DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda » 20 maja 2013, o 16:59

Ruda Śląska zachodnie Bielszowice. Sytuacja wygląda następująco:

Na telewizorze moim LG jest tak:

MUX 1: 93/100 (skoki jakości do 68)
MUX 2: 97/100 brak uwag
MUX 3: 100/100 brak uwag

Nie wiem jak na Samsungu.

Na kanałach 36, 51, 53 i 54 cisza. Z czeskich jedynie łądnie idzie k37 60/40

(S/J)
S - siła, J - jakość

BigBoy™
Posty: 3
Rejestracja: 20 maja 2013, o 17:57
Odbiornik: SHARP LC-46LE820E
Instalacja antenowa: Opticum AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: BigBoy™ » 20 maja 2013, o 18:16

Koledzy od dziś pojawił się jakiś problem.
Na MUX3 brakuje mi TVP Info Katowice. Siła sygnału 60-70% jakość 80-89%
Na MUX1 Siła sygnału wynosi 99% a jakość 90% i nigdy nie schodzi poniżej wartości a cały czas się klatkuje co nie pozwala na oglądanie i w obecnej sytuacji MUX3 odbiera lepiej niż MUX1.
W pewnym czasie łącznie z powtarzającymi się kanałami oraz tymi z Czech miałem 60 telewizyjnych kanałów niekodowanych i wszystkie odbierały idealnie. Wiem że dziś nastąpiło wyłączenie TV analogowej oraz zwiększenie mocy cyfrowych multipleksów tylko że akurat u mnie nie było problemu z sygnałem. Mimo iż jest on łapany z odbicia bo nadajnik zastawia blok na przeciwko to zawsze sygnał był OK bo w linii prostej mam 11 km do nadajnika.
Jakby ktoś mógł powiedzieć coś odnośnie tych problemów to było by wspaniale.

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wiesiek0102 » 20 maja 2013, o 18:25

Panowie z Emitela, na stronie głównej ta informcja i zdjecie w jpg z zmianami jest tak mało czytelne .... Dlaczego na mapie obiektów tj Katowice i Wisła sa inne informacje ?
Obecnie sa programy które pozwalają podmienic strone o wybranej dacie i godzinie !
Mam kompletny metlik w głowie !

Bardzo prosze aby jakas dobra dusza (uzytkownik forum) napisał (a) kanały dla Katowic i Wisły. Bo zaraz mnie cos trafi .... Moje dekodery nie podaja skad leci sygnal.

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Omber27 » 20 maja 2013, o 18:31

Proszę bardzo. Sprawdziłem specjalnie jak idą kanały, jeśli o to chodziło.

Wisła:
MUX 1: k.55
MUX 2: k.58
MUX 3: k.41

Katowice:
MUX 1: k.55
MUX 2: k.49
MUX 3: k.41

amonbast
Posty: 31
Rejestracja: 19 października 2012, o 16:32
Odbiornik: TOSHIBA 37xv733
Instalacja antenowa: siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła, Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: amonbast » 20 maja 2013, o 18:37

tak jak się spodziewałem, K55 pogorszony sygnał K41 tak samo

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Omber27 » 20 maja 2013, o 18:47

@amonbast
Z którego nadajnika masz pogorszone k. 41 i k.55?
U mnie k. 41 i 55 z Wisły w jednym pokoju (u ojca) mają cały czas takie same wskaźniki jakości i sygnału, natomiast w drugim pokoju (u siebie) odbieram z Katowic i MUX3 z k.41 jest lepszy niż wcześniej z k.51 a k.55 bez zmian (100/100).

Awatar użytkownika
Rudzianin
Posty: 40
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 10:08
Odbiornik: tv Panasonic TX-L42E30E
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ASP-8 (DIPOL)-wzmacniacz swa-9701
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Jesenik-Praded,

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Rudzianin » 20 maja 2013, o 18:49

Dzięki dzisiejszym zmianom zyskałem dostęp do dziesięciu :) stacji (mux3 Polski i Czeski)oraz stabilny mux2 czeski k53 który do tej pory był zakłócany przez Chorągwicę.

