DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Stefan_KR » 3 czerwca 2013, o 23:36

noels pisze: Mieszkam w Sosnowcu na 4 piętrze z 4 myślę, że nie ma przeszkód terenowych, posiadam antenę DIPOL 19 elementową z symetryzatorem.
Masz 8km z widocznością do nadajników 50/63/100kW. Dlaczego stosujesz antenę do odbioru na daleką odległość (o dużym wzmocnieniu) i dziwisz się, że są problemy?
hanys42 pisze: A powtarzam-każdy wie ze co jest winne
hanys42 - uświadom nas co jest winne. Wiesz to podziel się.

****
Pamiętam, były małe moce ze Skrzycznego i Katowic, wrzask na forum jak to ta cyfryzacja jest do bani. Krucjaty do nadawców, UKE, premiera i wszystkich świętych - jak to możliwe, że tak słabo nadają.
Podnieśli moce, jest fura sygnału, znowu lament że źle. Tym razem za dużo. Przyszło 100kW to i pozamykało odbiorniki.
Czytać i uczyć się: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=5591 a jak to nie trafia to wezwać profesjonalnego instalatora.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 236
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 3 czerwca 2013, o 23:54

@trefort co masz w tej siatce? Jeśli wzmacniacz to spróbuj najtańszego rozwiązania i kup symetryzator za 2 zł, jeśli to nie pomoże proponuje kilkuelementową antenę yagi za jakieś 30 zł i to musi działać. Zobacz na naszych sąsiadów Czechów, mają SFN z trzech nadajników Ostrava/Hladnov - Ostrava/Hošťálkovice - Frydek/Lysá Hora, myślisz że ktoś kto ma w jednej linii nadajniki Ostrava/Hladnov(10kW) - Ostrava/Hošťálkovice(100kW) został świadomie pozbawiony możliwości odbioru? Nie sądzę. Ja do masztu w Kosztowych mam ponad 30 km, z tylu mam bardzo silny sygnał ze Skrzycznego, do jednego odbiornika 20m a do drugiego 30m kabla dodatkowo tłumione rozgałężnikiem i na obydwu odbiornikach wskazania max wręcz można by pomyśleć że niewiele brakuje do przesterowania. A najśmieszniejsze jest to że instalację robiłem głównie z ciekawości bo DVB-T traktuję jako ciekawostkę, na co dzień pasjonuje się i korzystam z telewizji satelitarnej. Pozdrawiam i życzę sukcesów w dobrym odbiorze !

Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Hamer » 4 czerwca 2013, o 06:08

Widzę, że Pan Jarek jednak zagląda na forum. To ja ponowię pytanie co z tłumieniem MUX3??
Pana szczęście, że nie wszyscy "zadowoleni" z sytuacji zaglądają na to forum bo nie nadążyłby pan kasować postów osób wściekłych na całą sytuację.
Z licznych rozmów wiem, że część osób jest przekonana, że cyfrowo nadaje 15 programów. Jak mówię, że ma być razem 22 to robią wielkie oczy.
taka sytuacja jest w całym Rowie Krzeszowickim. Problemy zaczynają się na linii Dulowa/Wola Filipowska, a kończą Kochanów/Zabierzów.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcin6660 » 4 czerwca 2013, o 06:31

Jak pisałem wcześniej bardzo dobre było doświetlenie zachodniej Małopolski w analogu na kanale 42. Dlaczego tego systemu antenowego nie można by użyć do DVB-T np. na kanale 34 SFN z górą Żar ??? Odległość w linii prostej to 47 km. Chyba ze Opole jest przeszkodą.

romanodepalma
Posty: 423
Rejestracja: 25 marca 2009, o 17:32
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: romanodepalma » 4 czerwca 2013, o 07:55

trefort pisze:Meldunek z dzisiejszego poranka:

MUX2: moc/jakość 84/90 (odbiór idealny)
MUX3: moc/jakość 88/90 (odbiór idealny)
MUX1: moc/jakość 84/58, a momentami 0/0 (czarny ekran, brak dźwięku).

