DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awex23
Posty: 50
Rejestracja: 22 października 2011, o 08:44
Odbiornik: Ariva T60;T65;LG
Instalacja antenowa: Dipol 4/5-12
Dipol 11/21-60
Dipol 19/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca/Kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Awex23 » 3 września 2013, o 01:16

Witam
Mogę potwierdzić to co napisał przedmówca.
Odległość od Kosztów: 41,8 km, antena DIPOL 19/21-69 (poprzednio stara siatka) + symetryzator
W związku z brakiem czasu przez kilka dni do nowej anteny zostawiłem stary kabel (dobry bo jeszcze pełna miedź) ale łączony po drodze 1x (jakieś 20 m), f-ki "luźne" nakręcane.
41k - 80/95
49k - 80/95
55k - 0/0 (czasami po dotknięciu kabla na chwilę skakało do 80/95)
Tuner to Ariva T65 - wiec 80/95 to full.
Po wymianie kabla na nowy (jednoczęściowy :] - 20m, końcówka kompensacyjna, A - Triset-113 czarny,żelowany,zewnętrzny):
41k,49k,55k - 80/95 czyli full.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 3 września 2013, o 16:18

Full odbiór jest jak ma 100/100 kolego drogi :D
Chociaż 80/95 też jest bardzo dobrym wynikiem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Domel28 » 3 września 2013, o 16:33

Przy Fergusonie 80/95 to wskazania maksymalne, tak po prostu przy tym tunerze jest.

yoopiter
Posty: 38
Rejestracja: 11 października 2011, o 20:54
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: ATX-55; Dipol 11.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: yoopiter » 3 września 2013, o 18:01

Wypróbowałem LNA-101, praktycznie nic się nie zmieniło, mux3 polepszył się o kilka p. proc., tak, że da się oglądać, ale ogólnie sygnał jest niestabilny, także na mux1, który ma najlepsze parametry. Zostaje mi tylko sprawdzenie na samym symetryzatorze albo cierpliwe czekanie na Bytków. :|

Symetryzator wypróbowany, ku mojemu zdziwieniu parametry podobne jak przy wzmacniaczach, mux3 nie przekracza 70% jakości. Wygląda na to, że to tyle co mogę "wycisnąć" z mojej lokalizacji.

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: piotr2802 » 6 września 2013, o 20:53

Dlaczego mux 3 z nadajnika Kosztowy jest nadawany z anteny kierunkowej a mux 2 na kanale 49 jest nadawany dookólnie.
Efekt jest taki że mux II odbieram na 49 kanale prawidłowo a mux 3 wcale ?
Chciałbym odbierać TVP Katowice (41k.) bo TVP Kraków na 50 kanale odbieram prawidłowo.

Mieszkam w zachodniej Małopolsce okolice Tenczynka.

qrzy
Posty: 214
Rejestracja: 24 grudnia 2011, o 13:33
Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: qrzy » 7 września 2013, o 00:36

Takie są uzgodnienia międzynarodowe, a wytłumienia na tych kanałach są po to aby można było wykorzystać te same kanały na Spiszu i dalej na wschód po słowackiej stronie.

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: piotr2802 » 7 września 2013, o 00:47

To jakby się im kierunki pomyliły, bo ja mieszkam na wschód od nadajnika Kosztowy (rejon Tenczynka i Krzeszowic) i niepotrzebnie na wschód wytłumiany jest sygnał mux3, bo przy 100 kW to zasięg tego nadajnika były większy.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: belzebiusz » 7 września 2013, o 01:02

I tak jest lepiej niż ustalili na GE06. Gdzieś w głębi tego wątku znajdziesz tamtejsze ustalenia dla tego obszaru wykorzystywania częstotliwości.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 9 września 2013, o 21:03

Mogli nie mieszać i nie kombinować z tymi częstotliwościami tylko wykorzystać te częstotliwości które zostały po analogu tj:

dla Kosztowych kanały:8,21,32,60
dla Wręczycy: 26,31,34,52
dla Skrzycznego:24,41 wykorzystany,58 wykorzystany.
A nie kombinować jak koń pod górkę z SFN na k41 dzięki czemu pozbawili dostępu do MUX3 około 30-40% woj.śląskiego

Rafcio
Posty: 2
Rejestracja: 11 września 2013, o 11:12

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Rafcio » 11 września 2013, o 11:19

Witam czy dzisiaj nastąpiły jakieś zmiany z częstotliwością nadajnika ??
Bo od rana brak jakiegokolwiek sygnału z nadajnika z Katowic natomiast opole działa elegancko ??

