DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

BigBoy™
Posty: 3
Rejestracja: 20 maja 2013, o 17:57
Odbiornik: SHARP LC-46LE820E
Instalacja antenowa: Opticum AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: BigBoy™ » 22 maja 2013, o 13:38

Koledzy tak nie może być.
Mam do Kosztów 11 km w linii prostej i MUX3 spokojnie mógłbym odbierać na kawałku przewodu. Sprawdziłem to odpinając go od anteny. Nie ważne czy jest podłączona czy nie i tak mam Sygnał na poziomie 99% oraz jakość na poziomie 90%. W godzinach od 18 występują liczne klatkowania pomimo pozornie idealnego sygnału.
Nie jestem do końca pewien ale może być tak że sygnał ze Skrzycznego w którego zasięgu też jestem zakłóca dobry sygnał z Kosztów i przez to takie klatki lub sygnał z Kosztów jest od razu przesterowany.

monter1981
Posty: 194
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 22 maja 2013, o 14:46

Ech problemem nie zawsze leży po stronie instalacji antenowej, co pokazuje mój przykład. Na TV Samsung wszystkie 3 MUX-y mam w doskonałej jakości (wszędzie 100% przy sile sygnału 95-100) zaś na karcie TV wystąpił problem z K41. Stało się to po uruchomieniu na tym kanale emisji w SFN. Co dziwne drastycznie spadła siła sygnału, która w ujęciu procentowym jest mniejsza od wskazań jakości.

trefort
Posty: 36
Rejestracja: 23 stycznia 2013, o 15:11
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Dachowa, kierunkowa 16/21-69, symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: trefort » 22 maja 2013, o 14:47

mac_33 pisze:moja instalacja także nie daje rady z SFN na kanale 55 - jakość skacze od 20 do 90%.
dla porównania siła i jakość na 41 i 49 po 100% i ani drgnie.

do Emitela: moze warto sprawdzić jeszcze raz ustawiena w kanale 55. Skrzyczne i kosztowy mam na jednej linii.
Jak widać, nie tylko ja mam problem z odbiorem kanału 55, dotyczy on wielu użytkowników mieszkających w Sosnowcu, Będzinie czy Dąbrowie Górniczej, gdzie sygnały z Kosztowego i Skrzycznego nakładają się na siebie, tłumiąc się wzajemnie. Wobec ułożenia obu nadajników w jednej linii, kręcenie anteną wydaje się być chybionym pomysłem na rozwiązanie problemu. W kierunku na Kosztowy mam otwartą przestrzeń, żadnych ograniczeń typu blok czy podobnych.

Podobnie jak kolega, nie mam najmniejszych problemów z odbiorem MUX-2 i MUX-3, mimo SFN na tym ostatnim.

Wciąż czekam na zwiększenie mocy nadajnika, licząc na to, że problem zniknie. Nadal jednak brak informacji, czy w dniu 20 maja zwiększono moc, czy nie, a jeżeli nie zwiększono, to kiedy to nastąpi. Z tabelek dostępnych na stronie Emitel wynika, że jest w dalszym ciągu 25 kW, a docelowo ma być 50 kW. Przyłączam się do próśb o przestawienie przez panów z Emitela jakiejś informacji na ten temat. Również przyłączam się do prośby @mac_33 o ewentualne sprawdzenie ustawień nadawania.

Pozdrawiam wszystkich, trefort

amonbast
Posty: 31
Rejestracja: 19 października 2012, o 16:32
Odbiornik: TOSHIBA 37xv733
Instalacja antenowa: siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła, Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: amonbast » 22 maja 2013, o 14:52

wygląda na to, że EMITEL to porażka. a miało być tak pięknie!!!