O czym kulturalnie informuję.
Wczoraj byłem w Katowicach na Ceglanej .Przez 2 godziny oglądałem telewizję w samochodzie na tablecie Goclever. Zadnych problemów z odbiorem nie było. Po powrocie jeszcze sprawdziłem na trasie wylotowej z Olkusza na Chrzanów (widać nadajnik w Mysłowicach , ok 32km)Też nie było żadnych problemów.

noels
Posty: 7
Rejestracja: 6 marca 2013, o 10:20
Odbiornik: TV Samsung ES5500
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 16/21-69 z symetryzatorem (kiedyś LNA-101 i LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: noels » 4 czerwca 2013, o 08:11

Odpowiedź do Pana Jarosław Bałuka - Antena DIPOL 16 elementowa z symetryzatorem, przepraszam za brak aktualizacji profilu. Pierwotnie zaczynałem od tej anteny ze wzmacniaczem LNA 177, następnie zmieniłem na LNA 101, a teraz jest symetryzator i efekt jest taki jak opisałem. Zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego

na kanałach z MUX3 jako sieć widnieje NW 06 SLA (ID 341b) - (odbiór idealny)
na kanałach z MUX2 jako sieć widnieje EmiTel (ID 3401) - (odbiór (katastrofalny)
na kanałach z MUX1 jako sieć widnieje Emitel (ID 3415) - (odbiór zły)

czy tak powinno być ? czy ja przypadkiem odbieram każdy MUX z i innego nadajnika.

Próbowałem wielokrotnie kasować kanały w TV , zmienić położenie antenty, wyszukać ponownie i za każdym razem jest źle.

Proszę pomóżcie. Już mnie szlag trafia.
Ostatnio zmieniony 4 czerwca 2013, o 13:37 przez noels, łącznie zmieniany 1 raz.

djacku
Posty: 8
Rejestracja: 9 maja 2012, o 20:31
Odbiornik: sony hx800
Instalacja antenowa: dipol tridigit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: djacku » 4 czerwca 2013, o 08:25

Witam Pana Jarka na śląskim forum. Powtórzę jeszcze raz pytanie. Czy mux 1 po 20 maja podniósł moc nadawania do 50 kW? U mnie wskazania mocy sygnału na telewizorach w przypadku muxu 1,2 nie drgnęły. Wniosek:
1- przed 20 maja mux 1 grzał już z 50kW- złamanie prawa
2- po 20 maja mux 1 idzie 25 kW- niedotrzymanie warunków umowy.

Przed 20.05 po 20.05
mux1 54-66/100% 54-66/100%
mux2 78-90/100% 78-90/100%
mux3 34-42/60-100% 93-98/100%

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 820
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 4 czerwca 2013, o 08:33

Przecież czytając uważnie forum drugi z panów Jarków napisał m.in. że moc została podniesiona. Czego Ty tu oczekujesz? Że zaproszą Cię na obiekt i pokażą moc na panelu urządzenia? Wskaźniki w odbiornikach są tylko poglądowe i ich wskazania zależą od bardzo wielu czynników.

trefort
Posty: 36
Rejestracja: 23 stycznia 2013, o 15:11
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Dachowa, kierunkowa 16/21-69, symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: trefort » 4 czerwca 2013, o 09:11

Acid pisze:@trefort co masz w tej siatce? Jeśli wzmacniacz to spróbuj najtańszego rozwiązania i kup symetryzator za 2 zł, jeśli to nie pomoże proponuje kilkuelementową antenę yagi za jakieś 30 zł i to musi działać.
(...)
Pozdrawiam i życzę sukcesów w dobrym odbiorze !
@Acid, dzięki za odpowiedź, przywróciłeś mi wiarę w człowieka. Okazuje się, że można dyskutować bez pokazywania swojej wyższości i pisaniu o czterech literach...

