DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lemiel » 15 lutego 2014, o 09:37

Czy ktoś może potwierdzić brak sygnału MUX3 z tego nadajnika?
MUX2 jest, MUX1 u mnie nie jest odbieralny.
Z pół godziny temu oglądałem narciarstwo alpejskie a teraz amba.

Edycja:
Sygnał wrócił. Spiskowa teoria rodziła mi się w głowie, że nie wytrzymał sygnału podawanego przez nowe kodery/multipleksery.

pikaczu
Posty: 1266
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 15 lutego 2014, o 09:47

u mnie jest, ale po przełączeniu na inny kanał jest piksel

sandea
Posty: 2
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:42
Odbiornik: Samsung UE37ES6100
Instalacja antenowa: Tri Digit + 30m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: sandea » 15 lutego 2014, o 09:48

Potwierdzam, u mnie MUX3 nie działa, tzn. TV próbuje coś dekodować ale potem, jest czarny ekran albo zatrzymana klatka pikseli. Przed zmianą wszystko działało OK, co więcej wczoraj po północy po zmianie też działało. Telewizor Samsung z nowej wersji więc nie wyobrażam sobie, że mógłby mieć problemy. Sygnał z anteny niemal 100%, antena bez wzmacniacza. Ktoś ma podobnie?

Edit: Teraz działa

MAURYCY
Posty: 8
Rejestracja: 24 września 2012, o 12:40
Odbiornik: Samsung UE39F5500 oraz micro DVB-T HD USB Cabletech URZ0184
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy, Frýdek-Místek Lysa Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: MAURYCY » 15 lutego 2014, o 13:44

Czy też wam nie działają kanały MUX3? Od niecałej godziny stracił mi się sygnał.
Bez jaj, IO trwają, nie mieli kiedy się bawić w przestrajanie i korekty...

michal-slask
Posty: 1
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 13:43
Odbiornik: TV
Instalacja antenowa: Yagi+symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: michal-slask » 15 lutego 2014, o 13:52

Wygląda jakby zaczęło działać...

Na TVP Info jest pasek, że była awaria systemów zasilania podstawowego i rezerwowego centrali emisyjnej....

Awatar użytkownika
darko_n
Posty: 30
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 19:11
Odbiornik: Samsung UE32F5300,
LG DM2352,
WIWA HD90 jako nagrywarka
Instalacja antenowa: 2 zestawy "siatek" ze wzmacniaczami
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: darko_n » 15 lutego 2014, o 13:53

Podobno wystąpił jakiś problem z zasilaniem. Ale faktycznie wygląda, że już OK.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: belzebiusz » 15 lutego 2014, o 14:19


Cenio
Posty: 11
Rejestracja: 21 października 2011, o 20:01
Odbiornik: Sharp LC32DH77E
Instalacja antenowa: Antena DVB-T 44/21-69 Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Jakość sygnału

Post autor: Cenio » 15 lutego 2014, o 22:55

Mieszkam 10 km od nadajnika Kosztowy i nie rozumiem dlaczego jest taka różnica w jakości sygnału na korzyść MUX2 przy mocy 63kW, wobec mocy 100kW na MUX3. Na MUX3 jakość sygnału jest o wiele gorsza.

draco
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2012, o 20:02
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-4400-HD
Instalacja antenowa: Telmor DIGIT OPTIMA IQ
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: draco » 16 lutego 2014, o 11:47

Ktoś się tam bawi dźwiękiem/parametrami w Kosztowach?! Dźwięk znika i pojawia się na poszczególnych ścieżkach np. na TVP 2 HD... Do tego krótkie zaniki sygnłału i spadek/wzrost z 5-6Mbps do 3.5-4.5Mbps po zanikach... Może w nocy się bawcie parametrami a nie w czasie transmisji na żywo z IO... Ok?

Czy to problem u mnie? ...

oltom71
Posty: 13
Rejestracja: 30 marca 2011, o 13:09
Odbiornik: LV6T MPVR4,WIWA HD 50
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-69 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Jakość sygnału

Post autor: oltom71 » 16 lutego 2014, o 12:45

Cenio pisze:Mieszkam 10 km od nadajnika Kosztowy i nie rozumiem dlaczego jest taka różnica w jakości sygnału na korzyść MUX2 przy mocy 63kW, wobec mocy 100kW na MUX3. Na MUX3 jakość sygnału jest o wiele gorsza.

Moze problem w tym że wszystkie MUX 3 ( Kosztowy , Skrzyczne , Wreczyca ) są na 41 kanale?
Ja mam Dipol 11/21-69 z symetryzatorem , odległość podobna i tylko przy dużym tropo po uruchomieniu dekodery przez 1-2 sek. skaczą z jakościa.
Wcześniej z siatka +LNA 101 działy się cuda.

elmer3003
Posty: 6
Rejestracja: 29 grudnia 2012, o 17:12
Odbiornik: Samsung UE32EH5300
Instalacja antenowa: MITON GALAXY 165
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: elmer3003 » 10 marca 2014, o 21:18

Mieszkam w Jaworznie, około 8 km od nadajnika w Kosztowach, "widok" na nadajnik zasłaniają mi wysokie bloki, jaką antenę zastosować Telekom Telmor Digit aktywną o regulowanym wzmocnieniu czy bierną o wzmocnieniu 4 dB ?

