DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 238
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 20 maja 2013, o 01:56

MUX3 na kanale 41 już nadaje :D

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Omber27 » 20 maja 2013, o 02:42

Katowice nie nadają już TVP INFO KRAKÓW? Bo mam dwa razy INFO KATOWICE a wcześniej miałem i KRAKÓW i KATOWICE. Sygnał z MUX 3 mam 100/100 i chyba z Katowic, gdyż wcześniej na k.41 miałem Wisłę i jakość 100 a siła 50-55

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcin6660 » 20 maja 2013, o 04:29

Działa jeszcze tylko Polsat z Rybnika na 43.

Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Hamer » 20 maja 2013, o 06:06

k. 41 chyba jednak kierunkowo na zachód, sprawdzałem o 5.30 i siła to zaledwie 8%.
k. 49 - siła 43-46%
k. 55 - siła 34-36%

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kolec64 » 20 maja 2013, o 06:20

U mnie na tą chwilę najmocniejszy sygnał na k-41 ze wszystkich mux-ów :)

Arek_So
Posty: 69
Rejestracja: 18 października 2011, o 11:53
Odbiornik: LG 37LH3000
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Arek_So » 20 maja 2013, o 07:01

U mnie to samo. Kanał 41 nadaje najmocniej. Zwiększyli w ogóle moce pozostałych?

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kolec64 » 20 maja 2013, o 07:14

Raczej nie zwiększyli. Mam takie same wskazania na k-49 i k-55 przed jak i po wyłączeniu analogu

Arek_So
Posty: 69
Rejestracja: 18 października 2011, o 11:53
Odbiornik: LG 37LH3000
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Arek_So » 20 maja 2013, o 08:33

Dobrze rozumiem, że MUX I z 25 kW zwiększono "tylko" do 50 kW, MUX II pozostał bez zmian (63 kW), a MUX III po przeniesieniu na kanał 41 zwiększono z 2,5 kW na 100 kW? Ja jak napisałem wyżej zauważam zmianę jedynie na kanale 41. Jakość sygnałui siła dużo wyższe niż na pozostałych dwóch MUX-ach.

trefort
Posty: 36
Rejestracja: 23 stycznia 2013, o 15:11
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Dachowa, kierunkowa 16/21-69, symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: trefort » 20 maja 2013, o 08:46

W Będzinie MUX-3 na k. 41 to obecnie rewelacja, MUX-2 bez zmian (czyli nadal dobrze), MUX-1 też bez zmian, lecz akurat w tym przypadku to porażka. Nie wygląda na to, by zwiększyli moc na kanale 55. U mnie wskaźnik jakości w dalszym ciągu skacze między 78% a 90% (a wczoraj wieczorem spadał nawet do 58%, co skutkowało całkowitym zanikiem wizji), BER również skacze jak oszalały. Jak ma być tak dalej, to lepiej niech w ogóle wyłączą MUX-1 z nadajnika Kosztowy i pozostawią sygnał ze Skrzycznego - do 21 stycznia odbierałem na k. 62 stabilnie i czysto.

rafla
Posty: 40
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 13:36
Instalacja antenowa: pasywna ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: rafla » 20 maja 2013, o 08:49

@Arek_So
Nie dokońca, k.41 jest kierunkowy, u mnie w okolicach Wadowic widoczny spadek mocy. Pomimo zwiększenia do 100kW. :D Póki co jednak jakość 100% więc zobaczymy co dalej. Reszta muxów u mnie bez zmian (mux1 lekko słabszy od mux2 ale śmiga pięknie).

pikaczu
Posty: 1302
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 20 maja 2013, o 08:57

w tychach brak k. 41, i mój tv nie łapie k. 55.

trefort
Posty: 36
Rejestracja: 23 stycznia 2013, o 15:11
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Dachowa, kierunkowa 16/21-69, symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: trefort » 20 maja 2013, o 09:18

Omber27 pisze:Katowice nie nadają już TVP INFO KRAKÓW? Bo mam dwa razy INFO KATOWICE a wcześniej miałem i KRAKÓW i KATOWICE. Sygnał z MUX 3 mam 100/100 i chyba z Katowic, gdyż wcześniej na k.41 miałem Wisłę i jakość 100 a siła 50-55
Dzisiaj rano TVP INFO KRAKÓW był na MUX-1 (k.55), z którego zniknął TVP INFO KATOWICE (jest na MUX-3).