Nie mam wzmacniacza, mam zwykły symetryzator, właśnie taki, o jakim piszesz :-). Zresztą w mojej lokalizacji wzmacniacz nigdy nie był potrzebny, za czasów "analogowych" udawało mi się nawet złapać Słowację. Próbowałem w odbiorniku ustawić opcję "DVB-T Power" na OFF, jednakże różnicy nie ma żadnej. Jak tylko poprawi się pogoda, chyba poeksperymentuję z anteną, którą proponujesz. Jeśli się uda, na pewno dam Ci znać :-)

Podobnie jak Ty, oglądam TV głównie z satelity, a NTC jest raczej uzupełnieniem, w szczególności w zimie, gdy obfite opady śniegu obklejają czaszę i konwerter, przez kilka godzin skutecznie uniemożliwiając odbiór czegokolwiek. A skoro już jest NTC, to niech działa jak należy.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 4 czerwca 2013, o 10:32

noels pisze: na kanałach z MUX3 jako sieć widnieje NW 06 SLA (ID 341b) - (odbiór idealny)
na kanałach z MUX2 jako sieć widnieje EmiTel (ID 3401) - (odbiór (katastrofalny)
na kanałach z MUX1 jako sieć widnieje Emitel (ID 3415) - (odbiór zły)

czy tak powinno być ? czy ja przypadkiem odbieram każdy MUX z i innego nadajnika.
341B - oznaczenie sieci regionalnej dla Śląska
3401 - oznaczenie sieci ogólnopolskiej
3415 - oznaczenie sieci regionalnej dla Małopolski
w takiej konfiguracji nadają Kosztowy i Skrzyczne, ale istotne też są nr kanałów, gdyż dla przykładu MUX2 nadawany jest z tym samym ogólnopolskim oznaczeniem sieci ze wszystkich nadajników.

Jeśli chodzi o antenę Dipol i odbiór z bliskiej odległości, miałem podobną sytuację w Krakowie. Również taka antena, odległość 10km, widok na masz, duże moce. O ile TV Sony radził sobie z odbiorem, to zewnętrzny dekoder i karta komputerowa nie chciały współpracować, a objawy były podobne jak wskazujesz. Pomogła wymiana anteny na małą, zewnętrzną, o mniejszym zysku.

djacku pisze:Witam Pana Jarka na śląskim forum. Powtórzę jeszcze raz pytanie. Czy mux 1 po 20 maja podniósł moc nadawania do 50 kW?
Witam na forum Emitela. Aktualny wykaz emisji i ich parametrów znajduje się na stronie http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... misji-dvbt . Jeśli przy danej emisji widnieje wartość 50kW to taka moc jest nadawana.

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lemiel » 4 czerwca 2013, o 12:05

U mnie w "studni" w Tychach niestety tylko Mux3 da się odebrać na siatkowej z symetryzatorem (100/100).
Mux2 szarpie przy teoretycznych warunkach 100/100 ale jakość pływa, Mux1 czasem tylko mrugnie na wskaźniku w tunerze, że jest sygnał. Jak Mux1 był ze 100kW to się go dało odebrać najlepiej wtedy.
Niestety nie obejdzie się bez załatwiania możliwości instalacji anteny na dachu i ciągnięcia kilometrów kabla.
Ewentualnie spróbuję pożyczyć od sąsiadów nieużywaną yagi 16el. ale nie wróżę powodzenia, a kupować na kilkuminutowy test jej nie zamierzam.
Ostatnio zmieniony 4 czerwca 2013, o 12:34 przez lemiel, łącznie zmieniany 1 raz.

noels
Posty: 7
Rejestracja: 6 marca 2013, o 10:20
Odbiornik: TV Samsung ES5500
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 16/21-69 z symetryzatorem (kiedyś LNA-101 i LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: noels » 4 czerwca 2013, o 12:35

