DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 817
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 27 września 2013, o 09:04

Racja, forum techniczne. Dlatego @obywatel... zlituj się SFN , a nie "FSN" kiedyś ktoś Cię poprawiał.
@lpiatek w Tychach zgłaszasz problemy? Będąc niemalże pod masztem. Jeżeli sam nie potrafisz zleć przegląd instalacji serwisantowi. Są tu na forum koledzy z Twojej lokalizacji wyśmienicie odbierający jak Kosztowy tak Skrzyczne.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 27 września 2013, o 09:24

Nie mniej o szczegóły należy dbać gdyż często... od szczegółu do ogółu :-)
Zwracamy dużą uwagę na poprawność synchronizacji nadajników, szczególnie w takich obszarach jak Śląsk, gdzie pracują nadajnik dużej mocy w jednym obszarze. Nie może być mowy o niewłaściwej synchronizacji gdyż to skutkowałoby całkowitą utratą odbioru dużej populacji.

PS. Usunąłem posty o charakterze mającym niewiele wspólnego z tematyką forum. Proszę o zachowanie kultury wypowiedzi, na wszelkie objawy łamania zasad naszego forum będę reagował bardzo stanowczo. Rozmawiajmy, nikt nikogo tu za krytykę czy wyrażenie własnego zdania nie pogoni, jednak musi być zachowany odpowiedni poziom kultury wypowiedzi, obrażanie innych użytkowników skutkować będzie natychmiastowym banem.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1727
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 27 września 2013, o 09:26

Przepraszam literówka, oczywiście tu macie rację, myślę że każdy pomimo błędu wie o co mi chodziło - już poprawiam.

Przy okazji że jest Pan obecny na forum chciałbym prosić aby Pan rozwinął wątek na który mi Pan po części odpowiedział, co znaczy "SFN ma swoje zalety i wady" bo zalety jak rozumiem to głównie oszczędność pasma, chodzi mi raczej o wady. Co do jakości odbiorników to mam taki sam telewizor jak Pan.
Jarosław Bałuka pisze:@ObywatelDVB-T absolutnie nie twierdzę, że antena jest zła, kabel czy cokolwiek. Są miejsca gdzie odbiór jest bezproblemowy, są takie miejsca gdzie trzeba przyłożyć większą uwagę do systemu odbiorczego. SFN ma swoje zalety i wady. Co do problemów z odbiorem SFN moje zdanie jest ukierunkowane bardziej na jakość odbiorników, choć oczywiście poprawny dobór instalacji jest kluczowy.

Awatar użytkownika
lukaszuk1995
Posty: 77
Rejestracja: 2 maja 2013, o 13:13
Odbiornik: TV TCL TCL H32B3803, TV Blaupunkt BLA-32
Instalacja antenowa: DPM Solid HN15ECO (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lukaszuk1995 » 27 września 2013, o 10:17

Skoro mówicie, że winnym słabego odbioru jest wadliwa instalacja/sprzęt to prosze mi wytłumaczyć, dlaczego podczas konserwacji nadajnika Skrzyczne miałem 100% (Katowice-Kosztowy) na każdym multipleksie, po włączeniu nadajnika Skrzyczne już tylko MUX-1 : 75-100%, MUX-2 (brak SFN) 100%, MUX-3 : 30-95% (sygnał• ciągle wariuje).

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tomekogg » 27 września 2013, o 15:33

No i to jest rzeczywiście zastanawiające :D A próbowałeś odbierać na jakimś innym odbiorniku?

Niemniej, żeby nieco ostudzić emocje, to ja mam do pana Jarosława pytanie z nieco "innej beczki". Mianowicie, czy obecnie k. 41 z Kosztów nadawany jest z tego systemu antenowego, z którego przez krótki czas nadawano w styczniu tego roku k. 55 kierunkowo 100 kW, ale powrócono do emisji dookólnej 25 kW z powodu zgłaszanych przez forumowiczów problemów?

Pytam dlatego, że wtedy i ja nie mogłem tego k. 55 odebrać, podczas gdy teraz przy konserwie Skrzycznego k. 41 szedł u mnie bardzo dobrze.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 27 września 2013, o 18:07

@ObywatelDVB-T za dyskusję w tym wątku o zaletach i wadach SFN musiałbym sobie sam ostrzeżenie wystawić :-) Może przejdźmy z tym do Działu Technicznego, polecam na początek wątek o metodach synchronizacji odbiorników. To tak na prawdę w dużej mierze decyduje o jakości tunera i nie zawsze wysoka cena jest jej gwarantem.