pikaczu
Posty: 1274
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 11 września 2013, o 11:21

konserwacja nadajników

Rafcio
Posty: 2
Rejestracja: 11 września 2013, o 11:12

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Rafcio » 11 września 2013, o 11:53

Dzięki śliczne czyli do 15 przerwa w nadawaniu :P :P no cóż to pozostaje z nadajnika z Opola korzystać :P

pikaczu
Posty: 1274
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 11 września 2013, o 13:10

no. mój tv sam się przełączył na skrzyczne, bo są te same kanaly mux 1 i 3

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tomekogg » 11 września 2013, o 17:30

U mnie podczas konserwacji były na kanałach 55 i 41 dokładnie takie same parametry, jak normalnie, czyli k. 41 100/100 a k. 55 siła 98/jakość 100. Także jest to ewidentny dowód na to, że synchronizuje się do nadajnika na Skrzycznem, czego się zresztą spodziewałem. W czwartek za tydzień konserwka na Skrzycznem. Oj sie bedzie działo!

laskada
Posty: 10
Rejestracja: 8 stycznia 2012, o 10:46
Odbiornik: Tuner w Sony KDL-40EX725
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 16/21-69+ SYMETRYZATOR zawieszona ok. 4m nad ziemią. Wszystkie MUX
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice- Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: laskada » 11 września 2013, o 18:36

U mnie po konserwacji całkowity BRAK MUX2:( a było wszystko w granicach 100% siła/jakość. Reszta bez zmian.

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: krzos » 12 września 2013, o 15:47

No niestety po konserwacji MUX1 10-30% jakości, nie da się oglądać, pozostałe MUXy ok. Na 99% nie jest to przesterowanie. Ręczne skanowanie nie pomaga. :(

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 12 września 2013, o 17:13

To proste zła synchronizacja po konserwacji i podłączeniu do sieci SFN ze Skrzycznem.
Musisz poczekać do 19 września na konserwację Skrzycznego i wtedy sprawdzisz jak działa bez nachodzenia na siebie częstotliwośći z dwóch różnych obiektów.
A ludziom "fachury" z emitela będą ciemnotę wciskać że to antena zła,telewizor nie taki,kabel za cienki,blok za duży,teren nierówny itp itd.......

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: grzegorz0plonka » 12 września 2013, o 18:18

pikaczu pisze:no. mój tv sam się przełączył na skrzyczne, bo są te same kanaly mux 1 i 3
no fajnie, A windows media center tez właśnie potrafić przyłączać kanały automatycznie. Jak przyłączali kanał z 61 na 36 to nie musiałem skanować ponownie. A reszta telewizor Samsung i lg musiałem użyć skanowanie.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Drekan » 12 września 2013, o 20:41

Programy komputerowe wraz z każdą kolejna wersją oferują jakieś dodatkowe funkcje i zmiany. Natomiast producent sprzętu RTV, aktualizacjami najczęściej usuwają wykryte problemy z poprawnym działaniem swoich urządzeń. Nowe funkcje zarezerwowane są dla nowszych modeli, a wsparcie techniczne kończy się wraz z pojawieniem się kolejnej generacji. :x

Komputer pozwala na bezustanne aktualizowanie oprogramowania i pracę z najnowszymi wersjami. Twórcy chcąc przekonać do siebie użytkowników starają się dopracować swój produkt i potrafią wykorzystać potencjał jakim dysponuje komputer. Zapewne dlatego wprowadzono opcję, która przypomina radiowe RDS AF i program przeszukuje pasmo szukając tego samego multipleksu nadawanego z lepszymi parametrami (przydatne w odbiorze DVB-T/H na laptopie). ;)

W przepadku SFN, ciężko określić z którego nadajnika odbiera się sygnał. Tylko wyłączenie któregoś z nich pozwala ocenić jak silny mamy sygnał z danego nadajnika.
laskada pisze:U mnie po konserwacji całkowity BRAK MUX2:( a było wszystko w granicach 100% siła/jakość. Reszta bez zmian.
Spróbuj złapać 2 multipleks ze Skrzycznego (kanał 58).

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tomekogg » 19 września 2013, o 13:52

Jak tam dzisiaj u was sygnał podczas konserwacji Skrzycznego? U mnie sygnały są słabsze z Katowic jak się okazało: siła/jakość k. 55 66/63, k. 41 94/93, podczas gdy normalnie mam k.55 98/100, k. 41 100/100. Szczerze mówiąc, myślałem że kanał 41 będzie najsłabszy, bo jest tłumiony w niektórych kierunkach. Tak więc do Skrzycznego mam dużo dalej, ale odbiór jest z niego lepszy.

Odpowiedz