Odpowiedź do Pana Jarosław Bałuka -

na kanałach z MUX3 jako sieć widnieje NW 06 SLA (ID 341b) - (odbiór idealny) -KANAŁ 41
na kanałach z MUX2 jako sieć widnieje EmiTel (ID 3401) - (odbiór (katastrofalny) - KANAŁ 49 próbowałem też KANAŁU 58
na kanałach z MUX1 jako sieć widnieje Emitel (ID 3415) - (odbiór zły) - KANAŁ 55

Bardzo zastanawia mnie dlaczego wszystko tak odwróciło się do góry nogami kiedyś to co było najlepsze stało się najgorsze a to co było najgorsze teraz jest najlepsze.

Rozumiem że teraz MUX3 z nadajnika Kosztowy ma moc 100 kW więc działa najlepiej (około 98% i 0 błędów) ale czemu tak katastrofalnie działają dwa pozostałe skoro MUX2 ma moc 63 kW (Kosztowy) a MUX1 ma moc 50 kW (Kosztowy). Najbardziej niepokojący jest fakt że wskaźniki na TV nie wskazują zbyt słabego sygnału dla MUX1 i MUX2, (kiedyś MUX3 miał jakieś 16% - 20% mocy na wskaźniku i wtedy występowały zacięcia ale powiedzmy 1 raz na 2 h a teraz na MUX1 i MUX2 zacięcia są co 2 minuty włącznie z całkowitym zanikiem sygnału. Niepokojące jest to że ten sygnał na wskaźnikach bardzo mocno skacze w przedziale 25 - 60 tak jak by łapał sygnał i go gubił albo przełączał się pomiędzy nadajnikami Skrzyczne / Kosztowy. Oczywiście można spróbować z mniejszą anteną ale już mnie to irytuje zacząłem od DIPOLA 16 z LNA 177 (co uważam za oczywisty błąd) następnie LNA 101 (też nie najlepsze rozwiązanie) przyszedł czas na symetryzator (było prawie idealnie do czasu zwiększenia mocy MUX3) ręce mi opadają .... i zastanawia "skaczący poziom sygnału"

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 4 czerwca 2013, o 15:39

Może to być objaw często spotykanego tzw. przesterowania odbiornika sygnałem. Mamy z tym do czynienia, gdy instalacje odbiorcze projektowane na odbiór dalekich, słabych sygnałów nagle znajdują się w środowisku bardzo silnych emisji nadawanych lokalnie.

amonbast
Posty: 31
Rejestracja: 19 października 2012, o 16:32
Odbiornik: TOSHIBA 37xv733
Instalacja antenowa: siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła, Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: amonbast » 4 czerwca 2013, o 16:14

a czy przesterowanie ma wpływ na skaczący sygnał od 10 do 100%? bo mam tak na MUX1 oraz MUX3 po wyłączeniu analogu w maju. MUX2 był ok i pozostał ok. dodam że wcześniej MUX3 łapałem ze Skrzycznego i też było ok, po wyłączeniu analogu wszystko /.../...



/Proszę o zachowanie kultury wypowiedzi/

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tomekogg » 4 czerwca 2013, o 16:34

Czytać i uczyć się: viewtopic.php?f=39&t=5591
Nie wierze! Polecasz coś, co opracował forumowy chris, z którym się niedawno kłóciłeś w wątku o SFN :D

A dla narzekających mam dobrą radę: pochodźcie trochę z anteną, pokręćcie, potestujcie różne wzmacniacze, a nawet anteny. Zawsze przy zmianach parametrów nadawania trzeba się liczyć z tym, że odbiór może się pogorszyć bądź polepszyć. Siedzenie z założonymi rękoma nic nie da.

