DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lemiel » 20 maja 2013, o 11:02

Tak, bo w środku nocy jeden z panów Jarków aktualizował stronę zamiast smacznie spać.
No weź trefort, wybacz ale...

Arek_So
Posty: 69
Rejestracja: 18 października 2011, o 11:53
Odbiornik: LG 37LH3000
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Arek_So » 20 maja 2013, o 11:24

Ciekawe dlaczego dla tak wielkiej aglomeracji tak małe moce? Ktoś jest blisko nadajnika no to problemu nie będzie, ale Ci dalej? Nie rozumiem też tych różnic, że MUX 3 ma aż 100 kW, następny (ma mieć) 50 kW.

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Cyfrowyjanusz » 20 maja 2013, o 11:29

U mnie MUX3 odbiera teraz na gumce od majtek i boję się żeby mnie nie dopadło przesterowanie :lol:

A tak poważnie, odbiera na antence dołączonej do tunera USB

Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Hamer » 20 maja 2013, o 11:30

Jak to jest z tym tłumieniem MUX3? Miało być nieduże(albo wogóle), a do mnie dociera tylko kilka procent. Prawie tyle samo było przy 2,5kW. Liczyłem na trochę więcej przy tych 100kW :(

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 227
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 20 maja 2013, o 11:50

Z informacji na stronie http://emi.emitel.pl/EMITEL/przeglad_obiektow.aspx wynika, że MUX-1 w dalszym ciągu jest nadawany z mocą 25 kW, co potwierdzają poranne "odczyty" mocy i jakości na moim odbiorniku (bez zmian w stosunku do tego, co wyświetla się od 22 stycznia). Wygląda zatem, że nie podnieśli mocy.
W wykazach panuje na chwilę obecną bałagan, być może Twój tuner synchronizuje się do nadajnika na Skrzycznem. W nocy napewno było coś grzebane przy nadajniku MUX1, u mnie nastąpił delikatny wzrost siły sygnału jednak może to tylko polepszenie warunków tropo.

EDIT: Pan Jarosław w wątku o MUX1 potwierdził podniesienie mocy w Katowicach ;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2013, o 12:33 przez Acid, łącznie zmieniany 1 raz.

yoopiter
Posty: 38
Rejestracja: 11 października 2011, o 20:54
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: ATX-55; Dipol 11.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: yoopiter » 20 maja 2013, o 12:27

Co się stało z mux3? Łapię go od dziś na k.41 i jakość mam niecałe 70%, co chwila szatkowanie obrazu, na k.51 było lepiej pomimo 2,5kW, nie idealnie, ale lepiej. Gdzie te 100kW?...

trefort
Posty: 36
Rejestracja: 23 stycznia 2013, o 15:11
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Dachowa, kierunkowa 16/21-69, symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: trefort » 20 maja 2013, o 12:34

Do czegokolwiek się synchronizuje, MUX-1 jest u mnie beznadziejny od 22 stycznia. Jak już kiedyś pisałem, Kosztowy i Skrzyczne mam niemal w jednej linii, więc wpływu na to, do którego nadajnika synchronizuje się mój odbiornik, praktycznie nie mam. Liczyłem na to, że zwiększenie mocy w Kosztowym rozwiąże problem. Niestety, rano nadal była "kicha".

Za to MUX-3 na kanale 41 po "nocnych manewrach" jest u mnie rewelacyjny, zdecydowanie lepszy niż poprzednio na 41 i 51. Jakość i moc sygnału są stabilne (90/88), a BER stoi w miejscu jak zaklęty :-). Przynajmniej tak było rano...

an10ka-dx
Posty: 267
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: an10ka-dx » 20 maja 2013, o 13:14

Do @yoopiter
Zamień ten LNA177 na symetryzator lub LNA101

yoopiter
Posty: 38
Rejestracja: 11 października 2011, o 20:54
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: ATX-55; Dipol 11.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: yoopiter » 20 maja 2013, o 13:42

Jestem zasłonięty od południa, czyli od Mysłowic, wysokim blokiem, więc jak usunę wzmacniacz to stracę sygnał. Dotychczas miałem antenę ustawioną na północ i brałem sygnał z odbicia, przed chwilą obróciłem na Mysłowice i różnica jest tylko taka, że straciłem czeskie kanały, a mux3 jest stabilniejszy, choć dalej oscyluje wokół 70%.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: zsk » 20 maja 2013, o 15:36

Dlaczego Kosztowy nie nadaje MUX2 na tym samym kanale co MUX2 na Skrzycznym?
Obecnie jest Kosztowy kanał 49 a Skrzyczne kanał 58
Może Panowie z Emitela wytłumaczą dlaczego tak jest?

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: grzegorz0plonka » 20 maja 2013, o 15:46

lemiel pisze:Tak, bo w środku nocy jeden z panów Jarków aktualizował stronę zamiast smacznie spać.
No weź trefort, wybacz ale...
He he, emitel ogóle nie śpi w nocy :lol:

Non stop pracuje:))

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: belzebiusz » 20 maja 2013, o 15:57

zsk pisze:Dlaczego Kosztowy nie nadaje MUX2 na tym samym kanale co MUX2 na Skrzycznym?
Obecnie jest Kosztowy kanał 49 a Skrzyczne kanał 58
Może Panowie z Emitela wytłumaczą dlaczego tak jest?
Dlatego:
http://www.transport.gov.pl/files/0/179 ... nikBIP.pdf

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: krzos » 20 maja 2013, o 16:09

Co jest na kanale 25? Złapało mi MUX1 z jakością 2/10

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: twmichal » 20 maja 2013, o 16:12

Na k.25 jest MUX-1 z Chorągwicy, od dzisiaj to 100kW, wcześniej było 29kW

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: zsk » 20 maja 2013, o 16:13

powinni dla MUX4 ("mobilny") ustawić ten mix kanałów 49 i 58 a dla MUX2 zrobić wspólny kanał 24 na Kosztowym i Skrzycznym.

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wiesiek0102 » 20 maja 2013, o 16:33

No takiego bałaganu dawno nie było ... Nie działaja programy z paczki TVP. Już wściekły rzucałem mięsem że padł znowu tuner lub antena ... A tutaj sie okazuje że Emitel cos pozmieniał. Kiepski sa informacje na temat zmian ...

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: belzebiusz » 20 maja 2013, o 16:34

Dyskusja o zmianach kanałów planu GE06 to temat rzeka.

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: krzos » 20 maja 2013, o 16:34

twmichal pisze:Na k.25 jest MUX-1 z Chorągwicy, od dzisiaj to 100kW, wcześniej było 29kW
Jak to?? Do Chorągwicy mam 63.1km. To chyba nie Kraków

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kolec64 » 20 maja 2013, o 16:36

Kraków, Kraków kolego :)

emiter7
Posty: 54
Rejestracja: 12 lipca 2011, o 11:32

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: emiter7 » 20 maja 2013, o 16:46

Witam serdecznie u mnie w Osielcu powiat Sucha Beskidzka 75km od nadajnika mux1 100/100
mux2 100/100 mux3 0/0.Pozdrawiam i życzę dobrego odbioru. :D

Odpowiedz