Dziękuję za podpowiedź

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 11 marca 2014, o 07:25

Witam sąsiada. Zacznij od własnoręcznie skonstruowanego biquada. Tanio i satysfakcja a poza tym zysk anteny 6dB.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 11 marca 2014, o 16:07

W Twoim przypadku w odległości 8 km od nadajnika to na przysłowiowym drucie odbierzesz,szkoda kasy na anteny.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 12 marca 2014, o 08:11

Mieszkam w Jaworznie, około 8 km od nadajnika w Kosztowach
Trochę dalej od Ciebie odbieram właśnie w pracy na "drucie", czyli właśnie na wygiętym z niego biquadzie systemu 5X5, czyli koszt około 5 zł i 5 minut roboty. :D

nekusia
Posty: 5
Rejestracja: 14 marca 2014, o 00:45
Odbiornik: Pavilion dv7-4030ew
Instalacja antenowa: DAVBOL DVB-T4 odbiór sygnałów poniżej 40 dBuV do użytkowania do wewnatrz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Jak wprowadzić więcej kanałów do odbioru na komputerze

Post autor: nekusia » 14 marca 2014, o 01:22

Mieszkam między Krakowem a Katowicami, odbieram telewizję poprzez tuner cyfrowy dołączony do laptopa Pavilion dv7 4030ew, do którego dokupiłam antenę DVB-T4 firmy DAVBOL do użytku do wewnątrz (odbiór sygnałów TV poniżej 40 dBuV). Co można zrobić aby uzyskać więcej kanałów. Obecnie wykryto 16 kanałów, ale praktycznie nie mam kanałów Muxu-3-go. Poprzednio miałam zeskanowanych 26 sygnałów w tym niektóre z Muxu-3, ale to przy antenie z wzmaczniaczem super turbo 90 dB, która przestała działać i zmuszona byłam ją wymienić. Proszę o podpowiedź czy da się coś w tym zakresie jeszcze zrobić, czy antena jest odpowiednia.
Pozdrawiam serdecznie forumowiczów.

Awatar użytkownika
gorki
Posty: 234
Rejestracja: 6 marca 2009, o 13:26
Odbiornik: Samsung 40cali
Instalacja antenowa: Antena własnej konstrukcji.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN CHORAGWICA

Re: Jak wprowadzić więcej kanałów do odbioru na komputerze

Post autor: gorki » 14 marca 2014, o 17:22

Droga koleżanko koniecznie antena na zewnatrz nasz system rozsiewczy dvb-t tego wymaga.Pozdrawiam ew :D popros kogos o montaż anteny zewnetrznej.

nekusia
Posty: 5
Rejestracja: 14 marca 2014, o 00:45
Odbiornik: Pavilion dv7-4030ew
Instalacja antenowa: DAVBOL DVB-T4 odbiór sygnałów poniżej 40 dBuV do użytkowania do wewnatrz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nekusia » 15 marca 2014, o 00:22

Szanowny Kolego,bardzo dziękuję za podpowiedź. Zastanawiam się czy codzienne odpinanie anteny od tunera, (bo laptop nie ma swojego miejsca), nie będzie miało wpływu na odbiór telewizji. Teraz tak czynię, więc mam niespodzianki w postaci komunikatu: "Usługa jest niedostępna" chociaż antena jest w tym samym miejscu. Czy wystarczy jakakolwiek antena zewnętrzna czy ewentualnie mógłbyś mi podać jaka byłaby najlepsza? Pozdrawiam. Nekusia

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 15 marca 2014, o 11:36

Odbiór zależy od ukształtowania terenu i w jednym mieście już może być różnie. Dochodzą jeszcze przeszkody terenowe (np. budynki). Podanie "między Krakowem a Katowicami" jest tak szerokie i ogólne, że trudno się do tego odnieść. Ja mam to szczęście, że odbieram "między Katowicami i Krakowem" na antenie pokojowej (w opisie po lewej stronie postu) bez jakichkolwiek problemów od kilku lat. Tak jak napisałem, nie jest to jednak regułą. Trzeba próbować.

nekusia
Posty: 5
Rejestracja: 14 marca 2014, o 00:45
Odbiornik: Pavilion dv7-4030ew
Instalacja antenowa: DAVBOL DVB-T4 odbiór sygnałów poniżej 40 dBuV do użytkowania do wewnatrz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nekusia » 15 marca 2014, o 18:36

@TomW. Masz racje, powinnam precyzyjnie określić, że chodzi o miejscowość Chrzanów. Wiedzę mam w tym zakresie zerową stąd to niedopatrzenie. Dzisiaj przy ponownym skanowaniu kanałów wyświetliło się ich 25, ale te z MuX-u 3 nie były możliwe do odbioru ze względu na "słaby sygnał" lub inne zakłócenia obrazu. Obecnie mam podłączoną antenę wewnętrzną DAVBOL jak podałam powyżej. Ciekawe, że kanałów z Mux-u 3 prawie nigdy nie udaje się obejrzeć w godz.przedpołudniowych (czasem też tych z pozostałych Mux-ów) a np. w godzinach wieczornych czasem się to udaje. Nie wiem czy szukać dalej czy pozostać przy tej, którą mam, chociaż ona nie spełnia dobrze swojego zadania.Pozdrawiam.

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: distefano » 15 marca 2014, o 20:21

Zasadą jest stosowanie w miarę możliwości anten zewnętrznych.

Odpowiedz