DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wiesiek0102 » 3 maja 2014, o 11:24

Prosze co pisza zawodowcy

Problemy z odbiorem DVB-T aglomeracja katowicka
26-04-2014, Jan Migas

W związku z uruchomieniem dodatkowych nadajników MUX 3 cyfrowej telewizji naziemnej w aglomeracji katowickiej na Górnym Śląsku pojawiły się bardzo duże problemy z odbiorem telewizji w wielu instalacjach , zwłaszcza instalacjach anten zbiorczych.

Uruchomiono dwa nowe nadajniki :

Bytków , kanał 41 moc 20 KW
Zabrze Zaborze komin Elektociepłowni , kanał 41 moc 20 KW

W dniu dzisiejszym mieliśmy bardzo dużo zgłoszeń o problemach z odbiorem z Centrum Zabrza ( ulice Szpitalna , Kowalczyka , Jagiellońska ) oraz z Chorzowa.

Zgłaszane problemy nie dotyczą tylko kanału 41 z MUX lecz wszystkich programów DVB-T , i również programów satelitarnych w instalacjach z multiswitchem.

Powodem problemów jest w większości przypadków zdecydowany wzrost poziomu sygnału kanału 41 ( MUX 3 ) powyżej wartości dopuszczalnych . Na chwilę obecną mamy sytuację , że trzy multipleksy mają zdecydowanie różne sygnały i ich odbiór nie jest już w wielu wypadkach taki prosty.

Kolejne spostrzeżenie z dnia dzisiejszego , analizatory sygnału DVB-T firm Telemann oraz Deviser - takie za około 2000 zł nie były w stanie zmierzyć parametru MER dla kanału 41 , na żadnej z sprawdzanych lokalizacji , a miernik za ponad 15.000 zł robił to bez problemu .

Kolejna zagadka ??

Podsumowujac , moim zdaniem karygodne jest wprowadzanie rewolucyjnych zmian w sposobie nadawania kanałów w piątek w południe , na koniec tygodnia pracy. Pierwsze zgłoszenia otrzymaliśmy w godzinach wieczornych w piątek , jak większość firm już nie pracuje .

Totalne "olewanie" społeczeństwa ! To tak używając delikatnych słów.

Na dzień dzisiejszy nie potrafimy zrozumieć sensowności wprowadzenia dwóch dodatkowych nadajników dla MUX 3 na kanale 41 w aglomeracj katowickiej. Z naszego bardzo dużego doświadczenia praktycznego możemy stanowczo powiedzieć , że w tych okolicach nie było żadnych problemów z odbiorem tego multipleksu.

I znów Państwo Polskie wyrzuca kasę w błoto - w eter !

A do tego jeszcze na dzień przed jednym z wydarzeń medialnych , którym jest beatyfikacja Jana Pawał II .

Myślę , że to są tematy do UOKiK , a nie "ściganie" firm za np. odbiornik DVB-T bez gniazda Scart ( dokładnie za Opticum HDT50 dostaliśmy karę 1000 zł za sprzedanie 4 sztuk tych odbiorników na rynku polskim ).

http://satsklep.pl/pl/n/117

Problem tez występuje w Opolu
http://bitgsm.pl/?p=365

W pełni się z nimi zgadzam !!!
Wg mnie chyba nie są przemyślane te rewolucje, które miały poprawić odbiór a zepsuły.
Co chwile zmieniaj antenę, programuj od nowa itp. Tyle lat testów i co ?

voip
Posty: 85
Rejestracja: 26 września 2011, o 20:32
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy, Komin E.Rybnik

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: voip » 3 maja 2014, o 14:54

Proponuję zaraz za anteną i przed pierwszym wzmacniaczem wstawić pułapkę na k41 z tłumieniem 10-15dB. Najlepiej sobie ponarzekać. :P

ozarek
Posty: 20
Rejestracja: 15 marca 2012, o 16:16
Odbiornik: STB wiwa hd-50, samsung tv, T-HD1000
Instalacja antenowa: LPDA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy ~8km / skrzyczne ~60km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ozarek » 3 maja 2014, o 15:31

Problem z MUX3 trwa nadal i nie wygląda na to, że emitel ma pojecie co robi... niestety.
Rozmawiałem z kilkoma osobami, tam gdzie sygnał był na poziomie 80% mocy teraz jest 100%. Natomiast w kilku lokalizacjach, które miały sygnał >80% teraz jest max. poziom błędów.