Ja rozumiem, człowiek jest leniwy, ale ja jakiś czas temu przeniosłem antenę ze 3 metry w prawo na balkonie i złapałem mux-1 z czech. Jakbym jeszcze więcej czasu poświęcił na pracę nad instalacją antenową, to rezultaty byłyby jeszcze lepsze. Czasem niewiele trzeba.

amonbast
Posty: 31
Rejestracja: 19 października 2012, o 16:32
Odbiornik: TOSHIBA 37xv733
Instalacja antenowa: siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła, Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: amonbast » 4 czerwca 2013, o 16:53

tomekogg pisze:Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
skakałem z anteną kilka dni, sąsiedzi patrzeli na mnie jak na idiotę, i dalej /../.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 4 czerwca 2013, o 16:59

Zgadzam się z @tomekogg w kwestii regulacji ustawienia anteny. Też wymagało to u mnie drobnych korekt (pisałem już o tym). Teraz odbieram bez niespodzianek na antenie pokojowej (tej, którą miałem "od zawsze") z opisu. Nie zawracam sobie już głowy drugą anteną zewnętrzną (okazała się za "silna" na moje warunki. Ponieważ jest to wersja kempingowa, to zostawiam ją na wyjazdy w trudny teren i usuwam z opisu.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 4 czerwca 2013, o 17:13

amonbast pisze:
skakałem z anteną kilka dni, sąsiedzi patrzeli na mnie jak na idiotę, i dalej /../.
Jeżeli skakałeś z anteną wyposażoną w LNA-177 to nie dziw się. Zastąp wzmacniacz symetryzatorem i wówczas ustaw antenę.

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Stefan_KR » 4 czerwca 2013, o 17:31

tomekogg pisze:
Czytać i uczyć się: viewtopic.php?f=39&t=5591
Nie wierze! Polecasz coś, co opracował forumowy chris, z którym się niedawno kłóciłeś w wątku o SFN :D
Mam nadzieję, że spostrzegasz różnicę w dyskusji o zasadach emisji SFN, a poradnikiem antenowym..? Nie mam wątpliwości co do dobrego kawałka wiedzy zawartego w nim, szczególnie wiedzy dla tych którym wydaje się, że wystarczy "poskakać po dachu" z dowolnie wybraną antenką. Wielu wcześniejsza lektura takiego poradnika zaoszczędziłaby straconych dni i pieniędzy oraz zbytecznych pretensji na forum.

rysole56
Posty: 43
Rejestracja: 11 września 2011, o 12:31
Odbiornik: Samsung 37;
LG 22
Instalacja antenowa: Trdigit Dipol +Siatka zmodernizowana + SWA 6000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła- Kosztowy-Chorąwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: rysole56 » 4 czerwca 2013, o 17:47

Chciałbym włączyc się dziś w nurt dzisiejszej dyskusji i potwierdzam spostrzeżenia kilku moich przedmówców co do koniecznosci działań metodą prób i błędów i samodzielnego wnioskowania, ewentualnie korzystania z doświadczeń kolegów. Ja ostatnio nie korygowałem ustawienia głównej anteny na kierunku na Wisłę -Mysłowice,ale przeskanowałaem na dwóch OTV i PC z drugiego systemu antenowego(o którym w opisie profilu) i doszłem do wniosku że dobre samopoczucie i komfort dobrego odbioru to nie tylko Kilowaty ERP,System nadawania RTCN-ów, ale także dopasowanie szeroko rozumianego naszego systemu odbiorczego. (właściwa antena, bardzo dobry kabel i odpowiednie wzmocnienie , czy rozgałęzienie sygnału.

Moje ostatnie wnioski z tego kombinowania:
1.Na siatce około 3 metrów niżej od tridigita wszystkie muxy na kanałach od 23-41 idą mi idealnie jakościowo, choc sygnał mam ciut słabszy.
2.Wrzuciłem sygnał z głownej anteny bezpośrednio bez rozgałęzienia na 3x OTV - i to co było może powodem mojego niezadowolenia- to co uprzednio wzmiankowałem występujace błędy istotnie zmalały, a power=100%;
3.Mój trzeci wniosek to rada do kolegów: sygnalizujmy problemy ale i sami się trochę starajmy jak nam zależy na poprawie efektu.

Odpowiedz