DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: distefano » 12 listopada 2013, o 20:27

Podłącz na chwilę do swojej anteny dekoder np. sąsiada. Jeśli będzie podobnie to znaczy, że przyczyny musisz szukać we własnej antenie.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 12 listopada 2013, o 20:47

"@marmarcin"

Napisz co to za antena.
Ma wzmacniacz czy symetryzator :?:
Sprawdź tuner na innej antenie np.znajomego ,sąsiada.
Zobacz również stan kabla,końcówek,może kabel jest źle zarobiony.

Janusz59
Posty: 6
Rejestracja: 6 listopada 2013, o 12:23
Odbiornik: DVB-T dekoder
Instalacja antenowa: Antena 15-elementowa kierunkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Janusz59 » 13 listopada 2013, o 08:33

Odpowiadając na wasze pytania;
Mieszkam na III piętrze, przede mną tylko stary cmentarz żydowski i pusto w kierunku Zabrza.
Antena 15 elementowa kierunkowa z symetryzatorem bez wzmacniacza, bo go wyrzuciłem i nowa metalowa skręcana końcówka antenowa do dekodera DVBT.
Prawdopodobnie jutro przyjadą do mnie panowie z UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) na pomiary sygnału (być może coś zakłóca sygnał).
Problemy z MUX-em 1 zaczęły się od miesiąca. Przedtem sygnał był bardzo dobry i nie zakłócony.
Dziwne jest dla mnie to, ze MUX-2 i MUX-3 działają bardzo dobrze i nic je nie zakłóca.

Być może macie rację, że wina leży po stronie Tunera DVBT. Kabel wykluczam bo jest nowy i gdyby był uszkodzony to by zakłócał pozostałe MUX-y. Niestety w mojej klatce tylko ja odbieram naziemną. Pozostali mają albo UPC albo Cyfrę lub Polsat. Spróbuję jeszcze pokierować anteną bardziej na północny wschód.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 13 listopada 2013, o 14:51

Nie spodziewaj się wiele po wizycie Panów z UKE,ale zawsze jest jakaś szansa że jednak coś zakłóca sygnał.

Może być jeszcze jedna sprawa,mówisz ze problemy z MUX1 zaczęły się około miesiąc temu,przyczyna może być też to że pospadały liście z drzew i dzięki temu sygnał ze Skrzycznego jest mocniejszy,bo nadajnik na Skrzycznem ma 100 kW mocy,dla porównania Kosztowy mają 50 kW.

Ja zauważyłem taki problem jak pojechałem do Szczekocin na Wszystkich Świętych,całe lato i wczesną jesienią jak było zielono od czasu włączenia 18 czerwca MUX3 na Świętym Krzyżu wszystkie MUX-y łapały rewelacyjnie,teraz jak zrobiło się szaro zaczął pływać MUX3,anteny jak i instalacja mają około roku sprawdzałem na trzech różnych tunerach i trzech różnych antenach sytuacja jest taka sama.

Także przyczyn może być wiele nie tylko wadliwy sprzęt do odbioru ale i zakłócenia w tym nieszczęsnym nadawaniu SFN.

Temperatura powietrza i wilgotność też mogą wpływać na pracę anteny.
Także musisz jakoś rozwikłać ten problem,ja tak walczyłem ze złapaniem MUX3 z Wręczycy przez prawie pół roku,udało mi się dwa tygodnie temu,nie wiem czy to zasługa nowego wzmacniacza w antenie Yagi,czy może właśnie zmiana warunków pogodowych,puki co wszystkie MUX-y z Wręczycy odbierają poprawnie.

W Gliwicach też mam wszystkie 22 Polskie programy plus 8 Czeskich,tylko telewizor pokazuje mi jakość w kreskach jak w telefonii komórkowej,także trudno mi ocenić ile procentowo jest mocy i jakości.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: cignacy » 13 listopada 2013, o 18:24

Janusz59 pisze:Odpowiadając na wasze pytania;
Mieszkam na III piętrze, przede mną tylko stary cmentarz żydowski i pusto w kierunku Zabrza.
Antena 15 elementowa kierunkowa z symetryzatorem bez wzmacniacza, bo go wyrzuciłem i nowa metalowa skręcana końcówka antenowa do dekodera DVBT.
Prawdopodobnie jutro przyjadą do mnie panowie z UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) na pomiary sygnału (być może coś zakłóca sygnał).
Problemy z MUX-em 1 zaczęły się od miesiąca. Przedtem sygnał był bardzo dobry i nie zakłócony.
Dziwne jest dla mnie to, ze MUX-2 i MUX-3 działają bardzo dobrze i nic je nie zakłóca.