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 238
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 20 maja 2013, o 09:31

Arek_So pisze:Dobrze rozumiem, że MUX I z 25 kW zwiększono "tylko" do 50 kW, MUX II pozostał bez zmian (63 kW), a MUX III po przeniesieniu na kanał 41 zwiększono z 2,5 kW na 100 kW? Ja jak napisałem wyżej zauważam zmianę jedynie na kanale 41. Jakość sygnałui siła dużo wyższe niż na pozostałych dwóch MUX-ach.
Teoretycznie jest tak jak mówisz, między 2:30 a 3:00 wyłączyli MUX 1, jak wrócił u mnie siła poszła o 2% w górę więc chyba moc została podniesiona. U mnie na chwilę obecną sprawa wygląda tak:
MUX1 s/q 96/100
MUX2 s/q 98/100
MUX3 s/q 98/100

Odległość od nadajnika to 32 km, azymut 190 stopni. W instalacji jest jeszcze "tłumik" w postaci rozgałężnika po jego wypięciu wszystkie wartości mam na full :D Antena jak w opisie.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 20 maja 2013, o 09:42

U mnie wszystkie MUX-y chodzą płynnie. Odbiór bezproblemowy na antenie pokojowej jaką miałem wcześniej (w opisie). Niepotrzebnie się obawiałem, że coś może mi popsuć odbiór. Nie mierzyłem jeszcze jakości i siły, bo spieszyłem się rano do pracy. Zresztą paski na telewizorze i tak są nieprecyzyjne. Najważniejsze dla mnie jest to, że się udało. Dziękuję.

PawełZ
Posty: 18
Rejestracja: 12 października 2012, o 14:29
Odbiornik: Wiwa 100, Opticum HD1
Instalacja antenowa: Antena log-per na balkonie, 4 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy,

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: PawełZ » 20 maja 2013, o 09:51

A propos MUX-3, Panowie z Emitela poprawcie numer kanału (http://emi.emitel.pl/EMITEL/przeglad_obiektow.aspx), bo dla Kosztowych dalej jest kanał 51, chociaż częstotliwość dla 41.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 238
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 20 maja 2013, o 09:59

A w wykazie emisji z Chorągwicy widnieje kanał...41 :D Chyba mało ogarnięta osoba się tym zajmuje ;)

pikaczu
Posty: 1302
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 20 maja 2013, o 10:40

mój tv potrzebował resetu ustawień do domyślnych, i teraz znajduje k. 41 i k. 55

trefort
Posty: 36
Rejestracja: 23 stycznia 2013, o 15:11
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Dachowa, kierunkowa 16/21-69, symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: trefort » 20 maja 2013, o 10:49

Acid pisze: Teoretycznie jest tak jak mówisz, między 2:30 a 3:00 wyłączyli MUX 1, jak wrócił u mnie siła poszła o 2% w górę więc chyba moc została podniesiona. U mnie na chwilę obecną sprawa wygląda tak:
MUX1 s/q 96/100
MUX2 s/q 98/100
MUX3 s/q 98/100

Odległość od nadajnika to 32 km, azymut 190 stopni. W instalacji jest jeszcze "tłumik" w postaci rozgałężnika po jego wypięciu wszystkie wartości mam na full :D Antena jak w opisie.
Z informacji na stronie http://emi.emitel.pl/EMITEL/przeglad_obiektow.aspx wynika, że MUX-1 w dalszym ciągu jest nadawany z mocą 25 kW, co potwierdzają poranne "odczyty" mocy i jakości na moim odbiorniku (bez zmian w stosunku do tego, co wyświetla się od 22 stycznia). Wygląda zatem, że nie podnieśli mocy.

Awatar użytkownika
lukaszuk1995
Posty: 77
Rejestracja: 2 maja 2013, o 13:13
Odbiornik: TV TCL TCL H32B3803, TV Blaupunkt BLA-32
Instalacja antenowa: DPM Solid HN15ECO (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lukaszuk1995 » 20 maja 2013, o 11:01

Już zmienili kanały ?
Bo jest napisane :
MUX 3 - 100kW, K 41
MUX 2 - 63kW, K 55
MUX 1 - 25kW, K 49, <który do tej pory u mnie najlepiej odbierał>

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: #BEAVER# » 20 maja 2013, o 11:01

U Mnie wszystkie trzy mux-y działają wyśmienicie. :D

Odpowiedz