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kolec64 » 22 maja 2013, o 15:02

trefort pisze: Z tabelek dostępnych na stronie Emitel wynika, że jest w dalszym ciągu 25 kW, a docelowo ma być 50 kW.
Kolega chyba nie uważnie przeglądał tabele.Wczoraj rano została zaktualizowana.
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... misji-dvbt

trefort
Posty: 36
Rejestracja: 23 stycznia 2013, o 15:11
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Dachowa, kierunkowa 16/21-69, symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: trefort » 22 maja 2013, o 15:11

Kolega przed chwilą sprawdził uważnie i zobaczył następujące informacje:

LP PROGRAM NAZWA KONTRAHENTA CZĘSTOTLIWOŚĆ [MHz] KANAŁ MOC ERP [kW]
1. MUX1 Telewizja Polska S.A. 746 55 25
2. MUX1 Lemon Records Sp. z o.o. 746 55 25
3. MUX1 ESKA TV S.A. 746 55 25
4. MUX1 ATM Grupa S.A. 746 55 25
5. MUX1 STAVKA Sp. z o.o. 746 55 25

Żródło: http://emi.emitel.pl/EMITEL/przeglad_obiektow.aspx,
a także http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.asp ... t=DODR_S1B

Bardziej uważnie już się chyba nie da...

A jeżeli faktycznie już zwiększono do 50 kW, to rzeczywiście jest to PORAŻKA NA CAŁEJ LINII

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 826
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 22 maja 2013, o 15:18

Niech kolega lepiej to poczyta i niech nie sieje paniki (tabelki , jak kiedyś pisał p. Jarek uaktualniają się wraz z uaktualnieniem baz danych zapewne potrwa to z tydzień)

trefort
Posty: 36
Rejestracja: 23 stycznia 2013, o 15:11
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Dachowa, kierunkowa 16/21-69, symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: trefort » 22 maja 2013, o 15:35

Kurczę, jacy nerwowi. Człowiek zadaje pytanie i od razu by go rozstrzelali. Po co się tak nakręcasz, mój ty Maciejku? Piszę te posty, bo w dalszym ciągu szukam rozwiązania problemu (nie tylko mojego). A jeżeli Ty masz dobry odbiór, to się chłopie ciesz, zamiast od razu hejtować.

Mam prawo mieć wątpliwości, bo jakość i moc na moim odbiorniku dla MUX1 nie uległy żadnej poprawie, w odróżnieniu od MUX3, który jest teraz rewelacyjny. Dlatego drążę temat. Jedna konkretna odpowiedź pana Jarosława w tym temacie ucięłaby niepotrzebną dyskusję.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 826
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 22 maja 2013, o 15:41

Nie podważam Twoich problemów, wskazuję tylko gdzie sprawdzać uważniej. ;)

PawełZ
Posty: 18
Rejestracja: 12 października 2012, o 14:29
Odbiornik: Wiwa 100, Opticum HD1
Instalacja antenowa: Antena log-per na balkonie, 4 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy,

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: PawełZ » 22 maja 2013, o 20:23

Sporo jest problemów z odbiorem, dlatego ja cieszę się, że odbieram w bardzo dobrej jakości trzy polskie multipleksy oraz jak się okazało (http://www.digitalnitelevize.cz/informace/dvb-t/) cztery czeskie.
Antena wycelowana w blok naprzeciwko. :-)

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 240
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 22 maja 2013, o 21:30

Według mnie myślę,że jedynym sposobem na rozwiązanie Waszych problemów z kanałem 55 może być trochę radykalne rozwiązanie a mianowicie obniżenie w pewnych azymutach mocy ze Skrzycznego.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 22 maja 2013, o 21:57

Ja w swojej lokalizacji nigdy nie łapałem Skrzycznego (bo parter, antena pokojowa,ukształtowanie terenu). Teraz nie mam widać kłopotów z SFN i wychodzi na to, że odbieram tylko Kosztowy. :D

monter1981
Posty: 194
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 22 maja 2013, o 23:25

@belzebiusz pisze:
"Tu mapy porównawcze:
MUX-1: http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=7414 (charakterystyka dla krótko stosowanej emisji silnie kierunkowej 100 kW)
MUX-3: http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=5783 (100 kW kierunkowo)"