Awatar użytkownika
lukaszuk1995
Posty: 77
Rejestracja: 2 maja 2013, o 13:13
Odbiornik: TV TCL TCL H32B3803, TV Blaupunkt BLA-32
Instalacja antenowa: DPM Solid HN15ECO (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lukaszuk1995 » 3 maja 2014, o 16:13

Proszę mi wytłumaczyć dlaczego MUX1 praktycznie u mnie nie odbiera ? Poziom sygnału skacze o 0 do 100, przez jakieś dziesięć minut utrzymuje się na 50%, po czym sygnał zanika. Z pozostałymi multipleksami nie mam problemu, odbierają świetnie, po 80% siły i 100% jakości. Proszę o jak najszybsze rozwiązanie problemu, będącego ewidentnie po stronie nadawcy. Testowałem na sprzęcie podanym w profilu, instalacja jest wykonana bezbłędnie. Problem pojawił się po uruchomieniu doświetlenia z Bytkowa, co jednak nie powinno mieć wpływu na kanał 55. Pozdrawiam.
EDIT:// Najnowsze odczyty:
K41 (MUX3):
siła: 71%
jakość: 75 %
K49 (MUX2)
siła: 50 %
jakość: 65 %
K55 (MUX1)
siła: 46 %
jakość: 0-51 %
Profile i odległości nadajników są takie: http://i.imgur.com/IemAYmH.png
Skąd takie rozbieżności ?

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 3 maja 2014, o 17:19

Trwa długi majowy weekend. Parę dni wcześniej były dokonane zmiany, o których już wiadomo. Uważam, że nie był to dobrze wybrany termin na zmiany w nadawaniu, powodujące tyle zamieszania z odbiorem. Może w poniedziałek uda się dowiedzieć czegoś konkretnego, co dalej w tej sprawie, od osób kompetentnych. Widać z wypowiedzi na forum, że nie jest to jakiś marginalny problem. Może usłyszymy, że to wina odbiorców :D
Ja u siebie jakoś odbieram, choć zauważam różnicę w MUX-3 (skoki jakości).

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wiesiek0102 » 3 maja 2014, o 22:03

Panowie i Panie.
Kolega wcześniej pisał o filtrach i pułapkach.
Myślałem, ze sobie jaja robi, bo jak długo żyje, nigdy o czymś takim nie słyszałem i nigdy nie stosowałem (nie było takowej potrzeby), a w sklepie nigdy sprzedawca nie wspominał.

Filtry i pułapki tak wyglądają:
http://www.sklepsaturn.pl/category/filtry-pulapki
Na kanał 41 jest ponoć to cudo:
http://www.sklepsaturn.pl/baza-osadzeni ... e-rpr.html (prawie 60 pln)

Kosztuje tyle, co nowa antena...
Jaką mam gwarancje, że te spece znowu coś nie wymyślą, i znowu nie będę musiał inwestować w inną antenę ?

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda » 4 maja 2014, o 13:15

Wczoraj od godzin popołudniowych MUX1 zrywał odbiór. Był obraz i znikał. Potem znów.

Awatar użytkownika
lukaszuk1995
Posty: 77
Rejestracja: 2 maja 2013, o 13:13
Odbiornik: TV TCL TCL H32B3803, TV Blaupunkt BLA-32
Instalacja antenowa: DPM Solid HN15ECO (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lukaszuk1995 » 4 maja 2014, o 16:07

U mnie to samo, nawet teraz.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 5 maja 2014, o 07:13

monter1981 pisze: Testowałem kilka odbiorników, które podpinałem (zamiennie) pod tą samą instalację antenową. Okazywało się, że na niektórych nie było żadnych problemów z odbiorem podczas gdy np. na karta TV totalnie się posypała podczas odbioru MUX-2 na K41.
Czyli co, mam kupować nowe telewizory w nadziei, że jakiś będzie radził sobie lepiej ze "skopanym" sygnałem :shock: :?: Nie mam żadnych STB, tylko TV z MPEG 4.