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wiesiek0102 » 20 maja 2013, o 19:12

Ale jak to... Wisła i Katowice moga nadawac na tych samych kanałach ?

amonbast
Posty: 31
Rejestracja: 19 października 2012, o 16:32
Odbiornik: TOSHIBA 37xv733
Instalacja antenowa: siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła, Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: amonbast » 20 maja 2013, o 19:26

Omber27 pisze:@amonbast
Z którego nadajnika masz pogorszone k. 41 i k.55?
U mnie k. 41 i 55 z Wisły w jednym pokoju (u ojca) mają cały czas takie same wskaźniki jakości i sygnału, natomiast w drugim pokoju (u siebie) odbieram z Katowic i MUX3 z k.41 jest lepszy niż wcześniej z k.51 a k.55 bez zmian (100/100).
katowice mam zasłonięte, wcześniej k41 był max a teraz slabiutki, 55 tez do bani

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kolec64 » 20 maja 2013, o 19:27

@wiesiek0102. Nadawanie SFN. Mówi Ci, to coś?

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wiesiek0102 » 20 maja 2013, o 19:34

No właśnie nie....
Tak na chłopski rozum wytłumacz. Ps czy nie mozna regionalnie do wybranych odbiorców dawac pasek informacyjny ? Np uwaga od 20 zmiana w nadawaniu ? Nowe kanały to: i tutaj kanały ?
Dekodery głupieją przy takich zmianach ...

djlosiu
Posty: 77
Rejestracja: 24 marca 2011, o 06:24
Odbiornik: samsung LED UE32H5500
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit z symetryzatorem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RCTN Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: djlosiu » 20 maja 2013, o 19:51

w Olkuszu po zmianach dzisiejszych odbiór sygnału na telewizorze samsung ma taki:

Mux1 k.55 siła sygnału 90
Mux2 k.49 siła sygnału 92
Mux3 k.41 siła sygnału 93

mux3 wreszcie poprawa siły sygnału.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 20 maja 2013, o 20:27

W Chrzanowie płn.zach. k.49 100/100, k.41 i 55 siła prawie 100 jakość około 50%. "Zasługa" S(y)FN(ego) nadawania z kilku nadajników. Dziś w gminie Babice pow. Chrzanów walczyłem z anteną. Przerobiłem kilka kombinacji ustawień ze wzmacniaczem i symetryzatorem ale na yagi 21-69 jest tragedia. Muszę chyba zastosować siatkę albo jakiegoś multiquada bo SFN zabija odbiór. Wcześniej k.51 pomimo małej mocy i zakłóceń z Pradeda szedł s.30-40/q 80-90, teraz moce duże a jakości brak.

outro
Posty: 23
Rejestracja: 21 marca 2013, o 21:03
Odbiornik: Samsung eu40es6800
Instalacja antenowa: Opticum AX1000 compact +wzmacniacz rurkowy TELMOR25dB blok parter 4m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy oraz Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: outro » 20 maja 2013, o 21:50

Zawadzkie
kanał 41 jakość 100%
kanał 49 jakość 100%
kanał 55 jakość od 0% do 100%
szaleje po całym zakresie.
Bez wzmacniacza mam jeszcze słabsze parametry odbioru.
A już miałem nadzieje.

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Cyfrowyjanusz » 20 maja 2013, o 22:48

outro pisze:szaleje po całym zakresie.
Tak coraz częściej słyszę o takich głosach że sygnał szaleje i wcale nie musi to oznaczać przesterowania, np. ja przedwczoraj pisałem w wątku o Skrzycznem, że sygnał wcale nie jest silny w tamtych rejonach, ale potrafi "uciekać" jak radio na falach krótkich i obserwując tą tematykę i to jak różne dekodery odbierają sygnały NTC, to wysuwam wnioski że przy technice SFN niektóre dekodery po prostu nie potrafią się dostosować do sygnałów i nie wiedzą który nadajnik wybrać więc się przełączają pomiędzy nadajnikami i stąd te spadki i wzrosty sygnału od zera do milionera ;) Te zjawisko zaobserwowałem także u siebie, tylko w przypadkach SFN, własnie te dziwne skoki sygnału jakby maszt nadawczy się chwiał od wiatru a wychodzi na to że to właśnie nasze dekodery przełączają się pomiędzy odbiorem z dwóch lub więcej nadajników/gapfilerów i czasem nie potrafią wybrać odpowiedniego nadajnika, raz wybierają silny sygnał a raz przeskakują na słabe sygnały a więc i wzkaźniki także szaleją.