@tomekogg nie jestem teraz pewien czy zmiana miała miejsce, będę mógł to sprawdzić dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, napiszę.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 817
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 27 września 2013, o 18:09

@tomekoog odpowiedź brzmi: tak. Wg pozwoleń radiowych UKE emisja na k.41 jest prowadzona od samego początku z anten uwzględniających wytłumienia wg GE06. Tylko k.55 i 49 nadają ze szczytowego dookólnego systemu antenowego.

Awatar użytkownika
lukaszuk1995
Posty: 77
Rejestracja: 2 maja 2013, o 13:13
Odbiornik: TV TCL TCL H32B3803, TV Blaupunkt BLA-32
Instalacja antenowa: DPM Solid HN15ECO (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lukaszuk1995 » 28 września 2013, o 07:10

Maciejek pisze: Wg pozwoleń radiowych UKE emisja na k.41 jest prowadzona od samego początku z anten uwzględniających wytłumienia wg GE06. Tylko k.55 i 49 nadają ze szczytowego dookólnego systemu antenowego.
K55 i K49 odbierają u mnie elegancko, a 41 nie czy to może być przyczyną katartrofalnej jakości odbioru z K41 ?

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 817
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 28 września 2013, o 11:35

Wg specyfikacji Twoja antena posiada bardzo silny wzmacniacz 35db. Nie jest to szczególnie pożądane przy odbiorze cyfrowym. Nie wiem gdzie mieszkasz ale wymiana go na symetryzator może spowodować uzyskanie odbioru.

Awatar użytkownika
lukaszuk1995
Posty: 77
Rejestracja: 2 maja 2013, o 13:13
Odbiornik: TV TCL TCL H32B3803, TV Blaupunkt BLA-32
Instalacja antenowa: DPM Solid HN15ECO (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lukaszuk1995 » 29 września 2013, o 10:07

Mieszkam tutaj: https://maps.google.pl/maps?q=Walki+M%C ... AQ&split=0
Profil terenu na Kosztowy:
Obrazek
Profil terenu na Skrzyczne:
Obrazek

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 817
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 29 września 2013, o 14:06

@Lukaszu1995 przy 15km i 35 db wzmocnienia nie dziwne, że 100kW emisja MUXu-3 Ci się rwie. Pomimo nie do końca korzystnego profilu, proponuję jednak usunąć wzmacniacz wraz z zasilaczem i zainstalować symetryzator oraz zwykły wtyk antenowy.

Byczek12345
Posty: 231
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Byczek12345 » 29 września 2013, o 16:53

Sprawdziłem profil terenu u Ciebie na http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html.
Kol. Maciejak ma rację, masz 15 km, i dobrą widoczność anten, założyłem że Twoja jest na wysokości 10 m.
Te 35db jest prawdopodobnie sumą zysku anteny i wzmocnienia wzmacniacza.

Po dokładnym przeanalizowaniu profilu terenu - na mapie satelitarnej w dużym powiększeniu, widać że po drodze masz wieżowiec kilkunastopiętrowy na osiedlu Syberka, tu możesz mieć problem. No chyba że mieszkasz w innym bloku niż zaznaczyłeś.

ondre
Posty: 13
Rejestracja: 8 kwietnia 2013, o 11:49
Odbiornik: TV Panasonic TX-L32ET5E , SAT Ferguson 202E, radio DAB+
Instalacja antenowa: Antena DVB-T AT 45MWSL 33 elem Emme Esse dach 40m
Antena SAT 105 cm dach 40m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy 22,74 km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ondre » 1 października 2013, o 16:35

Witam! :D
Muszę się odezwać bo serce boli czytając słowa Pana Bałuki :oops: Mieszkam w Bytomiu, antenę mam na dachu 10piętrowego wieżowca. Przez lornetkę przy dobrej pogodzie można ujżeć maszt w Kosztowach. I tak też parę lat mam skierowaną antenę aktywną Reflekta. Telewizor mam nowy Panasonic. Analog miałem cudowny a potem cyfrówkę jakość i siłę po 100%. Ale przyszedł czas SFN. Mux3 na 41kanale na wszystkich nadajnikach. I od tego czasu co jakiś czas ekran głupieje. W tej chwili patrzę TVP Katowice i cały ekran w pikselozie.Zresztą cały mux 3 tak samo. Mało kiedy możemy popatrzyć na nasz regionalny program :!: :!: :!: Sąsiedzi mają podobnie.To porażka dla ślązaków :!: Pozostałem muxy i te z Kosztowów i z Skrzycznego a także z Krakowa są zadawalające i nigdy nie pikselują :( Czyli wg Pana ja mam wywalić dobry układ antenowy i super telewizor bo Wyście uwalili superbubla :?: :?: :?:

Awatar użytkownika
lukaszuk1995
Posty: 77
Rejestracja: 2 maja 2013, o 13:13
Odbiornik: TV TCL TCL H32B3803, TV Blaupunkt BLA-32
Instalacja antenowa: DPM Solid HN15ECO (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lukaszuk1995 » 1 października 2013, o 16:42

Byczek12345 pisze:Sprawdziłem profil terenu u Ciebie na http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html.
Kol. Maciejak ma rację, masz 15 km, i dobrą widoczność anten, założyłem że Twoja jest na wysokości 10 m.
Te 35db jest prawdopodobnie sumą zysku anteny i wzmocnienia wzmacniacza.