ozarek
Posty: 20
Rejestracja: 15 marca 2012, o 16:16
Odbiornik: STB wiwa hd-50, samsung tv, T-HD1000
Instalacja antenowa: LPDA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy ~8km / skrzyczne ~60km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ozarek » 5 maja 2014, o 08:45

@up tzn mniej więcej tyle, że im gorszy tuner tym lepiej sobie radził z przesterowanym sygnałem.
mam nadzieję, że w ciągu najbliższych dni emitel naprawi co spartolił.
Ja czekam grzecznie do połowy tygodnia, potem piszę/dzwonię do UKE.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 5 maja 2014, o 09:41

Ja wysłałem e-mail'a do UKE przed długim weekendem i do tej pory nie odpowiedzieli. Przy okazji pytałem kilku sąsiadów - wszyscy mają "skopany" sygnał na k.41.

batot
Posty: 20
Rejestracja: 4 maja 2014, o 20:27
Odbiornik: Ariva 210
Instalacja antenowa: Yagi 12dBi 30m n.p.t
50m DG-113
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła (Skrzyczne)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: batot » 5 maja 2014, o 15:24

1.Czy ktoś może mi podpowiedzieć dlaczego na MUX3 z katowic od paru dni nie działa?
MUX1 i MUX2 działa poprawnie.
na MUX3 mam sygnał siła 88%, jakość ~100%.
Pomimo to jak daję skanuj 634Mhz to nie znajduje żadnego programu.
Gdzie znajdę informację o aktualnej częstotliwości MUX3 z Katowice/Kosztowy?
Tuner: SRT8105ECO kupiony w sumie nie dawno.
Antena kierunkowa +12dBi

2. Co się dzieje z sygnałem ze skrzycznego MUX3 ?
Od paru dni strasznie mi strasznie zacina sie sygnał.
Tuner: Ariva210
Antena: kierunkowa 30m.n.p.z +12dBi skierowana na Skrzyczne
Siła: 88% (taka jak od roku)
Jakość: ~90% (taka jak zawsze)
Czy to moja wina czy po prostu Emitel już nie panuje nad DVB-T i mam szukać sobie innego sposobu na oglądanie telewizji?

3. Czy ja dobrze widzę że MUX3 Katowice i Skrzyczne chodzą na tej samej częstotliwości 634Mhz? No to już wiem dlaczego tak tragicznie mi to działa - zakłócenia. Zgadłem?
Czy może techonologia DVB-T jest tak mądra że nadajniki na tych samych częstotliwościach nie zakłucają się?

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 5 maja 2014, o 16:17

Ad. 3

Teoria mówi, że powinna zajść Interferencja fal. Praktyka, że jest to "SyFNy" system nadawania. Nadajniki są zsynchronizowane, ale ludzie i tak mają problemy z odbiorem.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 859
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 5 maja 2014, o 16:26

Właśnie widać tą perfekcyjną synchronizację SyFNego systemu że wielu ludzi w aglomeracji Górnośląskiej straciło możliwość odbioru publicznych nadawców,których priorytetem jest ponoć chęć dotarcia do każdego odbiorcy,ale chyba tylko na papierze bo w teorii widać co nie widać :lol:

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 5 maja 2014, o 17:48

Synchronizacja jest perfekcyjna więc nie tu szukać problemów.
Zwiększenie ilości nadajników powoduje wzrost poziomu sygnału co z kolei przy antenach o dużym zysku lub ze wzmacniaczem powoduje przesterowanie odbiornika.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 835
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 5 maja 2014, o 18:04

Tak, zgadzam się z tym. W obecnej chwili w wielu miejscach sygnał jest naprawdę wyjątkowo mocny (dochodzący do 100 dBµV (!) gdzie norma przewiduje max poziom 74 dBµV), który nawet na instalacji pasywnej ale wyposażonej w wieloelementowe anteny powoduje znaczne przesterowanie odbiornika. Uważam że w 90% to jest przyczyną opisywanych tu problemów.
Aby się o tym przekonać zamiast utyskiwać tu na forum proponuję zrobić mały test: zamiast anteny podłączyć bezpośrednio pod odbiornik TV/tuner rozszyty kabel koncentryczny z wygiętymi na przeciwległe boki żyłą i oplotem zwracając uwagę by razem się zwierały. Ja na takiej "antenie" uzyskałem stabilny odbiór w domu (!) czy to ze Skrzycznego czy z Katowic przy odległości 50km!

