 01:00 do 06:00, koniec analogu z niedzieli na poniedziałek o 1:00 w nocy.

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kuku1234 » 17 maja 2013, o 23:03

aro_1977 pisze:Czy mogę tylko poprosić o informacje czy TVP 2 HD działa czy nie? Bo nie wiem czy coś sie u mnie stało czy po prostu nie działa bo trwają prace?
Ja się już przestawiłem na kanał 41 i tam na 30 minut był jakiś dziwny zanik. Siła 45 skoczyła do 60, a jakość uciekła do 1%.

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Omber27 » 17 maja 2013, o 23:16

Czy ktoś mi może powiedzieć co znaczą te literki w kolumnie KIERUNKOWOŚĆ?
http://tvradio.cba.pl/info21.htm

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: belzebiusz » 17 maja 2013, o 23:17

D - Directional (kierunkowy)
ND - Not Directional (nie kierunkowy, czyli dookólny)

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Bartt » 17 maja 2013, o 23:22

Według istniejącego jeszcze wpisu w wykazie pozwoleń UKE, w czasie tej chwilowej emisji mux-1 k55 z kierunkowego systemu antenowego z mocą 100kW, duże tłumienie (18 - 22dB) występowało w azymucie 100 - 150 stopni. Oznacza to że efektywna moc wypromieniowywana wynosiła w tym kierunku około 100x mniej, czyli ok. 1kW. W praktyce w tym kierunku anten nadawczych nie było. Według obecnego pozwolenia tłumienie jest trochę niższe (prawdopodobnie z powodu niższego kanału - 41 zamiast 55) ale, co ciekawe, jest też nieco inny rozkład tłumienia. Poprzednio było maksimum tłumienia (ok. 22dB) dla 120 - 130 stopni, a obecnie są dwa (19dB) dla azymutów 100 i 150 stopni pomiędzy którymi tłumienie jest 15 dB :o. Czyżby jakaś modyfikacja tego systemu :?: A może po prostu tak wychodzi z obliczeń dla k41 :?:
Nie zmienia to jednak faktu, że wypromieniowywana moc w tym kierunku będzie bardzo mała.
Do tego dochodzi SFN z Wisłą i w efekcie będziemy mieli zupełnie inny rozkład poziomu sygnałów dla SFN k55, a inny dla k41, co jak już wielokrotnie pisałem niczego dobrego nie wróży :?

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 826
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 17 maja 2013, o 23:59

Ciekawe spostrzeżenie.
Jednak jak podaje Pan Jarosław w aktualizcji komunikatu odnośnie etapu V plan zmian następujacy:

:arrow: MUX-1 kanał: 55, moc: 50kW ERP ND ?, ciekawe zatem z jakiego systemu antenowego? Może pozostanie na szczytowym (dookólnym)?
:arrow: MUX-2 bez zmian mocy(?)
:arrow: MUX-3 kanał: 41, moc: 100kW ERP D jak wiadomo niższy, kierunkowy system antenowy.

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Cyfrowyjanusz » 18 maja 2013, o 10:21

Bartt pisze:Czyżby jakaś modyfikacja tego systemu :?: A może po prostu tak wychodzi z obliczeń dla k41 :?:
A ja mam takie pytanie do specjalistów w tej dziedzinie, czy istnieje taka mozliwość modyfikacji systemu antenowego żeby MUX3 który będzie nadawany z tej "nieszczęsnej anteny" która ma tylko 3 bloki, dodatkowo były podłączone bloki na wschód obecnie wykorzystywane do doświetlenia kanału 42 TVP Info Kraków, które wiszą jeszcze niżej. Czy można w taki sposób nadawać jeden MUX z 2 różnych anten z różnych wysokości? Tym samym sygnał był dostępny także dla zach. Małopolski? Jestem ciekawy czy to w ogóle jest technicznie możliwe? :?:

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Bartt » 18 maja 2013, o 11:38

Na pewno można nadawać z zespołów anten różnej wielkości z tej samej wysokości czego przykład mamy na Gubałówce (zdjęcia wykonał kolega 121167 ;) ):
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 24#p164824
Widać to bardzo ładnie na fotce nr 4 - z lewej strony 2 zespoły po 4 anteny, a z prawej, 2 po 2 anteny - w wykazie UKE jest to opisane jako (2x2)+(2x4).
Tak więc dołożenie dodatkowych anten nie powinno być problemem. Problemem jest raczej spełnienie zakładanych wytłumień (koordynacja międzynarodowa). Kiedyś kolega a.d. podawał te wytłumienia i niestety nie wiem czy jest tu jeszcze jakaś możliwość manewru. Jesli nie, to powinny być dodatkowe doświetlenia k41.
Oczywiście całego tego kombinowania by nie było, gdyby skoordynowano inny kanał jako dookólny, no ale cóż, temat doboru kanałów, to temat rzeka :)

aro_1977
Posty: 4
Rejestracja: 16 maja 2013, o 21:43

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: aro_1977 » 18 maja 2013, o 13:54

kuku1234 pisze:
aro_1977 pisze:Czy mogę tylko poprosić o informacje czy TVP 2 HD działa czy nie? Bo nie wiem czy coś sie u mnie stało czy po prostu nie działa bo trwają prace?
Ja się już przestawiłem na kanał 41 i tam na 30 minut był jakiś dziwny zanik. Siła 45 skoczyła do 60, a jakość uciekła do 1%.
W tej chwili u mnie nic na 41 nie ma - sygnał 0.

Markus29
Posty: 68
Rejestracja: 17 listopada 2012, o 16:06
Odbiornik: Panasonic
Instalacja antenowa: ATX-107 kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy Kraków/ChorągwicaOpole

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Markus29 » 18 maja 2013, o 15:16

informacja z oficjalnej strony Telewizji Kraków nt. cyfryzacji. Oto tekst. "Z dniem 20 maja 2013 roku emisja TVP Kraków na terenie Małopolski z multipleksu MUX 3 ( z nadajnika Kraków/Chorągwica na kanale 50) i z nowych stacji doświetlających.

Program dostępny rónież z nadajników MUX 1 - Katowice/Kosztowy, Wisła/Skrzyczne i Częstochowa/Wręczyca".

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Omber27 » 18 maja 2013, o 19:10

Wie ktoś w jakim kierunku będą skierowane anteny z MUX 3 na kanale 41? Pytam bo jeśli w Oświęcimiu i okolicach nie będzie dostępny MUX 3 to nie czekam do poniedziałku i od razu kieruję antenę na Wisłę/Skrzyczne.

pikaczu
Posty: 1304
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 18 maja 2013, o 20:25

czy u nas też zmienią tvp info katowice do mux 3, a tvp info kraków do mux 1?

Markus29
Posty: 68
Rejestracja: 17 listopada 2012, o 16:06
Odbiornik: Panasonic
Instalacja antenowa: ATX-107 kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy Kraków/ChorągwicaOpole

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Markus29 » 18 maja 2013, o 22:09

Tak. Na to wychodzi z powyższej informacji, że w naszym mux1 kanał 55 bedzie TVP Kraków, a w mux3 kanał 41 TVP Katńwice. Odwrotnie bedzie na Chorągwicy gdzie TVP Katowice bedzie w mux1 kanal 25, a TVP Kraków mux3 kanał 50.

pikaczu
Posty: 1304
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 19 maja 2013, o 08:59

no, dobra. zobaczymy jutro

Odpowiedz