Po dokładnym przeanalizowaniu profilu terenu - na mapie satelitarnej w dużym powiększeniu, widać że po drodze masz wieżowiec kilkunastopiętrowy na osiedlu Syberka, tu możesz mieć problem. No chyba że mieszkasz w innym bloku niż zaznaczyłeś.
Mieszkam w zaznaczonym bloku, antena jest na wysokości 1 piętra (około 3-4 metry). Nie wydaje mi się, żeby wieżowiec zasłaniał mi tylko jeden kanał, w dodatku z dwóch nadajników (chwała SFN :) )
ondre pisze:. Ale przyszedł czas SFN. Mux3 na 41kanale na wszystkich nadajnikach. I od tego czasu co jakiś czas ekran głupieje. W tej chwili patrzę TVP Katowice i cały ekran w pikselozie.Zresztą cały mux 3 tak samo.
Mam ten sam problem, dziwne, że tylko z MUX-3 (k 41) :) Zastanawiające jest, że użytkownicy zgłaszają ewidentny problem po stronie nadawcy, a nadawca próbuje wmówić im, że to wina wadliwego sprzętu, niepoprawnej konfiguracji - możliwym jest, aby kilkadziesiąt osób miało wadliwa instalację i problem objawiał się tylko na jednym kanale ? Odpowiedź brzmi - nie!

Byczek12345
Posty: 231
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Byczek12345 » 1 października 2013, o 17:48

lukaszuk1995, ja w dalszym ciągu twierdzę że SFN w naszym rejonie nie zdaje egzaminu, są trudne warunki odbioru. Bardzo dużo fal odbitych i gdy się to wszystko wymiesza to do anteny dochodzi wiele sygnałów o tej samej częstotliwości. No i mamy to co mamy.
Gdy masz możliwość, włóż do anteny wzmacniacz o mniejszym wzmocnieniu.
Ostatnio zmieniony 1 października 2013, o 18:07 przez Byczek12345, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 1 października 2013, o 18:00

"Ondre" skoryguj ustawienie anteny bardziej w kierunek północno-wschodni mniej więcej kierunek wieży telewizyjnej w Bytkowie,ja wczoraj ustawiłem tak antenę zbiorczą na jednej z kamienic w Gliwicach i problem zniknął,wszystkie trzy MUX-y bez żadnych problemów odbierają,tyle tylko że czeskie kanały albo znikły albo pikselują.

ondre
Posty: 13
Rejestracja: 8 kwietnia 2013, o 11:49
Odbiornik: TV Panasonic TX-L32ET5E , SAT Ferguson 202E, radio DAB+
Instalacja antenowa: Antena DVB-T AT 45MWSL 33 elem Emme Esse dach 40m
Antena SAT 105 cm dach 40m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy 22,74 km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ondre » 2 października 2013, o 11:17

Zrobię tak jak mówisz, jak tylko będę na dachu. Od rana mieliśmy spokój z zakłuceniami dziś czyli 100%jakość 100%siła na k41, teraz mamy kwadrans po 11tej i już się zaczyna :cry:

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lemiel » 2 października 2013, o 11:34

Skoro widzisz nadajnik gołym okiem i masz aktywną antenę to już widać co jest problemem.
Aktywna antena. Jak wszyscy piszą, wzmacniach usuń/wymień na słabszy jak masz dziesiątki metrów kabla antegowego.

Awatar użytkownika
marks74
Posty: 124
Rejestracja: 27 czerwca 2010, o 13:59
Odbiornik: Samsung LE40C650, SonyKDL55W815
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa, wzmacniacz SWA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marks74 » 3 października 2013, o 11:05

Wywal wzmacniacz i daj symetryzator.

ondre
Posty: 13
Rejestracja: 8 kwietnia 2013, o 11:49
Odbiornik: TV Panasonic TX-L32ET5E , SAT Ferguson 202E, radio DAB+
Instalacja antenowa: Antena DVB-T AT 45MWSL 33 elem Emme Esse dach 40m
Antena SAT 105 cm dach 40m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy 22,74 km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ondre » 6 października 2013, o 21:51

Lemiel i Max 74 proszę czytajcie ze zrozumieniem przed napisaniem odpowiedzi :D jak już nie rozumiecie, to tylko przeczytajcie... :!:

Odpowiedz