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 5 maja 2014, o 18:21

Tak z ciekawości, to ta synchronizacja jest względem którego nadajnika? Zabrzańskiego? Bo na wszystkich większych nadajnikach(>20kW ERP) w województwie, zgodnie z wykazem firmy EmiTel. Dla każdego jest dodane pewne opóźnienie, oprócz nadajnika w Zabrzu. Największe dla nadajnika Częstochowa Bleszno +205 mikrosekund, najmniejsze dla Wisły Skrzycznego +15 mikrosekund.

Wystarczy, że dotknę palcem wejście antenowe dekodera, umiejscowionego pod oknem, by odebrać MUX3.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 5 maja 2014, o 18:57

To o czym piszesz to offsety czyli dodatkowe stałe przesunięcie czasowe wprowadzane dla uzyskania odpowiedniego pokrycia terenu. Natomiast jako źródło wszystkie nadajniki w danym obszarze posiadają jeden i ten sam wzorzec odniesienia.

ozarek
Posty: 20
Rejestracja: 15 marca 2012, o 16:16
Odbiornik: STB wiwa hd-50, samsung tv, T-HD1000
Instalacja antenowa: LPDA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy ~8km / skrzyczne ~60km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ozarek » 5 maja 2014, o 19:02

Jarosław Bałuka pisze:Synchronizacja jest perfekcyjna więc nie tu szukać problemów.
Zwiększenie ilości nadajników powoduje wzrost poziomu sygnału co z kolei przy antenach o dużym zysku lub ze wzmacniaczem powoduje przesterowanie odbiornika.
ale taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, niedopuszczalne jest zakrywanie ''białych plam'' przez nierozsądne podnoszenie mocy przy użyciu dodatkowych nadajników. Jeżeli chcecie gdzieś dogłaszać to na innym kanale, nie będzie takiego syfu jak obecnie.

Ja obecnie na pasywnej LPDA mam całkowicie przesterowany sygnał MUX3. Od przeszło tygodnia jest nie do oglądania.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 859
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 5 maja 2014, o 19:15

Panie Jarosławie to czemu dano aż taką moc tych nadajników w Bytkowie i na Zaborzu :?:
Nie w tym tkwi idea poprawy odbioru że bardzo wysokie natężenie pustoszy eter i trzeba kombinować montując anteny pasywne,wytłumiając sygnał,tracić czas i pieniądze na dodatkowy osprzęt który i tak całego problemu nie rozwiązuje.
Nie każdego stać na ekstra anteny i macherów którzy kroją kasę i tak nic lepszego nie wymyślą co zwykły amator pasjonat który ogarnia sytuację.Moim skromnym zdaniem zamiast było przekombinować z SFN na jednym kanale to obok nadajnika głównego było dać kilka doświetleń o małych mocach na innych częstotliwościach np:
Bytków kanał 60 15kW
Błeszno 31 ,3kW
Zaborze 43 ,10kW
Wręczyca 52 ,80kW
Kosztowy 41 ,100kW
Skrzyczne 24 ,70kW
Rybnik 31 ,500W
Racibórz 60 ,200W
Plus doświetlenia Beskidów na kanałach 31,34,43,60 z żarówkowymi mocami od 10-200W,i z pewnościom wyszłoby lepiej jak jest teraz.

@Maciejek to że odbierasz MUX-3 na kawałku kabla w domu nie znaczy że wszyscy mieszkają w miejscu o wyjątkowo dobrym zasięgu i będą ryzykować utratę MUX-1,2 dla poprawy odbioru MUX-3 poprzez kombinacje.

Odpowiedz