Taaa a obie te emisje z tego samego systemu antenowego. Skąd te różnice na płd-wschód skoro system od jesieni ub.r. nie był "ruszany"?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: belzebiusz » 23 maja 2013, o 00:12

Tu znajdziesz odpowiedź:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=168555#p168555

---

http://www.smiadp.pl/?146,wazne-informacje
Odnośnie MUX-1 w RTCN Kosztowy - dzięki emisji z mniejszą mocą ale z anteny szczytowej dookólnej (bez wytłumień) uzyskujemy lepszy efekt pokrycia terenu niż z mocą 100 kW ale z anteny zawieszonej niżej i spełniającej zadane kryteria wytłumienia. O tym czy i kiedy przełączenie zostanie zrealizowane zdecydują nadawcy.

monter1981
Posty: 194
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 23 maja 2013, o 02:20

@belzebiusz
Nie o to mi chodziło... Obecnie MUX-3 jest nadawany z niższego systemu antenowego (325m), tego samego co jesienią ub.r. MUX-1. Nie rozumiem dlaczego kształt charakterystyki obecnej emisji MUX-3 jest inny niż charakterystyka emisji MUX-1 z zeszłego roku. Przedmiotowy system antenowy nie był od tamtego czasu modyfikowany. Teraz nagle pojawił się ten "listek" o którym pisze @Acid i który widać zresztą na mapach.

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Omber27 » 23 maja 2013, o 08:15

Czemu po powiększeniu mapki z tego linka:
http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=5783
listek cały czas ma ten sam rozmiar? Jak mogę w związku z tym odczytać zasięg MUX3 na innej miejscowości? Bo u mnie odbiera 100/100

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Bartt » 23 maja 2013, o 09:07

monter1981 pisze:@belzebiusz
Nie o to mi chodziło... Obecnie MUX-3 jest nadawany z niższego systemu antenowego (325m), tego samego co jesienią ub.r. MUX-1. Nie rozumiem dlaczego kształt charakterystyki obecnej emisji MUX-3 jest inny niż charakterystyka emisji MUX-1 z zeszłego roku. Przedmiotowy system antenowy nie był od tamtego czasu modyfikowany. Teraz nagle pojawił się ten "listek" o którym pisze @Acid i który widać zresztą na mapach.
Też mnie to ciekawi i jako jedną z wersjii podawałem, że po prostu może tak wyszło z obliczeń dla kanału 41 które mogą być inne niż dla k55 :?: ;) Zresztą 17dB czy 20 to prawie bez różnicy. Przypomnę tylko, że wg informacji od kolegii a.d. mux-3 był koordynowany z max. tłumieniem 7dB, a obecny sposób nadawania wynika z takiej, a nie innej konstrukcji masztu:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 10#p143710

Niestety kłania się tu taka, a nie inna koordynacja kanałów (różne ch-ki tłumienia dla każdego muxa. Choć nadal pozostaje pytanie, czy nie jest możliwe dołożenie niewielkiego systemu antenowego (np. 2 anten) po drugiej stronie masztu :?:.

@Omber27
Graficzny kształt ch-ki określa tylko wartość tłumienia na danym kierunku. Teoretyczne pokrycie sygnałem jest już uwzględnione na mapce za pomocą odpowiednich kolorów ;)

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Omber27 » 23 maja 2013, o 09:42

Czyli miejsca oznaczone na mapce zielonym kolorem mają największe pokrycie sygnałem?

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Bartt » 23 maja 2013, o 10:50

Tak

mac_33
Posty: 478
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mac_33 » 23 maja 2013, o 12:27

ciekawe ze dla kanału 55 w wykazie dla katowic jest MFN co by sugerowało multi FN a dla k 41 jest SFN czyli single FN. Pozostałe wskaźniki też są różne gdy porównać Kosztowy z Wisłą w kanale 55. Moze to tylko błąd w bazie danych a może przyczyna naszych problemów z odbiorem.

Odpowiedz