Ale to tylko moja hipozeta. ;)

Jak już pisałem wszystko jest pięknie i ładnie jeśli chodzi o obecne parametry na Szkrzycznem, Kosztowach, Krakowie, ale martwi mnie wybranie systemu SFN czy gapfilerów nadajacych na tym samym kanale, "po mojemu to wbrew naturze", :lol: praca jednoczęstotliwościowa kojarzy mi się tylko z problemami

Wawo
Posty: 4
Rejestracja: 15 maja 2013, o 12:57

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Wawo » 21 maja 2013, o 00:20

U mnie w Zabrzu LIPA!

Odbiera tylko mux 2 siła 14, jakosc 90.

MUX 1 i 3 w ogole nic.

monter1981
Posty: 194
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 21 maja 2013, o 02:29

W moim przypadku po uruchomieniu MUX-3 na K41 z RTCN Kosztowy karta TV odmówiła współpracy. Dodam, że do tychczas- gdy emisja na K41 prowadzona była tylko ze Skrzycznego- problem nie występował. Pozostałe MUX-y w dalszym ciągu bezproblemowo osiągalne. W przypadku MUX-3 drastycznie spadła jakość sygnału i pojawiła się pikseloza. Domyślam się że przyczyną może być emisja w SFN, z którą karta sobie nie radzi (choć w przypadku K55 problemu nie ma). Karta to Creatix TV Tuner 7134 crx917_v.1

BigBoy™
Posty: 3
Rejestracja: 20 maja 2013, o 17:57
Odbiornik: SHARP LC-46LE820E
Instalacja antenowa: Opticum AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: BigBoy™ » 21 maja 2013, o 10:00

Koledzy możecie powiedzieć czy na MUX1 na 746MHz leci TVP Info Kraków czy Katowice ?
Bo cały czas od wczoraj mam TVP Info Kraków na tym kanale a wcześniej chyba były tam Katowice.
PS dziś ustało klatkowanie na MUX3.
PS2 jak będzie wyglądać MUX3 po opuszczeniu MUX1 przez TVP? Chodzi mi konkretnie o to czy będzie tak jak teraz czyli TVP1, TVP2HD, TVPInfo (czyli stracimy TVP1HD z MUX1) czy też jakoś będą nadawać TVP1HD i TVP2HD ?
@Edit a i jeszcze jest kwestia tego co odbieram.
k.36 to MUX1 z Czech
k.37 to MUX2 z Czech
k.41 to MUX3
k.44 to MUX4 (TV Mobilna)
k.49 to MUX2
k.54 to ?
k.55 to MUX1
k.58 to ?
Telewizor posiada raczej prosty tuner DVB-T. Wyszukiwanie po częstotliwościach. W trybie automatycznym pojawia się plansza, jeśli coś znajdzie to dodaje daną częstotliwość. W trybie ręcznym wpisuje się ręcznie częstotliwość i wyświetla się że znaleziono lub nie usługę cyfrową. Nie pokazuje skąd nadaje, jakie są programy itp.

an10ka-dx
Posty: 267
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: an10ka-dx » 21 maja 2013, o 10:37

Na MUX1 na 746MHz leci TVP Info Kraków. Na MUX3 k.41 leci TVP Info Katowice.
k.54 to Czeski MUX(Sit)1. Nadaje tam CT1, CT2, CT SPORT, CT24 + radio
k.58 to MUX2 ze Skrzycznego
"jak będzie wyglądać MUX3 po opuszczeniu MUX1 przez TVP?" - podejrzewam, że znikną programy HD(czyli TVP1 i TVP2)

yoopiter
Posty: 38
Rejestracja: 11 października 2011, o 20:54
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: ATX-55; Dipol 11.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: yoopiter » 21 maja 2013, o 10:42

Dziwiłem się wczoraj dlaczego mux3 raz ma ok. 70%, a innym razem niestabilne 90%. Chyba faktycznie przez ten SFN...

Skąd odbieram TVP Info Kraków na częstotliwości 578 MHz?

Odpowiedz