Być może macie rację, że wina leży po stronie Tunera DVBT. Kabel wykluczam bo jest nowy i gdyby był uszkodzony to by zakłócał pozostałe MUX-y. Niestety w mojej klatce tylko ja odbieram naziemną. Pozostali mają albo UPC albo Cyfrę lub Polsat. Spróbuję jeszcze pokierować anteną bardziej na północny wschód.
Kosztowy masz wzdłuż torów kolejowych. Spróbuj obrócić antenę o około 50 stopni w prawo i odbioru ze Skrzycznego.

markowski3
Posty: 27
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: samsung la40a856 , TechniSat AirStar
dab+iriver20
Instalacja antenowa: Antena Fuba DAT902B
atx 55 miernik neon + ,Digiair PRO
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 » 18 listopada 2013, o 22:35

witam, zauważyłem na "bytkowie" Śiemianowice Śl jakieś nowe anteny na iglicy masztu czy ktoś wie coś na ten temat ?,kolega potwierdził o podobnym zdarzeniu na maszcie w kosztach , może nowy system antenowy ma ruszyć ?

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcin6660 » 19 listopada 2013, o 05:19

Jak kiedyś pisałem w Aktualnościach TVP Katowice podawali informację o doświetlaniu Centrum Katowic z Bytkowa oraz pokazywali prace przy antenach na wieży. Pewnie coś z tego będzie.
Ale pewnie Pan Jarek ma bardziej szczegółowe wieści w tej sprawie.

pikaczu
Posty: 1274
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 20 listopada 2013, o 20:01

dziś coś się psuły 3 muxy, skakały i moce trochę malały

Grzegorz
Posty: 32
Rejestracja: 7 października 2012, o 19:48
Odbiornik: Ariva 210 Ferguson
Instalacja antenowa: 19/21-69 + LNA-101 15dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Grzegorz » 20 listopada 2013, o 21:54

marcin6660 pisze:Jak kiedyś pisałem w Aktualnościach TVP Katowice podawali informację o doświetlaniu Centrum Katowic z Bytkowa oraz pokazywali prace przy antenach na wieży. Pewnie coś z tego będzie.
Ale pewnie Pan Jarek ma bardziej szczegółowe wieści w tej sprawie.
Nie liczył bym na to. Pan Jarek nie ma zwyczaju odpowiadać na trudne pytania.
Przykład, do tej pory nie zabrał głosu w sprawie tłumienia sygnału Mux-3 w kierunku płn-wsch. pomimo wielokrotnych moich pytań.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 21 listopada 2013, o 08:53

markowski3 pisze:witam, zauważyłem na "bytkowie" Śiemianowice Śl jakieś nowe anteny na iglicy masztu czy ktoś wie coś na ten temat ?,kolega potwierdził o podobnym zdarzeniu na maszcie w kosztach , może nowy system antenowy ma ruszyć ?
Nie montowaliśmy teraz żadnych nowych anten telewizyjnych w Bytkowie i Kosztowych.
Ostatnie prace były około połowy roku.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcin6660 » 21 listopada 2013, o 17:16

Ostatnie prace były około połowy roku.
I w Aktualnościach właśnie wtedy o tym mówili. Doświetlenie Centrum Katowic z Bytkowa.

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: krzos » 6 grudnia 2013, o 22:30

Padły Kosztowy [*]
Nie działają żadne MUXY, i RMF FM. Więcej nie sprawdzałem.

rafla
Posty: 40
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 13:36
Instalacja antenowa: pasywna ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: rafla » 6 grudnia 2013, o 22:39

Potwierdzam, a już miałem sprawdzać czy przypadkiem nie zdmuchnęło mi a anteny.

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: krzos » 6 grudnia 2013, o 22:55

Polskie Radio również nie dziala... Ciekawe co się stało...

Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Hamer » 6 grudnia 2013, o 23:01

Mam nadzieję, że to tylko awaria pądu, a nie maszt w pozycji horyzontalnej.

Awatar użytkownika
Mireczek
Posty: 51
Rejestracja: 7 grudnia 2011, o 21:58
Odbiornik: Samsung UE32C6000, UE40B7000, UE46F8000;
MT 4168;
Instalacja antenowa: Aktualnie: doświadczenia z antenami do DVB-T.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Mireczek » 6 grudnia 2013, o 23:10

Taki ośrodek nadawczy ma chyba generatory awaryjne. Jakby tak nie wiało, to bym wyszedł zobaczyć czy antena stoi, ale jest trochę za zimno.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 6 grudnia 2013, o 23:38

Czarno widzę, a dokładnie to nie widzę świateł na maszcie a więc albo brak zasilania albo (odpukać) mamy powtórkę z Gąbina czyli jak to ktoś wcześniej zauważył maszt w pozycji horyzontalnej.

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: krzos » 6 grudnia 2013, o 23:39

Moze wlasnie wiatr zwial antene na nadajniku :D Nie ma jakiejs kamerki na zywo na nadajnik? (W Warszawie jest)

Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ibartolo » 6 grudnia 2013, o 23:43

maszt chyba stoi a zasilanie już chyba wróciło :)

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: krzos » 6 grudnia 2013, o 23:59

Gdyby bylo zasilanie, to bym miał zieloną kontrolke na dekoderze, a nie mam :D

Odpowiedz